x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Teodor Niţulescu, prefectul şantajist

Teodor Niţulescu, prefectul şantajist

de Dorian Cobuz    |    Dana Cobuz    |    08 Mai 2011   •   14:54
Teodor Niţulescu, prefectul şantajist
Sursa foto: Dragoş Robatzchi/Jurnalul Naţional
România cnezatelor portocalii
La umbra guvernului incapabil, baronii portocalii şi-au subordonat România. Au transformat funcţia pu­blică în instrument de îmbogăţire, au secretizat fondurile europene, au alungat medicii şi profesorii. Acum împart ţara între ei.

164339-dr-teodor-nitulescu-dsc-7109.jpgPrefectul judeţului Teleorman a intrat în atenţia presei după ce la scurt timp de la preluarea funcţiei publice, octombrie 2009, a devenit furnizor pentru un spital din judeţ de mobi­lier la preţuri de câteva ori mai mari decât cele de pe piaţă. Documentele intrate în posesia Jurnalul Naţional demons­trea­ză însă că firma prefectului, Ve­nus Mob SRL din Nanov, Teleorman, a devenit proprietară a mai multor terenuri din judeţ, cedate de primari care au avut de ales între a împlini solicitările neoficiale ale prefectu­lui sau a fi atacaţi în instanţă de ace­­laşi Teodor Niţulescu. De asemenea, un primar a renunţat la calitatea de membru al Partidului Liberal şi a tre­cut în tabăra PDL tot sub presiunea şantajului.

Cazul de la Teleorman este o ade­vărată premieră, pentru că de­mons­trea­ză cum funcţia publică poa­te de­veni un instrument de presiune pentru obţinerea unor avantaje economi­ce. Marian Şefu, primarul localităţii Scrioaştea, din judeţul Teleorman, a semnat dispoziţia nr. 1217 din 15 de­cem­brie 2009 prin care a dispus acordarea de tichete cadou în valoa­re de 500 de lei angajaţilor şi funcţio­narilor publici.

164341-scan2.jpgDecizia, ilegală, a fost ataca­tă în contencios administrativ de pre­fec­tul judeţului, în conformitate cu pre­vederile legale. Numai că, la ter­me­nul de judecată din data de 27 apri­­lie 2010, prefectul Niţulescu a trans­mis Tribunalului Teleorman o "ce­rere de renunţare la judecată" în cau­za cu privire la decizia primarului de a acorda tichete cadou.

Faptul nu este doar surprinzător, ci şi ilegal. Respectiv, potrivit Legii 554/2004, "ac­ţiunile introduse de persoanele de drept public şi de orice autoritate pu­blică, în apărarea unui interes pu­blic, precum şi cele introduse împotriva actelor administrative normative nu mai pot fi retrase". Altfel spus, re­tra­gerea acţiunii de către prefect este ile­gală.

Ce s-a întâmplat însă de s-a răz­gândit prefectul Niţulescu? Cu câ­teva săptă­mâni mai devreme de a-şi retrage acţiunea, Primăria Scrioaş­tea a aprobat concesionarea unui te­ren de 10,5 hectare către firma Venus Mob SRL. Asociaţii firmei sunt Teo­dor Niţulescu (60% participare la pierderi/câştiguri) şi cei doi fii ai săi, Ra­du Codruţ şi Iulian Mihai. Cere­rea în vederea obţinerii concesiunii a fost depusă de Aurelia Burcea, angajată a societăţii Venus Mob SRL, pe data de 9 martie 2010 şi a fost votată favo­ra­bil chiar a doua zi de Consiliul Lo­cal al comunei, adică cu 6 săptămâni înainte ca judecătorii să afle că pre­fec­tul nu mai doreşte ata­ca­rea unei de­cizii ilegale a primarului Marian Şe­fu.

