x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Exclusiv: Poliţistul din cea mai bogată comună a României cumpără terenuri la preţuri de 50 de ori mai mici

Exclusiv: Poliţistul din cea mai bogată comună a României cumpără terenuri la preţuri de 50 de ori mai mici

de Irina Ciobanu    |    02 Feb 2014   •   20:17
Exclusiv: Poliţistul din cea mai bogată comună a României cumpără terenuri la preţuri de 50 de ori mai mici

Poliţistul Gheorghe Veclenit este agent şef la postul de poliţie al celei mai bogate comune din România - Dumbrăviţa, judeţul Timiş. Omul nu stă degeaba – pe lângă meseria de apărător al legii el este şi un notoriu cumpărător de case şi terenuri de la bătrânii din sat. Atâta doar că uită să le mai plătească acestora banii datoraţi. Până acum există oficial cel puţin cinci păgubiţi. Prada: cinci parcele intravilane şi patru case. Plus o vilă nou construită şi trei autoturisme. Culmea e că şefii săi de la Inspectoratul de Poliţie Timiş nu şi-au pus niciodată întrebarea de unde are acesta bani pentru atâtea terenuri şi case, chiar dacă au primit sesizări scrise, iar procuratura a primit şi ea plângeri.

Dintr-un salariu net de 2800 de lei pe lună, poliţistul Gheorghe Veclenit a reuşit să îşi facă un mic imperiu imobiliar în cea mai bogată comună din România. Potrivit unui raport făcut public de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare, comuna timişeană Dumbrăviţa este cea mai bogată localitate din România. Dumbrăviţa are 20 de km pătraţi, 7.200 de oameni şi niciun metru pătrat de teren agricol. Milionarii în euro din Timiş, prezenţi în Top 300 îşi au vilele aici.

Veclenit a pornit iniţial de la două garsoniere muncitoreşti şi apoi un apartament cu trei camere, toate în Timişoara. În anul 2000, mutat la postul de poliţie Dumbrăviţa, omul legii începe afacerile imobiliare. Întâi a cumpărat în sat două parcele, una de 800 de metri pătraţi,  de la domnul Kiss, un bătrân pe care l-a păcălit şi l-a intimidat să îşi vândă terenurile. Bătrânul a cedat presiunilor şi a semnat un contract de vânare-cumpărare, cu toate că nu şi-a văzut banii pentru terenurile vândute. Poliţistul Veclenit îi dădea câte 200-300 de lei lunar sau chiar mai rar. Dovada e că bătrânul îl căuta pe la primărie şi pe la postul de poliţie pentru a îşi recupera banii.

A doua achiziţie a fost o parcelă de 700 de metri pătraţi pe care nu a achitat-o nici până acum deşi tranzacţia s-a finalizat în urmă cu 7 ani. Pe parcela situată la şoseaua principală a apărut o casă impunătoare.

Cea mai tare afacere , care a ajuns în atenţia procurorilor, a fost “cumpărarea” unei proprietăţi unificate din două parcele, în total de 1439 de metri pătraţi cu numai 6400 de lei, în condiţiile în care terenul respectiv valorează pe piaţa liberă cel puţin 100 000 de euro!

Folosindu-se de accesul la datele cu caracter personal, agentul şef Veclenit, a “vânat” cele două proprietăţi vecine. Acestea erau deja vândute printr-o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare autentificată notarial în anul 2002, promisiune pentru care cumpărătorul de bună credinţă a şi achitat suma de 4000 de euro. Aici a interventi însă poliţistul care s-a oferit să cumpere el proprietăţile de la două bătrâne, Gulacsi Ecaterina şi Torma Maria. Momentul propice a fost decesul celor două. Ulterior, poliţistul i-a abordat pe moştenitorii acestora, Gulaci Francisc şi Torma Ioan şi s-a oferit să cumpere el proprietăţile. Mai mult, chiar în sediul postului de poliţie, Veclenit a întocmit actele, deoarece cei doi moştenitori sunt persoane în vârstă, influenţabile şi cu venituri extreme de modeste. Prin diverse mici cadouri şi ajutoare şi prin promisiuni, poliţistul i-a instigat pe cei doi moştenitori să anuleze promisiunile de vânzare gata încheiate şi pe care au încasat bani. Un alt sfat ilegal a fost ca moştenitorul Torma Ioan să îl împuternicească pe moştenitorul Gulaci Francisc să vândă cui şi cu cât crede el de cuviinţă terenul moştenit, ignorînd flagrant obligaţiile legale moştenite prin promisiunea de vânzare făcută de decedata Gulacsi Ecaterina.

