x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum a fost construit aspiratorul de bani al USR. „Filiera Ghinea”

Cum a fost construit aspiratorul de bani al USR. „Filiera Ghinea”

de Ion Alexandru    |    13 Ian 2022   •   07:05
Cum a fost construit aspiratorul de bani al USR. „Filiera Ghinea”

Planurile USR cu privire la consultanța pentru implementarea PNRR par să fi fost făcute chiar de pe vremea când formațiunea se afla încă la Guvernare.

 Jurnaliștii de la „Bugetul.ro” dezvăluie o filieră de foști ONG-iști deveniți, între timp, persoane politice, care nu doar că au colaborat, de ani de zile, între ei pe zona fondurilor europene, mai ales în domeniul consultanței cu aceste fonduri, dar care, ulterior, s-au tras unul pe altul în politică. Este vorba despre fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, despre un consultant al Băncii Mondiale, pe nume Dragoș Cristian Dinu, despre actualul primar PNL de la Sectorul 6, Ciprian Ciucu, despre un ONG finanțat inclusiv de o organizație a magnatului George Soros, iar, conform dezvăluirilor „Jurnalul”, despre actualul europarlamentar USR, coraportor pe facilitatea de redresare și reziliență a Parlamentului European, Dragoș Pîslaru.

„Jurnalul” a dezvăluit, la finalul anului trecut, cum și-a pregătit Cristian Ghinea „terenul” pentru a oferi consultanță în PNRR, în trei pași. S-a înscăunat pentru 49 de ani administrator al unei firme de consultanță, în locul concubinei sale, a înființat un ONG – „O Țară ca Afară”,  la Judecătoria Sectorului 1, după care și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte al USR, motivând că urmează să lanseze două proiecte împreună cu europarlamentarii Vlad Botoș și Dragoș Pîslaru, cu fonduri din bugetul Parlamentului European, iar statutul intern al USR interzice astfel de inițiative membrilor Biroului Național al partidului. „Prin proiectele lansate pentru monitorizarea PNRR vom acorda consultanță administrațiilor locale: «asistență pentru primari/consilieri privind ce trebuie să facă pentru a beneficia de fonduri»”, precizează Ghinea, care subliniază că demisia sa va fi operabilă din data de 1 ianuarie 2022, când va fi lansată platforma de monitorizare a PNRR și apoi imediat „publicații și activități de asistență pentru primari/consilieri privind ce trebuie să facă pentru a beneficia de fonduri”, spunea, în luna decembrie, Cristian Ghinea, într-un mesaj intern de partid. 

„Porumbelul”, scăpat de Dan Barna, în vara anului trecut

Ei bine, rețeaua lui Ghinea pare să se fi constituit cu mult timp înainte. Jurnaliștii de la publicația „Bugetul.ro” scriu că fostul ministru USR, Cristian Ghinea, „a fost artizanul PNRR-ului, împreună cu o echipă din care a făcut parte și Dragoș Cristian Dinu, fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene și, pe finalul Guvernului Cioloș, ministru al MFE. De reținut este faptul că Dragoș Dinu lucrează acum la Banca Mondială, instituție cu care a colaborat și în perioada în care s-a ocupat de elaborarea PNRR-ului, după cum a dezvăluit chiar Dan Barna, fostul președinte USR. Dragoș Dinu a fost asociat al firmei HF Advising SRL, societate deținută în prezent de Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, și soția sa. În declarația de avere din anul 2016, Cristian Ghinea dezvăluia că anterior a fost angajat al firmei HF Advising SRL. Atenție! Vorbim despre firma la care era asociat chiar subalternul său de la acea vreme, secretarul de stat Dragoș Dinu. Este vorba despre același Dragoș Dinu, angajat al Băncii Mondiale, care a pus osul la crearea PNRR-ului românesc”.