164343-scan3.jpgDezno­dă­mân­tul: in­stan­ţa nu a mai judecat cauza, luând la cunoş­tin­­ţă de renunţarea la judecată înaintată de reprezentantul Gu­ver­nului în judeţul Teleorman, bo­nu­rile ca­dou au fost făcute cadou an­ga­ja­ţi­lor pri­­măriei, iar prefectul s-a ales cu drep­­tul de concesiune a 10,5 hec­tare. Ce poate fi mai plăcut decât o poveste cu final fericit pentru toate persona­je­le?

Iar reţeta funcţionează perfect! Presiunea prefectului a dat roade şi la Primăria Plosca. Respectiv, primăria locală a făcut tot posibilul ca prefectul să primească terenul pe care funcţionează balastiera firmei Venus Mob SRL, în cele mai favorabile con­diţii. În luna martie 2010, expertul angajat de primărie, ing. Ioan-Răzvan Criştiu-Ninu, a stabilit o chi­rie lunară a terenului în suprafaţă de 54.300 mp totală de 2.062 de euro. Pri­măria iniţial a pregătit o licitaţie cu stri­gare, în conformitate cu prevede­ri­le legii pentru atribuirea contractului de concesiune, dar la o valoare de aproape 30 de ori mai mică – 158 de euro/lună. Primăria a anulat însă în cele din urmă procedura de licitaţie şi a semnat direct un contract de închiriere (nr. 78/mai 2010) cu firma Venus Mob SRL. Valoarea chiriei la care s-a învoit Primăria Plosca: 650 de lei!

164345-scan0009.jpgŞi de data aceasta se observă că primăria a avut mai multe procese în contencios, încheiate favorabil, dar îndrăznim să sperăm că procurorii sunt în stare să găsească proba presiunii exercitată de prefect. Datele culese de noi demonstrează însă că metoda a fost aplicată şi pentru a constrânge primarii din diverse localităţi să treacă în barca pedelistă. Acest fapt contravine legii, potrivit căreia primarii care îşi schimbă partidul îşi pierd mandatul... Dar cum prefectul apără legea după cum i se sprijină interesul, în Teleorman este posibil orice. Mai multe cazuri de asftel de presiuni ne-au fost semnalate, dar prezentăm astăzi unul limpede ca apa Teleormanului.

Viorel Peţa, primarul comunei Conteşti, a sancţionat pentru abateri disciplinare o angajată a Direcţiei de asistenţă socială a Primăriei. Nouă luni mai târziu, prefectul Teleormanului a atacat decizia primarului în contencios administrativ. După ce primarul s-a hotărât să-şi lase partidul în numele căruia şi-a câştigat mandatul, pentru a deveni nou membru de nădejde al PDL, participând chiar ca delegat portocaliu la conferinţa judeţeană a partidului de guvernământ din 28 februarie 2011, Niţulescu a luat măsuri "reparatorii". Respectiv, la 4 martie 2011, şi-a retras acţiunea din contencios îndreptată împotriva deciziei primarului Viorel Peţa. Din nou, o poveste cu final "fericit", dar cam ilegal: prefectul trebuia să sancţioneze prin demiterea primarului Peţa (potrivit legii, trecerea primarului dintr-un partid în alt partid, în timpul mandatului, atrage după sine pierderea funcţiei). În plus, cererea de retragere a acţiunii prefectului în contencios este ilegală.

