x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Puii lui Băsescu din Portul Constanţa sunt în faliment

Puii lui Băsescu din Portul Constanţa sunt în faliment

de Ion Alexandru    |    12 Apr 2017   •   13:00
Puii lui Băsescu din Portul Constanţa sunt în faliment
Sursa foto:

Vestita fabrică de împachetat pui, controlată de Mircea Băsescu în incinta Portului Constanța, va intra, oficial, în faliment, după ce încer­cările de redresare economică a companiei au eșuat, nefiind propus, în cadrul procesului de insolvență, niciun plan de reorganizare. Motiv pentru care Tribunalul București a decis deschiderea procedurii gene­rale a falimentului, la scurt timp după ce a fost aleasă în funcția de președinte al Adunării Creditorilor o altă companie controlată de familia lui Mircea Băsescu, prin intermediul fiului acestuia. Dragoș Băsescu. Administratorul judiciar al SC Fattoria Terrantica SRL, firmă care își așteaptă falimentul, a fost desemnat, cu acest prilej, să preia și funcția de lichidator judiciar provizoriu. Este vorba despre Prime Insolv Practice SPRL, casă de insolvență unde activează și Andreea Blejnar, soția fostului șef al ANAF, Sorin Blejnar.

Tribunalul București, prin jude­cătorul sindic Andreea Alexandra Pintea, a pronunțat recent sentința cu numărul 890/2017 în procesul de insolvență al SC Fattoria Terrantica SRL, companie controlată de fratele lui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, Sentința a fost publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvență, în data de 5 aprilie 2017.

Dreptul de administrare, ridicat

Astfel, judecătoarea Tribunalului București a admis în totalitate cererea administratorului judiciar Prime Insolv Practice SPRL și a dispus declanșarea procedurii falimentului firmei de împachetat pui. În data de 20 ianuarie 2017, administratorul judiciar a depus la dosar un raport de activitate, în care a arătat că nu a fost propus, în această speță, niciun plan de reorganizare în termenul prevăzut legal, de 30 de zile de la afișarea tabelului definitiv al crean­țelor, solicitând instanței aprobarea raportului și trecerea la falimentul SC Fattoria Terrantica SRL, în procedură generală.

La data de 1 martie 2017, Tribunalul București a dispus intrarea în faliment, în procedură generală, a debitorului SC Fattoria Terrantica SRL și a ridicat dreptul de administrare a acestei firme, dispunând, totodată, dizolvarea compa­niei de la Registrul Comerțului.

Tribunalul Bucureşti a dat, cu acest prilej, dispoziție pentru sigilarea tuturor bunurilor din averea firmei lui Mircea Băsescu și transmiterea de notificări tribunalelor din alte judeţe în care SC Fattoria Terrantica SRL are bunuri, în vederea sigilării acestora, în sarcina lichidatorului judiciar. Judecătorul a stabilit un termen de maximum cinci zile de la data notificării procedurii falimentului de predare a gestiunii averii de la firma lui Mircea Băsescu către lichidatorul judiciar, împreună cu lista actelor și a operațiunilor efec­tuate până la deschiderea procedurii falimentului.

Procedura va începe în luna iunie

În aceeași încheiere, instanța Tribunalului București a dispus întoc­mirea și predarea către lichidator, în termen de maximum cinci zile de la

 

intrarea în faliment, a unei liste cuprinzând numele și adresele creditorilor și toate creanțele aces­tora, cu indicarea celor născute după data introducerii cererii de deschidere a procedurii falimen­tului. Instanţa a stabilit, totodată, și termenele care urmează să se deruleze în etapele următoare, în ceea ce privește lichidarea SC Fattoria Terantica SRL.

Astfel, data de 17 aprilie 2017 este termenul-limită pentru înregis­trarea cererii de admitere a crean­ţelor, iar 8 mai 2017 este termenul de verificare a creanțelor și de publicare a tabelului suplimentar al acestora. Mai departe, urmează termenul de depunere la tribunal a contestațiilor, care va fi cu cel puțin zece zile înainte de data stabilită pentru definitivarea tabelului, în timp ce data de 15 mai 2017 este termenul de întocmire a tabe­lului definitiv al creanțelor.

Interdicție la toate băncile

Prin decizie a Tribunalului București, toate băncile la care SC Fattoria Terrantica SRL are disponibil în conturi au interdicție de a dispune de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al lichidatorului judiciar, obligația de înștiințare a băncilor revenindu-i SC Prime Insolv Practice SPRL.

O altă dispoziţie a instanței de judecată este ca lichidatorul judiciar să îndeplinească forma­litățile privind menționarea la Oficiul Național al Registrului Comerțului a reprezentanților permanenți ai săi.

Următorul termen pentru continuarea procedurii falimen­tului a fost fixat pentru data de 21 iunie 2017. Sentinţa Tribuna­lului București nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel, în termen de 30 de zile de la publi­carea Hotărârii în Buletinul Proce­durilor de Insolvență. Acest lucru s-a întâmplat în data de 5 aprilie 2017, când hotărârea Tribunalului București a fost publicată în Bule­tinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 6865/2017. Apelul poate fi depus tot la Tribunalul București, până cel târziu la data de 5 mai 2017.

