x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Firma unui fost ofițer DIE blindează Parchetul General cu sisteme antiefracție de 500.000 de euro

Firma unui fost ofițer DIE blindează Parchetul General cu sisteme antiefracție de 500.000 de euro

de Ion Alexandru    |    23 Feb 2018   •   10:15
Firma unui fost ofițer DIE blindează Parchetul General cu sisteme antiefracție de 500.000 de euro
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Instituția condusă de Augustin Lazăr, procuror general al României, își utilează sediul central cu un sistem de monitorizare și de alarmare demn de filmele americane cu CIA sau FBI. Nu mai puțin de o jumătate de milion de euro va plăti Parchetul General pentru sisteme antiefracție, anti-incendiu și de monitorizare cu recunoaștere facială. Astfel de camere de luat vederi vor fi instalate atât în exteriorul clădirii, cât și în interiorul ei, inclusiv la subsol. Aparatura va fi livrată și montată de către compania bucureșteană SC Felix Telecom, controlată de fostul ofiţer de securitate Teodor Ileș, care a “suflat”, zilele trecute, regiei Rasirom, aparținâd SRI, un contract de un milion de euro, pus la bătaie de Poliția de Frontieră.

Felix Telecom a fost selectată pentru acest proiect de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție prin procedură simplificată, fără organizarea unei licitații. Parchetul General intenționa să facă această achiziție încă din luna iulie a anului trecut, când a anunțat că dorește să își doteze sediul central cu un sistem integrat de securitate și avertizare la imcendiu, cu un sistem de detecție și semnalizare în caz de efracție, un sistem de supraveghere video, la care se adaugă un subsistem de avertizare vocală pentru situații de urgență, extins până la cornișa de la etajul șase al clădirii şi la terasă.

Din cele trei oferte depuse, Parchetul General a decis că se poate califica una singură, respectiv compania Felix Telecom SRL, care a cerut un preț de 1.892.112,78 de lei fără TVA, în timp ce instituția condusă de Augustin Lazăr anunțase că este dispusă să cheltuiască pentru acest “blindaj” informatic 2.443.703 lei fără TVA. În data de 15 februarie, între compania în cauză și PÎCCJ a fost semnat contractul nr. 1785/2018, în valoare de 2.251.614,21 lei cu TVA inclusă (500.358,7 euro).

Câștigător de renume

Firma Felix Telecom SRL București este unul dintre cei mai vechi furnizori de servicii de securitate care activează pe piaţa privată din România și este controlată în mod direct de către fostul ofiţer al Direcției de Informații Externe a Securităii, Teodor Ileș, care a lucrat, înainte de 1989, ca diplomat acoperit în Elveția. Acesta din urmă este fondator al Bancorex, ICE Felix și ICE Terra.

Felix Telecom SRL s-a remarcat, în ultimile două decenii, ca un client fidel și repetat al contractelor puse la dispoziţie de instituțiile statului, în principal de instituțiile de forță ale statului, valoarea acestor contracte ridicându-se la peste 60 de milioane de euro. Numai anul trecut, potrivit informațiilor oficiale, compania controlată de Teodor Ileș a derulat contracte cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Centrul Național de Risc la Sistemele de Securitate Cibernetică și Ministerul Apărării Naționale. Felix Telecom a livrat pentru aceste instituții echipamente de tehnologia informației, echipamente de date și comunicații, inclusiv sisteme integrate de diseminare pentru conținut media.

Pretenții demne de CIA sau FBI

De această dată, firma lui Ileș dotează sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu unul dintre cele mai moderne sisteme de securitate posibile, transformând, la cererea actualei conduceri a procuraturii, clădirea într-o adevărată fortăreață. Astfel, potrivit caietului de sarcini care a stat la baza încheierii contractului în valoare de o jumătate de milion de euro, urmează să fie montat un sistem de detectare și avertizare la incendiu, compus din 127 de detectoare automate, 127 de elemente de comandă cu o intrare și o ieșire, 48 de dispozitive acustice de alarmare și 32 de dispozitive optice de alarmare.

La acestea se adaugă un sistem de antiefracție, menit să asigure monitorizarea deschiderii ușilor de acces, cu posibilitatea de a individualiza domenii autonome care să permită manevrarea de la distanţă, semnalizarea la tentative de agresiune sau de sabotaj. Beneficiarul instalației are în vedere întărirea sistemului de detecție la efracție existent la parterul clădirii cu toate celelalte subsisteme care vor proteja sediul PÎCCJ. Acest sistem va monitoriza zonele principale prin care se poate intra în clădire, de la subsol, parter și anumite camera cu importanță ridicată.

Acest sistem va fi asistat de un subsistem de control informatizat al accesului, care să asigure accesul personalului autorizat, prin alocarea ierarhizată a dreptului de acces, dar și blocarea accesului persoanelor care nu au dreptul să pătrundă în anumite încăperi. Pe lângă acestea, se va mai livra și un sistem de centralizare a informațiior, cu dispecerat, care să înregistreze de la 100.000 până la un milion de evenimente, la care se atașează un sistem de televiziune cu circuit închis. Acesta va fi conectat la un sistem de supraveghere video IP integrat, cu cameră video de interior și de exterior, capabile să înregistreze digital, cu recunoaștere facială. Acestea vor fi instalate inclusiv la subsolul clădirii.

Felix Telecom și afacerea securizării frontierelor

“Jurnalul” a dezvăluit, zilele trecute, că firma Felix Telecom, cea care, iată, dotează Procuratura cu aceste sisteme performante, a reușit să “sufle” regiei oficiale a SRI, Rasirom RA, un contract de un milion de euro fără TVA pentru securizarea frontierei. Asta, după ce a contestat rezultatul unei licitații organizate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Este vorba despre o achiziție făcută de IGPF, în 7 februarie, pentru realizarea centrelor regionale de coordonare şi integrare a tuturor imaginilor obţinute de la senzorii instalaţi la frontiera externă. Valoarea contractului s-a ridicat la 4.142.500,12 lei fără TVA, care vor intra în conturile asocierii de firme Felix Telecom-Crescendo International. Inițial, contractul fusese atribuit asocierii Datanet Systems SRL-RA Rasirom-Aniva Consult Technology SRL.

Anul trecut, însă, Felix Telecom a atacat rezultatul licitației la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor și a câștigat. Motivul - o eroare în SEAP.

2.251.614,21 lei este suma finală pe care Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o va achita pentru aceste sisteme de securitate. Felix Telecom livrează aparatura și asigură inclusiv montarea ei.

×