x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Tun de 173 de milioane de lei dat de Georgică Cornu, regele asfaltului din Timiş, amantul Marinei Almăşan

Tun de 173 de milioane de lei dat de Georgică Cornu, regele asfaltului din Timiş, amantul Marinei Almăşan

de PRESSALERT.RO    |    08 Apr 2012   •   08:32
Tun de 173 de milioane de lei dat de Georgică Cornu, regele asfaltului din Timiş, amantul Marinei Almăşan

Un raport exploziv al Companiei Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, care a fost tinut la secret aproape un an de zile, dezvaluie mecanismele prin care Confort SA, firma regelui asfaltului din Banat, Georgica Cornu, a golit conturile companiei prin lucrari supraevaluate si a fost la un pas de a incasa peste 20 milioane de euro pentru lucrari niciodata efectuate. PRESSALERT.ro a intrat in posesia acestui document si prezinta in exclusivitate principalele metode de sifonat bani publici, cat si complicitatile de care a beneficiat regele asfaltului din Banat.

Confort SA a castigat contractul de intretinere multinuala vara -iarna pentru perioada 2008 – 2011 pentru SDN Caransebes si SDN Timisoara. Auditul efectuat a scos la iveala o situatie incredibila dupa ce au fost verificate cheltuielile angajate pentru 2009 si 2010 – “acceptarea, la decontare a sumei totale de 74.431.562 lei, inclusiv TVA reprezentand lucrari de tratare burdusiri si reparatii neexecutate, asa cum cum recunosc sefii de districte din cadrul SDN Timisoara si SDN Caransebes.

Una dintre cele mai banoase afaceri nu a fost cea de asfaltare a drumurilor, ci de defrisare a arbustilor si intretinere a spatiilor verzi de langa soselele administrate de CNADNR. Confort SA a primit contractul de defrisare prin incredintare directa, nefiind parte a acordului cadru semnat initial, si “pretul contractului subsecvent nu a fost rezultatul liberei concurente'. Auditul a scos la iveala faptul ca preturile stabilite au fost unele enorme – 91,71 lei pe metru patrat, adica aproximativ 20 euro pentru fiecare metru patrat defrisat de firma lui Cornu.

Firma lui Cornu a umflat facturile catre CNADNR si cand a incheiat un alt contract pentru taiere de copaci si scoaterea radacinilor, atribuit tot prin incredintare directa si cu preturi stabilite la mica intelegere – 512,16 lei pentru taierea unui copac si 321,59 lei pentru o radacina. Daca pe unele drumuri nationale, DN 59 A si DN 59 B, nu s-au efectuat taierile stabilite prin contract, in facturile emise de Confort SA au aparut nu mai putin de 12.334 de copaci “fantoma'.

DRDP Timisoara a confirmat pentru PRESSALERT.ro faptul ca pe langa cele peste 74 milioane de lei de la intretinerea de drumuri “s-a mai stornat in iulie 2011 suma de 12 203 598,74 lei, aferenta contractelor pentru prestarea activitatii de “taiere plantatie si scoatere radacini' pentru ca au existat diferente intre valoarea facturata si documentele de punere in valoare a masei lemnoase. Exista pe rol un proces cu SC Confort SA legat de defrisari pentru suma de 87. 343. 094, 71 lei. CNADNR a formulat pe aceeasi speta si o plangere penala la DNA Serviciul Teritorial Timisoara'. Fostul director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara, Ioan Malita, este anchetat penal de DNA intr-un dosar alaturi de Silvia Nely Ciobanovschi, fostul director Directia Proiecte din Fonduri Externe Rambursabile din CNADNR si patronii firmei Staicons Company din Baile Herculane.

Citeste mai multe despre acest subiect pe pressalert.ro

Vezi reactia lui Georgica Cornu din emisiunea Exces de Putere de la Antena 3

×
Subiecte în articol: tun georgica cornu