x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Curtea Constitutionala a validat alegerile

Curtea Constitutionala a validat alegerile

03 Dec 2004   •   00:00

EVENIMENT - ALEGERI GENERALE 2004
Rezultatele alegerilor pentru presedintie din primul tur au fost validate aseara de Curtea Constitutionala, care a decis inceperea campaniei electorale pentru turul doi. Totodata, BEC a finalizat distribuirea mandatelor pentru noul Parlament.
CARMEN VINTILA, GABRIELA ANTONIU

PROCEDURA. Multi dintre noii alesi au facut deja primul pas catre Parlament: obtinerea certificatului de senator sau de deputat

Cine reprezinta judetele Romaniei in Parlament

ALBA. Viitorii senatori de Alba sunt George Cristian Maior (UN PSD+PUR) si Alexandru Peres (Alianta PNL-PD). In Camera Deputatilor, judetul Alba va fi reprezentat de Liviu Mugurel Sarbu, Nicolae Popa si Emilian Cutean (UN PSD+PUR), Tiberiu Barbuletiu si Stefan Bardan (Alianta PNL-PD) si Cristian Buzea (PRM). Desi in judetul Alba Alianta PNL-PD a castigat alegerile, la distribuirea mandatelor a primit cu un mandat de deputat mai putin decat UN PSD+PUR.

ARGES. Din partea Uniunii PSD+PUR vor fi senatori de Arges Nicolae Vacaroiu si George Copos, iar deputati Mihai Tanasescu, Filip Georgescu, Constantin Tamaga si Daciana Sarbu. Din partea Aliantei D.A. va fi senator de Arges Gabriel Popa, iar deputati Cristian Boureanu, Adrian Miutescu si Andrei Gerea. PRM Arges va trimite in Parlament un senator: Mihai Ungheanu si doi deputati: Ion Manzana si Dragos Dimitriu.

BOTOSANI. Viitorii senatori de Botosani sunt Theodorescu Emil Razvan si Vasilescu Gavrila, din partea UN PSD+PUR, iar din partea ADA, Mihai Tabuleac. In Camera Deputatilor vor reprezenta judetul patru reprezentanti ai UN PSD+PUR, si anume: Macaleti Costica, Dretcanu Micsunica, Malaimare Mihai si Buhaianu Ovidiu, doi membri ADA: Liviu Campanu si Radu Dragus, si unul al PRM, Stefan Baban.

BIHOR. Din partea judetului Bihor vor merge in Senat: Radu Tarle (Alianta PNL-PD), Pete Stefan (UDMR), Alexandru Athanasiu (UN PSD+PUR) si Verginia Verdinas (PRM). Deputati de Bihor in viitoarea legislatura vor fi: Cornel Popa, Ioana Bruchental si Valeriu Boeriu ( PNL-PD), Gheorghe Sarb, Eduard Hellvig si Claudiu Pop ( PSD+PUR), Petru Lakatos si Soki Bela (UDMR) si Paul Magheru (PRM).

BISTRITA-NASAUD. Ioan Oltean, Augustin Zagrean (Alianta D.A. PNL-PD), Viorel Pupeza si Radu Moldovan (UN PSD+PUR) si Ioan Aurel Rus (PRM) vor reprezenta judetul in Camera Deputatilor. Alianta D.A. PNL-PD va avea si un senator, acesta fiind Mircea Mereuta. UN PSD+PUR va fi reprezentata in Senat de Ovidiu Cretu.

BRASOV. Judetul Brasov va fi reprezentat la Camera Deputatilor de Ion Gontea, Ioan Ghise, Gheorghe Gabor si Ion Dumitru Puchianu, iar la Senat de Nicolae Vlad Popa si Ivan Cismaru, toti de la Alianta D.A. PNL-PD. UN PSD+PUR va fi reprezentata in Parlament de trei deputati (Constantin Nita, Titus Corlatean si Constantin Faina) si de un senator, Otilian Neagoe, fostul prefect de Brasov. In viitoarea legislatura, PRM va avea un deputat de Brasov (Cristian Stanescu) si un senator (Nicolae Iorga). De asemenea, la Brasov, in urma redistribuirii, si UDMR a obtinut un mandat de deputat, care i-a revenit lui Kovacs Attila.

