x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Copiii abandonati dispar din condei

Copiii abandonati dispar din condei

07 Mai 2004   •   00:00

In luna martie, raportorul Parlamentului European pentru Romania, Emma Nicholson, aflata intr-o vizita la Bucuresti, si-a exprimat satisfactia fata de noile legi, in interesul copilului, adoptate de Guvern, afirmand ca Romania este „un model de buna practica" si „un exemplu pentru toata lumea".

ADRIANA POPESCU-OPREA

Ce cheltuieli presupune punerea in practica a acestei legi? „Prin planul de actiuni, ANPCA isi propune sa identifice reperele de timp si resursele necesare, ca si masurile tranzitorii care se impun pentru ca activitatile in domeniu sa se desfasoare in bune conditii pe parcursul procesului de implementare a noii legislatii", precizeaza Gabriela Coman, secretar de stat. „Aceste masuri, adauga ea, vor asigura identificarea resurselor financiare inainte de inceperea anului financiar 2005. In plus, contam si pe sprijinul financiar al partenerilor internationali, care si-au exprimat deja disponibilitatea in acest sens." Fara sa stim deocamdata de unde ne vin banii, sa vedem pe ce ne facem deja socotelile sa-i cheltuim....

Statul mizeaza pe reintregirea familiei

Autoritatile sustin ca numarul copiilor abandonati de mamele lor in maternitati este in scadere. Ceea ce nu se precizeaza este ca, desi e posibil ca numarul celor care isi „uita" copiii in spital sa fie mai mic, totalul celor abandonati este, in fiecare luna, mai mare. Cei cu „vechime" au sanse reduse de a fi externati; multi dintre ei sufera de boli grave sau au handicapuri severe, aceasta fiind si una dintre cauzele abandonului lor. Monica Nedef, director general la Directia pentru Protectia Copilului Sector 2 Bucuresti, spune ca, din experienta pe care o are in domeniu, „cauzele abandonului sunt, in cele mai multe situatii, dificultati de natura financiara si locativa, lipsa unui suport familial si prejudecatile acesteia, consumul de alcool si substante psihoactive, varsta mica a mamei, copii proveniti ca urmare a practicarii prostitutiei, rezultati in urma violurilor sau relatiilor incestuoase, handicapul copilului".

Pentru astfel de cazuri, legea are o noua abordare. Art. 11 , alin. 1, prevede ca, in situatia in care copilul este parasit de mama in maternitate, unitatea medicala are obligatia sa sesizeze telefonic si in scris Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) si organele de politie, in termen de 24 de ore de la constatarea disparitiei mamei. Cadrele medicale care nu se conformeaza vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 3.000.000 si 6.000.000 lei. In termen de 5 zile de la sesizare se intocmeste un proces-verbal de constatare a parasirii copilului; cand starea de sanatate a copilului permite externarea, in baza procesului-verbal, DGASPC va stabili masura plasamentului in regim de urgenta pentru copil (art. 11, alin. 2).

In termen de 30 de zile de la intocmirea procesului-verbal, politia este obligata sa intreprinda verificarile specifice privind identitatea mamei si sa comunice rezultatul acestor verificari DGASPC (art. 11, alin. 3). In caz contrar, organele de politie vor primi amenzi de la 5.000.000 la 15.000.000 de lei. In situatia in care mama este identificata, DGASPC va asigura consilierea si sprijinirea acesteia in vederea realizarii demersurilor legate de intocmirea actului de nastere (alin. 4), iar daca nu este posibila identificarea mamei, DGASPC transmite Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS) in a carui raza administrativ-teritoriala s-a produs nasterea dosarul cuprinzand certificatul medical constatator al nasterii, procesul-verbal prevazut la alin. (2), dispozitia de plasament in regim de urgenta si raspunsul politiei cu rezultatul verificarilor (alin. 5).

In termen de 5 zile de la primirea documentatiei, SPAS are obligatia de a obtine dispozitia de stabilire a numelui si prenumelui copilului si sa faca declaratia de inregistrare a nasterii la serviciul de stare civila competent (alin. 6). Conform alin. 7, dupa inregistrarea nasterii copilului, SPAS are obligatia de a transmite DGASPC actul de inregistrare a nasterii copilului.

Identificarea mamei e dificila

Este pregatita Politia Romana sa puna in practica noile prevederi legale? „Chiar daca nu exista resurse umane si financiare suficiente, e de datoria noastra sa facem aceste verificari", declara comisar Liliana Simion de la Directia de Investigatii Criminale din Inspectoratul General al Politiei Romane. Care sunt sansele ca politistii sa le identifice pe mame? „In cazul copiilor parasiti in sectiile de neonatologie, identificarea faptica a mamei prezinta un grad mai ridicat de dificultate intrucat, la internare, aceasta nu se legitimeaza, declarand verbal date de identitate false sau incomplete si parasind copilul inainte de declararea nasterii acestuia", declara Monica Nedef.

