x close

Guvernul le dă șefilor din Justiție bani să-și stimuleze subordonații

0
Autor: Ion Alexandru 30 Mar 2018 - 13:00
Guvernul le dă șefilor din Justiție bani să-și stimuleze subordonații
Vezi galeria foto


Guvernul PSD a decis să le aplice judecătorilor. Procurorilor, personalului auxiliar din justiție, celui asimilat magistraților și specialiștilor care lucrează în instanțe și parchete sporuri de până la 15 la sută din salariul de bază sau din indemnizația lunară. Banii în plus sunt acordați pentru condiții grele de muncă, vătămătoare sau periculoase. Cabinetul Dăncilă a emis, recent, o Hotărâre de Guvern, prin care sunt stabilite persoanele care pot beneficia de aceste sporuri, locurile de muncă încadrate la această categorie, precum și factorii de risc la care trebuie să se expună cei din sistemul judiciar, pentru a primi acești bani. Printre locurile de muncă definite, în acest act normativ, ca fiind grele, vătămătoare sau periculoase se regăsesc bibliotecile, birourile dotate cu calculatoare, imprimante sau aparate de multiplicat, arhivele și încăperile unde lucrează personalul care asigură curățenia. Sporul nu se acordă automat, el fiind la cheremul șefilor instituțiilor vizate de HG. Spre exemplu, cei care lucrează la DNA, în condiții “vătămătoare, grele și periculoase”, primesc sporul doar dacă așa decide șefa instituției, Laura Kovesi.

Este vorba despre Hotărârea de Guvern 18/2018, emisă în data de 15 martie și publicată în Monitorul Oficial din 26 martie, avându-i ca semnatari pe premierul Viorica Dăncilă, pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe ministrul Apărării, Mihai Fifor, pe ministru Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și pe ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici. Acest HG aprobă Regulamentul-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentr condiții de muncă și a criteriilor de acordare a acestui spor pentru familiile ocupaționale de funcții bugetare “Justiție” și “Curtea Constituțională.

Sunt vizate Ministerul Justiției, Ministerul Apărării Naționale, Consiliul Sperior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, curțile de apel, tribunalele și parchetele de pe lângă acestea, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justișie, Direcția Națională Antcorupție, DIICOT, Institutul Național de Expertize Criminalistice, Direcția Națională de Probațiune, Institutul Național de Criminologie, Autoritatea Națională pentru Cetățenie și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Care sunt locurile de muncă “periculoase” din Justiție

Astfel, potrivit Regulamentului-cadru aprobat prin această Hotărâre de Guvern, “penr condiții de muncă greem vătămătoare sau periculoas”, tot personalul acestor instituții, “beneficiază de un spor de până la 15% din indenizația lunară de încadrare sau, duăp caz, din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat” la unul dintre locurile de muncă la care se referă acest act normativ. Sporul are caracter permanent pe perioada menținerii condițiilor de muncă grele, vătămătoare sau periculoase.

Ce înțelege Guvernul prin locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, pentru cei care lucrează în sistemul judiciar? În mod paradoxal, locuri de muncă similare cu ale altor categorii de cetățeni, inclusiv din domeniul privat. Astfel, locurile de muncă pentru care se vor acorda sporurile sunt sălile de judecată, bibliotecile, locurile de muncă dotate cu calclatoare (cu imprimante sau cu aparate de multiplicat), laboratoarele de criminalistică, arhivele, camerele serverelor, magaziile de materiale, centralele telefonice, centralele termice, atelierele mecanice, încăperile în care își desfășoară activitatea personalul care asigură curățenia și întreținerea, precum și garajele, birourile, încăperile sau alte locuri de muncă unde activează personalul din justiție și parchete.

Aceste locuri de muncă se stabilesc în baza unor Buletine de Determinare sau, după caz, a unor Expertize emise de către autoritățile abilitate în acest sens. Respectivele Buletine de Determinare și Expertize se refac, potrivit acestei Hotărâri de Guvern, “ori de câte ori intervin modificări semificative în ceea ce privește tehnologia, echipamentele de muncă, amenajarea locurilor de muncă”, dar nu mai târziu de 24 de luni de la data emiterii.

Aceste documente se comunică, la cerere, Inspecției Muncii, care analizează măsurile propuse și implementate pentru “normalizarea condițiilor de muncă”, urmând a lua măsurile care se impun.

Criterii obligatorii

Există, totuși, anumite criterii în baza cărora se acordă aceste sporuri. Mai exact, în condițiile în care, la emiterea Buletinelor de Determinare sau, după caz, a Expertizizare a locurilor de muncă, s-a avut în vedere existența a cel puțin unui criteriu care să arate că respectivul loc e muncă este greu, vătămător sau periculos. Respectiv, dacă există risc de îmbolnăvire, dacă are loc o solicitare nervoasă, dacă există risc de accidentare sau dacă sunt indicii de morbiditate.

