x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Clanurile interlope din Poliţie fac rocada

Clanurile interlope din Poliţie fac rocada

de Mihai Enciu    |    20 Aug 2009   •   00:00
Clanurile interlope din Poliţie fac rocada
Sursa foto: /Gazeta de Sud-Est

Ampla operaţiune de deratizare declanşată de ministrul Dan Nica este o manevră care a vizat mici ajustări şi ierarhizări în rândul mafiei care domina IPJ Ialomiţa din cele mai vechi timpuri. Destituirea prin pensionare liber consimţită a tandemului Stan Bîtlan - Iosif Chirică nu este altceva decât o răfuială între clanurile interlope din MI, iar scopul este acapararea influenţei în judeţ. Aşa cum vom demonstra în cele ce urmează, nu curăţirea instituţiei s-a dorit, ci înlocuirea unor corupţi cu alţi corupţi.


CAPITOLUL 1, INTRODUCTIV
Afacerea care a declanşat deranjul la IPJ Ialomiţa îşi are începuturile în mai 2009, când în garsoniera de la OTV popo­sesc pentru destăinuiri nişte băieţi supăraţi din cartierul Bora. Mânaţi de setea de dreptate socială, interlopii din clanul lui Gigi Piticul scot pe masa lui Dan Diaconescu nişte fotografii în care şeful Poliţiei Slobozia, comisarul Iosif Chirică, este înfăţişat beat mort chefuind cu paşnicul interlop.

Acuzaţiile de şpăguire continuată a organelor din IPJ curg la o oră de vârf şi ţin până târziu în noapte, clanurile Calu şi Piticu dezvăluind, prin acuzaţii reciproce, întreaga mizerie din miliţia ialomiţeană. Subiectul este reluat în presa locală, fapt care-l determină pe prefectul PSD Alecsadru Ştiucă să organizeze o conferinţă de presă la care este invitat şeful IPJ, comisarul Stan Bîtlan.

Lipsit de simţul ridicolului, Bîtlan pune pe masă o explicaţie senzaţională despre aventurile bahice ale subordonatului său. În chiar ziua respectivă, 18 mai 2009, se înregistrase un dosar penal care avea ca obiect un atac cu Xanax împotriva bietului comisar Chirică. Scopul acestei manevre era simplu. Prin deschiderea acestui dosar penal se bloca orice anchetă administrativă împotriva comisarului bahic, iar operaţiunea de retragere strategică la pensie se putea derula în linişte. Cum scăndălăul nu s-a declanşat, dosarul de pensio­nare al lui Chirică a rămas în stand-by, ca şi dosarul penal inventat de Bîtlan pentru acoperirea subordonatului său.
CAPITOLUL 2, DESPRE MOTIVE
Ce-i mâna pe interlopi în luptă? De ce s-au încăierat în direct la televiziune? În mai 2009, comisarul Florin Popescu de la Serviciul Judiciar a finalizat un dosar privind molestarea unui individ, eveniment care a avut loc în piaţa din Slobozia. Cercetările comisarului s-au soldat cu arestarea lui Gigi Piticul, acuzat de vătămare corporală gravă soldată cu pierderea unui simţ.

La Parchetul Judeţean, încadrarea juridică s-a schimbat, iar dosarul a fost restituit pentru cercetări. Adjunctul procurorului-şef, Cătălin Hristescu, a intrat brusc în concediu de odihnă ca urmare a unor controale declanşate de la Ministerul Justiţiei şi DNA, instituţii care-l bănuiau pe procuror de un blat cu infractorii. Mai mult, poliţistul Florin Popescu, scârbit de modul în care se intenţiona blătuirea dosarului, s-a pensionat, la decizia sa contribuind şi contre îndelungi cu şeful IPJ, Stan Bîtlan. Arestarea lui Gigi Piticul a declanşat nemulţumirea băieţilor din Bora soldată cu apariţia televizată de care am vorbit ceva mai sus. Interlopii acuzau că, deşi au plătit taxa de protecţie, au rămas fără liderul arestat abuziv.


CAPITOLUL 3, DESPRE INTERLOPII DIN MILIŢIE
Schimbăm decorul şi ne integrăm spiritual cu găştile din IPJ Ialomiţa. Fapte. În noiembrie 2008, două clanuri de romi se iau la bătaie la Urziceni. Deşi un beligerant ajunge la spital cu o plagă împuşcată şi serviciul de salubritate al oraşului curăţă vreo două ore mizeria rezultată în urma conflictului, Poliţia neagă evenimentul. Apoi îl confirmă, dar fără urmări pe tabela de marcaj a beligeranţilor identificaţi repede.

