x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Box cu astenia de primăvară

Box cu astenia de primăvară

de Oana Portase    |    21 Mar 2019   •   18:30
Box cu astenia de primăvară

În fiecare primăvară ne plângem că suferim de astenie fără să știm exact ce înseamnă. Astenia nu este o boală, dar dacă nu luăm câteva măsuri simple, aceasta se poate transforma în depresie, avertizează specialiștii. Putem combate astenia în câțiva pași simpli.

Care sunt simptomele

Orice om poate fi afectat de astenie, indiferent de starea de sănătate, vârstă sau sex. Cu toate acestea, studiile arată că femeile sunt mai predispuse decât bărbații. Astenia este de fapt procesul de ajustare al organismului la schimbarea anotimpului. La început de primăvară, temperaturile pot varia cu 10-15 grade chiar și în aceeași zi, iar organismul nostru se luptă să se adapteze la vremea de afară și la luminozitate. Primul semn al asteniei este oboseala nejustificată. Ne simțim mereu obosiți, chiar dacă dormim șapte ore pe noapte, iar de aici pot apărea pe rând și alte simptome. În unele cazuri, ne putem confrunta cu dureri puternice de cap, lipsa poftei de mâncare, nervozitate și tulburare de memorie și concentrare. Primele persoane afectate de astenie sunt cele sedentare sau, la polul opus, cele care desfășoară activități cu stres psihic și emoțional mare.

SEMNELE ASTENIEI

  • oboseală nejustificată
  • dureri de cap
  • nervozitate
  • somn agitat
  • lipsa poftei de mâncare
  • tulburări de memorie și concentrare

Ce măsuri trebuie să luăm

După o iarnă friguroasă și cu o alimentație bogată în grăsimi, organismul nostru începe să resimtă lipsa de săruri minerale și vitamine în organism. Primele lucruri pe care ar trebui să le facem este să ne corectăm alimentația și să facem mișcare. “Este esențial să introducem în alimentația zilnică fructe și legume verzi bogate în fier, vitamina C și vitamine din complexul B. Piețele se vor umple în curând de spanac și leurdă. Mai putem mânca pește, ficat de pasăre și fulgi de ovăz. Acestea vor revitaliza organismul obosit, vor crește imunitatea și vor preveni carențele de fier și alte săruri și vitamine. După ce ne corectăm alimentația, ar trebui să ne apucăm și de mișcare. Le recomand oamenilor să iasă puțin din casă și din sălile de sport. Vremea este mult mai blândă, iar expunerea la lumina soarelui ne va ajuta și cu deficiențele de vitamina D. O plimbare mai lungă în parc sau jogging în aer liber sunt o soluție în combaterea asteniei”, explică Adrian Bogdan, antrenor de fitness și box, pentru Jurnalul.

O persoană afectată de astenie va avea un nivel scăzut de energie, iar mobilizarea pentru a face mișcare poate fi destul de grea. Nu trebuie să ne supunem organismul la un efort intens din prima, însă treptat putem crește nivelul de activitate. În unele cazuri, un sport de contact sau mai dur poate face minuni. Ne eliberăm de stres și de toate energiile negative adunate la muncă. “Boxul sau alt sport de contact sunt recomandate pentru oricine. Sunt considerate dure la prima vedere, dar să nu ne imaginăm că ne batem cot la cot în sală. Sunt tot mai multe femei care preferă astfel de sporturi. Învățăm tehnici simple și reprezintă o cale bună de eliberare a stresului. Cred că mulți își imaginează sacul de box ca fiind o persoană care i-a enervat. Sunt tehnici bune de eliberare, de apărare și este un efort fizic destul de ridicat care ne va ajuta să slăbim și să avem un corp tonifiat. Sportul eliberează în creier substanțe numite endorfine care produc plăcere dar pot calma și durerile”, mai explică antrenorul Adrian Bogdan.

SCAPĂ DE ASTENIE PRIN SPORT

  • sportul eliberează în creier endorfine
  • stimulează circulația sângelui care are un impact pozitiv asupra sângelui
  • te eliberează de stres și de energiile negative
  • ajută la creșterea imunității

Când ajungem la specialist

Astenia în sine nu este o boală, dar dacă nu luăm măsuri, poate duce la depresie. Dacă unele simptome ale asteniei le resimțim pe tot parcursul zilei, timp de două săptămâni, înseamnă că suferim de o formă de depresie. Se instalează apoi tristețea intensă, senzația de gol interior, insomnia, lipsa totală a interesului pentru orice fel de activitate. În astfel de cazuri, trebuie neapărat să apelăm la un specialist pentru ca situația să nu se agraveze.

 

×
Subiecte în articol: astenia de primavara