Factorii care sunt avuți în vedere la ncadrarea locurilor de mincă în catgoria grele, vătămătoare sau periculoase, sunt șase la număr:

Existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune al acestora asupra organismului;

Intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;

Durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi;

Existența unor condiții de muncă care pot provoca o temere determinată de un risc de accidentare sau de îmbolnăvire;

Existența unor condiții de muncă ce implică un efort fizic, în condiții nefavorabile de microclimate, zgomot intens sau vibrații;

Alte condiții de muncă ce pot duce la uzura prematură a organismului.

 

Șefii instituțiilor decid cine și cât spor încasează

Și, iată cum, prin lege, angajații din instituțiile judiciare, inclusiv procurorii și judecătorii, vor depinde de bunăvoința șefilor lor ierarhici atunci când solicită acordarea acestor sporuri. Nu toată lumea primește un spor egal, acesta fiind diferențiat în funcție de factorii de risc la care salariatul este expus. Astfel, se acorfă sporuri cuprinse între 10,1 și 15% din indemnizația linară sau din salariul de bază pentru existența a patru factori de risc. Sporuri cuprinse între 5,1 și 10% din indemnizația lunară sau din salariul de bază se acordă pentru existenșa a cel pușin trei factori de risc. Se acordă un spor de 5% din indemnizația lunară sau din salariul de bază pentru existența a cel puțin doi factori de risc.

Atunci când există un singur factor de risc, Hotărârea de Guvern nu stabilește acordarea niciunui spor.

Cine și cât primește? Asta doar șefii instituțiilor decid, prin ordin, hotărâri sau decizii. Spre exemplu, pentru procurorii, personalul auxiliar de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, pentru ofițerii de poliție judiciară, pentru specialiștii din domeniul informatic, precum și pentru ceilalți specialiști care activează în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, cuantumul sporului se stabilește, prin ordin, de către procurorul șef al DNA. La fel se întâmplă și în cazul celorlalte instituții vizate de acest HG de aprobare a Regulamentului-cadru, elaborat de Cabinetul condus de Viorica Dăncilă.

Categoriile profesionale vizate de noile reguli

Actul normativ la care facem referire  a intrat în vigoare odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial al României și, din acel moment, orice alte dispoziții contrare se abrogă. Posibilitatea de acordare a sporului pentru condiii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se aplică pentru șapte categorii de salariați din sistemul judiciar sau asimilat, după cum urmează:

Judecători de la ÎCCJ, Curși de Apel, Tribunale, tribunale de specialitate și judecătorii; procurori de la PÎCCJ, DNA, DIICOT, judecători și procurori militari de la instanșele și parchetele militare, inspectori judiciari, membrii CSM, personalul de specialitate juridică asimilat magistraților, auditorii de justiție, precum și magistrații asistenți de la ÎCCJ;

Judecători, magistrați asistenți, personal de specialitate juridică ce desfășoară activitate de cercetare sau de documentare, de protocol, în domeniul relațiilor extere ale Curții Constituționale sau în domeniul resurselor umane și personalul auxiliar de specialitate din cadrul Curții Constituționale;

Asistenții judiciar;

Personalul auxiliar de specialitate și personalul conex din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea;

Personalul de instruire, precum și personalul care ocupă funcții auxiliare în cadrul Institutului Național al Magistraturii și al Școlii Naționale de Grefieri, personalul de specialitate criminalistică și personalul auxiliar de specialitate criminalistică din cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice;

Specialiștii din cadrul Parchetului General, inclusiv al DNA, DIICOT și al celorlalte parchete, precum și specialiștii din domeniul informatic din aparatul propriu al Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Inspecției Judiciare, Institutului Național al Magistraturii și Școlii Naționale de Greferi, al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea;

Personalul de probațiune și personalul din cadrul Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Toți pocurorii și judecători, specialiștii IT sau juridici și personalul auxiliar din instanșe, parchete, autorităși ale CCR și Ministerului Justiției beneficiază, grație Guvernului Dăncilă, de spor pentru muncă grea, vătămătoare sau periculoasă

Sporul variază între 5 și 15% din salariul de bază și este acordat doar de șeful instituției. Locuri de muncă periculoase sunt, printre altele, potrivit HG 18/2018, bibliotecile, arhivele, birourile cu calculatoare, magaziile sau instanțele de judecată

 

Citeşte mai multe despre:   bani pentru justitie

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

DNA face, pe şest, acte de urmărire penală în dosarul EADS

DNA face, pe şest, acte de urmărire penală în dosarul EADS
Galerie Foto Direcţia Naţională Anticorupţie pregăteşte, în subterane, o nouă lovitură de imagine menită, probabil, să estompeze efectul scandalurilor fără precedent în centrul cărora se află şefa instituţiei....

Ce miniştri ai Transporturilor aveau dosare la DNA în perioada şpăgilor vizate în dosarul lui Vlădescu

Ce miniştri ai Transporturilor aveau dosare la DNA în perioada şpăgilor vizate în dosarul lui Vlădescu
DNA a ieşit la atac, după decizia lui Klaus Iohannis de a nu o revoca din funcţie pe Laura Kovesi, cu un dosar de corupţie ce priveşte fapte petrecute începând cu 13 ani în urmă. Acţiunea procurorilor vizează...