Două luni mai târziu, fenomenele se repetă. De această dată în plină zi şi în faţa camerelor de luat vederi. Controlul declanşat de IGPR se lasă cu sancţiuni. Formale, dar sancţiuni, cu care Stan Bîtlan se şterge la, ne scuzaţi, fund. Astfel, comisarul Viorel Dascălu, adjunct al şefului de inspectorat, este cercetat prealabil alături de alţi 11 ofiţeri bănuiţi că ar favoriza clanurile din Urziceni şi urmează să fie schimbat din funcţie.

Cu toate acestea, la data de 20 mai 2009 este numit şef al Poliţiei Urziceni. Mutarea vizibilă şi astăzi i-a mai bătut un piron în scriu lui Bîtlan, al cărui scaun era râvnit de PSD, partidul care-şi adjudecase şefia instituţiei la împărţeala din ianuarie 2009. Stan sfidează decisiv regimul PSD cu câteva săptămâni în urmă, când un agent de la Poliţia Ţăndărei care pregătea un chef miliţienesc postbilanţ este călcat de tren în timp ce traversa calea ferată cu maşina doldora de mărfuri colectate de la privaţi şi moare. Chemat la ordine la IGPR, Bîtlan dă cu pulanul în masă, bazându-se excesiv de mult pe amicii care-i ţineau spatele de atâţia ani în legătură cu nişte fapte pe care le vom dezvălui ceva mai încolo. Picătura umple paharul şi Nica îşi încordează muşchii. Expediţia de pedepsire este prefaţată de o ofensivă mediatică declanşată sâmbătă seara, când televiziunile sunt trimise la pont la Slobozia.
CAPITOLUL 4, PRETEXTUL LUI NICA
Sâmbătă seara, în Bora, două clanuri de romi se încaieră. Se trage cu puşca, doi oameni ajung la spital cu plăgi împuşcate, iar alţi câţiva tăiaţi şi înjunghiaţi. Ciudat, deşi Poliţia intervine prompt, ridicând vreo 40 de suspecţi şi martori, nimeni nu oferă nici un indiciu despre trăgător, care dispare în ceaţă. Coincidenţă, în aceeaşi seară, în comuna Ciochina, patronii unei discoteci utilizează un pistol cu care pun capăt unui scandal declanşat între nişte beţivani. IPJ se face arici, iar televiziunile trimise la pont culeg opinii de la interlopii din Bora despre corupţia din miliţie.

Ştirea ar fi rămas doar una oarecare, pentru că Poliţia chiar îşi făcuse treaba. Aşa că, tot la pont, televiziunile descoperă scandalul pe bază de Xanax publicat de presa locală în urmă cu trei luni. Şi de aici începe circul. Mi­nistrul Nica o face pe neştiutorul şi, în faţa dovezilor irefutabile prezentate de televiziuni, anunţă luni dimineaţă schimbarea din funcţie a lui Bîtlan şi Chirică. Luni, pe la ora 17:00, apare lovitura de teatru. Bîtlan se pensionează şi el medical, iar Chi­rică, aflat deja în procedura întreruptă în mai, îl urmează. Mi­nistrul Nica nu uită totuşi să amintească că domnul Chirică a fost drogat şi sechestrat, fapt pentru care a şi depus o plângere penală împotriva lui Gigi Piticul. Nica mai spune că Bîtlan nu poate fi schimbat din funcţie deoarece a intrat în concediu medical, dar că se va pensiona deoarece îndeplineşte condiţiile. Blatul se făcuse, trocul fusese realizat, iar scaunul, în fine vacantat, urmează să fie ocupat de un cadru agreat de minister. Circul însă, abia acum începe.
CAPITOLUL 5, DESPRE CE AU ŞTIUT ŞI CE AU ACOPERIT MILIŢIENII LUI NICA
Că Nica mimează surprinderea şi că operaţiunea de deratizare demarată la Slobozia nu vizează decât înlocuirea unor corupţi, ai PD-L, cu alţi corupţi, ai PSD, o demonstrează următoarele fapte, confirmate de ofiţerii cu coloană vertebrală din IPJ Ialomiţa. În august 2008, inspectorul Vasile Andrei, adjunctul comisarului Iosif Chirică, află de excursia bahică comisă de şeful său acasă la Gigi Piticul. Pentru că atunci, în vara lui 2008, s-a petrecut jenanta aventură, filmată de nevasta lui Gigi Piticul. Andrei întocmeşte aşadar rapoarte scrise expediate la şeful IPJ Stan Bîtlan, la DGA, la Serviciul de Informaţie şi Protecţie Internă. Informaţiile ajung pachet la minister, dar batista este pusă tradiţional pe ţambal. Bîtlan face raportul ghem şi-l depune la coş, iar Chirică se reface cu o ciorbă de burtă. După două luni, deci în toamna lui 2008, Andrei este informat că întâlnirea reclamată de el a fost o întâmplare nefericită şi că nu există suspiciuni de corupţie.

