x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Seminarii de 125.000 de euro pentru agenţii de la “Doi şi un sfert”

Seminarii de 125.000 de euro pentru agenţii de la “Doi şi un sfert”

de Ion Alexandru    |    28 Apr 2016   •   19:00
Seminarii de 125.000 de euro pentru agenţii de la “Doi şi un sfert”
Sursa foto: Burke/Triolo Productions, Brand X Pictures/Getty Images

Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), fostul “Doi şi un sfert” lucrează cu o companie din Marea Britanie pentru instruirea ofiţerilor din subordine în domeniul crimei organizate. Nu gratis, ci pe bani. Mai exact, pentru 35.520 euro, compania străină organizează, anul acesta, la Bucureşti, cursurile de pregătire, iar finanţarea este asigurată, în bună parte, de către Guvernul Norvegiei, în baza unui contract de finanţare nerambursabilă încheiat în anul 2014. Printre reprezentanţii firmei britanice se numără şi un actual consilier superior din cadrul Băncii Naţionale a României, Sorin Sorescu.

 

Strucrura de informaţii şi protecţie a Ministerului Afacerilor Interne a angajat, prin negociere directă, o un SRL din Marea Britanie pentru furnizarea de servicii de instruire în domeniul crimei organizate. Mai exact, serviciile se referă la organizarea şi realizarea instructţiilor de specialitate, a atelierelor de lucru şi a unor seminarii în domeniul combaterii criminalităţii organizate, refertoare la migraşia ilegală, traficul de persoane şi criminalitatea informatică.

În data de 16 martie 2014, Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă a decis să negocieze direct cu compania britanică AML Consulting Global LTD, firmă cu sediul în localitatea Kent, din Marea Britanie, căreia i-a atribuit un contract în valoare de 35.520 de euro cu TVA inclusă. Acest contract face parte din proiectul “Întărirea managementului ciclului informaţiilor în legătură cu lupta împotriva crimei organizate şi a migraţiei ilegale, în scopul securităţii europene.

 

 

Proietul se deruleză, spun cei de la fostul “Doi şi un sfert”, în conformitate cu procedurile contractului de finanţare nr. 3/2014 semnat în cadrul Mecanismuui Financiar Norvegian.

 

Britanicii, contractaţi de două ori

 

Aşa cum arătam mai sus, AML Consulting Global LTD a fost contractată direct de către Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă, autoritatea contractantă neorganizând o licitaţie în acest sens. Este pentru a doua oară când serviciul secret al Ministerului român de Interne apelează la această societate pentru acest gen de servicii. Anul acesta, cursurile se ţin la sediul din Bucureşti al DIPI. În 2015, Direcţia a mai cotractat p dată societatea britanică pentru organizarea de cursuri si seminarii identice în Braşov.

Atunci, contractul a avut o valoare de  96.000 de euro cu tot cu TVA şi a fost încheiat, de asemenea, prin negociere directă în data de  20 octombrie anul trecut. În ambele situaţii, AML Consulting Global LTD a fost singurul agent economic care a depus la sediul DIPI o ofertă de participare la acest program, fiind, de altfel, şi oferta acceptată.

 

Consilier BNR, angajat al firmei britanice

 

Furnizorul serviciilor de instrucţie pentru agenţii “Doi şu un sfert”, AML Consulting Global SRL, lucrează nu doar cu Ministerul de Interne, ci şi cu un consultant juridic al Băncii Naţionale a României. Pe pagina web a companiei britanice, la rubric “echipa noastră”, îl regăsim pe Sorin Sorescu, consilier superior în cadrul Departamentului Juridic, de drept European şi Internaţional, din cadrul Băncii Naţionale a României. Din CV-ul acestuia, publicat pe o reţea de socializare utilizată în domeniul job-urilor şoi al carierelor, aflăm că Sorin Sorescu lucrează, în prezent, atât la BNR, cât şi la AML Consulting Global LTD, dar şi la TAIEX (Direcţia de Asistenă Tehnică şi Schimb de Informaţii din cadrul Comisiei Europene).

 

Dotări pentru serviciul secret al MAI

Potrivit DIPI, proiectul în cadrul căruia AML Consulting Global SRL a primit, până acum, în România, două contracte în valoare de peste 125.000 de euro, face parte din programul RO21-MAI-DIPI-PDP6, cu finanţare din partea Regatului Norvegiei, prin Mecanismul Financiar European, şi se referă la instrucţia de specialitate a Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă şi a omologilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, în cadrul măsurilor de combatere a crimei organizate, a migraţiei ilegale, a criminalităţii transfrontaliere şi a traficului de fiinţe umane. În cadrul acestui program, sumele disponibile pentru implementare au fost de 2.564.388 de lei, nerambursabili, asiguraţi de Norvegia, şi alţi 452.530 lei cofinanţare de la bugetul de stat. Proiectul a demarat în anul 2014, are o perioadă de derulare de 22 de luni şi se încheie în data de 30 aprilie 2016.

Şi, pentru că România se află într-o perioadă a interceptărilor şi a tehnicii speciale ce are legătură cu aceste activităţi, aflăm că, şi prin acest proiect, instituţiile de forţă ale statului şi-au mai întărit puţin această capacitate. Din aceşti bani, DIPI a achiziţionat, pe lângă cursurile de instruire, echipamente informatice, tehnică operativă şi autospeciale operative, cu accent pe componenta transfrontalieră, iar o parte din bani a fost utilizată pentru achiziţia unor servicii de consultanţă.

×