BACAU. Viorel Hrebenciuc, Gabriel Vlase, Minodora Cliveti, Nicolae Banicioiu si Catalin Voicu vor fi cei cinci reprezentanti ai UN PSD+PUR in Camera Deputatilor. Cele trei mandate ale Aliantei D.A. au revenit lui Valeriu Gheorghe, Ionel Palar, Liviu Miroseanu, iar cele doua ale PRM vor fi luate de Mircea Ifrim si Olguta Cocrea. La Senat, UN PSD+PUR va fi reprezentata de Radu Catalin Mardare si Ioan Moraru, Alianta PNL-PD de Ioan Aron Popa si Cristian Cucuian, iar PRM de Ilie Ilascu.

CARAS-SEVERIN. Judetul Caras-Severin va fi reprezentat in Parlament de Ovidiu Radoi (senator din partea Aliantei D.A), Ioan Talpes (senator din partea UN PSD+PUR), Ionesie Gheorghioni, (deputat din partea Aliantei D.A.), Marius Iriza (deputat din partea PRM), Ion Mocioalca (deputat din partea Uniunii PSD+PUR), Viorel Racoceanu (deputat din partea Aliantei D.A. PNL-PD), si Ioan Tundrea (din partea UN PSD+PUR).

CALARASI. Judetul va fi reprezentat de un senator al UN PSD+PUR, Taracila Ioan, si unul de la ADA, Dumitru Constantin, in timp ce la Camera vor merge Marian Sarbu si Tudor Constantin, ambii de la UN PSD+PUR, si Liviu Nistoran si Adina Valean (ADA), iar de la PRM Dan Zamfirescu.

CONSTANTA. Singurul senator de Constanta al UN PSD+PUR este Cristian Diaconescu. ADA fiind reprezentata de Puiu Hasotti si Gheorghe Serbu, iar PRM de Dorel Onaca. La Camera vor merge patru reprezentanti ai UN PSD+PUR: Alexandru Mazare, Dida Ioan, Martin Eduard si Mihei Adrian, patru ai ADA: Laurentiu Mironescu, Gheorghe Dragomir, Mircea Iustian si Stelian Dutu si doi ai PRM: Gelil Eserghep si Coloros Mocanescu.

DAMBOVITA. In Senat va merge Novolan Traian (UN PSD+PUR), Ion Dumitrescu (ADA) si Claudiu Tanasescu (PRM), iar la Camera, Stan Ion, Sanda Victor, Andon Sergiu si Dumitru Ion, toti reprezentanti ai UN PSD+PUR, dar si reprezentantii ADA Gheorghe Albu, Florin Popescu si Octavian Radu. PRM e reprezentat de Ilie Merce.

DOLJ. In Senat, judetul va fi reprezentat de Mircea Geoana si Irinel Popescu, ambii la UN PSD+PUR, de reprezentantii ADA Radu Berceanu si Mario Oprea, de cel al PRM, Mihail Lupoi. In Camera Deputatilor vor merge cinci membri ai UN PSD+PUR: Calin Ion, Manda Iulian, Sasu Ion, Zgonea Valeriu si Galateanu Monalisa, trei ai ADA: Voicu Mihai, Marinescu Marian-Jean si Dan Buzatu si doi de la PRM: Olguta Vasilescu si Tudor Matusa.

GORJ. PNL-PD ii are ca deputati de Gorj pe Marcel Romanescu si pe Sorin Paveliu, UN PSD+PUR ii are ca deputati pe Victor Ponta si pe Pantelimon Manta, iar PRM ii va trimite in Parlament ca deputati pe Petre Popeanga si pe Ion Stoica. Reprezentantul PRM Gorj, Ilie Petrescu, si-a reinnoit mandatul de senator. Celalalt senator al judetului va fi actualul deputat PSD Ion Florescu.

