x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Comandantul navei Oltenita: "Am pierdut totul!"

Comandantul navei Oltenita: "Am pierdut totul!"

de Vasile Arcanu    |    07 Oct 2005   •   00:00
Comandantul navei Oltenita: "Am pierdut totul!"

Dupa ce a condus-o de la un capat la celalalt al Dunarii, vreme de 37 de ani, comandantului hotelului plutitor "Oltenita", Gheorghe Palangeanu, i-a fost dat sa vada cum "tovarasul sau de o viata" se naruie in flacari...

EXCLUSIV
Dupa ce a condus-o de la un capat la celalalt al Dunarii, vreme de 37 de ani, comandantului hotelului plutitor "Oltenita", Gheorghe Palangeanu, i-a fost dat sa vada cum "tovarasul sau de o viata" se naruie in flacari... El a revenit ieri-dimineata in tara si a povestit prapadul.

"Eram in cabina si lucram la niste documente pe care a doua zi trebuia sa le prezint autoritatilor portuare din Viena", isi reaminteste comandantul motonavei Oltenita cum a inceput totul. "Doctorita Victoria Munteanu m-a avertizat ca fumul a inundat partea de jos a navei. Am iesit rapid, am luat timona, am bagat nava cu prova in mal, am dat alarma si am inceput operatiunile de salvare si in paralel de stingere a incendiului", arata Gheorghe Palangeanu. Practic a fost o manevra de adevarat profesionist, caci a avut darul de a salva vietile celor aflati la bordul navei. In cazul in care vasul ar fi ramas pe mijlocul apei, cei mai multi pasageri ar fi murit fie arsi de vii, fie inecati. A fost mai mult un gest instinctiv, datorita experientei dobandite in cei peste 46 de ani de navigatie pe Dunare. Apoi s-a deplasat la pupa navei sa vada de unde a pornit incendiul.

VECHIME. Desi nu a mai putut identifica locul cu exactitate, comandantul Palangeanu, bazandu-se pe faptul ca stia nava pana in cele mai mici amanunte, crede ca incendiul s-a declansat la cablurile electrice, acestea avand o vechime egala cu varsta navei. In trei minute, focul a cuprins intreaga nava, extinzandu-se cu rapiditate si din cauza rafalelor de vant. "Era o invalmaseala de nedescris. Oamenii tipau pe punte sub dogoarea flacarilor atatate de vant, iar vopseaua si ulterior chiar zidurile de metal s-au topit din pricina temperaturii degajate de foc."

Dupa ce s-au lansat tot felul de ipoteze cum ca pasagerii s-ar fi ajutat intre ei, comandantul spune lucrurilor pe nume, declarandu-ne ca de fapt membrii echipajului au fost cei care i-au ajutat pe pasageri sa paraseasca in siguranta nava cuprinsa de flacari. "Cei 77 de pasageri norvegieni si belgieni erau in special batrani, peste 70 de ani, proveniti din azile. Va puteti imagina ca fara sprijinul echipajului nu ar fi putut face mare lucru. Pana la sosirea echipelor slovace de interventie, noi am fost cei care i-am urcat pe puntea metalica, indreptandu-i catre mal. Au fost marinari care au carat pasagerii in spate sau i-au tras de picioare, pentru ca fie le era frica, fie nu se mai puteau deplasa, avand, asa cum am mai spus, varste destul de inaintate...", marturiseste comandantul.

EUROI. Pompierii slovaci au intervenit in timp util, prima sosita la fata locului fiind o salupa a politiei. Echipajul a fost cazat la un camin studentesc din oraselul Grapcikovo. "Am primit trei mese pe zi, o periuta si pasta de dinti si cate 30 de euro din partea firmei. Cu atat ne-am mai ales din tot ceea ce am avut fiecare pe vapor. Chiar si casa vasului unde se aflau banii a fost mistuita de flacari. Pe langa acestea, eu am fost interogat ore in sir de autoritatile slovace. Abia miercuri (n.n. - 5 octombrie) ni s-au intocmit documentele de calatorie, punandu-ni-se la dispozitie un autocar ce ne-a adus acasa. Am pierdut totul, dar multumim lui Dumnezeu ca am reusit sa scapam cu viata..."

NEBUNIE


"Era o invalmaseala de nedescris. Oamenii tipau pe punte sub dogoarea flacarilor atatate de vant, iar vopseaua si ulterior chiar zidurile de metal s-au topit din pricina temperaturii degajate de foc."
Gheorghe Palangeanu, comandantul navei

AJUTOR


"Au fost marinari care au carat pasagerii in spate sau i-au tras de picioare, pentru ca fie le era frica, fie nu se mai puteau deplasa, avand, asa cum am mai spus, varste destul de inaintate..."
Gheorghe Palangeanu, comandantul navei

DOINA MARUNEAC, UITATA
Gheorghe Palangeanu ne spune printre lacrimi ca ii pare foarte rau de artista formatiei, care si-a pierdut viata in acest tragic accident. "Cred ca luase somnifere, pentru ca lucra pana noaptea tarziu, iar dupa-amiaza, de regula, se odihnea. Nu stiu ce s-a intamplat cu ea de nu s-a putut trezi si n-a auzit nici macar tipetele de pe punte. In nici un caz nu poate fi vorba despre faptul ca ar fi consumat bauturi alcoolice. Eu eram ocupat cu operatiunile de salvare, insa nu-mi pot imagina cum de colegii ei din formatia muzicala nu si-au mai adus aminte de ea... Nu va pot spune cat regret ca un om si-a pierdut viata acolo..."
×
Subiecte în articol: special comandantul navei