Un contract din anul 2012 dovedeşte că poliţistul Veclenit l-a luat în întreţinere pe Gulaci Francisc. Surse din primărie au confirmat că Veclenit are aceleaşi intenţii şi cu celălalt moştenitor dar şi cu alte personae vârstnice din comună, pentru a cumpăra la preţ de nimic şi alte terenuri şi case, lucru cu care Velcenit s-a lăudat public în diverse locuri. Trecând peste orice lege, Veclenit a cumpărat cele două parcele în discuţie. Însă evident, odată contractele gata semnate a uitat să mai şi plătească. Astfel, lui Gulacsi Pavel îi dă lunar câte 300 de lei sau chiar mai puţin. Nici lui Gulaci Francisc nu i-a achitat suma din contract, oricum derizorie, şi îi dă tot câte 200 -300 de lei pe lună sau nu îi dă nimic. Atunci bătrânul începe să îl caute pe Veclenit pe la postul de poliţie sau la primărie pentru a-i cere măcar o mică parte din banii ce trebuiau achitaţi la momentul perfectării tranzacţiei.

Intimidare şi trafic de influenţă
Când cumpărătorul de bună credinţă care a achitat 4000 de euro pentru promisiunea de vânzare- cumpărare a vrut să discute cu cei doi moştenitori s-au lovit de agentul de poliţie care i-a spus, cu martori de faţă că orice act ce trebuie semnat de către bătrâni trebuie să primească acordul său, iar pentru a-şi da acordul poliţistul a avut tupeul să ceară un procent din valoarea de piaţă a terenului. Adică, mită pe faţă!

După ce i-a intimidat şi păcălit pe moştenitori să anuleze promisiunile de vânzare făcute de către defunctele mame, Veclenit s-a văzut stăpân pe cele două terenuri cu case cu tot. Aşa că, între ele, şi-a tras o vilă impunătoare şi o curte în care să încapă cele trei maşini.

Din păcate, moştenitorii de drept nu stau de vorbă nici cu cei cărora mamele lor le-au făcut promisiunile de vânzare şi nici cu alte persoane. Abordaţi, ameninţă de fiecare dată că vor chema poliţia, adică pe agentul şef Veclenit, devenit “avocat” şi purtător de cuvânt al celor doi. Oamenii refuză să vorbească, fiind intimidaţi că dacă vobesc, nu îşi mai văd restul de bani pe care poliţistul li-l datorează.

IPJ Timiş doarme sau se face?
Sediul poliţiei Dumbrăviţa a devenit loc de negociere, şantaj şi birou notarial. Agentul şef Gheorghe Veclenit a întocmit toate actele necesare chiar în sediul poliţiei Dumbrăviţa. Acolo a încercat şi şantajul cerând procent din valoarea de piaţă cumpărătorului de drept. Tot acolo îl caută oamenii care i-au vândut proprietăţi şi cărora nu le dă banii nici măcar în rate de mizerie, de ordinul a 200-300 de lei. Pe numele poliţistului au fost depuse sesizări la IPJ Timiş cât şi la procurorii timişoreni. Veclenit are un istoric bogat şi ca poliţist. Acesta a fost înregistrat audio de o şoferiţă căreia i-a pretins bani pentru a nu o amenda, însă plângerea acesteia nu a fost luată în considerare. În plus, făcând abuz de calitatea sa, el a pierdut un proces după ce a oprit în trafic un conducător auto care a dovedit că Veclenit nu avea calitatea de poliţist rutier. Surse din cadrul IPJ Timiş, ne-au declarat că agentul şef din Dumbrăviţa a fost sancţionat în anul 2013 pentru nereguli pe linie profesională. Însă la Poliţia Timiş, de la şeful IPJ, comisar şef Sorin Munteanu la SIIPI Timiş, Cercetări Interne, SRI sau parchete, nimeni nu vede manevrele ilegale cu terenuri şi îmbogăţirea pe care Veclenit nu o poate justifica.

Explicaţiile poliţistului vizavi de faptul că nu a onorat plata contractelor încheiate e halucinantă. În plus nu recunoaşte presiunile pe care le-a făcut şi intimidarea vânzătorilor. “Nu am făcut şi nu fac nimic ilegal. Fac afaceri şi cu dumneatale dacă vrei. Am contracte pentru tot ce am cumpărat. Vânzătorii au venit la mine şi mi-au spus că nu vor să le dau toţi banii odată şi că preferă sume mici, lunare ca să aibă din ce trăi. Le respect dorinţa şi îi ajut. Nu am intimidat pe nimeni. Ei au vrut să îmi vândă mie pentru că sunt poliţist aici de mulţi ani şi au încredere în mine”, a declarat pentru Jurnalul Naţional, poliţistul imobilar Gheorghe Veclenit.
Va urma

×