Igor Bergler: Jumătate din populaţia României este analfabetă

Igor Bergler: Jumătate din populaţia României este analfabetă
Igor Bergler este cel mai vândut autor român de după Revoluţie. Prima sa carte, „Bibila pierdută”, a depăşit 130.000 de exemplare, iar noua sa carte, Testamentul lui Abraham, ar putea doborî acest record. Aut...

Țara pârtiilor de schi pe care nu poţi schia

Țara pârtiilor de schi pe care nu poţi schia
Galerie Foto O pârtie pentru care s-au cheltuit din bani publici 4 milioane de euro a stat mai mult închisă anul acesta pentru că nu a nins. Deși pe fondul încălzirii globale la nivel mondial pârtiile construite sub 1000 de...

Avizele CSM, folosite de Cotroceni în funcţie de “oportunitatea politică”

Avizele CSM, folosite de Cotroceni în funcţie de “oportunitatea politică”
Galerie Foto Klaus Iohannis susţine, în motivarea deciziei de a nu da curs propunerii formulate de ministrul Justiţiei, de revocare din funcţia de şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi, că a ţinut cont de avizul negativ dat de S...

1,2 milioane de lei, consultanţa pentru exproprierile de pe traseul A3

1,2 milioane de lei, consultanţa pentru exproprierile de pe traseul A3
Peste 1.400 de imobile din Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova urmează să fie expropriate, în vederea finalizării unor lucrări de construcţie de drumuri aflate pe coridorul Autostrăzii...

Apendicita – criză reală sau falsă

Apendicita – criză reală sau falsă
Diagnosticul în apendicită şi operaţia nu sunt chiar o bagatelă. Apendicele migrează uneori şi e necesar timp pentru a-l găsi. Profesor doctor Mircea Beuran explică, pentru cititorii Jurnalul, care sunt...

Dosarul Libarom: Povestea documentelor sechestrate de 5 ani de DNA

Dosarul Libarom: Povestea documentelor sechestrate de 5 ani de DNA
Galerie Foto Direcţia Naţională Anticorupţie refuză să permită unei firme aflate în insolvenţă, şi pentru care o instanţă de judecată a decis să îşi recupereze creanţele, să intre în posesia documentelor necesare...

Magnatul Popoviciu, refugiat la Londra, amenințat de fosta soție cu executarea silită în România

Magnatul Popoviciu, refugiat la Londra, amenințat de fosta soție cu executarea silită în România
Galerie Foto Până în urmă cu doar câțiva ani, averile deținute de trei celebri magnați din România însumau peste trei miliarde de euro. Este vorba despre averile controlate de Dinu Patriciu, Dan Grigore Adamescu și Puiu...

Cum construiesc românii prosperitatea din Bulgaria

Cum construiesc românii prosperitatea din Bulgaria
Galerie Foto Cea mai mare stațiune de schi din sud-estul Europei a fost construită cu bani românești. Numai că nu e la noi, e la bulgari. Vecinii noștri au profitat de dezastrul național din turismul nostru şi i-au...

Augustin Lazăr a clasificat achizițiile de tehnică specială, contrar Legii informațiilor clasificate

Augustin Lazăr a clasificat achizițiile de tehnică specială, contrar Legii informațiilor clasificate
Galerie Foto Direcția Națională Anticorupție s-a “conformat” voluntar ordinului emis, la începtul acestui an, de către procurorul general al României, Augustin Lazăr, și a secretizat caietele de sarcini în cadrul...

După mesele grele de Paşte trebuie să se revină imediat la dieta obişnuită

După mesele grele de Paşte trebuie să se revină imediat la dieta obişnuită
Obiceiul fermecător al românilor de a întinde o masă cu bunătăţi în toate ocaziile are pe podium ospăţul de Paşte. Pe masă te invită carnea grasă, maionezele, torturile, cozonacul,...

VIDEO Povestea românului care a refuzat să se însoare cu fata lui Stalin

VIDEO Povestea românului care a refuzat să se însoare cu fata lui Stalin
Galerie Foto Şi-a făcut studiile la Moscova la începuturile anilor '50 la Universitatea Lomonosov, unde trăieşte o poveste de dragoste cu Svetlana, fata dictatorului Stalin. A fost prieten cu Mihail Gorbaciov şi un...

DNA achiziționează o nouă aparatură de filaj de peste 900.000 de euro

DNA achiziționează o nouă aparatură de filaj de peste 900.000 de euro
Galerie Foto Aflată în mijlocul unor scandaluri fără precedent, legate de modul în care instrumentează unele dosare penale, cum administrează probe și cum inventează martori, pe de o parte, de controversele vizavi de relați...

Carmen Avram: „Se aprinde o lumină în mine, la Învierea Domnului”

Carmen Avram: „Se aprinde o lumină în mine, la Învierea Domnului”
Fire discretă, Carmen Avram şi-a deschis sufletul special pentru cititorii Jurnalului. Realizatoarea emisiunii „În Premieră”, de la Antena 3, ne-a dezvăluit cum simte sărbătoarea Paştelui prin toţi porii,...
Serviciul de email marketing furnizat de