x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Peste 21 de milioane de euro, date de "pomană" cimitirelor

Peste 21 de milioane de euro, date de "pomană" cimitirelor

de Monica Andrei Capatos    |    26 Ian 2011   •   19:55
Peste 21 de milioane de euro, date de "pomană" cimitirelor
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional
148394-mr-mmr2157.jpgPentru a ne uşura drumul spre Lumea cea­laltă, încă necunoscută, câţiva oa­meni deştepţi au pus pe hârtie şapte proiecte referitoare la mo­dernizarea a 17 cimitire şi a Crematoriului Ce­nu­şa. Acestea vor fi supuse aprobării în şe­dinţa de astăzi a Consiliului Gene­ral al Capitalei, valoarea totală fiind de peste 21 de milioane de euro, ini­ţia­tor fiind Administraţia Cimitirelor.

Întrebarea omenească, deoarece lu­cră­rile se vor face totuşi pe acest pă­­mânt, este pe ce se vor cheltui aceşti bani alocaţi din bugetul mu­ni­cipa­lităţii? Ei bine, dacă vă vine sau nu să credeţi, suma va fi alocată pentru o re­ţea de televiziune a Cimi­tirului Bellu, dar şi pentru lucrările de apă, canal, gaze. Cu alte cuvinte, trebuie să fim optimişti, cineva are grijă de liniştea şi de confortul nostru pentru atunci când nu vom mai fi pe acest pământ.

Numai că în lumea asta am fost lăsaţi de izbelişte, multe cartiere ale Bucureştiului nefiind racordate la reţelele de apă şi canal, cât despre reţeaua de gaze, nici nu se pune pro­blema. Unul dintre motivele pentru care autorităţile locale vor să de­mareze aceste investiţii măreţe a fost acela că Uniunea Europeană ne obli­gă să modernizăm cimitirele, altfel acestea vor fi închise.

Ciudat este că aceeaşi regulă nu s-a aplicat şi în cazul altor probleme care au rămas şi în 2011 nerezolvate. Încă mai sunt în Capitală străzi pavate cu pământ şi case în care baia săptămânală de sâmbătă în copaie a rămas un ritual.

Primul proiect pe acest subiect, discutat astăzi de consilierii gene­rali, va fi referitor la aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii "Instalaţii apă-canal în toate cimitirele şi crematoriile din Capitală". Valoarea totală a acestor lucrări este de 13,7 milioane de euro, iar cimitirele care vor beneficia de in­­vestiţii vor fi: Pro Patria, Tudor Vla­dimirescu, Sfânta Vineri, Dom­neşti, Pantelimon, Berceni, Bucureştii Noi, Eroii Revoluţiei, Colentina, Eroii So­vietici Herăstrău, Izvorul Nou, Eroii So­vietici Jilava, Dămăroaia, Strău­leşti, Ghencea, Iancu Nou, Meta­lurgiei şi Crematoriul Uman Bâr­zeşti.

Motivele invocate sunt forte – se vorbeşte despre gradul de uzură al conductelor de alimentare cu apă potabilă, cât şi al celor de canalizare. "Reţeaua existentă este subdimensionată în raport cu cerinţele de securitate şi igienă, fapt ce impune mo­dernizarea reţelei de alimentare cu apă potabilă. Această investiţie reprezintă un bun al domeniului pu­blic cu destinaţia satisfacerii intereselor publice ale populaţiei."

Al doilea proiect, pe aceeaşi temă, se referă la alimentarea cu energie electrică a cimitirelor Berceni şi Domneşti. În motivare se precizează că, la Domneşti, alimentarea cu energie electrică este asigurată de o firmă privată, cablul având o capa­citate de transport insuficientă, de 0,4 KW. Noua instalaţie va avea o putere de 42 KW, nu de alta, dar se pare că este singura soluţie pentru a evita "căderile de tensiune ce produc stricăciuni la calculatoarele din ci­mitir". Următorul pe lista pro­iec­telor ambiţioase este cel referitor la alimentarea cu gaze a Cimitirului Tudor Vladimirescu. "Clădirea nu dispune de încălzire centrală şi de preparare a apei calde menajere", se arată în expunerea de motive. Încălzirea se face pe sobe, iar un argument a fost acela al poluării.

Corect, numai că Bucureştiul se află pe lista celor mai poluate oraşe ale Europei, însă nu din cauza fumului produs de câteva sobe, fie ele amplasate şi în cimitire. Doar pentru simplul fapt că în ultimii ani au fost tăiaţi peste un milion şi jumătate de copaci şi au fost distruse jumătate din spaţiile verzi, Bucureştiul a fost trecut pe lista neagră a poluării.

Întorcându-ne la cimitirele noastre, Bellu n-a fost omis de pe lista investiţiilor, mai ales că este clasat drept monument istoric, urmând a fi inclus şi într-un circuit turistic. Astfel, aproximativ 700.000 de euro vor fi alocaţi pentru construcţia unor birouri, a unor spaţii de aşteptare şi a unei săli de mese pentru parastase. Asta pentru început, pentru că acesta va fi dotat şi cu o reţea de televi­ziune, care vine la pachet cu lucrări de modernizare a reţelei de apă, canal, iluminat public şi amenajare peisagistică. Suma totală va fi 6.184.668 de euro. Aleile vor fi refăcute integral cu piatră cubică, reţeaua de televiziune va fi cu circuit închis, va viza în special monumentele istorice şi clădirile. De asemenea, televiziunea va fi utilizată şi pentru siguranţa vizitatorilor. Nu ştim ce rol va avea CNA în toată această poveste, dar sperăm ca totuşi amenzile să nu fie foarte mari. Alte două proiecte se referă la Capela Cimitirului Veste ce va fi pictată şi la reabilitarea şi consolidarea Crematoriului Cenuşa.

×