x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Averea PCR - Presiuni pentru "Consulatul SRL"

Averea PCR - Presiuni pentru "Consulatul SRL"

de Diana Rucinschi    |    14 Dec 2006   •   00:00
Averea PCR - Presiuni pentru "Consulatul SRL"
AcuzaTii de corupTie pentru un oficial al transporturilor
Secretarul general adjunct al Ministerului Transporturilor, Eugen Ispas, este acuzat ca ar fi facut presiuni in favoarea consulului onorific al Iordaniei, in afacerea vizand o proprietate din Predeal care a apartinut fostei gospodarii de partid.

Jurnalul National v-a prezentat acum ceva timp cazul "Vila Timis 7", una dintre proprietatile fostei gospodarii de partid, in prezent, marul discordiei intr-un scandal in care este implicat consulul onorific al Regatului Hasemit al Iordaniei. Diplomatul a intocmit un suspect contract de inchiriere cu el insusi si refuza sa elibereze cladirea in ciuda unei decizii definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Revenim cu noi informatii si documente in acest caz. Mai exact, Jurnalul National a intrat in posesia unei reclamatii in care secretarul general adjunct al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Eugen Ispas, este acuzat ca ar fi facut presiuni in favoarea consulului.

ISTORIA TUMULTUOASA. Pe scurt, istoricul scandalului de la Vila Timis 7 se prezinta in felul urmator: SC Robinson (o societate care a preluat o serie de proprietati ale gospodariei de partid si unde Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului are aproximativ 40% din actiuni) a inchiriat o vila situata in Predeal firmei SC Crown International Import Export, al carui unic actionar este Raed Dahabreh, consulul onorific al Iordaniei.

In 2002, la finalul unui avantajos contract de leasing imobiliar (care presupunea rate lunare de 20 de milioane de lei vechi pe trei ani), SC Crown International a devenit proprietarul imobilului, dar nu si al terenului. In urma unor neintelegeri vizand pretul terenului, SC Robinson a actionat firma iordanianului in judecata, solicitand anularea contractului si eliberarea imobilului. Au castigat lupta in justitie, dar, cand au purces la evacuare, s-au pomenit cu o surpriza: Consulatul onorific al Regatului Hasemit al Iordaniei "invadase" vila. Mai exact, Raed Dahabreh, in calitate de unic actionar al SC Crown International a inchiriat vila lui Raed Dahabreh, in calitate de consul onorific al Regatului Hasemit al Iordaniei. Argumentul suprem al consulului onorific consta in invocarea Conventiei de la Viena cu privire la relatiile consulare, document care stabileste o serie de obligatii pentru statul gazda. SC Robinson SA este insa o firma cu capital mixt, atat de stat, cat si privat.

ACUZATII DE CORUPTIE. Mai pasionante inca decat luptele din instanta au fost, se pare, cele din culise. Jurnalul National a ajuns in posesia unui document din 15 mai 2006, in care Eugen Ispas, secretar general al MTCT la acea vreme, este acuzat de presiuni in favoarea iordanianului Raed Dahabreh. Memoriul ii era adresat ministrului Gheorghe Dobre si se pare ca nu a ramas fara efect. Va prezentam memoriul integral: "Subsemnatul Pistae Florin Nucu, actionar in nume propriu si in numele Fondului Financiar Bancar, administrat de Tora Invest SA, la randul meu administrator al SC Robinson SA Predeal, prin prezenta va informez in legatura cu urmatoarele aspecte cu care ne confruntam in activitatea noastra, urmare a interventiilor reprezentantilor dvs. in afara cadrului legal: la sfarsitul anului 2005 (decembrie) am fost chemat de dl Ionut Ciumacencu, functionar in MTCT, reprezentant AGA la SC Robinson SA, care m-a introdus in birou la dl Eugen Ispas, secretar general al MTCT, unde mi s-a pus in vedere de catre acesta din urma ca se doreste schimbarea presedintelui CA, dl Popica Gheorghe, inlocuirea acestuia din urma cu dl Peter Zoltan si inchirierea Hotelului Predeal. Am obiectat, considerand ca motivele sunt puerile, neserioase, urmand de fapt instrainarea activelor (Hotelul Predeal, Vila Timis 7) catre persoane necunoscute mie (singurul nume vehiculat - iordanianul Raed Dahabreh). Am continuat sa obiectez, avand in vedere ca aceste instrainari de active ma vor prejudicia, scazand valoarea actiunilor mele sub valoarea normala (mentionez ca sunt actionar majoritar). In fapt, dl Eugen Ispas mi-a solicitat ca eu sa nu ma opun schimbarilor dorite si sa asigur cvorumul necesar in AGA Extraordinara. Am refuzat categoric, pentru ca aceste fapte sunt in opinia mea acte de coruptie din partea functionarilor publici, care se amesteca fara fundamente si incalcandu-si atributiile in activitatea unei societati descrise, prejudiciind restul actionarilor.(...) Presiunile au continuat, astfel ca in preziua fiecarei sedinte AGA, dl Ispas Eugen ma suna si imi solicita sa votez in vederea schimbarilor dorite".

