x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Bunico, ce simt oamenii cand se spanzura?"

"Bunico, ce simt oamenii cand se spanzura?"

11 Mar 2004   •   00:00
"Bunico, ce simt oamenii cand se spanzura?"

S-a intors de la piata, s-a plimbat putin prin curte, a cerut de mancare de la bunici si apoi s-a dus in grajd, si-a legat o funie groasa cat un deget in jurul gatului, a prins-o de grinda de sus si a plecat pe lumea cealalta, sa vada cum e.

Costel Buciumanu din satul Cristesti, judetul Iasi, s-a sinucis la 17 ianuarie 2003, dupa ce la Revelion le-a dat prietenilor saniuta, ca el nu mai are nevoie. Si n-a mai avut, pana pe 17, dimineata, cand prietenul de peste drum s-a dus la Costel sa-i ceara un ferastrau. I se stricase o scandura la saniuta. Bunicul lui Costel, tarandu-si picioarele batrane prin curte s-a dus spre grajd. Acolo stia el ca lasase ferastraul. Si l-a gasit. Pe Costel, invinetit la fata, fara vreo urma de viata pe chip, cu streangul de gat, prins la mai putin de doi metri de sol.

Raportul Politiei

"La ora 20:00, in comuna Cristesti, judetul Iasi, politia a fost sesizata de un telefon al lui Constantin Buciumanu, tatal, prin care anunta ca fiul sau s-a sinucis prin spanzurare ", apare in dosarul intocmit de seful de post Toma.

Constantin Buciumanu avea 15 ani, din care 14 facuti la scoala din localitate, cu un diriginte de sport si o medie de 7,80 la examenul final de Capacitate. S-a mai dus si pe la Pascani sa incerce la o profesionala, dupa cum spune Ticuta, tatal baiatului. A renuntat. Vindea la piata la Pascani, alaturi de taica’su si punea bani deoparte. Pentru strainatate, unde spera sa il ia al batran atunci cand se hotara sa plece. "I-am facut si pasaport, trebuia sa il iau peste cateva zile, in februarie, dar..." Barbatul n-are lacrimi. Nu mai are, dupa o inmormantare a mai venit o moarte in casa lor. Si-a bagat fiul la 2 metri sub pamant si apoi l-a ingropat si pe tatal sau. Accident de masina, de la prea mult alcool in sange, se pare. Ticuta nu prea a stat pe langa Costel, ca de cand l-a parasit nevasta, la un an de la casatorie, a plecat si el in strainatate, pentru bani mai multi.

Sarea si spunea ca se spanzura

Mama lui Costel l-a lasat in bratele tatalui la numai 11 luni, intr-un apartament primit de la stat, in Petrosani, judetul Hunedoara. Dar Constantin Buciumanu s-a intors la Iasi, si-a lasat copilul in fasa la parinti si s-a dus in Italia, in Germania, pe unde era mai bine. Costel a ramas acasa, cu o bunica bolnava si un batran cu paharul mai mereu in mana, care-i dadeau de mancare din an in pasti, cum parasc copiii de peste gard.

"Cand era el mic, prin clasa a II-a, sarea intr-un picior, asa de vreo 15-16 ori, si a zis ca se spanzura", baiguie bunica, intinsa in pat, trasa la fata si paralizata pe toata partea dreapta.

Nu l-a luat nimeni in seama. Nici atunci cand a intrebat-o, curios poate, pe aceeasi bunica batrana si bolnava, pierduta intr-un sat aproape de munti: "Bunico, ce simt oamenii cand se spanzura ?".

"Minorul si-a exprimat dorinta sa se sinucida din curiozitate ", se arata in comunicatul de presa al Inspectoratului de Politie al Judetului Iasi. Curiozitate fata de moarte, dar si fata de clonare, dupa cum reiese din dosarul intocmit de Parchetul Pascani.

"Bunica lui mi-a spus ca in urma cu trei ani, Constantin a intrebat-o cum e sa mori prin spanzurare. Bunica l-a certat, dar se pare ca ideea a copt in mintea copilului. Iar acum, toata lumea vorbeste despre clonare, de aici si nenorocirea. Copilul era convins ca dupa moarte poate sa invie prin clonare. Si probabil a incercat sa vada daca intr-adevar asa este", a declarat Ovidiu Toma, seful de post din comuna Cristesti.

Clonarea de dupa moarte

Asta spune si Mihai Bargauanu, un vecin care si-a petrecut seara de 16 ianuarie la familia Buciumanu.

"Pe la ora 16:00 am mers in vizita la Buciumanu si neam uitat la televizor. Dupa jurnalul de seara, tatal si Costel mi-au povestit despre clonare, iar Ticuta a spus ca daca se extrag niste celule de la un om mort poti sa renasti, iar peste 30 de ani va fi exact la fel." Cam asta isi aminteste Mihai despre noaptea dinaintea sinuciderii. Si mai stie de curiozitatea lui Costel, de sirul de intrebari fara raspuns, la care si-a gasit singur un raspuns.

Oficial, motivul invocat de politie pentru sinuciderea minorului este "curiozitatea". Sinuciderea baiatului este cu atat mai ciudata cu cat acesta urma sa plece in luna februarie cu tatal sau, la munca in Italia. "Mi-o fost drag ca ochii mei, dar l-am pierdut", spune acum Ticuta, chiar daca se face ca nu-si mai aduce aminte discutia despre clonare. Si se pare ca nu stie nici despre faptul ca tata Ileana si cu ala batran aveau ciuda pe baiat si nu prea ii dadeau de mancare si-l injurau.

Era satanist?

Preotul satului, Danila Ion, spune despre Costel ca s-a incurcat cu tot felul de oameni de la Pascani, sectanti, care l-au determinat la sinucidere. "Se zice ca ar fi intrat in legatura cu fel de fel de oameni care practicau diverse credinte. De aici ar fi ajuns cumva sa se intrebe care este adevarul, ce este cu viata." Parintele Danila pastreaza si acum, departe de ochii lumii, un carnetel al lui Costel, de la piata, pe care tatal a gasit un semn ciudat. "Era o cruce desfigurata si ceva scris cam incalcit, ceva finit, finis." La 40 de zile de la inmormantare l-a primit de la Constantin Buciumanu. Carnetul cu preturile si cheltuielile baiatului, dar pe care Ticuta nu se uitase pana atunci. Poate ar fi citit ceva.
( EUGENIA MIHALCEA )

×
Subiecte în articol: special costel buciumanu