Faptele descrise de ofiţer detaliat arătau cum Chirică s-a întâlnit cu un amic căruia îi născuse nevasta şi cum a băut cu acesta o sticlă de vin la barul Atlantic din Slobozia. La a doua sticlă, partenerul lui Chirică a plecat acasă, iar poliţistul a rămas la locul faptei alături de Gigi Piticul care a plătit masa prelungită până a doua zi dimineaţă. Beat cui, Chirică a condus maşina până la casa interlopului, unde a lovit poarta avariindu-şi autoturismul reparat ulterior pe blat.

Dacă Andrei a primit totuşi un răspuns, şeful DGA Ialomiţa, Constantin Cojocaru, care şi-a sesizat şi el superiorii de la Bucureşti, aşteaptă şi acum un semn cum că informarea sa a ajuns la cine trebuia. Concluzia noastră întărită astăzi de cei doi ofiţeri este simplă: conducerea MI ştia de scandal încă din august 2008, dar a muşamalizat întreaga afacere. Mai mult, deşi ar fi trebuit să fie informat despre incidente, că doar deţine portofoliul de jumătate de an, ministrul Dan Nica se face acum că nu ştie şi susţine minciunile tandemului Chirică-Bîtlan, cărora le acoperă retragerea din miliţie către o pensie liniştită. Iar ca tacâmul să fie complet, corpul de control al IGPR, aflat acum la Slobozia, bate câmpii căutând acul în carul cu fân, astfel încât să nu-l găsească. Nu au fost solicitate rapoartele inspectorului Andrei sau cel al şefului DGA despre eveniment şi nici nu s-au luat declaraţii ofiţerilor care ar fi putut dezvălui întreaga reţea infracţională din cadrul IPJ Ialomiţa patronată de comi­sarul Stan Bîtlan şi acoliţii săi. Care arată cam aşa:
CAPITOLUL 6, DESPRE CARACATIŢA MILIŢIENEASCĂ
În sarcina fostului şef al IPJ Ialomiţa se pot aşeza câteva că­ră­mizi după cum urmează. În 2007, un cetăţean din Slobozia a de­pus un denunţ prin care arăta că un agent de circulaţie din Urzi­ceni l-a oprit nejustificat şi i-a cerut mită. La rândul său, po­li­ţis­tul a trimis la IPJ o informare în care indica numărul de înmatri­cu­lare al unei maşini al cărei şofer a refuzat să prezinte documentele după ce a fost oprit pentru exces de viteză.

Lucrarea a zăcut în sertarul şefului SPR Ialomiţa până când prin rezoluţie scrisă Bîtlan a clasat-o fără măcar să o înregistreze la lucrări pe­na­le. DGA Ialomiţa a preluat-o şi a înaintat-o la DNA. Nici până as­tăzi nu există o rezoluţie, deşi faptele sunt clare. Un alt caz semnalat de DGA în scris către Ministerul de Interne este cel privind trucarea concursului de şef al Serviciului Judiciar. Deşi subiectele trebuiau elaborate de o comisie, Bîtlan a preluat lu­cra­rea pe cont propriu. Unul dintre membrii comisiei, comisa­rul Papacioc, a fost trimis la plimbare când a încercat să-i propu­nă lui Bîtlan să participe la elaborarea subiectelor.

Cazul semna­lat de DGA a rămas fără soluţie. Şi Chirică are la activ câteva is­prăvi. Cea mai tare este protejarea fostului subofiţer Prodan Marian, care în mai 2008 trebuia să execute o pedeapsă cu în­chisoarea în urma unui proces de luare de mită în care a fost condamnat definitiv. Numai că, deşi mandatul se afla la Poliţie, nimeni nu reuşea să dea de fugar. Care fugar a petrecut săr­bă­toa­re de 1 mai 2008 la vila sa din Costineşti alături de doi po­li­ţiş­ti de la Serviciul Judiciar. Sursele noastre din IPJ susţin că vila lui Chirică din comuna Bucu a fost construită de firma lui Prodan, fugarul pe care nu-l caută nimeni şi care nu a fost încarcerat nici până în ziua de astăzi. Iar corpul de control al IGPR nu dă semne că ar fi pasionat de istoria ticăloşiei la IPJ în cincinalul Bîtlan.

×
Subiecte în articol: special politisti ialomita spaga interlopi