Ce spune Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si adoptii, prin vocea Gabrielei Coman, secretar de stat? „Declararea judecatoreasca a abandonului se facea daca copilul nu era vizitat in institutie timp de 6 luni de catre mama, tata sau familia largita. Am constatat insa ca, de cele mai multe ori, aceasta s-a facut cu mare usurinta, pentru ca, la un moment dat, lipsa unui personal suficient facea aproape imposibil ca asistentul social, sa spunem din Vaslui, unde era protejat copilul, sa poata sa-si permita sa faca atatea drumuri pana in judetul Maramures, de unde proveneau parintii, pentru a putea reface legatura familiala intre copil si familie. Deci, de foarte multe ori, declararea judecatoreasca a abandonului, care era primul pas in declararea adoptabilitatii, era facuta fortat, fara sa se incerce toate demersurile necesare pentru a reunifica copilul cu familia sa. In proiectul de lege, noi am abrogat aceasta declarare judecatoreasca a abandonului, urmand sa revizuim statutul juridic al tuturor acestor copii care acum sunt declarati abandonati" (din stenograma sedintei Senatului din 15 aprilie 2004, in care a fost adoptata aceasta lege).

Minori „uitati" in spitale

Sa vedem ce se intampla si cu copiii bolnavi adusi de parinti in spitalele de pediatrie si „uitati" acolo... Pentru aceste cazuri, exista urmatoarele prevederi:

Art. 13 - Unitatile sanitare, unitatile de protectie sociala, serviciile de ingrijire de tip rezidential, entitatile fara personalitate juridica, alte persoane juridice, precum si persoane fizice, care interneaza sau primesc in ingrijire femei gravide sau copii care nu poseda acte pe baza carora sa li se poata stabili identitatea, sunt obligate sa anunte, in termen de 24 de ore, in scris, autoritatea administratiei publice locale in a carei raza isi au sediul sau, dupa caz, domiciliul, in vederea stabilirii identitatii lor.

Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda intre 1.000.000 si 3.000.000 de lei.

Si in cazul nou-nascutilor abandonati in maternitati, si in cazul copiilor „uitati" de parinti in spitale, oricat de promitator ar suna legea, „reintegrarea copiilor in familie este destul de dificila intrucat persoanele care recurg la astfel de practici provin din medii promiscue/paupere", marturiseste Monica Nedef. „Din aceasta cauza este necesara o asistenta complexa (asistenta sociala, juridica, phihologica) pe o perioada mai mare de timp", adauga ea.

Cerificatul de nastere in 24 de ore

Art. 9 - (1) (...), unitatile sanitare care au in structura sectii de nou-nascuti si/sau pediatrie au obligatia de a angaja un asistent social sau, dupa caz, de a desemna o persoana cu atributii de asistenta sociala.

In vederea stabilirii identitatii copilului parasit sau gasit ori a parintilor acestuia, organele de politie competente au obligatia de a desemna una sau mai multe persoane responsabile cu realizarea demersurilor care le revin potrivit legii pentru inregistrarea nasterii copilului.

Comentarii: Conform alin. (1), unitatile sanitare cu pricina au obligatia de a-si mari schema angajatilor. In conditiile in care personalul medical este decimat de restructurari, consideram ca ar fi fost necesara si precizarea sursei fondurilor din care maternitatile ii vor plati pe noii angajati. Nerespectarea acestei prevederi e considerata contraventie si se pedepseste cu amenda intre 1.000.000 si 3.000.000 de lei. Pentru incalcarea alin. (2), in schimb, organele de politie vor fi amendate cu sume cuprinse intre 3.000.000 si 6.000.000 de lei.

Noua lege are si un articol inspirat din tragedia petrecuta la Maternitatea din Ploiesti. E un lucru laudabil ca autoritatile invata uneori din greseli, pentru a nu le mai repeta...

Art. 10 - (1) Certificatul medical constatator al nasterii, atat pentru copilul nascut viu, cat si pentru copilul nascut mort, se intocmeste in termen de 24 de ore de la nastere.

(2) Raspunderea pentru indeplinirea obligatiei prevazute la alin. (1) revine medicului care a asistat sau constatat nasterea si medicului sef de sectie.

