x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete PD-L a cumpărat voturi cu mahoarcă de 2 lei paharul

PD-L a cumpărat voturi cu mahoarcă de 2 lei paharul

de Monalise Hihn    |    15 Dec 2010   •   14:28
PD-L a cumpărat voturi cu mahoarcă de 2 lei paharul

142612-vladu.jpgÎn data de 5 decembrie, în Colegiul nr. 3 din judeţul Hunedoara au avut loc alegeri pentru desemnarea unui deputat. Din partea PDL a candidat Daniel Răducanu, consilier al Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Poate că frunza şefei sale l-a inspirat pe Răducanu, care s-a apucat să folosească verdele pe toate afişele şi bannerele electorale, în detrimentul portocaliului, despre care a spus că „a fost murdărit de actuala guvernare”.

 Totuşi, nici verdele, nici sloganul de „om al locului” şi nici mitingurile electorale nu au fost suficiente pentru ca PDL să câştige alegerile. Într-o înregistrare făcută la sediul PDL din Călan, mai mulţi pedelişti dezvăluie cum au reuşit să îi determine pe alegători să îl voteze pe Răducanu.

Vă sună cunoscute cuvintele precum mită electorală, pachete şi ameninţări?! În înregistrarea audio prezentată de postul local de televiziune HUNEDOARA TV, comisarul – şef de la Protecţia Consumatorului Hunedoara, Romi Cărmăzan, explică pentru colegii săi de partid cum a reuşit să influenţeze votul în mai multe localităţi ale Colegiului nr. 3: prin mită, ameninţări şi chefuri la crâşmă. Candidatul PDL, Daniel Răducanu, care este de confesiune penticostal, a făcut apel la Dumnezeu şi familie în campania electorală. În schimb, comisarul – şef de la Protecţia Consumatorului, Romi Cărmăzan, povestea în ziua votului cum a dat pachete unor familii nevoiaşe în schimbul votului.

 „Vineri (n. red.: 3 decembrie) am făcut 350 de pachete. Am dat, eu aşa am câştigat. Primaru’ o zis – Bă, eu nu mă bag-. Primaru’, într-adevăr, omul o făcut şi el ce-o făcut acolo, ce-o avut, o zis: -Bă, eu bani de la mine nu pun. Ce-mi dai, aia fac şi la revedere-. Şi mi-a dat cale liberă. Vineri am avut 350 de pachete, am luat-o eu, cu trei oameni din casă-n casă, „de Crăciun, la copil”, portocale, suc, de Moş Nicolae, şi eu mi-am făcut liste cu ei, cu fiecare .... Şi azi dimineaţă (n. red.: 5 decembrie, ziua votului) cu ăia am început prima dată. Mă, zic la ăia, care le-am dat, că au o datorie, că nu le-am dat un pix şi-o brichetă... Nu-i chemi la vot pentru un pix şi-o brichetă. Şi m-am dus după ei. Şi tot, când le-am bătut la poartă niciunul n-o zis că... „Hai că acum o venit Moş Nicolae pentru Răducanu”, exact aia o fost sloganul....Pac, pac, pac. Şi de aia am făcu scorul (n. red.: candidatul PDL a obţinut 7.339 de voturi, cu doar 1.399 mai puţine decât Mariana Câmpeanu, care a câştigat mandatul de deputat).

Acelaşi director povesteşte şi cum i-a ameninţat pe „privaţii” din comuna Bunila, împreună cu şeful  Registrului Auto Român Hunedoara, Ovidiu Boldor. Acesta din urmă mergea în localitate să strângă voturi pentru Răducanu în timp ce la RAR erau cozi uriaşe, oamenii încercând să obţină documentele necesare ca să poată achita taxa de mediu înainte de 1 ianuarie 2011, când valoarea acesteia creşte. Boldor nu părea foarte interesat de acest lucru, atât timp cât a găsit timp suficient să umble cu ameninţări în schimbul voturilor.

 Cărmăzan povesteşte: „Şi o mai luat, ştii cine o făcut treabă bună? Ovidiu (n. red.: Boldor, şef al RAR Hunedoara) de la RAR, la Bunila. Am râs cu lacrimi.... O fost acolo, din casă-n casă, şi mă sună Ovidiu, zice -Bă, noi am găsit doi privaţi acolo. Li-i frică la ăştia de OPC ca de dracu’-. L-am sunat pe ăla şi zic: -Fii atent că vine şi te caută un PRETEN de-al meu, dacă nu te ocupi de el, n-ai ce... - .Şi azi, Ovidiu zice -Mă, îl sun pe acela, da’ nu răspunde. La un moment dat zice Ovidiu -Stai că e lângă mine-. Îţi dai  sama că m-o sunat ăla înapoi. –Păi, ce-am vorbit cu tine?-. I-am zis - Ştii ce tre’ să faci tu?! Ia-l pe ăsta de la RAR, şi du-te din casă-n casă, hai!- Din 180 de voturi, Ovidiu o făcut 145 -160”.

