x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Transfer de 12 milioane de lei între două companii trimise în judecată în dosarul Mitică Dragomir - LPF

Transfer de 12 milioane de lei între două companii trimise în judecată în dosarul Mitică Dragomir - LPF

de Ion Alexandru    |    05 Feb 2018   •   11:30
Transfer de 12 milioane de lei între două companii trimise în judecată în dosarul Mitică Dragomir - LPF

Grupul RCS&RDS, patronat de magnatul Zoltan Teszari, societate trimisă în judecată pentru dare de mită și spălare de bani, a transferat în conturile companiei subsidiare Integrasoft SRL peste 12 milioane de lei. Ambele companii sunt judecate pentru modul în care firma fostului președinte al LPF, Mitică Dragomir, SC Bodu SRL, a încasat de la grupul lui Teszari peste 3,1 milioane de euro, mită mascată. Transferul celor 12 milioane de lei, sub forma unei majorări a capitalului social, are loc în condițiile în care DNA a pus sechestru asigurător asupra unor bunuri ale RCS&RSD de peste 13,7 milioane de lei. Cu puțin timp înaintea acestei operațiuni, Integrasoft a cumpărat de la fostul iubit al Ioanei Băsescu, Giovanni Francesco, toate acțiunile deținute de acesta la canalul TV Music Channel.

 

Compania media SC RCS&RDS SA a decis, prin semnătura lui Sergiu Bulgac, trimis în judecată în dosarul LPF, să majoreze capitalul social al firmei Integrasoft SRL, vizată de același dosar de corupție. Astfel, în 19 decembrie 2017, RCS&RDS SA a adăugat celor 200 de lei, cât reprezenta capitalul social, suma de 12.099.800 de lei. Banii au fost virați, conform hotărârii asociatului unic RCS&RDS SA, în numerar, prin transfer bancar.

Și aceasta nu este singura decizie luată în acea zi pentru compania Integrasoft SRL. Asociatul unic a mai hotărât să completeze obiectul secundar de activitate cu “alte servicii de alimentație publică neclasificate în altă parte” și să îl împuternicească pe controversatul administrator Ioan Bendei, trimis, la rândul lui, în judecată, în dosarul LPF să efectueze aceste operațiuni la Registrul Comerțului.

 

Ambele firme, acuzate de corupție și spălare de bani

Amintim faptul că, la 22 august 2017, Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, fiul acestuia, Bogdan Dumitru Dragomir, administratorul firmei acestora, Bodu SRL, Florin Bogdan Bădiță, Ioan Bendei, grupul RCS&RDS SA – ca entitate juridică, dar și prin reprezentanții ei Alexandru Oprea, Mihai Dinei, Sergiu Bulgac, și firma Integrasoft SRL au fost trimiși în judecată pentru luare de mită, dare de mită, spălare de bani și complicitate la infracțiuni de corupție. Este vorba despre șpaga de 3.100.000 de euro transferată de RCS&RDS SA în contul companiei SC Bodu SRL, mascată sub forma unui contract de asociere în participațiune cu firma familiei Dragomir, având ca obiect închirierea unui salon de nunți din Sectorul 5 al Capitalei.

În schimbul acestui transfer, spun procurorii, Liga Profesionistă de Fotbal a cesionat RCS&RDS SA drepturile de televizare a meciurilor de forbal din Liga I. Ca să mascheze caracterul ilicit al transferului acestor bani și pentru a da o aparenţă de legalitate a contractului de asociere în participațiune, între RCS&RDS SA, Integrasoft SRL și SC Bodu SRL au fost încheiate, în timp, mai multe acte juridice.

Înaintea trimiterii în judecată a dosarului, DNA a pus sechetre asigurătorii pe bunuri ale companiei RCS&RDS SA, până la nivelul sumei de 13.714.414 lei. Această sumă este cu 1,6 milioane de lei mai mare decât suma cu care aceeași companie media a decis, în decembrie, să majoreze capitalul social al complicelui Integrasoft. Dosarul se află, în prezent, pe masa judecătorilor de la Tribunalul București, care, în 16 noiembrie 2017, au respins toate cererile invocate de inculpați cu privire la legalitatea sesizării instanței, a administrării actelor de urmărire penală și a rechizitoriului, decizând începerea judecății.

 

200 de lei a primit Giovanni Francesco pe acțiunile televiziunii de muzică

Cu două zile înainte ca Tribunalul București să decidă începerea judecării dosarului LPF, SC Integrasoft SRL, administrată de Ioan Bendei, a hotărât să cumpere de la un alt personaj celebru, trimis, la rândul lui, în judecată, toate acțiunile la un canal TV muzical. În 14 noiembrie 2017 a fost aprobată cesiunea de către Giovanni Francesco, fostul iubit al Ioanei Băsescu, către Integrasoft SRL, a tuturor celor 20 de părți sociale deținute la SC Music Channel SRL. Cesiunea s-a făcut la prețul de 200 de lei și, din acel moment, SC Integrasoft SRL a devenit asociat unic, cu toate drepturile prevăzute de lege.

În aceeași zi, Ioan Bendei a fost reales administrator, pe o perioadă nedeterminată, a SC Music Channel. Integrasoft SRL a decis menținerea, în continuare, într-un post de administrator al postului TV a lui Giovanni Francesco, însă cu drepturi limitate. Astfel, fostul iubit al Ioanei Băsescu nu mai are putere executivă de a reprezenta SC Music Channel, el urmând să își exercite atribuțiile doar împreună cu Ioan Bendei. Orice semnătură a lui Giovanni Francesco nu va putea angaja societatea, nici intern, nici extern, și nu va fi valabilă decât dacă este însoțită de cea a lui Bendei. Singura excepție o reprezintă plățile pentru nevoile curente ale societății, aprobate de Integrasoft, al căror cuantum total anual nu poate depăși suma de 5.000 de euro fără TVA.

 

Banii din contractul cu RCS&RDS, în campania lui Băsescu

Decizia Integrasoft de a-i reduce atribuțiile de administrator ale lui Giovani Francesco pare a avea legătură cu acuzațiile pe care DNA i le-a adus fostului iubit al Ioanei Băsescu în dosarul în care, alături de aceasta, a fost trimis în judecată, în mai 2017. El este acuzat de evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani, după ce, la 1 iulie 2009, în calitate de asociat unic și administrator al Music Channel SRL, a încheiat cu RCS&RDS SA un contract de pestări servicii pentru lansarea a două posturi de televiziune cu tematică muzicală. Din acest contract, Francesco a încasat suma de 2,5 milioane de lei, însă a “uitat” să vireze la stat taxele și impozitele aferente. Mai mult, la instigarea Ioanei Băsescu, Giovanni Francesco ar fi folosit acesști bani pentru plata unor servicii în campania electorală prezidențială a lui Traian Băsescu, iar transferurile ar fi fost intermediate de Elena Udrea. Procurorii au pus, în acest dosar, sechestru pe bunurile lui Giovanni Francesco, pentru recuperarea sumei de 835.098 de lei.

 

Acțiunile lui Giovanni Francesco la Music Channel, preluate de Integrasoft cu două zile înainte ca instanța să decidă începerea judecății în dosarul meciurilor de fotbal din Liga I

 

×
Subiecte în articol: RCS&RDS