x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Tăriceanu:”Faptele contrazic insinuările din cablograma WikiLeaks. Am cumpărat Boeing”

Tăriceanu:”Faptele contrazic insinuările din cablograma WikiLeaks. Am cumpărat Boeing”

de Marina Constantinoiu    |    31 Mar 2011   •   16:58

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu reacţionează, într-o precizare remisă Jurnalului Naţional, la insinuările cuprinse într-o cablogramă WikiLeaks, preluate în articolul “Francezii i-ar fi oferit mită lui Tăriceanu să cumpere Airbus”. “Demersul de a comenta astfel de documente este ciudat, în condiţiile în care chiar şi pentru autori aserţiunile vehiculate erau prezentate ca fiind <>. În realitate documentul care vorbeşte despre mine se plasează într-o zonă a <>, fiind bazat pe speculatii şi clevetiri de la colţul străzii”, afirmă Tăriceanu în documentul citat.

“Subliniez faptul că faptele concrete dovedesc contrariul faţă de insinuările din document, deoarece Tarom a cumpărat avioane Boeing, nu Airbus. Insist asupra aspectului că avioanele Boeing cumpărate erau noi şi nu second hand. Nu am acceptat pe toată durata mandatului meu ca România să devină piaţă pentru produse second hand, chiar dacă acestea ar fi fost de producţie americană”, mai arată acesta, precizând că, “spre cinstea lor, reprezentanţii Airbus nu au încercat niciodată să recurgă la tactici aflate în afara legii”.

“Pe de altă parte, doresc să reamintesc, şi pe această cale, că decizia de cumpărare a unui model sau altul de avion comercial nu este luată de primul-ministru, ci de Ministerul Transporturilor şi de compania Tarom”, precizează Tăriceanu.

“În cazul în care poate fi considerat autentic, textul documentului din august 2009 lasă aceeaşi impresie ca şi multe dintre textele anterior publicate, şi anume că ar fi fost bine ca Ambasada SUA la Bucureşti să-şi aleagă mai atent interlocutorii şi sa trateze cu mai mult simţ critic declaraţiile acestora. Regret că multe dintre textele publicate în ultimele zile sunt de natură să lase publicului român impresia falsă că prietenia dintre SUA şi România depinde în prea mare măsură de succesul unor aranjamente comerciale. Reafirm că la baza relaţiilor dintre ţările noastre stau preocupările comune tuturor statelor democratice, inclusiv ale celor membre NATO, de apărare a libertăţii în întreaga lume”, afirmă Călin Popescu Tăriceanu. “Din păcate, textele prezentate nu pot fi comentate decat sub rezerva faptului că nu sunt asumate la nivel oficial, iar autenticitatea şi integritatea lor sunt necunoscute. În cazul în care aceste texte ar fi avut un caracter oficial, aş fi formulat aprecierea că ele pun într-o postură ruşinoasă Ambasada SUA de la Bucuresti”, arată în încheiere fostul premier.

×