 

Lista creditorilor firmei lui Mircea Băsescu

În prezent, adunarea creditorilor SC Fattoria Terrantica SRL este compusă din 13 persoane juridice și șase persoane fizice. Din aceștia, la ședința adunării creditorilor din data de 27 ianuarie au participat șase creditori, reprezentând 96,15% din totalul masei credale. Este vorba despre Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice a Municipiului București, cu 1,86%, SC Energy Holding SRL, cu 4,21%, Europeinvest Free Zone, cu 55,95%, Mircea Băsescu (prin firma de avocatură SCA Litcanu-Gheorghiță), precum și două firme controlate de acesta. Este vorba despre asociatul unic al SC Fattoria Terrantica SRL (MB Consult Company SRL, care deține 18,17% din masa credală) și de SC Global Business & Investments SA (cu 1,99% din masa credală).

 

Adunarea creditorilor, condusă de Dragoș Băsescu, ales prin vot

 

În 27 ianuarie 2017, Adunarea Creditorilor SC Fattoria Terrantica SRL a dezbătut completarea componenței Comitetului Creditorilor, prin desemnarea unui președinte al acestui comitet. Asta, după ce fostul președinte, BRD Groupe Societe Generale, a părăsit această calitate, deoarece creanța pe care această bancă o avea la firma lui Mircea Băsescu a fost stinsă. Plata unei sume de 600.000 de lei fusese efectuată de către garantul ipotecar al fabricii de împachetat pui, compania SC MB Consult Company SRL, controlată de familia lui Mircea Băsescu, achitarea datoriei având loc în timp  ce fratele fostului președinte se afla deja în penitenciar, unde execută o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru trafic de influență.

SC Global Business & Investments SA este compania care, în 2006, a încheiat cu Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Constanța SA un contract de asociere, pe o perioadă de 15 ani, având ca obiect exploatarea unei suprafețe de 30 de hectare de teren amplasate în incinta fermei nr. 10 Agigea. La data declanșării procedurii insolvenței împotriva SC Fattoria Terrantica SRL, potrivit tabelului creditorilor, în 17 martie 2014, firma lui Mircea Băsescu avea înscrisă o datorie totală solicitată de 12.982.397,85 de lei, la care se adăuga suma de 607.058,12 euro. Aceasta din urmă fiind o sumă flagrant de asemănătoare cu cea  pe care Mircea Băsescu a încasat-o de la familia lui Bercea Mondial, pentru a face intervenții în justiție. Totuși, totalul creanțelor admise a fost de 6.134.376,74 lei. BRD – Groupe Societe Generale SA era înscrisă la masa credală cu 611.707,34 lei, reprezentând 9,971794%. Mircea Băsescu, indirect, prin intermediul unei alte societăți pe care o controlează, SC MB Consult Company SRL, a achitat datoria Fattoria Terrantica SRL către BRD, în timp ce acționarul plătitorului se afla în spatele gratiilor. Atunci, statul, prin creditorul Direcția Regională a Finanţelor Publice București, a solicitat completarea Comitetului Creditorilor, prin desemnarea președintelui acestui for a societăţii SC Global Business & Investments SA, firmă controlată de Dragoș Băsescu, fiul lui Mircea Băsescu. În cele din urmă, în ciuda opoziției unora dintre ceilalți creditori, printre care se numără și Energy Holding (controlată de Sorin Buzăianu), noul președinte al Comitetului Creditorilor SC Fattoria Terrantica SA a devenit firma familiei lui Mircea Băsescu.

 

Cine este firma care va face formalităţile

Tot instanța de judecată a decis să desemneze în funcția de lichidator judiciar provizoriu fostul administrator judiciar al SC Fattoria Terrantica SPRL. „Jurnalul Național” a dezvăluit, anul trecut, că această casă de insolvenţă a fost desenată, în ianuarie 2015, drept administrator special al debitoarei. Trei luni mai târziu, soția fostului președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, avocata Andreea Florentina Blejnar, a fost înscrisă în tabloul Uniunii Practicienilor în Insolvență, devenind parte a echipei SC Prime Insolv Practice SPRL, adică exact a casei de insolvență desemnate de instanță să se ocupe de afacerea lui Mircea Băsescu.

Pe lângă Andreea Blejnar și Tatiana Manolache Orofei, în cadrul Prime Insolve Practice SRL mai activează un avocat, trei consilieri juridici, un economist financiar-contabil și un economist inspector în resurse umane. De pe pagina web a SC Prime Insolv Practice SRPL aflăm că, în dosarele de insolvență, această societate este reprezentată de către Tatiana Manolache Orofei, avocat, practician în insolvență, compatibil membru al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență și avocat coordonator al SCPA „Manolache și Asociații”. Tot de aici, aflăm că societatea lucrează cu o echipă de opt profesioniști și colaboratori, din care face parte și Andreea Florentina Blejnar, descrisă ca „avocat practician în insolvență, compatibil, având numărul matricol 1C 4078, înscris în tabloul Uniunii la data de 15.04.2014, cu o experiență de peste 11 ani în domeniul juridic, specializată în drept civil, drept fiscal, drept bancar și proprietate intelectuală”.

×