Pachetele şi ameninţările nu au fost suficiente, aşa că Romi Cărmăzan a decis să se ocupe personal de un crâşmar din satul Coroieşti, comuna Sălaşu de Sus, dar şi de cei care beau pe datorie la birtul  respectiv.

„Intru în cârciumă, în Coroieşti, sat cu multe voturi. Toţi pereţii erau tapetaţi cu Ţolaş (nr. red.: Liliana Ţolaş, candidata PSD+PC), pe masă calendare, pliante… -Salut, zic. Şefu’ care-i? Unu’, aşa… -Eu!-. Foarte greţos... Electricianu’ pe la Primărie, pe la Sălaş. Zic: -Bă, băiete, uite care-i problema, vreau să stau un pic de vorbă cu tine. Comisar şef de la Protecţia Consumatorului - Uite-aşa i-o picat faţa. Hai  mai încolo, mai retras... Zic - Dom’le uite care-i povestea,  de ce am venit la dumneata-. Zice -Bei ceva?-. -Nu, nu nimic, două minute stau. Mă ocup de Sălaş. Nu mă interesează care sunt părerile tale politice, mie îmi scoţi 30 de voturi că, dacă nu, îi bai-. Se uită ăla pe pereţi şi zice -Mă, care aţi pus minunile astea pe pereţi? Daţi-le, mă, jos! Acuma, ce-i cu voi aice? Nu-mi faceţi probleme, vă rog eu mult, rupeţi-le acum!-. -Mă băiete, zic, lasă-le, nu mă interesează. Mie îmi trebe 30 de voturi, dacă nu le  am, e problema ta!-. Azi mă sună -Mai am 5, îţi rezolv şi gata îs rezolvate cele 30 de voturi-. Zic –Hai, hai, mai strofoacă-te, mai cheamă…-.  –Păi, de unde?-.  -Ia de pe caiet, de acolo. (n. red.: Cărmăzan face referire la localnicii care beau pe datorie, iar aceasta e trecută pe un caiet, urmând să fie plătită la leafă sau pensie). Pentru comisarul şef de la OPC n-a fost suficient să îl bage în sperieţi pe crâşmarul din Coroieşti, aşa că în sera dinaintea votului s-a dus la birt şi a chefuit alături de localnici. Mai mult, i-a şi înregistrat cu telefonul pe cei alături de care a petrecut. Pe înregistrarea prezentată de Hunedoara TV se aude cum Cărmăzan le arăta colegilor de partid cum a petrecut la crâşma electricianului de la Primărie. Campania electorală se încheiase în dimineaţa acelei zile.

„Uită-te, bă, aicea, asta o fost azi noapte cu ei. La ora 11 azi-noapte. Alţii dormeau, mă! Toţi din sat, mă, da’ azi am fost la ei dimineaţă. -Bă, p…! Aţi beut aseară, aţi mâncat cu mine, am cântat cu voi, am plătit, voi ce faceţi?! Hai! În pijamale, în izmene! La vot!-. Or băut pe banii mei toată noaptea. Dimineaţă o tăiat nota de plată. Cât îi? 5 milioane, poftim 5 milioane. Or băut mahoarcă din aia de 2 lei paharul”.

Pe de altă parte, prin Colegiul nr. 3, oamenii povesteau că au fost ademeniţi cu lemne de foc, cu bonuri  valorice, cu zahăr, ulei, salam etc.

Pe de altă parte, pe înregistrare, un alt pedelist, Cristian Vladu, le spune colegilor săi că însuşi Gheorghe Falcă le-a promis primarilor din Colegiu proiecte de câte 5 milioane de euro. „Unde? La Toteşti. PNL-ul, ce dracu’! Da, sigur. A fost Falcă la el, a zis: -Bă, hai la Bucureşti cu proiecte... 5 milioane de euro”, p..., şi la Sarmizegetusa, amândoi-. Niciunul dintre protagonişti nu a negat veridicitatea înregistrărilor, iar PDL Hunedoara a cerut tuturor să se adreseze „organelor competente” dacă cineva are de făcut vreo sesizare împotriva partidului.

