x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Războiul gunoiului: Romprest, încă o victorie

Războiul gunoiului: Romprest, încă o victorie

de Dorian Cobuz    |    20 Dec 2010   •   20:27

Prin decizia Curţii de Apel Cluj, care a menţinut hotărârea Tribunalului Bucureşti, Romprest rămâne singura societate de salubritate care are un contract valabil în Capitală

Curtea de Apel Cluj a analizat recursul promovat de Cristina Trăilă, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Monitorizarea şi Reglementarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), cu privire la contractul pentru serviciile de salubrizare din Sectorul 1. Trăilă, a cărei misiune oficială este de a monitoriza cum se cheltuiesc banii publici, a atacat contractul de achiziţie semnat de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, cu SC Compania Romprest Service SA în urmă cu mai bine de doi ani.

Iniţial, ANRMAP a făcut un control care a stabilit că au fost respectate condiţiile legale cu ocazia licitaţiei al cărei câştigător a fost Romprest. După ce mandatul de preşedinte al acestei instituţii a fost preluat de Partidul Democrat Liberal (PDL), instituţia şi-a schimbat părerea cu privire la exact aceeaşi licitaţie. Şi nu numai că instituţia condusă de Cristina Trăilă a constatat că nu ar fi respectate procedurile, dar ANRMAP a promovat modificări ale legislaţiei, astfel încât să poată deschide un proces împotriva Primăriei Sectorului 1 şi Romprest Service SA cu scopul declarat de a desfiinţa respectivul con­tract. După ce Tribunalul Bucu­reşti a respins acţiunea ANRMAP, Cristina Trăilă, secretar de stat, s-a prezentat personal în instanţă pentru a reprezenta Autoritatea. O gravă imixtiune a politicului în Justiţie. După ce Jurnalul Naţional a relatat acest aspect revoltător, în proces, din partea ANRMAP a apărut chiar Valeriu Stoica, vicepreşedinte PDL.

Decizia iniţială a Tribunalului Bucureşti a fost menţinută însă de Curtea de Apel Cluj, în ciuda presiunii partidului de guvernare. Iar aceste presiuni nu sunt întâmplătoare. Sunt recunoscute interesele "portocaliilor" pentru afacerea salubrităţii: RER România SRL, una dintre importantele societăţi de profil care acţionează la Bucureşti, fiind asociată intereselor unor lideri ai partidului. De altfel, Rosal şi Urban, alte două societăţi care activează în Bucureşti, sunt deţinute de membri ai partidului de guvernare.
Interesant este că anul acesta la nivelul Capitalei trebuia rezolvată problema salubrităţii, iar în programul oficial al ANRMAP ar fi trebuit să intre supravegherea atribuirii  prin licitaţie a contractelor din celelalte cinci sectoare ale Bucureştiului. Preocuparea principală a Autorităţii de Reglementare a Achiziţiilor Publice a rămas însă singurul contract încheiat prin licitaţie la nivelul între­gului Bucureşti, cel al Romprest.

×
Subiecte în articol: romprest