GIURGIU. Singurul senator de Giurgiu al UN PSD+PUR va fi Radoi Ion, iar PRM o va trimite pe Irina Loghin. In Camera vor reprezenta judetul doi membri ai UN PSD+PUR, Badalau Niculae si Dan Iosif, ADA va fi reprezentata de Ujeniuc Dragos, iar PRM de Danut Liga.

GALATI. Cei patru senatori de Galati sunt: Adriana Ticau si Stefan Viorel (UN PSD+PUR), Paul Pacuraru (PNL-PD) si Carol Dina (PRM). La Camera Deputatilor, judetul va fi reprezentat de Dan Nica, Aurel Nechita, Bogdan Ciuca si Petre Lificiu (UN PSD+PUR); Iulian Barsan, Emil Strunga si Constantin Petrea (PNL-PD), Liviu Codarla (PRM) si Levente Szekely Csaba (UDMR).

HARGHITA. Senatorul UDMR Verestoy Attila si fostul prefect Mircea Dusa (PSD) au devenit parlamentari ai judetului Harghita. Potrivit presedintelui BEJ Harghita, Elena Enescu, Verestoy Attila va intra direct in Senat pentru un nou mandat, in timp ce parlamentarul UDMR Sogor Csaba va obtine un nou mandat de senator in urma redistribuirii voturilor. Patru din cele cinci locuri eligibile la Camera Deputatilor vor fi ocupate de actualii deputati UDMR Kelemen Hunor, Antal Istvan, Garda Dezso si Asztalos Ferenc in urma distribuirii directe a voturilor. Al cincilea mandat de deputat de Harghita a fost castigat, la redistribuirea voturilor, de candidatul UN PSD+PUR, Mircea Dusa.

IALOMITA. Un singur senator a fost ales prin vot direct ca reprezentant al UN PSD+PUR, Serban Nicolae. Si Alianta are un senator, pe Maria Petre. In Camera vor merge doi reprezentanti ai UN PSD+PUR, Stiuca Alecsandru si Pascu Bogdan, unul de la ADA, Marian Hoinaru, si unul al PRM, Dan Grigore.

IASI. UN PSD+PUR va avea in Parlament trei senatori (Ion Solcanu, Neculai Apostol si Radu Terinte) si sase deputati (Valer Dorneanu, Vasile Mocanu, Leonard Cazan, Gabriela Nedelcu, Traian Dobre si Mihai Dumitriu). Aliantei D.A. i-au fost repartizate doua mandate de senator (Varujan Vosganian si Dan Carlan) si patru de deputat (Petrica Movila, Relu Fenechiu, Cristian Adomnitei si Grigore Craciunescu), iar PRM a obtinut doar doua locuri de deputat, ocupate de Anghel Stanciu si Vladimir Farsirotu.

ILFOV. Unul din mandatele de senator de Ilfov a fost obtinut de Teodor Filipescu (UN PSD+PUR). Al doilea mandat de senator de Ilfov ii revine lui Cristache Radulescu, de la Alianta D.A. La Camera Deputatilor au obtinut mandate Gabriel Oprea si Florentina Toma (PSD+PUR), si Marian Petrache (PNL-PD). PRM a obtinut un singur mandat la Camera Deputatilor, prin intermediul lui Costel Ovidenie.

MARAMURES. Vicepresedintele PUR, Codrut Seres, a obtinut un mandat de senator de Maramures din partea UN PSD+PUR, iar Buda Ioan, Dan Mihalache si Godja Petru, toti de la UN PSD+PUR, cate un mandat de deputat. Alianta va fi reprezentata in Senat de Radu Stroe, iar la Camera de Mircea Man si Ioan Hoban. PRM ii va trimite in Senat pe Doru Bindea, iar in Camera pe Angela Buciu. UDMR are un deputat in persoana lui Bonis Istvan.

MEHEDINTI. Petre Daea (UN PSD+PUR) a obtinut un mandat de senator de Mehedinti, iar Nicolicea Eugen si Mitrea Manuela, ambii reprezentanti ai UN PSD+PUR, au obtinut cate un mandat de deputat. Alianta va trimite in Senat pe Alexandru Mortun, iar la Camera pe Mihai Stanisoara. PRM va avea un deputat, pe Victoria Marculet Petrescu.

