x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bişniţa cu Cytotec, favorizată de sistem

Bişniţa cu Cytotec, favorizată de sistem

de Violeta Fotache    |    Cristian Ionescu    |    01 Feb 2010   •   00:00
 Bişniţa cu Cytotec, favorizată de sistem
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Reporterii Jurnalului Naţional au cum­părat medicamentul neautorizat Cy­to­tec într-un fast-food bucureştean, la o întâlnire conspirativă cu bişniţarul.

"Eu am clienţi serioşi, doctorii cumpără câte o sută de pachete o dată, sunt dealer pentru clinici", încerca bişniţarul să ne convingă. Neautorizat pe piaţa româ­nească şi nici la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA), dar aprobat în unele state ale Uniunii Europene, medicamentul Cytotec a fost folosit în mai multe unităţi spitaliceşti, ne-au spus oameni din sistemul de sănătate, fără puterea de a-şi asuma public, cu nume şi prenume, această informaţie.

Dezvăluiam în urmă cu o săptă­mâ­nă un caz de la Maternitatea "Bu­na Vestire" din Galaţi privind moartea unei gravide şi a fiicei sale ne­năs­­cute, după ce femeii îi fusese admi­nis­trat în spital Cytotec, un medicament neautorizat, care nu se găseşte pe piaţa legală a medicamentelor din România.

Răspunsul la întrebarea dacă embolia amniotică - diagnostic al decesului - a in­tervenit ca urmare a aplicării acestui tra­tament ori lămurirea dilemei dacă fe­me­ia a murit din cauza unei culpe medi­cale devin chestiuni secundare în faţa problemei de fond descoperite. Şi anume faptul că me­dicamentul, care nu poate fi procurat în ţara noastră decât de la biş­niţari găsiţi pe internet, a fost folosit într-un spital cu aprobarea unor cadre me­dicale.

Şi, mai grav, în derularea acti­vităţilor spe­cifice unei anchete jurnalistice am aflat o informaţie despre care nici un specialist din domeniul medical ori autoritate competentă din sistemul sanitar contactate nu a dorit să vorbească oficial.
Neoficial însă, mi s-a spus: "Problema este atât de gravă şi de delicată, pentru că medica­men­tul Cytotec, deşi neautorizat, este fo­losit şi în alte maternităţi, în clinici de ob­stetrică-ginecologie". Până când au­to­ri­tăţile competente care au declanşat an­chete în ca­zul Maternităţii "Buna Ves­tire" - precum Ministerul Sănătăţii, Di­recţia de Sănătate Publică Galaţi, Colegiul Me­dicilor, Par­che­tul Judecătoriei Galaţi - vor obţine răs­punsurile şi soluţiile la pro­ble­mele cu care se confruntă "Să­nă­tatea gă­lăţeană", Jurnalul Naţional continuă propriile in­vestigaţii şi propune deschi­derea unei dezbateri publice şi de specia­litate nu doar privind folosirea neautori­zată a aces­tui medicament ori beneficiile aduse de administrarea produsului "off label" în cazuri de obstetrică-ginecologie, ci şi o dezbatere privind "artificiile" pe care me­dicii români sunt nevoiţi să le fa­că din pricina lipsurilor din sistem, precum şi impactul situaţiei asupra paci­en­ţilor.


FOLOSIT FĂRĂ AUTORIZAŢIE
Reamintim că, după cum ne-a declarat vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Me­­dicamentului, dr farmacist Robert An­cuceanu, Cytotec nu este autorizat nici în România, nici de Agenţia Europeană a Me­­dicamentului prin procedura centra­lizată care acoperă toate statele membre ale Uniunii Europene plus celelalte două state din spaţiul economic european.

Me­dicamentul este autorizat însă de unele state, la nivel naţional, dar pentru tratamentul ulcerului. "La noi în ţară există o singură formă de Misoprostol autorizat, în combinaţie cu Diclofenac, în componenţa medicamentului Arthrotec 75, pentru protecţia mucoasei gastrice. Este ilegal să comercializezi un medicament ne­autorizat", ne preciza săptămâna trecută vicepreşedintele ANM.

