x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special “Case pentru generali”

“Case pentru generali”

de Razvan Belciuganu    |    20 Mai 2008   •   00:00
 “Case pentru generali”

O teribilă afacere, pusă la cale la vîrful Armatei, a fost dezvăluită de Jurnalul Naţional în decembrie 1999. Mărimile oştirii au pus mîna pe locuinţe de lux, din cota MApN, chiar în centrul Capitalei, deşi mai aveau şi alte case date de stat şi Armată. Operaţiunea, dovedită de cotidianul nostru, a fost anchetată de Parchetul Militar şi, după o primă spălare pe mîini, dosarul a fost redeschis la cinci ani de la articolele noastre.

MApN • Afacerea care a ştirbit imaginea morală a armatei

O teribilă afacere, pusă la cale la vîrful Armatei, a fost dezvăluită de Jurnalul Naţional în decembrie 1999. Mărimile oştirii au pus mîna pe locuinţe de lux, din cota MApN, chiar în centrul Capitalei, deşi mai aveau şi alte case date de stat şi Armată. Operaţiunea, dovedită de cotidianul nostru, a fost anchetată de Parchetul Militar şi, după o primă spălare pe mîini, dosarul a fost redeschis la cinci ani de la articolele noastre.


Trecuseră, deja, cîteva luni de cînd o anonimă care a ajuns pe masa procurorilor militari, conduşi atunci de generalul Dan Voinea, dădea frisoa­ne. Mai mulţi ofiţeri din Garnizoana Bucureşti erau scandalizaţi de faptul că un grup de generali, care-i avea în frunte pe şeful Statului Ma­jor General de la acea vreme, genera­lul Constantin Degeratu, obţinuse al doilea şi chiar al treilea rînd de apartamente din cota MApN, deşi 20.000 de cadre militare trăiau, atunci, în condiţii mizere. Locuinţele de serviciu vizate erau în Centrul Civic. Faptele sesizate erau descrise foarte explicit şi trimiteau direct la do­vezi. Anonima fusese scrisă de cîţiva ofiţeri ce au avut acces la docu­mente şi care se temeau foarte tare de represalii. Ca de obicei, nu se în­tîm­pla nimic. Dezvăluirile din de­cembrie 1999 din Jurnalul Naţional despre acest subiect, publicate într-un serial cu nouă episoade, au im­pulsionat investigaţiile, atît la Parchetul Militar, cît şi în interiorul ministerului. Abia atunci, Victor Ba­biuc, ministrul Apărării, a ordonat ver­bal “verificarea aspectelor semna­late în ziarul Jurnalul Naţional din 16-20 decembrie 1999, referitoare la «re­partizarea şi vînzarea locuinţe­lor de serviciu unor colonei şi gene­rali cu funcţii importante»“ de către o comisie din Inspectoratul General al Ministerului Apărării Naţionale. De altfel, cînd a demisionat Victor Babiuc a recunoscut într-un interviu acordat nouă: “În legătură cu Afa­ce­rea «Case pentru generali», într-adevăr, sînt nereguli”.


RAPORTUL. La începutul anului 2000, an electoral, nimeni nu se grăbea să găsească eventuali vinovaţi. În toamna acelui an, cotidia­nul nostru a oferit şi dovada afacerii. Comisia Inspectoratului MApN confirma re­zultatele articolelor noastre şi arăta şi adevărata amploare a ope­raţiunii: peste 60 de generali şi colonei implicaţi. Raportul Inspectoratului MApN a fost dosit la cel mai înalt nivel, dar am reuşit să intrăm în posesia lui şi, astfel, să-l publicăm. Atunci, în urma articolelor, la adresa subsemnatului au fost făcute presiuni foarte mari. Inclusiv insinuări adresate vecinilor că aş fi traficant de dro­guri, iar locuinţa mi-a fost spartă demonstrativ. Nu lipsea nimic. In­vestigaţiile făcute de ofiţerii Inspec­toratului MApN spuneau că locuinţe de serviciu din cota Armatei au fost luate la preţ de nimic, cu mult sub cel al pieţei, de generali şi colonei cu funcţiile cele mai mari în Ministerul Apărării Naţionale, deşi aceştia nu aveau dreptul, conform legilor, şi dădu­seră declaraţii în fals la notariate. “Apreciem că repartizarea unor locuinţe de serviciu unor ofiţeri care deţin sau au deţinut şi îns­tră­­inat copiilor locuinţe proprie­ta­te perso­nală reprezintă încăl­carea legislaţiei în vigoare”, era una dintre conclu­ziile ra­portului. Mai mult, unii îşi cumpă­ra­seră casa în rate, deşi nici acest lucru nu era permis de lege, potri­vit ofiţerilor Inspectoratului MApN. Pe lista Inspectoratului se afla şi viitorul şef al Statului Major General, ge­nera­lul Eugen Bădălan.