NEAMT. Judetul Neamt va fi reprezentat in Senat de membrii UN PSD+PUR, Chelaru Ioan si Ciornei Silvia, iar in Camera de patru membri ai UN PSD+PUR: Munteanu Ioan, Iancu Iulian, Bobeanu Razvan si Bivolaru Ioan. Alianta D.A. il va avea la Senat pe Serban Stratila, iar la Camera pe Dorinel Ursarescu, Marius Rogin si pe Vasile Pruteanu. PRM va fi reprezentat in Senat de Viorica Moisuc, iar la Camera de Dumitru Puzdrea.

OLT. Doi senatori din partea UN PSD+PUR va avea judetul Olt: Rodica Stanoiu si Valeriu Steriu. In Camera Deputatilor, UN va trimite patru deputati: Diaconescu Marin, Diaconescu Renica, Iordache Florin si Matei Lucian, toti reprezentanti ai UN PSD+PUR. Alianta D.A. va avea doar doi deputati: Dumitru Cosea si Aurelian Pavelescu si un senator Marin Bobes. PRM va fi reprezentat de un singur deputat: Alexandru Ciocalteu.

PRAHOVA. PSD+PUR va avea doi senatori in Prahova, Dan Mircea Popescu si Antonie Iorgovan, si cinci mandate de deputat, care vor fi atribuite lui Marian Saniuta, Dorina Mihailescu, Romeo Hanganu, Sireteanu Mihail si Apostolache Mihai. Alianta ii va trimte la Senat pe Teodor Melescanu si pe Paula Ivanescu, iar la Camera pe Roberta Anastase, Adrian Semcu, Ion Luchian, Horia Toma si Ion Preda. PRM ii va avea in Senat pe Constantin Gaucan, iar la Camera pe Marcu Tudor si William Branza.

SALAJ.UDMR a obtinut un mandat de deputat (Seres Denes) si unul de senator (Fekete Andras), UN PSD+PUR a obtinut doua mandate de deputat (Iuliu Nosa si Filonas Chis), PRM a obtinut un mandat de senator (Petru Stan), iar Alianta D.A. a obtinut un mandat de deputat (Catalin Micula).

SATU-MARE.In Senat, satmarenii vor fi reprezentati de Sever Ster, din partea Uniunii PSD+PUR, si de Szabo Karoly din partea UDMR. In Camera Deputatilor vor ajunge Ioan Mircea Pascu si Mihaela Rusu, din partea Uniunii PSD + PUR. Mihaela Rusu este prima femeie parlamentar de Satu Mare. Cei care au votat listele UDMR i-au trimis in Camera Deputatilor pe Varga Attila si pe Istvan Erdey. Singurul reprezentant al ADA in Camera Deputatilor va fi Ovidiu Silaghi, presedintele PNL Satu Mare.

TELEORMAN. Doi senatori ai UN PSD+PUR vor reprezenta judetul in Parlament, si anume Serban Mihailescu si Sabin Cutas, la Camera Uniunea trimitandu-i pe Teodor Nitulescu, Constantin Amariei si Ovidiu Musetescu. Alianta va fi reprezentata in Senat de Ion Bazgan, iar la Camera de Adriean Videanu si de Marin Almajanu. PRM il va avea in Camera pe Dumitru Avram.

TULCEA. PSD+PUR a castigat un mandat de senator, acesta fiind obtinut de Ion Vargau si doua mandate de deputati, obtinute de Vladimir Manastireanu si Bogdan Niculescu Duvaz. Alianta D.A. a obtinut un mandat de senator, acesta fiind atribuit lui Daniel Ilusca, si un mandat de deputat care a revenit lui Mircea Cuzino Stanescu. PRM a castigat un mandat de deputat, acesta fiind obtinut de Naty Meir, consilierul personal al liderului partidului, CV Tudor.