Declaraţie de avere: Falsuri în serie
Urmărind declaraţiile de avere şi de interese ale prefectului şi fostului parlamentar Teodor Niţulescu publicate de-a lungul anilor, descoperi un şir întreg de falsuri în declaraţii, aspecte care în mod firesc ar trebui să facă obiectul activităţii organelor de cercetare penală. Teodor Niţulescu este proprietarul unui spaţiu comercial din centrul municipiului Alexandria, achiziţionat în 2007 şi care nu a figurat în nici una din declaraţiile făcute publice. De asemenea, acesta e proprietarul a două terenuri extravilane din Alexandria şi Turnu Măgurele, pe care mulţi ani a evitat să le menţioneze în declaraţiile oficiale. În ceea ce priveşte afacerile familiei prefectului, aspectele documentate de noi demonstrează nu numai fapte repetate de fals, ci chiar şi o neruşinare dusă la extrem. Niţulescu şi soţia sa sunt asociaţi în mai multe societăţi comerciale, dar de-a lungul timpului, din formularele completate rezultă că acesta declara înstrăinarea unor părţi sociale în firme ca Forestier SRL sau JGV Rocris SRL, despre care nu menţionase nimic în declaraţiile anterioare. De fiecare dată, menţiuni privind firmele controlate de el şi familia lui, prefectul a făcut doar în declaraţia de interese şi niciodată complet - acesta şi-a făcut "obiceiul" de a declara doar două societăţi. Teodor Niţulescu şi soţia lui, Mariana, au calităţi oficiale în firmele: Venus Mob SRL, Sacolin Com SRL, Florviki SRL, Agronim Prest SRL, Prestofoc SRL. La acestea se adaugă cele controlate de fiii lor. Aceste informaţii nu reies din declaraţiile completate de reprezentantul Guvernului în judeţul Teleorman, deşi acesta ar trebui să fie model de corectitudine şi legalitate.

Metoda Necolaiciuc, la Roşiorii de Vede
Unul din cele mai notorii aranjamente pe bani publici ale prefectului Teodor Niţulescu, dotarea "de lux" a Spitalului de Pneumoftiziologie din Roşiorii de Vede, prin achiziţii directe de produse, la mai mult decât suprapreţ, datează din perioada 2009-2010. La doar o lună de la numirea în funcţie a prefectului Niţulescu, conducerea spitalului a început să se comporte ciudat, dacă nu chiar ilegal. Mai exact, a anulat invitaţiile de participare la procedura de cerere de ofertă pentru achiziţia de mobilier, aparatură medicală, echipamente IT şi electrocasnice, dar şi a două autoturisme, publicate în SEAP la 13.11.2009. Conducerea spitalului a decis să facă achiziţii directe. Atât de directe, încât prefectul şi-a asigurat un profit mai mult decât onorabil pentru firma Venus Mob SRL, administrată de soţia Mariana Niţulescu, care a vândut spitalului, prin şapte contracte încheiate la aceeaşi dată ­ 23.11.2009, mobilier şi accesorii în valoare totală de  peste 4 miliarde de lei vechi.
Lângă Venus Mob SRL, la achiziţiile directe s-au aliniat şi câteva firme prietene – Pefin&Pro SRL, Pefin General Prod SRL, PGM Expert SRL, Total Pro 2004 SRL, deţinute şi/sau administrate de Pârvulescu Eugen şi Ciupercă Cătălin. Preţurile plătite de spital, ca pentru dom’ prefect: de la 3 la 10-12 ori mai mari decât pe piaţa liberă. Iată câteva exemple, şi nu vă cruciţi, că banii au fost deja plătiţi de spital: 2.975 de lei pentru  un fotoliu care valorează 500 de lei, 345 de lei pentru un scaun de 72 de lei, 928 de lei pentru un birou de 315 lei, 2.026 lei pentru un aparat de aer condiţionat care costă  879 de lei, 151 de lei/mp covor trafic care se vinde în magazin cu 20 de lei/mp, 238 de lei coşul de gunoi, în loc de 37 de lei, sau 37.915 lei o pompă submersibilă a cărei valoare reală este de 1.893 de lei. Lista este cu mult mai lungă, iar din fiecare produs au fost achiziţionate de la câteva bucăţi la câteva sute de bucăţi. Diferenţa totală dintre coşul de cumpărături de la Venus Mob şi aceleaşi produse achiziţionate din magazine obişnuite este de aproape 220.000 lei. Profit curat pentru Niţulescu.

×
Subiecte în articol: românia cnezatelor portocalii