x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Carti despre „banditi"

Carti despre „banditi"

10 Mai 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Din 1990 incoace au aparut multe volume memorialistice ale unor fosti luptatori anticomunisti. Totusi, tabloul a ceea ce s-a petrecut in epoca nu este complet fara studiile specialistilor.
CLAUDIU TARZIU

Consiliul National pentru Studierea Ahivelor Securitatii (CNSAS) face dovada ca si-a inteles perfect una dintre meniri: aceea de a publica documente si studii care sa releve cum a fost impus comunismul in Romania. Prin urmare, cercetatorii CNSAS au tiparit anul trecut doua volume extrem de interesante din aceasta perspectiva. Primul, intitulat „Bande, banditi si eroi. Grupurile de rezistenta si Securitatea (1948-1968)" (Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2003) reuneste o serie de documente inedite, care acopera perioada 1948-1960 - adica de la infiintarea Securitatii si pana la lichidarea ultimelor resturi ale rezistentei armate - , precum si unele documente redactate in 1968 si care arata „realizarile" Securitatii in lupta contra partizanilor.

In cel de-al doilea, „Miscarea armata de rezistenta anticomunista din Romania. 1944-1962" (Editura Kullusys, Bucuresti, 2003), sunt analizate grupurile de rezistenta semnificative, evident, fara ca subiectul sa fie tratat exhaustiv. Volumul, care reuneste 19 studii, se constituie intr-o importanta contributie la dosarul rezistentei anticomuniste din Romania, despre care inca stim prea putin. Alaturi de analiza unor grupuri de partizani sunt dezvaluite participarea Bisericii Ortodoxe Romane la rezistenta anticomunista si metodele prin care Securitatea incerca sa lichideze „bandele". Ne facem aici cuvenita datorie de a semnala cele doua carti, cu speranta ca vor fi urmate si de altele, pentru o mai buna intelegere a acestui veritabil fenomen care a fost rezistenta armata anticomunista.

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Haiducii lui Dumnezeu

Razvratitii din padurile Maramuresului voievodal

Luptatorii din Tibles

Ion Gavrila, cosmarul Securitatii

Prabusirea centrului de comanda al rezistentei

Singurul supravietuitor: mit in manualul de istorie

Aristina Saileanu, eroina in pantaloni din Lapus

Eroii din Vrancea: Paragina si Timaru

"Vrem doar adevarul"

Banatenii au fost fruncea miscarii anticomuniste

Carti despre „banditi"

Partizanii Dobrogei

Haiducul din Babadag

Satul de dupa gratii

„Cate strazi din sat au numele eroilor?"
×
Subiecte în articol: special