Probabil, acestea sunt proiectele, programele şi, desigur, reforma statului, toate trâmbiţate de toţi pedeliştii şi de Traian Băsescu, de dimineaţa până seara pe toate posturile de televiziune.

 

Stenograme trădarii primarilor

CRISTIAN VLADU, directorul Termocentralei de la Mintia: „Am câştigat la Sălaş, aşa cum am convenit cu ăla, s-a ţinut de cuvânt, nu ştiu Sântămărie... ne-a omorât la Sântămărie, aşa-i?

La Topliţa am câştigat noi, ce spuneam eu...da, da, da, cu primar PSD, avem noi 168, PSD-ul 165 şi PNL-ul nesemnificativ, vreo 30 şi ceva... La Răchitova, 289 avem noi, ne-a omorât PSD-ul mă, 200, şi liberalii 97, destul de mult. Foarte mult. Ce să zic, pe aicea pe la Călan, suntem zob pe toate secţiile, suntem pe locul 3, ca total, aşa spun, 1.666 de voturi are PNL-ul, PSD-ul opt sute şi ceva, noi şapte sute şi vreo...

La Sălaş i-am bătut, s-a ţinut de cuvânt ăla, corect. La Topliţa am bătut, s-a ţinut de cuvânt celălalt om al meu 06,31

 La Teliuc nemernicul ăla ne-a trădat...

Deci, Timiş, una peste alta, dacă nu se întâmplă nimica.... bă nebun, ne-nebun, trebuie ţinut cont de el la Haţeg pentru că... are două lucruri, că mai poate ieşi primar ori de câte ori vrea el, are peste 50%, are structurile făcute, are...

 Deci băieţi, pregătiţi-vă! Ori facem reformă în partidul ăsta şi ne apucăm de treabă şi ne lăsăm de căcat, ori dacă nu, vine Munteanu la noi şi „La revedere””

CRISTIAN VLADU, directorul Termocentralei de la Mintia: „Unde? La Toteşti. PNL-ul, ce dracu. Da sigur. A fost Falcă la el, a zis: „Bă, hai la Bucureşti cu proiecte... 5 milioane de euro”, p..., şi la Sarmizegetusa, amândoi.

 Au fost o serie întreagă de personalităţi. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean de la Arad, Drăgan, Cristi Drăgan... Falcă... aduci miniştri, îl aduci pe Igaş, o aduci pe Udrea, le promiţi la ăştia proiecte... eu le-am spus: „Bă, băieţi, eu nu mai scot un cuvânt cu ăştia. De ce? Ăla de la Buceş, Băniţa, Sântămărie, Teliuc, nemernicu ăla de Pupeză, Sarmizegetusa, cu ăla, cu dobitocul ăla de la Râu de Mori... Bun... cu 10-12 am negociat de două ori şi am luat m... de acolo ”.

CRISTIAN VLADU, directorul Termocentralei de la Mintia: „Eu, în prostia mea, că nu sînt nici cel mai frumos, nici cel mai deştept, nici mai... decât voi, eu le-am recomandat şi le-am spus colegilor mei de partid următorul lucru: „Eu nu l-aş primi niciodată pe Timiş în partid, pentru că, de nebun ce e, se urcă pe masă, şi ne face un circ, ne sparge geamurile, ne luăm şi la bătaie, şi apărem pe ziare, cum le-a făcut şi la PNL, aşa se va întâmpla. Ţi-l bagi pe dracu-n casă. DAR NEGOCIAŢI CU EL, MĂ! Vă dau cuvântul meu de om şi de onoare că asta le-am spus mai marilor. „Bă, duceţi-vă, negociaţi cu el şi spuneţi-i aşa: Băi, tată, oricum, acolo nu mai ai... să mă trăsnească Dumnezeu, ascultaţi-mă ce vă spun! Bă, îţi dăm postul de senator pe Colegiul ăsta, să candidezi pentru el, în 2012, da? ... DĂ-NE VOTURILE PE HAŢEG, TRĂSNI-LE-AR! Şi ieşi cu al nostru de mână pe Haţeg”. Bă, întrebaţi-i voi pe mai marii noştri de ce nu au făcut-o. Nu ştiu, ... eu atât spun, mi-am retras acţiunea, mi-au făcut poprire pe cont, tre să-i plătesc lu Timiş pe procesul pe care l-am pierdut cu el că l-am făcut „nebun”, 48 de miliarde, niciun fel de problemă, fă-mi poprire pe salariu... am zis, mă ştii ceva? Dă-i din banii ăia care tre să-i dau dolari ceva, la directoarea economică. Am un salariu bun....