PUNCT. Pentru declanşarea şi de­rularea afacerii s-au făcut presiuni şi asupra ofiţerilor care aveau atri­buţii de verificare a legalităţii re­partiţiei din Comenduirea Garnizoanei Bucureşti, care au priceput ime­diat: “A aprobat ministrul!”. Deloc surprinzătoare a fost viteza cu care în noiembrie 2000 dosarul “de la Parchetul Militar” a şi fost în­chis. Nimeni nu era vinovat. “Actele premergătoare administrate în cau­ză nu au confirmat învinuirile tendenţioase aduse unor cadre militare, cu funcţii de conducere, din structurile MApN. De asemenea, nu este sarcina urmăririi penale de a lua po­ziţii critice faţă de anumite iniţia­ti­ve legislative ale ministerului, ori de a interpreta corectitudinea sau moralitatea unuia sau altuia din actele normative ce au stat la baza procesului de vînzare a locuinţelor de serviciu din administrarea MapN”, spunea rezoluţia semnată de pro­curorul militar, col. Dumitru Carp.


DE LA CAPĂT. La bilanţul Ser­viciului de Telecomunicaţii Speciale pe anul 2001, şeful serviciului, Tudor Tănase, a prezentat ce a găsit Curtea de Conturi în “ograda” pe care tocmai o prelua. Astfel, Curtea de Conturi atrăgea atenţia asupra achiziţiei de către STS tocmai a apartamentului de patru camere din Cluj-Napoca pe care generalul Constantin Degeratu, fostul şef al Sta­tului Major General, o deţinea. E taman dovada că generalul Degeratu n-avea cum să-şi cumpere locuinţa de serviciu în 1999. Conducerii din momentul achiziţiei a STS i se imputa faptul că suma de 42.000 de dolari, cu care s-a plătit apartamentul, de­păşea cotaţia pieţei de la acea vreme, iar legislaţia privind achizi­ţionarea de imobile pentru STS a fost în­călcată. De atunci şi pînă în 2005 nu s-a mai întîmplat nimic. De pe po­ziţia de consilier de stat la Admi­nistraţia Prezidenţială, generalul Constantin Degeratu ne declara că nimic n-a fost în neregulă. “Nu a existat nici o ilegalitate. La mutarea mea de la Cluj aici, în Capitală, am stat un timp, provizoriu, cu familia, la un cămin de garnizoană. Apoi, la un moment dat, s-a pus chiar pro­ble­ma trecerii mele în rezervă, că, dacă nu, mă mut definitiv în Bu­cu­reşti. Mai întîi mi s-a oferit o altă lo­cu­inţă, care, chiar dacă se afla într-o po­ziţie centrală, nu i-a plăcut soţiei mele. A doua, cea în care locuim şi acum, i-a plăcut, chiar dacă avea unele probleme. Ne-am mutat, iar apoi, ani la rînd, a tot trebuit să facem reparaţii pentru că, practic, ori de cate ori ploua, se produceau infiltraţii. Asta este locuinţa cu pricina. Ştiu că la un moment dat a existat o cercetare a Parchetului, dar, concret, nimeni nu a fost acuzat de vreo încălcare a legii”, spunea Degeratu în 2005. Locuinţa de care se plîngea generalul este un apartament duplex pe B-dul Unirii.

 

Poveste fără sfîrşit

În 2005, accesul la Dosarul “Ca­­­se pentru generali”, era deja închis. Generalul Samoilă Joar­ză, şeful Secţiei Parchetelor Militare, mirat că ne-aducem amin­te de o aşa anchetă, ne-a spus că nu poate să ne permită accesul la el fiindcă are documen­te secrete. Mai mult, ne-a mai zis că, dacă tot întrebăm de el, îl va reciti pentru a vedea cum s-au pus soluţiile. La scurt timp, şeful pro­curorilor militari a decis infirma­rea soluţiei de NUP date în anul 2000. Fapt care demonstrea­ză că şi generalului i s-a părut ceva în neregulă în cazul respectiv. Joar­ză ne-a de­cla­rat atunci că Jur­na­lul Na­ţio­nal a avut mai multe informaţii decît procurorii militari. Din 2005 şi pînă astăzi au mai trecut încă trei ani. Dosa­rul a fost repartizat la procurori militari care erau în prag de trecere în rezervă şi an­che­ta a continuat, normal, cu sincope. Un alt procu­ror, o nouă fa­miliarizare cu cazul şi tot aşa. Cert este că la nouă ani de cînd am publicat pri­mul articol nimeni nu a fost găsit vinovat, nici măcar moral, pentru afacerea cu lo­cu­inţele de serviciu ale Armatei. Şi nimeni, după toate probabilităţile, nici n-o să fie.