Numele lui Dragoș Cristian Dinu a fost pronunțat, în legătură cu PNRR, pentru prima dată, de către fostul vicepremier USR Dan Barna, în luna iunie a anului trecut: „PNRR, acele mii de pagini pe care dumneavoastră le puteți vedea acum pe site, au în spate mii de pre de muncă ale unor oameni care nu sunt cunoscuți și, în calitatea mea de coordonator pe partea aceasta de program în Coaliție, pe PNRR, vreau să-i mulțumesc lui Cristian Ghinea (…). Acele mii de pagini nu s-au scris singure, e o muncă scrisă tastă cu tastă de mulți colegi care au fost în spatele lui Cristian Ghinea și pe care vreau să-i menționez aici: Liana Goran, Septimiu Szabo, Dragoș Dinu. (…) Dragoș Dinu este un specialist și un profesionist, dincolo de orice de orice altă caracterizare, un om care lucrează și cu Banca Mondială”.

S-au angajat între ei, la privat și la stat

Plecând de la aceste informații, „Jurnalul” a descoperit că, potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, în 28 februarie 2011, într-o firmă, pe nume HF Advising SRL, avea loc o interesantă mutare a acționariatului. Patronii, Ciprian Ciucu, actualul primar PNL al Sectorului 6, și soția acestuia, Cristina Simona Ciucu, i-au cedat, fiecare, câte trei părți sociale unui nou asociat, nimeni altul decât acest Dragoș Cristian Dinu, care a lucrat cu Ghinea la facerea PNRR. 

În 30 decembrie 2015, Cristian Ghinea depune o declarație de avere, în calitate de proaspăt consilier de stat la cancelaria premierului de atunci, Dacian Cioloș. Din acest document, rezultă că Ghine deținuse, până atunci, calitatea de director al Asociației Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE). Iar, în declarația de avere pe care a completat-o în 27 mai 2016, după ce a preluat funcția de ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea menționa că încasase, în ultimul an fiscal, printre altele, și suma de 13.440 de lei ca expert management de proiect, de la SC HF Advising SRL, adică de la firma la care erau patroni soții Ciucu și Dragoș Cristian Dinu.

Surprinzător, Dragoș Cristian Dinu depune, în 8 iunie 2016, o declarație de avere în calitate de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, condus de Cristian Ghinea. Practic, Ghinea și-a adus pe un post de demnitar, patronul în Guvernul Cioloș. Patron care a lucrat pentru același Cristian Ghinea și în ONG-ul denumit Asociația CRPE, conform CV-ului, între 2009 și luna mai a anului 2016, în calitatea sa de membru al consiliului director, ocupându-se cu coordonarea sectorului public al acestui ONG.

După ce Cristian Ghinea a demisionat de la Ministerul Fondurilor Europene, deoarece a candidat la alegerile parlamentare din 2016, pe lista USR, funcția de ministru a fost preluată de… Dragoș Cristian Dinu.

Legături pe două planuri cu europarlamentarul Dragoș Pîslaru

Dragoș Cristian Dinu a deținut calitatea de acționar în  SC HF Advising SRL, cea care l-a plătit pe Cristian Ghinea, până în data de 12 aprilie 2018, când a luat decizia să restituie părțile sociale soților Ciucu și să părăsească structura acționariatului. 

Interesant este că, studiind arhiva portalului declarațiilor de avere gestionat de Agenția Națională de Integritate, găsim o declarație de avere datată 29 ianuarie 2015, completată de Ciprian Ciucu, în calitatea sa de reprezentant al societății civile în Consiliul Național de Integritate. La capitolul „venituri realizate, împreună cu familia, în anul fiscal anterior”, Ciucu menționa că a încasat 15.464 de lei de la… Asociația Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), adică de la ONG-ul lui Cristian Ghinea, de la care a încasat bani și Dragoș Cristian Dinu. Mai mult, soția lui Ciprian Ciucu figurează, în același document, că a încasat 20.261 de lei, ca manager economic, de la același ONG. Același tip de informații se regăsesc și în declarația de avere pe care Ciprian Ciucu o completa, la 15 iunie 2020, în calitate de președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP). Mai exact, în acest document scrie, negru pe alb, că soția actualului lider al PNL București prestează servicii de management economic la Asociația CRPE.

