x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Pădurea uscăturilor

Pădurea uscăturilor

de Petru Zoltan    |    09 Dec 2010   •   19:56
Pădurea uscăturilor
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

141810-ds-drs-2007-5-5.jpgAngajaţii Regiei Naţionale a Pă­du­rilor – Romsilva cheltuiesc ana­poda banii publici pe care îi obţin din administrarea pădurilor statului. Mai mult, şefii ocoalelor silvice de stat dispun de pădure după bunul plac fără să dea socoteală nimănui. Când vine vorba să facă plăţi către diverşi agenţi economici, oamenii în straie verzi se încurcă în cifrele contabile. Totul în favoarea fir­melor care căpuşează Direcţia Silvică Dolj, la cârma căreia se află PDL-istul Daniel Drîgnei.

Direcţia Silvică Dolj este una dintre cele mai sărace instituţii aflate în subordinea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva. Tăierile ilegale, deşertificare zonei, dar şi lipsa unui management pe măsură contribuie decisiv la dispariţia ultimelor păduri din Dolj. Un raport al Corpului de Control a scos la iveală "gunoiul" care a fost ascuns de-a lungul timpului în pădurile doljene de pădurarii plătiţi din banii publici. Pentru început, inspectorii au constatat că au fost tăiaţi ilegal un număr de 526 de arbori în valoare de câteva sute de milioane de lei, de pe raza Ocolului Silvic Poiana Mare. Mai mult, inspectorii menţionează că pădurarii nu ţin evidenţa proceselor-verbale de constatare a con­tra­venţiilor silvice deşi fiecare dintre acestea sunt numerotate. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Direcţia Silvică Dolj. "Astfel, nu se poate urmări modul de utilizare al acestor formulare şi ca urmare pot exista suspiciuni privind întocmirea în fals ,de către personalul silvic a unor procese-verbale de contravenţie pentru a fi justificate furturile de lemn", au precizat inspectorii de la Corpul de Control.

Dar ca să îşi mai rotunjească ve­niturile pădurarii şi-au dat acordul ca în pădurea de la Ghidici să se construiască adăposturi pentru capre şi oi. Responsabili de această situaţie au fost identificaţi ca fiind pădurarii împreună cu şeful de ocol Poiana Mare de la acel moment, Ştefan Decă. Pe lângă tăierile ilegale şi microfermele din pădure, Ştefan Decă a decis de la sine putere să amenajeze trei şanţuri în lungime totală de 2,26 km pentru care a plătit aproximativ 150.000 de lei din banii Ocolului, fără să anunţe Direcţia Silvică. În documentele Ocolului Silvic Poiana Mare au fost identificate trei procese-verbale de recepţie a unor şanţuri semnate de o comisie formată din aproape întreg personalul de la ocol, deşi nu exista nici o decizie de numire a acesteia. Procesele-verbale în cauză au fost aprobate de  Ştefan Decă. Conducerea Direcţiei Silvice Dolj a declarat că nu a avut cunoştinţă despre această amenajare, nefiind identificată nici o licitaţie sau atribuire de lucrări în acest sens. "Or, în acest caz era obligatorie res­pectarea procedurilor legale de achiziţie privind atribuirea contractelor de achiziţie publică. În cadrul ocoalelor silvice de stat această procedură este asigurată de direcţiile silvice din subordinea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva", se menţionează în raport. Mai mult în bugetul venituri-cheltuieli nu există fonduri prevăzute pentru amenajarea şanţurilor, buget care se fundamentează în primul rând pe devize însuşite prin parafă şi semnătură de către conducerea Direcţiei Silvice. "Apreciem că în cazul amenajării şanţului perimetral de 2,26 km O.S. Poiana Mare a cheltuit fără asigurarea procedurii legale suma de 14.749 lei. Responsabili pentru această situaţie sunt şeful ocolului Ştefan Decă şi contabilul şef Liliana Oana Pandia", susţin inspectorii de la Corpul de Control. 

Pus în faţa faptului împlinit, Daniel Drîgnei nu a mai avut ce să facă şi a luat câteva măsuri de ochii lumii. Astfel, Ştefan Decă a fost numit responsabil cu fondul forestier de la O.S. Poiana Mare, cu aceleaşi drepturi salariale, mai puţin sporul de conducere. Nici subalternii lui Decă nu au scăpat pentru că li s-a redus salariul cu sume cuprinse între 10% şi 30%, pe o perioadă de 1-3 luni. Nemulţumit de măsura luată împotriva sa, Ştefan Decă a contestat decizia de retrogradare.


Afacerea puieţilor
Direcţia Silvică Dolj a organizat în lunile februarie şi martie nouă licitaţii pentru contractarea unor lucrări de împăduriri. Firmele contractante se obligau să pregătească terenurile, să planteze puieţi şi să-i îngrijească până la "stadiul de masiv", adică până când plantaţiile se transformă în păduri. Valoarea totală a lucrărilor depăşea suma de 22 de milioane de lei, bani proveniţi de la Romsilva. Banii au ajuns la firmele care căpuşează Direcţia Silvică Dolj. Acelaşi gen de lucrări au fost contractate şi în anul 2009. Atunci, Ekhol Troust SRl a efectuat în baza contractului de servicii 2646 din martie 2009 lucrări de refacere a pădurilor pe raza Ocolului Silvic Poiana Mare, în valoare de 124.890 lei. Această sumă a fost calculată greşit, pentru că în realitate Direcţia Silvică Dolj trebuia să plătească mai puţin cu 32.000 de lei. Situaţia a fost remediată de un responsabil din cadrul D.S. Dolj fără ca persoanele care au semnat din partea O.S. Poiana Mare situaţia de lucrări, respectiv şeful de ocol Ştefan Decă, contabilul-şef Liliana Oana Pandia şi responsabilul Dumitru Dan Neaţu, să fie trase la răspundere. Concret, Decă şi subordonaţii au achitat pentru 3.000 de puieţi neplantaţi – diferenţă ce reiese dintre situaţia de lucrări prevăzute a fi făcute la Rast şi procesul-verbal de recepţie. În plus, aceştia au prevăzut în contractul cu Ekhol Trust şi plata unor servicii pe care le asigura Romsilva, deşi aceste facilităţi trebuiau scăzute din contract.

×
Subiecte în articol: defrisare