(3) Cand nasterea a avut loc in afara unitatilor sanitare, medicul de familie, avand cabinetul inregistrat in raza teritoriala unde a avut loc nasterea, este obligat ca, la cererea oricarei persoane, in termen de 24 de ore, sa constate nasterea copilului, dupa care sa intocmeasca si sa elibereze certificatul medical constatator al nasterii copilului, chiar daca mama nu este inscrisa pe lista cabinetului sau.

Nerespectarea prevederilor alineatelor (1) si (3) se pedepseste cu amenda intre 1.000.000 si 3.000.000 de lei.

Cum ne mor copiii cu dreptatea-n mana

Cazul 10
Numele ei este Denisa si are 4 ani. Cand s-a nascut, a fost lumina ochilor parintilor ei. Acum a devenit lacrima de pe obrazul lor... Denisa este condamnata la intuneric. La 9 luni i s-a pus diagnosticul: cancer la ochi (retinobastom). A fost operata in Romania, iar ochiul drept i-a fost scos. Un an a facut chimioterapie la Spitalul „Sf. Maria" din Iasi. Pentru o noua interventie chirurgicala, care nu se putea face in tara, Denisa ar fi trebuit sa ajunga in Germania. Parintii au inceput sa stranga, prin anunturi umanitare, banii necesari (10.000 de euro). Incet, fetita a inceput sa-si piarda vederea. Si, pentru ca ai ei reusisera sa adune doar cateva sute de euro, Denisa a ramas oarba... I-a fost scos si ochiul stang, devorat de cancer... Acum, tot ce viata i-ar mai putea oferi sunt niste proteze pentru ochi, 4.000.000 de lei bucata. Copilul creste, iar protezele raman mici. Parintii se imprumuta pentru a-i cumpara Denisei „ochi de sticla"...

Art. 43 - (1) Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge si de a beneficia de serviciile medicale si de recuperare necesare pentru asigurarea realizarii efective a acestui drept.

(4) Accesul copilului la servicii medicale si de recuperare, precum si la medicatia adecvata starii sale in caz de boala este garantat de catre stat, costurile aferente fiind suportate din Fondul National de Asigurari de sanatate si de la bugetul de stat.

Comentariu: In Romania secolului XXI, copiii suferind de afectiuni tratabile mor pentru ca nu au bani sa ajunga la operatiile programate in strainatate. Ministerul Sanatatii le raspunde parintilor care au depus dosare pentru alocarea fondurilor necesare salvarii copiilor lor ca trebuie sa astepte, cu rabdare, sa le vina randul. In tara noastra se sta la coada in asteptarea unui miracol masurat in bani... In Romania zilelor noastre, in mediul rural inca mai mor nou-nascutii dintr-o banala raceala tratata empiric sau dintr-o injectie minora, pentru ca asistenta medicala lipseste cu desavarsire din multe sate, iar serviciul medical de urgenta lasa de dorit... Exista spitale de pediatrie in care, din lipsa fondurilor, parintii copilului internat sunt nevoiti sa cumpere tratamentul, pansamentul si seringile... Aceiasi parinti, platitori ai asigurarilor de sanatate, trebuie sa scoata din buzunar bani si pentru patul pe care-l ocupa, in regim hotelier, daca vor sa fie insotitori ai micutului in spital...

Articolul la care facem referire nu are nici o hiba, in afara aceleia ca e plin de demagogie! Copiii care au zile si mor din cauza saraciei parintilor ce nu le pot plati operatiile salvatoare nu pot fi vindecati cu demagogie.

Unde se fac reclamatiile

„In cazul in care ii sunt incalcate drepturile, copilul, in functie de varsta pe care o are, se poate adresa singur sau prin intermediul reprezentantului legal autoritatilor si institutiilor cu responsabilitati in ceea ce priveste protejarea dreptului incalcat. De asemenea, exista posibilitatea de a fi solicitate de catre copil sau reprezentantul sau legal - prin intermediul liniei telefonice «telefonul copilului» - informatii cu privire la drepturile sale si organismele competente sa intervina ori poate fi solicitat sprijinul Asociatiei pentru Protectia Copilului sau, dupa caz, Avocatului Copilului", precizeaza ANPCA. Si „Telefonul Copilului", si Avocatul Copilului sunt institutii in curs de organizare.

