x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Firma care a săpat „gropile morţii” din Ştirbei Vodă, contracte de 10 milioane de euro

Firma care a săpat „gropile morţii” din Ştirbei Vodă, contracte de 10 milioane de euro

de Ion Alexandru    |    28 Oct 2015   •   13:51
Firma care a săpat „gropile morţii” din Ştirbei Vodă, contracte de 10 milioane de euro

Spaţiul public este invadat, de câteva zile, de un război politic, construit pe drama morţii poliţistului Bogdan Gigină, motociclistul Brigăzii de Poliţie Rutieră care a însoţit, în data de 20 octombrie, escorta ministrului de Interne. Dincolo de scandalul politi-comediatic ţesut pe marginea acestei tragedii, multe întrebări punctuale legate de responsabilii direcţi ai evenimentului de săptămâna trecută, din strada Ştirbei Vodă, rămân, încă, fără răspuns. Una dintre întrebările legitime este dacă firma care a executat lucrările, săpând cele două gropi, a respectat sau nu prevederile legale. Sau dacă responsabilii Primăriei Capitalei au monitorizat lucrarea conform legislaţiei în vigoare. Nu în cele din urmă, este interesant de aflat cine se află în spatele societăţii General MPM Impex SRL, firma care a săpat gropile, şi cât de profitabilă a fost relaţia acesteia cu instituţiile publice.

Cum a fost prelungit în mod suspect avizul șantierului Distrigaz Sud Reţele SRL şi SC GDF Suez Energy România SA au contractat, în data de 19 iunie 2015, societatea General MPM Impex SRL pentru efectuarea de lucrări de decoper-tare şi săpături pe carosabil, în Strada Ştirbei Vodă, pentru lucrări la reţeaua de alimentare cu gaze naturale din zona cu pricina. La data de 18 septembrie 2015, Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia Utilităţi Publice, a emis un aviz de întreţinere, cu termen de valabilitate de o lună, începând cu 1 octombrie, până în data de 31 octombrie. În cadrul Emisiunii „Sinteza Zilei”, Mihai Gâdea a prezentat faptul că lucrările nu pot depăşi 48 de ore, iar în situaţii excepţionale acest termen poate fi prelungit, o singură dată, cu încă alte 48 de ore maxim. Potrivit avizului pentru lucrarea din Ştirbei Vodă, societatea General MPM Impex SRL a primit aprobare să demareze activităţile în data de 16 În mod suspect, la acest moment, termenul de valabilitate al avizului a fost prelungit, cu alte 48 de ore, însă nu din 18 octombrie, ci din 19, astfel încât lucrările s-au finalizat pe 21 octombrie, deci a doua zi după tragicul accident în care poliţistul motociclist Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa. octombrie şi să le finalizeze în 18 octombrie.

Martorii şi persoanele care au trecut prin zona respectivă în perioada în care lucrările erau în toi spun că cele două gropi nu erau semnalizate corespunzător, astfel încât, pe timp de noapte, era foarte greu de văzut acest pericol din mijlocul drumului. Acest fapt a fost amplificat şi de proasta iluminare stradală din zonă. În avizul de întreţinere emis de Primăria Capitalei este stipulat clar faptul că „pe toată durata execuţiei lucrărilor, zonele de lucru vor fi împrejmuite şi semnalizate corespunzător, atât ziua, cât şi noaptea, conform reglementărilor legale în vigoare”.



Ce spune legea referitor la semnalizarea şi presemnalizarea lucrărilor
Legea nr. 82/1998, privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997, referitoare la regimul juridic al drumurilor arată la articolele 40 şi 59 că „drumurile trebuie să fie menţinute de către administratorul acestora în stare tehnică corespunzătoare traficului, în condiţii de siguranţă”, iar „conducerea activităţii de proiectare, modernizare, reparaţie, întreţinere, exploatare şi administrare a drumurilor revine autorităţilor locale”, deci Primăriei. Care trebuia, potrivit acestor reglementări, să monitorizeze lucrarea respectivă.

Pe de altă parte, intră în responsabilitatea constructorului să ia toate măsurile legale pentru presemnalizarea şi semnalizarea lucrării, împrejmuirea ei şi protecţia participanţilor la trafic în zonă. Codul Rutier este foarte exact cu privire la modalitatea de semnalizare şi, mai ales, de presemnalizare a lucrării, obiective care intrau în sarcina responsabilului lucrării din Ştirbei Vodă al firmei General MPM Impex SRL, Nicolae Sima. Spre exemplu, există indicatorul triunghiular cu margini roşii şi fundal galben, care anunţă că pe drumul în cauză se efectuează lucrări. Acest indicator de presemnalizare trebuie montat la o distanţă cuprinsă între 20 şi 200 de metri faţă de locul în care se execută lucrarea. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu indicatorul care presemnalizează existenţa altor pericole.

