x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Părinţii lui Madeleine McCann s-au folosit de mama Joanei

Părinţii lui Madeleine McCann s-au folosit de mama Joanei

de Andreea Sminchise    |    13 Sep 2011   •   21:00
Părinţii lui Madeleine McCann s-au folosit de mama Joanei

Joana Isabel Cipriano Guerreiro (8 ani) a disparut pe 12 septembrie 2004 din satul Figueira situat in regiunea portugheza Algarve, districtul Faro. Mama si unchiul ei – Leonor si João Cipriano – au fost condamnati pentru moartea fetitei, desi cadavrul ei nu a fost gasit niciodata.

Cititi prima parte a anchetei: Crima mascata in disparitie

Procesul a inceput pe 12 octombrie 2004. Leonor si João au ales sa nu faca nici o declaratie, iar avocatii lor au protestat vehement atunci cand acuzarea a prezentat in instanta filmarea reconstituirii facute de João Cipriano. In fata judecatorilor, procurorul José Franco Pinheiroa l-a descris pe João Cipriano ca fiind "o persoana care dispretuieste oamenii, are tendinte psihopate si impulsuri necontrolate'. Despre mama Joanei, procurorul a spus ca este "instabila emotional, insensibila si nu da doi bani pe nevoile celor din jur'. Nici lui Leonor, nici lui João, aflati in boxa acuzatilor, nu li s-a miscat un muschi, atunci cand acuzarea i-a descris in acesti termeni. Abia cand procurorul a anuntat ca cere instantei pedeapsa maxima pentru amandoi – 25 de ani de inchisoare – Leonor a inceput sa planga necontrolat.

Un martor cheie in proces a fost concubinul lui Leonor, Leandro Silva, care a declarat ca femeia i-a marturisit ca avea o relatie incestuoasa cu fratele ei si ca, in timpul aceleiasi conversatii, care a avut loc in sediul politiei, la cateva zile dupa disparitia Joanei, Leonor a admis in fata lui ca ea si João au ucis fetita.

Ca argument, avocata apararii a spus instantei ca "fara cadavru, nimeni nu poate fi acuzat de crima. Mai mult, João Cipriano are un IQ sub medie. Chiar credeti ca e posibil ca o astfel de persoana sa poata pastra secret locul unde a ascuns un cadavru cu atata abilitate atat timp?'.

Verdictul a venit pe 11 noiembrie 2004, cand Leonor Cipriano a fost condamnata la 20 de ani si patru luni de inchisoare, iar fratele ei la 19 ani si doua luni. La citirea sentintei, cei trei judecatori si patru jurati au spus ca nu cred ca cei doi au intentionat sa o omoare pe Joana, dar sunt convinsi de faptul ca cadavrul ei a fost dezmembrat. Motivul crimei, de asemenea, a spus instanta, nu a fost dovedit.
Avocatii apararii au facut recurs si au reusit sa reduca pedepsele celor doi la 16 ani si 8 luni.

Inainte de inceperea procesului, mama Joanei marturisise in fata anchetatorilor ca si-a ucis fiica. O zi mai tarziu, ea si-a retras declaratia si a sustinut ca politistii au batut-o crunt ca sa obtina de la ea o marturisire falsa. In noiembrie 2004, Ministerul Public din Portugalia a inceput o ancheta cu privire la acuzatiile de tortura ale lui Leonor Cipriano la adresa politistilor din Faro. Abia la mijlocul lui iunie 2007, 5 judiciaristi ai Politiei Districtuale din Faro, in frunte cu Gon∏alo Amaral, cel care coordonase ancheta (si care fusese numit apoi sef al Politiei Judiciare din Portimão), au fost pusi sub acuzare pentru ca ar fi torturat-o pe mama Joanei Cipriano. Ce a determinat Ministerul Public din Portugalia sa continue cercetarile asupra unor acuzatii pe care, initial, le-au considerat "necredibile', la 3 ani dupa ce acestea au fost facute? Presiunea internationala.

