x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ceasul lui Băsescu a stat... 5, 4, 3, 2, 1... Văcăroiu, preşedinte

Ceasul lui Băsescu a stat... 5, 4, 3, 2, 1... Văcăroiu, preşedinte

de Miruna Pasa Petru    |    Aniela Nine    |    21 Apr 2007   •   00:00
Ceasul lui Băsescu a stat... 5, 4, 3, 2, 1... Văcăroiu, preşedinte

Curtea Constituţională a constatat ieri interimatul funcţiei de preşedinte al României, chiar dacă Traian Băsescu a contestat decizia Parlamentului de suspendare. Nici după această decizie, care îl înscăunează pe Nicolae Văcăroiu preşedinte interimar, Traian Băsescu nu a demisionat, aşa cum a promis. El a anunţat că participarea la referendumul de demitere este cea mai bună soluţie pentru România.

Curtea Constituţională a îndeplinit ieri ultima procedură necesară în cazul suspendării lui Traian Băsescu: constatarea interimatului funcţiei de Preşedinte al României. Băsescu a contestat fără rezultat decizia de suspendare a sa din funcţie, dar a anunţat că nu va demisiona, optând pentru varianta referendumului de demitere. După mai multe ore de discuţii şi deliberări, judecătorii Curţii Constituţionale au constatat că procedura legală "a fost respectată" şi că există împrejurările "care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României". În hotărârea Curţii Constituţionale se menţionează şi faptul că interimatul funcţiei de şef al statului va fi asigurat, potrivit legii, de preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu. Hotărârea de ieri se va comunica Parlamentului şi Guvernului şi se va publica în Monitorul Oficial, Partea I. Surpriza acestei pronunţări, cu rol strict de constatare, a venit însă de la faptul că judecătorii au respins, prin aceeaşi hotărâre, o contestaţie formulată de Traian Băsescu împotriva propriei sale suspendări. Contestaţia preşedintelui, despre existenţa căreia nu s-a ştiut nimic până ieri, a fost considerată inadmisibilă de Curtea Constituţională. Decizia de respingere, dată în această formă, înseamnă de fapt că şeful statului a încercat să atace suspendarea printr-o modalitate care pur şi simplu nu este prevăzută de vreun act normativ. Hotărârea Curţii Constituţionale s-a lăsat îndelung aşteptată şi a fost însoţită de câteva incidente greu de explicat. Informaţia oficială despre decizia luată de Curte a apărut mai întâi pe agenţia Reuters, care transmitea deja ştirea constatării interimatului citându-l pe unul dintre judecătorii Curţii, Acsinte Gaspar, şi nu pe site-ul Curţii Constituţionale. Potrivit Constituţiei, funcţia de preşedinte interimar al României va fi ocupată de şeful Senatului, Nicolae Văcăroiu. El va ocupa această funcţie o lună, până la organizarea referendumului privind demiterea lui Traian Băsescu.

REFERENDUM LA 20 MAI. La jumătate de oră după comunicatul Curţii Constituţionale, Nicolae Văcăroiu a făcut primele declaraţii la Senat, înainte de a pleca la Cotroceni pentru a prelua funcţia de preşedinte interimar. Văcăroiu a explicat că, dacă Băsescu nu va demisiona, singura dată valabilă pentru referendum va fi 20 mai. "Nu există altă dată, termenul este foarte scurt şi trebuie urmate toate procedurile, ca şi la alegeri", a spus Văcăroiu. Pentru aceasta, luni va fi convocată o şedinţă comună pentru a se adopta hotărârea de organizare a referendumului, care va fi apoi trimisă Guvernului, care trebuie să organizeze referendumul. "Din acel moment, Traian Băsescu intră în campanie electorală. De atunci se calculează cele 30 de zile de suspendare", a arătat Văcăroiu. Cât despre planurile de preşedinte interimar, Văcăroiu spune că va fi un preşedinte activ, dar care nu va da telefoane la Parchet sau la DNA, va participa la şedinţele de guvern dacă va fi invitat de premier, va avea consultări cu partidele parlamentare, îşi va exercita atribuţiile de la Senat şi nu va sta în biroul lui Băsescu atunci când, ocazional, va merge la Cotroceni, deoarece nu i-ar face plăcere să se aşeze pe fotoliul unui preşedinte ales.

DEMISIE
Preşedintele interimar, Nicolae Văcăroiu, a spus că nu se pune problema înlocuirii consilierilor prezidenţiali sau de stat. "Voi numi luni un purtător de cuvânt, un şef de cabinet şi un director al Cancelariei, lucruri absolut necesare", a spus Nicolae Văcăroiu. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a demisionat ieri, urmând să fie purtătorul de cuvânt al staff-ului de campanie al lui Traian Băsescu, iar toţi consilierii prezidenţiali şi o parte din consilierii de stat şi-au luat în avans concediul pe 2007 pe perioda suspendării lui Băsescu, afirmă surse oficiale citate de Mediafax. Hotărârea Curţii Constituţionale privind constatarea interimatului la Preşedinţia României şi asigurarea acestuia de către Nicolae Văcăroiu a fost publicată aseară în Monitorul Oficial.

CE PREVEDE LEGEA REFERENDUMULUI
Legea 3/2000 prevede că referendumul pentru demiterea preşedintelui României este obligatoriu. Potrivit acestei legi, cetăţenii care participă la referendum au dreptul să se pronunţe prin "DA" sau "NU" la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: "Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României?". Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului prevede că demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale (aproximativ 9 milioane). Data referendumului privind demiterea preşedintelui României se stabileşte prin hotărâre a Parlamentului. Campania pentru referendum începe la data aducerii la cunoştinţă publică a datei referendumului şi se încheie cu o zi înainte de data acestuia. În campania pentru referendum, partidele politice şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nici o discriminare, prin mitinguri, prin adunări publice şi prin mijloace de informare în masă. Curtea Constituţională prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumul naţional şi confirmă rezultatele acestuia. Curtea Constituţională publică rezultatul referendumului în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi în presă.

CERERE CĂTRE PREşEDINTELE SUSPENDAT
"Consider că ar fi fost un act de onoare al preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, să înceteze, măcar în ultimul moment, să mai joace rolul de victimă a liderilor politici, a grupurilor de interese sau a Parlamentului. Contestaţia adresată Curţii Constituţionale şi respinsă de aceasta reflectă disperarea unui politician care se agaţă de putere cu orice preţ. A fost o ultimă încercare jalnic de a rămâne în funcţie a unui om care a dovedit că nu este în stare să-şi respecte cuvântul dat: să-şi dea demisia imediat după suspendare, aşa cum a promis. Ca lider al unui partid parlamentar, îi cer public lui Traian Băsescu să înceteze manipularea românilor. România a reuşit şi va reuşi prin contribuţia oamenilor de afaceri care realizează valoare adăugată, venituri la bugetul de stat şi crează locuri de muncă. România anului 2007 are nevoie de viziuni şi strategii de dezvoltare şi nu de ură şi războaie politicianiste inutile. Prin atitudinea sa, Traian Băsescu şi-a arătat adevărata faţ㠖 de om al trecutului. Traian Băsescu şi Partidul Democrat nu pot revendica o politică de dreapta atât timp cat atitudinea lor este specifică unor regimuri totalitare, bazate pe conducerea discreţionară a societăţii româneşti. Comportamentul său din ultimele zile dovedeşte în mod categoric că Traian Băsescu este exact aşa cum l-am caracterizat în ultimii doi ani: ipocrit, nepriceput şi iresponsabil", a declarat ieri liderul PC, Dan Voiculescu.

×