"Cytotecul nu este autorizat de Agenţia Europeană a Medi­­ca­mentelor (EMEA) şi nu se află nici în indexul aşa-numitei «Proceduri de re­­cu­noaştere reciprocă», un sistem prin care o ţară membră a Uniunii Europene poate aproba un medicament legalizat în alt stat membru", ne preciza şi Monika Benstetter, de la biroul de presă al EMEA.
MEDICAMENT CUMPĂRAT ÎN FAST-FOOD, LÂNGĂ OBOR
Internetul a devenit o adevărată farmacie neoficială pentru toţi cei care ştiu să apese trei taste şi să dea un click. Aface­rile cu medicamente neautorizate la noi, unele chiar contrafăcute, înfloresc, în dauna noastră, a tuturor, şi pe spatele celor care riscă să cumpere în acest mod.

Jurnalul Naţional s-a hotărât să ia iniţiativa pentru elucidarea misterului apariţiei medicamentului Cytotec în spitale, în ciuda lipsei unei autorizaţii de punere pe piaţă. Iniţial nu părea a fi foarte uşor de obţinut informaţii de prima mână, însă după o simplă căutare pe internet am obţinut tot ce aveam nevoie pentru a stabili o întâlnire cu cel care urma să ne vândă medicamentul respectiv.

Preţurile le-am obţinut "instant": 70 RON folia cu zece pastile de câte 200 micrograme, o cutie cu cincizeci de pastile făcea 250 RON, iar una de o sută ne-o dădea cu 350 RON. Voia să ne convingă să cumpărăm angros, dar scenariul nostru prevedea că suntem un cuplu în care femeia vrea să scape rapid de o sarcină nedorită cu acest medicament recomandat de o cunoştinţă care l-a folosit cu succes. Ca să nu-l punem pe drumuri degeaba i-am zis că vrem douăzeci de pastiluţe. Dealerul ne-a dat întâlnire într-un fast-food, lângă Obor.

"Spionii" lui, "antemergătorii", au fost convinşi, se pare, că nu suntem poliţişti ori procurori, astfel că vânzătorul şi-a făcut apariţia după ce ne-a sunat şi ne-a dat semnalmentele: un fes cu dunguliţe în care-şi înfundase capul până la sprâncene. S-a aşezat sigur pe el şi rapid, productiv, tot cu fesul pe cap, a pus medicamentul pe masă. Ne-a dat să citim un prospect în limba germană. Din discuţia purtată cu acesta a reieşit că omul era obişnuit cu vânzări mult mai mari, pe care le efectua în anumite spitale sau către anumiţi doctori şi nu prea îl impresionau cele două folii dorite de noi. Însă, fiind criză, erau buni şi 140 de lei.

"Eu am clienţi serioşi, doctorii cumpără câte o sută de pachete o dată, sunt dealer pentru clinici, nu prea mă încurc aşa, cu câteva pastile, dar, fiind criză, sunt buni şi 140 de lei. Medicamentul este sigur, se foloseşte şi în Belgia, Italia. Eu l-am importat din Germania. Am un doctor acolo care mi-l recomandă."

Se aştepta să-i dăm banii repede, să plece. Până la urmă a fost nevoit să ne explice, deşi iniţial a evitat: "Uitaţi cum stă treaba, medicamentul este pentru stomac, pentru ulcer, dar dă şi contracţii uterine, dacă vreţi să scăpaţi de copil e bun, dar sfatul meu este să mergeţi şi la un doctor să vă spună cum să-l luaţi". "La care doctor ziceţi să ne ducem, ne recomandaţi vreunul?", am întrebat. "Toţi doctorii ginecologi folosesc astfel de medicamente, eu vând destul de frecvent", ne-a convins dealerul cu accent moldovenesc. Am plătit preţul, şi-a luat banii şi a plecat grăbit, urându-ne peste umăr: "Succes"!


NEAUTORIZAT NICI LA MOLDOVENI

Cytotec este un medicament antiulceros, dar nu e autorizat nici în Republica Moldova. Substanţa activă a medicamentului Cytotec se numeşte Misoprostolum şi poate fi folosită şi pentru întreruperea sarcinii până la patru luni, după cum ne-a precizat Agenţia Naţională a Medicamentului din Republica Moldova. Această substanţă activă poate fi găsită în alte două medicamente autorizate în Republica Moldova: Mirolut (fabricat în Rusia) şi Misoprost (fabricat în India). (Vitalie Călugăreanu)

×
Subiecte în articol: special