Pe 3 mai 2007, Madeleine McCann, o fetita de 4 ani din Marea Britanie disparea dintr-un hotel din Praia da Luz, regiunea Algarve, in timp ce parintii ei erau la masa, la un restaurant din apropiere. Parintii – Kate si Gerry McCann – au avut, la inceputul investigatiilor, statutul de "arguidos' (n.r. – suspecti oficiali), lucru care a iritat peste masura presa britanica. Agentia de detectivi particulari pe care sotii McCann o angajase sa le caute fetita a aflat insa, si a "vandut' pontul si presei, ca echipa de investigatori care se ocupa de anchetarea disparitiei lui Madeleine, condusa de Gon∏alo Amaral, fusese acuzata in urma cu trei ani de tortura, culmea, tot de mama unei fetite disparute.

Razboiul mediatic intre Portugalia, unde opinia publica era convinsa ca politia si-a facut treaba, iar Leonor Cipriano si-a primit pedeapsa meritata, si Marea Britanie – unde oamenii erau revoltati ca cetatenii lor sunt suspectati de crima intr-o tara straina, a facut ca Ministerul Public portughez sa ii puna sub acuzare pe cei cinci politisti.

Audiata, Leonor Cipriano a povestit ca in timpul ultimului interogatoriu din 2004, anchetatorii au luat-o din inchisoarea unde era retinuta preventiv si au dus-o intr-o camera, unde au fortat-o sa ingenuncheze pe cioburi de sticla, i-au acoperit capul cu un sac si au batut-o cu "ceva ca un baston de cauciuc'. Ca raspuns la aceste acuzatii, politistii au sustinut ca n-au atins-o pe Leonor Cipriano si ca vanataile cu care ea s-a intors la inchisoare fusesera provocate de o incercare nereusita a femeii de a se sinucide aruncandu-se de pe scarile din sectia de politie, incident ce fusese consemnat intr-un proces verbal. Singura sustinatoare a lui Leonor a fost directoarea inchisorii Odemira – Ana Maria Calado – care a fost si singura persoana careia femeia i-a marturisit ca politistii ar fi batut-o.

In luna aprilie 2008, Leonor Cirpiano a primit la inchisoare o vizita neobisnuita. Un barbat necunoscut venise sa-i propuna sa renunte la avocatul ei si sa-l angajeze pe el. Era vorba despre Marcos Aragão Correia, cunoscut presei ca omul angajat de agentia de detectivi a sotilor McCann ca sa il investigheze pe Gon∏alo Amaral. Correia a povestit jurnalistilor ca i-a propus lui Leonor sa o reprezinte pro-bono si ca face acest lucru din convingere, pentru ca nu i se pare normal ce i s-a intamplat femeii si nu pentru ca este platit de agentia de detectivi sau de sotii McCann. Ca sa o convinga pe femeie, avocatul Correia a mers la inchisoarea unde era detinut unchiul Joanei, João Cipriano, si s-a intors cu o scrisoare in care acesta ii cerea scuze surorii lui pentru "minciunile' pe care le spusese in timpul procesului si recunostea ca el a fost cel care a ucis-o pe micuta Joana, dupa ce a incercat sa o vanda unui cuplu de spanioli. Leonor Cipriano a preluat imediat povestea fratelui ei si a trimis presei o scrisoare in care relata ca, in ziua disparitiei fiicei ei, João aranjase sa o vanda unui cuplu care vroia sa adopte o fetita. Acestia au venit insa fara bani, Joana a inceput sa tipe pentru ca isi daduse seama ca avea sa fie vanduta, iar João a lovit-o si a dat-o cu capul de o bordura. Nici un cuvant insa despre unde s-ar afla astazi cadavrul fetitei.

Va urma: Ce s-a intamplat cu politistii acuzati de tortura si de ce a respins instanta cererea lui Leonor Cipriano de a fi eliberata.

×
Subiecte în articol: madeleine mccann crime fara cadavru