VASLUI. In Camera Deputatilor vor reprezenta judetul patru membri ai UN PSD+PUR: Cretu Gabriela, Giurescu Ion, Voinea Florea si Bentu Dumitru, senatori ai Uniunii devenind Aristide Roibu si Doina Silistru. La Senat, Alianta D.A. va fi reprezentata de Cristian David, iar la Camera de Mihai Marian si de Cristian Radulescu. PRM va avea un singur deputat, pe Gabriel Hogea.

VALCEA. Uniunea PSD+PUR il va trimite la Senat pe Mihail Popescu, iar la Camera pe Rovana Plumb, Aurel Vladoiu si Dumitru Becsenescu. Alianta va fi reprezentata de Dorel Jurcan, la Senat, si de Emilian Francu si Petre Ungureanu, la Camera. PRM ii va avea pe Gheorghe Dumitrescu la Senat si pe Dumitru Dragomir la Camera.

VRANCEA. PSD+PUR va avea un singur senator, pe Angel Talvar, si trei deputati: Miron Mitrea, Cristian Dumitrescu si George Baesu. Alianta va avea un senator, Jean Vraciu, si doi deputati: Corneliu Momanu si Nini Sapunaru. PRM va avea un deputat, pe Daniel Ionescu.

VALIDARE
Curtea Constitutionala a respins ieri cele trei cereri de anulare a alegerilor prezidentiale depuse de Alianta D.A. PNL-PD, de Partidul Romania Mare si de Partidul Noua Generatie. Astfel, singura institutie abilitata sa prezinte rezultatul alegerilor pentru Presedintie a validat rezultatele votului din 28 noiembrie si a decis asupra organizarii celui de-al doilea tur de scrutin, pentru data de 12 decembrie 2004. Potrivit comunicatului remis de Curtea Constitutionala, judecatorii au considerat ca cele trei solicitari de anulare nu au intrunit conditiile cerute de lege. Normele prevad ca astfel de cereri puteau fi acceptate doar in conditiile in care votarea si stabilirea rezultatelor au fost facute prin frauda de natura sa modifice ordinea candidatilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. Curtea a hotarat, de asemenea, ca cei doi calificati pentru al doilea tur sunt Adrian Nastase, cu 4.278.864 de voturi primite, si Traian Basescu, cu 3.545.236 de voturi. "Intrucat nici unul dintre candidati nu a obtinut majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi pe listele electorale, Curtea Constitutionala hotaraste organizarea unui al doilea tur de scrutin la care vor participa domnul Adrian Nastase si domnul Traian Basescu, in aceasta ordine", se sustine in comunicat. Campania electorala pentru alegerile prezidentiale a inceput, potrivit Curtii, ieri-seara. (Miruna Pasa)

NICHITEAN
Fostul vicepresedinte al PD Suceava, Brandusel Nichitean care este acuzat ca a votat in mai multe sectii de votare, si-a ridicat, joi seara, de la Biroul Electoral de Circumscriptie Suceava, certificatul doveditor al alegerii sale in functia de senator, informeaza Mediafax.

Potrivit unor surse din PD, Nichitean nu a demisionat din partid, ci doar s-a autosuspendat pana la clarificarea situatiei sale si este decis sa nu renunte la mandatul de senator. Potrivit surselor citate, pina in prezent nu a fost adoptata "de forurile statutare" o decizie de excludere a lui Nichitean din partid.

Pe de alta parte, Alianta D.A. PNL-PD (ADA) a anuntat joi, intr-un comunicat de presa, ca Brandusel Nichitean, fost candidat pe listele pentru Senat in judetul Suceava, nu mai este membru al ADA, el fiind exclus din PD pe data de 29 noiembrie, printr-o decizie a forului de conducere al acestui partid. Potrivit sursei citate, in cazul in care Brandusel Nichitean va fi totusi validat ca senator, Alianta D.A. PNL-PD nu il va recunoaste ca facand parte din grupul parlamentar propriu din Senatul Romaniei.