64,14 Da, am zis: Bă!, mi-am retras orice fel de acţiune, m-am tras pe coadă dacă aţi observat cât am putut de tare să nu-l deranjez pe Timiş. De niciun fel! Ba, cum să spun, în afară de faptul că admiteam să mă înjure să zică orice, da numai’ să nu dea în mine. Zic, bă, gata, lasă-l în pace că e spre binele partidului. Am făcut tot ce-a vrut el. Am zis, bă, negociaţi, bă cu el... Bă fraţilor, negociaţi, bă, cu el! Pentru că ne trebuie voturile. Ceva s-a întâmplat prost, 64,57

 CRISTIAN VLADU, directorul Termocentralei de la Mintia, despre candidatura sa la Senat în 2008: Bă am luat 20.200 de voturi, în condiţiile în care din 27 de primari am avut doi! Lunca Cernii care m-a trădat pe mine şi l-a cumpărat Ruşanu, ca şi acuma, vedeţi că ne-a bătut PNL-ul la Lunca Cernii, cică e primarul nostru... Eu îi dădeam două căpăţâni în gură lu ăla de mult, şi-l dădeam afară din partid. Şi mai cine? Răchitova, da?”

 CRISTIAN VLADU, directorul Termocentralei de la Mintia: „Ştii cu ce a câştigat Gelu Primăria Răchitova, când am candidat la Consiliul Judeţean? Cu 400 de găleţi pe care le-am plătit eu la Orăştie.... eu i le-am plătit că nu avea nimic, săracu! M-am dus şi le-am comandat şi le-am plătit, eram candidat la Consiliul Judeţean şi a câştigat, el era viceprimar şi a câştigat, să mă trăznească Dumnezeu, cu 400 de găleţi portocalii”.

 CRISTIAN VLADU, directorul Termocentralei de la Mintia, despre războiul din PNL Hunedoara, dintre preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, şi primarul Devei, Mircia Muntean: „Moloţ a câştigat războiul ăsta...cu Munteanu, da? Gata! Moloţ a câştigat războiul cu Munteanu. Moloţ e pe picioare, Munteanu nu mai câştigă, a belit p... . Singura soluţie a lu Munteanu e să treacă la noi. PUNCT. Bă, mă înţelegeţi ce vă spun în seara asta? ... Dacă Munteanu nu trece la noi, e mort... 82,03

82,18 Nu s-a implicat deloc în campanie, dacă ai văzut, în afară de ieşitul pe scenă. A spus ceva? Nu... Ascultă-mă ce-ţi spun, bă, eu am discutat cu Munteanu, taci mă, din gură, mă. Arpi! Eu discut cu Munteanu de juma de an, ce dracu, ai înnebunit? Păi şi atunci de ce nu l-am scos în campania asta? Le e frică mortal de o combinaţie. La unii. Dacă am făcut-o pe astajur îi omorâm pe toţi. Bă, tu auzi ce spun? Ascultaţi-mă bine ce vă spun în seara asta: Îi omorâm pe toţi. Cu Moloţ, cu Ruşanu, cu p... mă-sii. Pentru că tipu e bun, are carismă, are tot ce vreţi Munteanu”.

 CRISTIAN VLADU, directorul Termocentralei de la Mintia, despre cum a încercat să îl racoleze în PDL pe fostul candidat la europarlamentare din partea PNL, BEn-Oni Ardelean: „ Ţi-aduci aminte? Tăiaţi în p... calului capetele, că nu se mai poate! Ia, omoară-l pe Cardoş, de acolo de la Sălaş că e p...., da? Şi uite dovada. Cardoş n-a venit o secundă în campanie, după ce am câştigat la Sălaş. Primarul s-a tras pe cur, da?”

 CRISTIAN VLADU, directorul Termocentralei de la Mintia, despre discuţia pe care a avut-o în biroul său cu preşedintele interimar al PDL Hunedoara, Viorel Arion: „Care e părerea ta? Cu cine ar trebui să mergem? Cu două persoane. Este şi o a treia în vederea mea, dar a treia este extrem de periculoasă pentru că, dacă ţi l-ai băgat pe dracu-n casă... Uită-te ce s-a întâmplat la PNL cu show-ul care-i acuma, vorbeam de Timiş. El era al treilea. Dracu care-ţi face un circ de nu te-aduni. Da? E interesantă poziţia acuma...să vedem ce se întâmplă mai departe cu Timiş, eheeee, e complicat. Eu aş merge pe Ben-Oni Ardelean, am zis hai să încercăm să discutăm cu el, pentru că tipul este pastor internaţional... mă nu mă face să spun mai multe. A zis: Nu, vreau să îl f... pe piticu` din interior şi dup-aia vin la voi de la anu`. Îi mai f... Oricum vrea să vină la noi”.