Neluati in vizorul statului

Exista in Romania copii pe care statul nu i-a luat in calcul si nici in vizorul vreunei legi... Mamele minore, de pilda, copii cu copii, sunt ajutate de statul roman doar prin internarea lor intr-unul dintre centrele maternale existente. Legea spune insa ca tinerele mame pot ramane aici mai mult de sase luni, timp in care se presupune ca-si rezolva problemele de familie... E mai mult decat nimic, dar nu e ajuns pentru cazurile care impun dubla protectie din partea statului, avand in vedere ca mamele sunt, la randu-le, doar niste copii, renegati de familie, repudiati de societate... „Includerea unor prevederi speciale vizand protectia mamelor minore s-a apreciat a fi nejustificata, sustine ANPCA, motivat de faptul ca proiectul de lege privind protectia si promovarea drepturilor copilului defineste copilul ca fiind persoana sub 18 ani, in consecinta garantarea drepturilor si oferirea unor servicii specializate se adreseaza tuturor categoriilor de minori, inclusiv mamelor minore." Nici copiii studentelor nu se bucura de mai multa atentie din partea statului... Aceste mamici nu beneficiaza de nici un ajutor din partea statului. Casele de Pensii nu le pot acorda indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, pentru ca nu au cotizat 10 luni inainte de nastere, la asigurarile sociale. In cazul in care familiile nu le pot sprijini financiar (si de cele mai multe ori nu exista aceasta varianta salvatoare...), singura solutie a studentelor mamici este sa-si neglijeze copiii si sa se angajeze imediat dupa nastere, pentru a avea cu ce-i creste. Exista anumite burse sociale care se pot acorda acestor studente, insa, intr-un regim de autonomie universitara, fiecare facultate aplica regulamentul asa cum crede de cuviinta...

Ratia de lapte praf s-a injumatatit

Art. 43, alin.3, lit. c, prevede ca „organele de specialitate ale administratiei publice centrale, autoritatile administratiei publice locale, precum si orice alte institutii publice sau private, cu atributii in domeniul sanatatii, sunt obligate sa adopte, in conditiile legii, toate masurile necesare pentru prevenirea malnutritiei si imbolnavirilor". Diferenta e insa uriasa de la vorbe la fapte... Ministerul Sanatatii a alocat, in acest an, 350 de mld. de lei pentru acordarea gratuita de lapte praf nou-nascutilor care nu beneficiaza de lapte matern. Guvernul a uitat sa precizeze ca ratia de lapte praf alocata lunar unui sugar s-a injumatatit, comparativ cu anul trecut. Bebelusii nu mai au dreptul decat la maxim 2.100 g lapte pe luna; atat considera statul ca e necesar, chiar daca pe retetele prescrise de medicii pediatri e trecuta o cantitate mai mare. Unui sugar de 3 luni, ratia nu-i ajunge decat 2-3 saptamani. Pana la sfarsitul lunii, mamele sarace care nu pot alapta trebuie sa se descurce cumva. Dar statul a bifat pe agenda si „prevenirea malnutritiei si imbolnavirilor"...

Cersetoarele, la inchisoare

In Romania exista foarte multi copii, majoritatea ai strazii sau provenind din familii ce nu-i pot intretine, care apeleaza la mila publica. Ne intalnim cu ei zilnic, in tramvaie, metrouri sau la colt de alimentara, cu palma murdara intinsa pentru miluire. Noua lege privind protectia copilului le da si ea. Lor, dar mai ales parintilor lor, prin urmatoarele prevederi legale, cuprinse la capitolul XI, „Raspunderi si sanctiuni":

Art. 134 - (1) Indemnul ori inlesnirea practicarii cersetoriei de catre un minor sau tragerea de foloase de pe urma practicarii cersetoriei de catre un minor se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani.

(2) Recrutarea ori constrangerea unui minor la cersetorie se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

(3) Daca fapta prevazuta la alin. (1) sau (2) este savarsita de un parinte sau de reprezentantul legal al minorului, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani, pentru fapta prevazuta la alin. (1), si de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi pentru fapta prevazuta la alin. (2).

Exista o prevedere speciala si pentru acele mame care cersesc mila publica din mijlocul unei liote de copii murdari sau, si mai tragic, in vreme ce-si alapteaza sugarul de cateva saptamani.

Art. 135 - Fapta parintelui sau a reprezentantului legal al unui copil de a se folosi de acesta pentru a apela in mod repetat la mila publicului, cerand ajutor financiar sau material, desi are capacitate de a munci, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Ce se intampla in aceste cazuri cu copilul? Cu dreptul lui de a fi crescut in primul rand de familie? Cum poate fi ajutata o familie aflata poate intr-un real impas sa-si intretina copiii? Poate numai prin sistemul de reeducare din penitenciare, caci acesta e singurul raspuns posibil pe care ni-l da legea.

Cititi maine!
In numarul de maine veti putea citi despre abuzul copiilor si despre cum trebuie sa-si dea ei acordul in scris inainte a participa la emisiunile televizate.
×