x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dezvaluiri - Colonei SRI, valetii negustorilor italieni

Dezvaluiri - Colonei SRI, valetii negustorilor italieni

20 Ian 2005   •   00:00

SPECIAL / DEZVALUIRI
La exact un an de la demiterea fostului sef al SRI Timis, sectia de informatii banateana se confrunta iarasi cu un nou scandal de proportii, o data cu destituirea sefului Diviziei Economice judetene. Elementul comun: dragostea si recunostinta fata de unii oameni de afaceri italieni, rezidenti in Timisoara.
TIBERIU KISS

DU-TE, VINO. Prin sediul SRI Timis s-au perindat multi sefi
In seara zilei de vineri, la ordinul directorului SRI, Ioan Timofte, seful Diviziei Economice a SRI Timis, col. Constantin Mataragiu, a fost destituit in cel mai mare secret si cea mai mare urgenta. Surse din randul institutiei sustin ca ordinul a fost pus in aplicare de mr. Cristian Daescu, prim-adjunct al sectiei de informatii banatene. In momentul demiterii, colonelului Mataragiu i-a fost ridicata legitimatia de serviciu si i-au fost sigilate toate fisierele de lucru, fapt rar intalnit, in istoria institutiei, ceea ce duce la concluzia ca seful economicului a calcat rau de tot pe bec. Se pare ca Constantin Mataragiu nu va scapa doar cu demiterea, pe numele lui urmand sa fie declansata o ancheta, in care ar putea fi implicati si alti ofiteri ai SRI Timis.

PLUS SI MINUS. Colonelului Ioan Calin (centru, cu ochelari fumurii), prietenia cu Eugen Milutinovici (stanga, tuns scurt) i-a adus initial beneficii si in final deservicii

VERIFICARI TEHNICE. Chiar daca vineri a fost pus pe liber, colonelul Mataragiu a primit comunicarea oficiala abia marti seara. A doua zi, seful Diviziei Economice s-a internat in spital, urmand ca in aceasta saptamana sa suporte o interventie chirurgicala... pe coloana vertebrala! Surse din cadrul SRI Timis sustin ca motivul acestei "destituiri extrem de dure" a colonelului Constantin Mataragiu are la baza legaturile pe care ofiterul de informatii le are si le-a avut, prin intermediul sotiei sale, cu controversati oameni de afaceri italieni din Timisoara.

TEME DE CASA. Prin atributiile functiei, pe care a detinut-o, pana nu demult, col. Constantin Mataragiu era obligat sa monitorizeze afacerile derulate pe raza judetului Timis de cetateni straini, in special in zona imobiliara si a tranzactiilor cu terenuri. Jurnalul National a dezvaluit, in exclusivitate pentru cititorii sai, ca, printr-una din firmele sale de consultanta, Econometrica, sotia ofiterului SRI, Carmen Mataragiu, tinea contabilitatea la italienii pe care seful diviziunii economice avea obligatia sa-i monitorizeze indeaproape.

PRIETEN PRIMEJDIOS. Vettore Danilo, protejatul colonelului Mataragiu

ITALIANO VERRO. Surse din cadrul SRI Timis sustin ca ofiterul de informatii, "desi a stiut de unele lucruri de natura sa atinga siguranta nationala", fapte savarsite de "investitorii italieni", pastoriti de sotia sa, acesta nu a raportat superiorilor. Din contra, spun aceleasi surse, le-a acoperit! Trebuie mentionat faptul ca Mataragiu Carmen, prin societatea Econometrica SRL din Timisoara, a lucrat pentru Danilo Vettore, reprezentantul pe Romania al grupului Industrie Maurizio Peruzzo. Italianul a fost implicat in scandalul "Interporto", dezvaluiri facute de Jurnalul National, episod de pe urma caruia delegatul "IMP" s-a ales cu doua plangeri penale din partea Directiei de Finante Timis, pentru o posibila evaziune fiscala de 140 de miliarde de lei.