 

ROMI CĂRMĂZAN, director CJPC Hunedoara

„Vineri am făcut 350 de pachete, am dat, eu aşa am câştigat, primaru o zis „Bă eu nu mă bag”, primaru într-adevăr, omul o făcut şi el ce-o făcut acolo, ce-o avut, o zis: Bă, eu bani de la mine nu pun. Ce-mi dai aia fac şi la revedere. Şi mi-a dat cale liberă. Vineri am avut 350 de pachete, am luat-o eu, cu trei oameni din casă-n casă, „de Crăciun la copil”, portocale, suc, de Moş Nicolae, şi eu mi-am făcut liste cu ei, fiecare .... Şi azi dimineaţă cu ăia am început prima dată. Mă, zic la ăia care le-am dat, că au o datorie, că nu le-am le-am dat un pix şi-o brichetă... Nu-i chemi la vot pentru un pix şi-o brichetă. Şi m-am dus după ei. Şi tot, când le-am bătut la poartă niciunul n-o zis că... „Hai că acum o venit Moş Nicolae pentru Răducanu”, exact aia o fost sloganul....Pac, pac, pac. Şi de aia am făcu scorul”.

ROMI CĂRMĂZAN, director CJPC Hunedoara

„Şi o mai luat, ştii cine o făcut treabă bună? Ovidiu de la RAR, la Bunila. Am râs cu lacrimi.... O fost acolo, din casă-n casă... şi mă sună Ovidiu, zice „Bă, noi am găsit 2 privaţi acolo, zice, li-i frică la ăştia de OPC ca de dracu”. L-am sunat pe ăla şi zic: fii atent că vine şi te caută un preten de-al meu, dacă nu te ocupi de el, nai ce...Şi azi Ovidiu zice „Mă, îl sun pe ăla da nu răspunde, al un moment dat zice Ovidiu, stai că e lângă mine”. Îţi dai sama că m-o sunat ăla înapoi. „Păi ce-am vorbit cu tine?” ....I-am zis, ştii ce tre să faci tu? Ia-l pe ăsta de la RAR, şi du-te din casă-n casă, hai! Din 180 de voturi, Ovidiu o făcut 145, 160”

ROMI CĂRMĂZAN, director CJPC Hunedoara

„Intru în cârciumă, în Coroieşti, sat cu multe voturi, toţi pereţii erau tapetaţi cu Ţolaş (PSD), pe masă calendare, pliante,...salut zic, şefu care-i? Unu aşa ... eu! Foarte greţos...electricianu pe la primărie pe la Sălaş. Zic: Bă, băiete, uite care-i problema, vreau să stau un pic de vorbă cu tine. Comisar şef de la Protecţia Consumatorului. Uite-aşa i-o picat faţa. Hai mai încolo, mai retras... Zic, dom-le uite care-i povestea de ce am venit la dumneata. Zice bei ceva? Nu, nu nimic, două minute stau. Mă ocup de Sălaş. Nu mă interesează care sunt părerile tale politice, mie îmi scoţi 30 de voturi că dacă nu, îi bai. Se uită ăla pe pereţi şi zice: Mă, care aţi pus minunile astea pe pereţi? Daţi-le mă jos! Acuma, ce-i cu voi aice? Nu-mi faceţi probleme, vă rog eu mult, rupeţi-le acuma. Mă băiete, zic, lasă-le, nu mă interesează. Mie îmi trebe 30 de voturi, dacă...nu le am, e problema ta. Azi mă suna: mai am 5, îţi rezolv şi gata îs rezolvate cele 30 de voturi. Zic: hai hai mai strofoacă-te, mai cheamă... Păi de unde? Ia de pe caiet de acolo”.

ROMI CĂRMĂZAN, director CJPC Hunedoara

„Uită-te bă aicea, asta o fost azi noapte cu ei. La ora 11 azi noapte, alţii dormeau, mă. Toţi din sat mă, da azi am fost la ei dimineaţă. Bă! P.... Eu zic, aţi beut aseară, aţi mâncat cu mine, am cântat cu voi, am plătit, voi ce faceţi? Hai! În pijamale, în izmene! La vot! Or băut pe banii mei toată noaptea. Dimineaţă o tăiat nota de plată. Cât îi? 5 milioane, poftim 5 milioane. Or băut mahoarcă din aia de 2 lei paharul”.

×