Tot joi, Alianta D.A. Suceava a depus o adresa la BEJ prin care arata ca Nichitean nu mai este membru al PD si a solicitat invalidarea mandatului sau de senator. Loctiitorul presedintelui BEJ Suceava, Teodor Axente, a declarat ca aceasta solicitare poate fi discutata de Comisia de Validare din cadrul Senatului.

UDMR FACE COALITIE CU UNIUNEA PSD+PUR
UDMR va incepe, luni, discutiile cu PSD+PUR in scopul formarii unei coalitii guvernamentale, a anuntat, ieri liderul Uniunii, Marko Bela. "Cealalta posibilitate, de colaborare cu D.A., nu asigura majoritatea parlamentara sub nici un calcul. Aceasta, cu PSD+PUR, este solutia viabila in ceea ce priveste formarea majoritatii in Parlamentul Romaniei. Si nici asa nu este usor. Ulterior, vom afla daca reusim sa negociem si forma aceasta alianta", a declarat Marko Bela. El a mai precizat ca discutiile vor tine seama de problemele legate de integrare, autonomie, descentralizare, bunastare, lupta impotriva coruptiei, reforma in justitie si, "bineinteles, prezenta in structurile guvernamentale a reprezentantilor Uniunii". "UDMR e gata sa-si asume raspunderea guvernarii daca reusim sa construim un program guvernamental valabil pentru UDMR si pentru Romania si daca exista posibilitatea asigurarii unei majoritati guvernamentale stabile in anii care vin", a spus Bela. Referindu-se la declaratia lui Adrian Nastase, cum ca UDMR si PSD+PUR se inteleg 50% in problema autonomiei, premierul nefiind de acord cu fundamentul etnic, ci doar cu cel teritorial, Marko a precizat: "Nici nu ne gandim sa formam autonomii administrativ-teritoriale in care anumite comunitati sa fie excluse. Nici nu este posibil acest lucru, sa fie excluse de la luarea deciziilor".

APD ar putea monitoriza turul 2

APRECIERE. Cristian Parvulescu a remarcat coerenta explicatiilor BEC
Presedintele Asociatiei Pro Democratia (APD), Cristian Parvulescu, a declarat ieri, dupa o intalnire cu membrii BEC, ca a primit o serie de explicatii care sunt coerente din punct de vedere logic, insa cu permisiunea BEC si a Institutului National de Statistica (INS) va face o evaluare internationala asupra bazei de date si a soft-ului.

El a subliniat ca APD nu a vorbit despre fraudarea alegerilor, ci despre posibilitatea fraudarii lor. "Cei care pot constata frauda sunt organele competente si nu APD, noi doar sesizam aprecierile critice", a spus Parvulescu.

Potrivit acestuia, expertul international va verifica situatia voturilor nule, evolutia diferentei dintre numarul de persoane prezente la vot si voturile valabil exprimate aparute in comunicatele BEC in ziua de 29 noiembrie si "care au trezit multe suspiciuni". Parvulescu a precizat ca nu a primit insa niste raspunsuri clare legate de modul in care s-au facut modificarile la procesele-verbale, de aceea se vor face verificari si la sectiile de votare pentru a se vedea daca toti membrii sectiilor de votare au participat la operatiunile de modificare a datelor.

CONDITII. Parvulescu a spus ca va participa la observarea turului doi al prezidentialelor in masura in care va exista bunavointa din partea Guvernului in ceea ce priveste anumite modificari in cadrul legislativ. Astfel, APD doreste sa fie data o ordonanta de urgenta sau hotarare a BEC care sa micsoreze posibilitatea votului multiplu si sa "inhibe alesii locali care mobilizeaza in mod admnistrativ alegatorii in ziua votarii". Parvulescu a apreciat: "Daca aceste conditii minimale nu sunt respectate este greu sa asiguram o observare corecta a alegerilor". "Ar fi grav daca listele electorale suplimentare ar fi interzise, nemaiputand vota aproape 1.200.000 de oameni. Nu stiu cati dintre ei au practicat votul multiplu", a mai spus Parvulescu. (Carmen Vintila)
×