UN ALT EPISOD. In acelasi context econometric, mai trebuie spus ca sotia sefului Diviziei Economice a SRI Timis a participat, din plin, la preluarea, in forta, de catre italianul Stefano Orlandi, a majoritatii actiunilor societatii "Bega-Pam" SA Timisoara. Mai mult decat atat, aceeasi Carmen Mataragiu l-a ajutat pe "investitorul italain" Stefano Orlandi sa-si faca ordine in contabilitatea celor peste 15 firme la care este actionar. Rezultatul afacerilor lui Stefano Orlandi: o datorie catre terti de peste 500 miliarde de lei! Si aceste aspecte, cat si multe altele, au fost dezvaluite, in exclusivitate, tot de reporterii Jurnalului National.

TABLOU DE IARNA. Considerat unul dintre cei mai controversati ofiteri de informatii din zona Banatului, pe parcursul carierei sale si in special la alegereile de anul trecut, col. Constantin Mataragiu a lasat loc de buna ziua si la PSD Timis. Relatiile dintre ofiterul de informatii si fostul lider al PSD Timis, dr. Dan Poenaru, erau de notorietate. Mai mult, pe parcursul campaniei electorale 2004, au existat unele voci, conform carora, regulat, PSD Timis ar fi primit informatii despre contracandidatii sai si despre anumiti ziaristi incomozi, fostului partid de guvernamant. Evident, col. Constantin Matargiu a avut si partile lui bune. De exemplu, a reusit sa cada in picioare chiar si dupa celebra afacere "Jimbolia"!

PRECEDENT
In urma cu un an, exact pe 17 ianuarie 2004, in urma unei descinderi ca in filme, seful SRI Timis, col. Ioan Calin, a fost destituit de generalul Iancu, seful Diviziei de Contrainformatii. Ca si in cazul col. Constantin Mataragiu, asupra sefului SRI "planau" informatii certe cum ca ar fi in legaturi deosebit de stranse cu italianul Danilo Vettore, care i-ar fi executat o serie de lucrari gratuite la casa de vacanta de la Surduc si la vila de pe Strada Brancoveanu din Timisoara. Col. Ioan Calin a trebuit sa explice si "subordonarea oarba" pe care a aratat-o fata de secretarul executiv al PSD Timis, Eugen Milutinovici, controversat om de afaceri din Timisoara.
CARIERA
Colonelul Constantin Mataragiu provine din structurile fostei Securitati Timis. Bun vorbitor de limba araba, Matargiu ajunge, dupa 1990, adjunct al SRI Timis. La nici doi ani, devine seful Centrului Operativ Zonal al SRI Timis, cu functie de general. La scurt timp se implica trup si suflet in afacerea "Jimbolia", cea mai cunsocuta contrabanda de stat din toate timpurile. Dezvaluirea afacerii atrage dupa sine mutarea ofiterului tocmai la Calarasi. In 2000, acesta revine pe un post de adjunct in cadrul SRI Arad. De acolo si pana la Timisoara nu a fost decat un pas, col. Mataragiu reusind sa se integreze pe postul de sef al Diviziei Economice abia in 2001.
FIRME
Sotia ofiterului de informatii, Carmen Mataragiu, este actionara la patru societati timisorene: Judexpert, Econometrica, Econometrica Audit si Star Entropy. Primele trei se indeletnicesc cu audit si activitati contabile, iar cea din urma este o firma de comisionari vamali, la care Carmen Mataragiu este asociata cu Dorel Gheorghiu, un interesant om de afaceri din Timisoara. Firmele d-nei Matargiu lucreaza pentru cel putin 40 de firme cu capital strain, pe 2003, conform bilanturilor contabile, realizand venituri de aproximativ 30 miliarde de lei.
SCHIMBARI
De mai bine de cinci ani, SRI Timis se zbate intre agonie si extaz. Dupa plecarea col. Vasile Petrea din fruntea sectiei banatene, functia a fost preluata, pe perioade deosebit de scurte de alti cinci ofiteri de informatii, fiecare impunandu-si un anumit stil de lucru. Pe parcursul ultimilor ani, in afara de placarile intempestive ale coloneilor Calin si Matargiu, au mai existat scantei, atat la "pensionarea" colonelui Sorin Traziu, seful Contraspionajului, cat si la cea a colonelului Constantin Glodeanu, mai marele contrainformatiilor timisene.
×