"NICI VORBA DE PRESIUNI". Chestionat de reporterii Jurnalului National, secretarul general adjunct al Ministerului Transporturilor a sustinut initial ca singura sa legatura cu SC Robinson consta in semnarea mandatelor pentru reprezentantii ministerului in AGA si CA: "Nu ii cunosc nici pe consul, nici pe dl Popica... Singura mea legatura cu ei este de pe vremea cand eram secretar general, contrasemnam acele mandate de reprezentare cu care mergeau ei in...". Si-a amintit pe parcursul discutiei ca semnatarul memoriului a venit o data la el: "Din cate stiu este actionar acolo, a fost o data la mine... anul trecut, dar in mod sigur cu alta problema, nu legata de Vila Timis 7". Referitor la acuzatiile punctuale din memoriu, Eugen Ispas sustine ca s-a discutat schimbarea conducerii de la SC Robinson, dar intr-un alt context: "Au existat sesizari referitoare la un slab management. Dar ulterior dl ministru Dobre a zis sa lasam asa si nu s-au mai facut schimbari". Pe parcursul discutiei si-a nuantat putin afirmatiile: "Au fost tot felul de reclamatii si am zis sa facem un pic de ordine. Intre timp s-a dovedit ca n-ar fi fost reale si am renuntat. Nu aveam nimic cu persoana respectiva, in mod special".

"NU AM NICI O PROBLEMA CU PRESIUNILE". Radion Tufa, actualul secretar general al MTCT si noul reprezentant al MTCT in AGA, ne-a declarat ca intentioneaza sa "inghete" tranzactiile de la SC Robinosn pana nu clarifica chestiunea. "Nu cunosc in amanunt toata problematica de la Robinson, dar este clar ca este o zona sensibila, eu am decis sa se sisteze orice tranzactie posibila sau teoretica pana cand nu se lamuresc lucrurile din punct de vedere juridic. Trebuie sa vedem exact ce inseamna capital, ce inseamna vile, ce inseamna contracte de asociere si se vor lua deciziile in consecinta: este oportun sa scoatem la privatizare, nu este..., pentru ca, daca s-au creat niste tensiuni, logica ma duce sa presupun ca s-au creat interese.

Ce va pot spune este ca n-am nici un complex fata de posibile sau teoretice presiuni care ar putea sa apara. Vreau sa reevaluez totul de la un capat la altul, sa stiu pe ce stau acolo. Am inteles ca sunt anumite active reevaluate, iar altele nu. Ministerul nu vrea sa pastreze acest monolit, pentru ca mediul privat are o performata mai buna, este mai dinamic, dar nu vrea sa-l dea oricum."

SCHIMBARI IN ADUNAREA ACTIONARILOR LA SC ROBINSON SA
In urma cu o luna a avut loc o modificare care confirma supozitia ca SC Robinson este un caz fierbinte: Ministerul Transporturilor si-a inlocuit reprezentantul in AGA. Noul reprezentant este Radion Tufa, fost director al RAR-ului si cel care, in august, i-a luat postul de secretar general lui Eugen Ispas (foto), care a coborat pe pozitia a doua (mutare despre care Eugen Ispas sustine ca s-a facut la solicitarea sa, din cauza unor probleme de sanatate). Despre Radion Tufa se vorbeste in MTCT ca ar fi unul dintre apropiatii ministrului Radu Berceanu. Iar o dovada in acest sens ar fi faptul ca ministrul Berceanu l-a facut pe Radion Tufa, printr-un ordin destul de bizar, sef suprem pe politica de personal a Ministerului Transporturilor. Ordinul este bizar, pentru ca sustine ca prin el se "deleaga calitatea de ordonator principal de credite", dar atributiile transeaza exclusiv politica de personal: angajarile, salariile, evaluarea performantelor, pensionarile, aprobarea fiselor de post etc.

×