Citiţi şi:
JURNALUL NAŢIONAL DE 15 ANI
Jurnalul Naţional împlineşte 15 ani de viaţă. 15 ani de istorie a României, scrişi cu cerneală tipografică pe hîrtie de ziar. Vă prezentăm, în serial, marile lovituri de presă marca Jurnalul Naţional.


20 august 2006 ● Cum s-a lepădat Emil Constantinescu de Regele Mihai
Monarhistul a devenit republican în trei zile
La 20 august 1996, Jurnalul Naţional a stîrnit un iureş politic preluînd un interviu acordat de Emil Constantinescu revistei Micro Magazin, revistă de limbă română ce apărea în Statele Unite ale Americii. Interviul fusese luat în timpul unei vizite pe care candidatul de atunci al CDR la Preşedinţie o făcuse în comunităţile româneşti Los Angeles, Chicago şi New York.

REGLARE DE CONTURI ● Un scandal imens, care a "afumat" imaginea guvernării CDR-iste
Ţigareta II, contrabandă pe Aeroportul Otopeni
Aprilie 1998, primăvara în care Armata, M.I. şi serviciile secrete au fost implicate într-un scandal imens, care a ricoşat şi în clasa politică: Ţigareta II. Atunci, Jurnalul Naţional a relatat zi de zi amănuntele acestei afaceri extrem de încîlcite. Aflaţi, de multe ori, cu un pas înaintea anchetatorilor, reporterii noştri au dezvăluit informaţii spectaculoase pe care autorităţile le-ar fi dorit ascunse pentru totdeauna.

PRESIUNE ● Ortacii din Valea Jiului conduşi de Miron Cozma voiau să ajungă în Bucureşti
Epopeea "Mineriadei" din ianuarie 1999
Ianuarie 1999, luna în care România s-a aflat în pragul dezastrului. Ieşiţi din bezna galeriilor, minerii din Valea Jiului s-au răzvrătit împotriva Guvernului şi au fost la un pas de a arunca ţara în haos. Au fost zile şi nopţi dramatice, în cursul cărora reporterii Jurnalului Naţional s-au aflat în "linia întîi" a evenimentelor, martori ai dezastrului de la Costeşti, dar şi ai "Păcii de la Cozia".

RĂZBOI ● Jurnalul, martor la bombardarea Serbiei de trupele NATO
Reportaj fără vestă antiglonţ
"De nouă ani, Iugoslavia nu mai are pace. Se strecoară printre războaie, dar nu vrea să recunoască. Nu vrea să se lase doborîtă. Îmbină pacea şi războiul aşa de bine, încît nu mai ştii să faci diferenţa".

MIT SPULBERAT ● Temutul infractor şi-a găsit "sfîrşitul" într-o banală comună din Giurgiu
Bebe Carabină s-a înţepat la Ghimpaţi
"Ghimpaţi, un sătuc liniştit din Giurgiu, a intrat în istorie cu tot cu vajnicii săi paznici comunali, care au reuşit performanţa de a-l prinde pe unul dintre cei mai căutaţi bandiţi din România. Ce n-a putut face Poliţia atîta amar de vreme s-a întîmplat sîmbătă noaptea datorită sănătosului spirit al ţăranului român."

RECOMPENSĂ ● Jurnalul a dat 5 milioane de lei pe capul unui infractor
Prindeţi bestia!
"Jurnalul Naţional oferă recompensă 5 milioane de lei pentru informaţiile ce vor duce la prinderea şoferului criminal" – anunţa ziarul de luni, 17 iulie 2000, anul VIII, nr. 2178. Campania a avut succes. Bestiile care au accidentat un copil pe o stradă din Bucureşti, apoi l-au răpit şi l-au lăsat să moară pe un teren viran în zona Vitan au fost identificate cu ajutorul martorilor.
×
Subiecte în articol: special jurnalul national serviciu mapn generali