Mijloacele de semnalizare a lucrării constau în: ghirlandă polietilenă sau lanţ, semafor mobil, baliză direcţională, conuri de dirijare, balize cuplate cu lămpi cu lumină galbenă intermitentă, parapeţi şi garduri de protecţie. În acest caz, lucrarea era semnalizată cu bandă galbenă, iar împrejmuirea a fost făcută cu garduri.

Parchetul Tribunalului București deru-lează o anchetă judiciară în acest caz, fiind demarate cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracţiunii de ucidere din culpă. În paralel, însă, pot fi aduse și alte acuzaţii referitoare la modul în care au fost efectuate, semnalizate și monitorizate lucrările.

Responsabilul lucrării riscă dosar penal
Conform articolului 192 Cod Penal, „uciderea din culpă, ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”. Mai mult, legea penală mai prevede, la articolul 341, că persoana autorizată de către administratorul unui drum public sau executantul unei lucrări pe partea carosabilă, care nu ia măsurile corespunzătoare pentru semnalizarea obstacolelor sau a lucrărilor pe drumurile publice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie, riscă o pedeapsă cuprinsă între trei luni şi doi ani închisoare. Cu închisoare de la 3 luni la 3 ani se pedepseşte şi neglijenţa în serviciu, respectiv încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice”. Aici, avem, pe de o parte, posibila responsabilitate din culpă a constructorului, precum şi neglijenţa celor din Primăria Capitalei, care are drumul în administrare.



Subcontractor pentru anveloparea blocurilor din Sectorul 3
General MPM Impex SRL a primit, indirect, şi o parte din lucrările privind anveloparea blocurilor din Bucureşti. Mai exact, societatea se află pe lista subcontractorilor unui contract atribuit, în data de 24 august 2015, de Primăria Sectorului 3, pentru creşterea eficienţei energetice a unui număr de 23 de blocuri. Contractul, în valoare de 35,9 milioane de lei cu TVA, a fost câştigat de o asociere condusă de societatea Palex Construcţii Instalaţii SRL. Un procent de 7% din acest contract este subcontractat în favoarea a patru firme, printre care se află şi compania lui Petre Mazilu.



General MPM Impex SRL și lista de afaceri care i-au adus mulți bani
Firma care a executat lucrarea din Ştirbei Vodă, SC General MPM Impex SRL, cu sediul în sectorul 6, are un asociat unic şi administrator în persoana i n g i n e r u lui Petre Mazilu (foto). Societatea, care a luat fiinţă în anul 1997, a derulat contracte pentru lucrări de interes public, în perioada 2007-2012, în valoare de peste 10 milioane de euro. Clienţii frecvenţi ai firmei lui Mazilu au fost SC Distrigaz Sud şi GDF Suez Energy România SRL. Din 2012 încoace, lucrările s-au mai rărit, nemaiexistând contracte de o asemenea anvergură. Astfel, Distrigaz Sud SA a atribuit firmei General MPM Impex SRL şase contracte, în valoare totală de 21.446.913,2 lei cu TVA inclus, adică aproape 6,1 milioane de euro. Societatea a executat, în 2007, pentru Distrigaz Sud, lucrări de instalare reţea conducte şi extindere a acesteia la 25.112 metri, în comuna Jilava, judeţul Ilfov. Tot în 2007, firma a fost contractată pentru o lucrare similară în zona Giurgiului (arterele Şoseaua Olteniţei, Bdul Brâncoveanu şi Drumul Găzarului), în zona Mihai Bravu, Obor, Pantelimon, Colentina sau Şoseaua Fundeni. În 23 noiembrie 2012, SC General MPM Impex SRL a primit, prin licitaţie publică, de la GDF Suez Energy România, un contract în valoare de 10.215.501,7 lei cu TVA (2.270.111,5 euro), pentru modernizarea reţelei de gaze naturale şi creşterea securităţii în exploatarea reţelelor de distribuţie din Bucureşti, prin modernizarea conductelor din oţel neprotejate catodic, în lungime totală de 24.702 metri liniari. În 2007, firma lui Petre Mazilu a încheiat un contract, prelungit prin trei acte adiţionale cu UMF „Carol Davila”, în valoare totală de 8.465.463,3 lei cu TVA (2.418.696,1 euro), pentru reabilitarea unor cămine studenţeşti din Splaiul Independenţei, precum şi pentru reabilitarea sediului Facultăţii de Medicină Dentară. Un alt contract foarte interesant, prin valoarea lui, este cel atribuit firmei General MPM Impex SRL, la data de 16 mai 2008, de către Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagda-sar- Arseni”. Unitatea medicală a achiziţionat servicii de revizie a insta-laţiei de gaze, iar contractul, atribuit prin negociere directă, ca urmare a unei situaţii de extremă urgenţă, a avut o valoare de 17.974,9 lei cu TVA (5.135,7 euro), pentru o singură lună de prestare a acestor servicii.
 

×
Subiecte în articol: bogdan gigina gabriel oprea