Reamintim că firma la care, la finalul anului trecut, Cristian Ghinea s-a înscăunat administrator unic, pentru următorii 49 de ani, SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL, a avut, în trecut, denumirea SC CRPE Research & Consulting SRL – aceeași abreviere ca și respectivul ONG. Mai mult, conform propriei pagini de internet, Asociația CRPE are drept finanțatori, printre alții, Uniunea Europeană, Comisia Europeană, Fundația Soros România, Open Society Institute (tot Soros), Raiffeisen Bank și ambasadele Marii Britanii, Finlandei și Olandei în România și Republica Moldova. În echipa acestui ONG figurează, ca sociolog, Oana Ganea, partenera de viață a lui Cristian Ghinea.

Istoria recentă a lui Ciprian Ciucu nu-l leagă pe acesta, de PNRR, doar prin intermediul lui Cristian Ghinea, al lui Dragoș Cristian Dinu, prin firma și ONG-ul respective, dar și printr-un alt personaj la fel de influent. Conform declarației de avere din 15 iunie 2020, Ciprian Ciucu menționa că a lucrat ca expert colaborator și pentru o companie pe nume SC Civitta Strategy & Management SRL. Această companie este fosta SC GEA Strategy & Consulting SRL, firmă înființată în urmă cu mai mulți ani, printre alții, de președintele actual al PNL, Florin Cîțu, dar și de fostul ministru al Muncii din Guvernul Cioloș, coleg de cabinet cu Cristian Ghinea și Dragoș Cristian Dinu, celebrul deja Dragoș Pîslaru.

Acesta din urmă este, în prezent, europarlamentar USR și împreună cu colegul său eurodeputat Vlad Botoș și cu Cristian Ghinea monitorizează pe banii Parlamentului European implementarea PNRR-ului scris de Cristian Ghinea împreună cu Dragoș Cristian Dinu. Compania Civitta Strategy & Consulting SRL a fost preluată de un grup de investiții eston, însă, anterior, a fost abonată la numeroase contracte cu statul, mai ales pe vremea PSD, dar și în anul 2020, pentru consultanță în domeniul fondurilor europene.

În luna iulie a anului 2020, în calitatea sa de membru al grupului Renew Europe, Dragoș Pîslaru a fost numit coraportor al Parlamentului European pe Facilitatea de Redresare și Reziliență, care se ridică la o anvelopă bugetară de 560 de miliarde de euro din Planul de Relansare de 750 de miliarde de euro intitulat #NextGenerationEU pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziție statelor membre pentru a face reforme și investiții. Cu alte cuvinte, coraportorul Facilității de Redresare și Reziliență din Parlamentul European și ex-ministrul român care a lucrat la elaborarea PNRR lucrează, acum, ca persoane fizice, pentru monitorizarea, asistența tehnică și consultanța modului în care se implementează proiectele PNRR în România. Pe banii Parlamentului European.

Detaliul „Banca Mondială”. Consultanță pentru pensii și salarii

Iar lucrurile nu se opresc aici. Colaboratorul într-ale PNRR al lui Cristian Ghinea, Dragoș Cristian Dinu, urmașul său la Fonduri Europene în Guvernul Cioloș, a lucrat, conform propriului CV, în perioada 2014 – 2015, ca și consultant în serviciul public la Banca Mondială, pentru „dezvoltarea unui sistem de evaluare a programelor operaționale care gestionează fonduri structurale”. Iar, în declarația de avere pe care a întocmit-o la data de 8 iunie 2016, menționa venituri de 79.200 de lei încasați de la Banca Mondială.

Conform „Bugetul.ro”, Dragoș Dinu lucrează și în prezent la Banca Mondială, instituție care ar urma să beneficieze de contracte pe consultanță cu mai multe ministere. Spre exemplu, Banca Mondială va furniza autorităților române consultanță pentru implementarea PNRR. Informația apare chiar într-un comunicat de presă remis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, din timpul celui de-al doilea ministeriat al lui Cristian Ghinea, care anunța încheierea unui memorandum cu Banca Mondială. Unul dintre domeniile Banca Mondială oferă astfel de consultanță se referă la Componenta 8 din PNRR, cea care se referă la „reforma sistemului de pensii” și la „sistemul salarizării”.

×