x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special DEZVĂLUIRI - Urmele de sînge sînt ale Elodiei

DEZVĂLUIRI - Urmele de sînge sînt ale Elodiei

de Diana Rotaru    |    16 Sep 2008   •   00:00
DEZVĂLUIRI - Urmele de sînge sînt ale Elodiei

Din totalul urmelor de sînge găsite în apartamentul soţilor Ghinescu – Cioacă, s-a stabilit cu certitudine că 20 dintre ele aparţin Elodiei. Al ei e şi sîngele din portbagajul maşinii. Din probele găsite în rîpa de lîngă Rîşnov, pe trei s-a găsit sîngele femeii. Pe altele – sînge uman, în cantitate insuficientă pentru a se stabili ADN-ul. Sînt probe certe, indubitabile.



Din totalul urmelor de sînge găsite în apartamentul soţilor Ghinescu – Cioacă, s-a stabilit cu certitudine că 20 dintre ele aparţin Elodiei. Al ei e şi sîngele din portbagajul maşinii. Din probele găsite în rîpa de lîngă Rîşnov, pe trei s-a găsit sîngele femeii. Pe altele – sînge uman, în cantitate insuficientă pentru a se stabili ADN-ul. Sînt probe certe, indubitabile.
Elodia Marinela Ghinescu avea 38 de ani şi a dispărut în împrejurări suspecte la 30 august 2007. Era căsătorită cu Cristian Cioacă (31 de ani) şi aveau împreună un băieţel, Patrick Matei (2 ani şi jumătate).

ADN-ul Elodiei

Dispariţia a fost reclamată la poliţie de soţul ei în ziua de 5 septembrie 2007. În aceeaşi zi, la domiciliul celor doi soţi a fost efectuată o cercetare la faţa locului (CFL), conform procedurilor în vigoare în cazul dispariţiilor de persoane. Deşi atunci locuinţa a fost examinată extrem de sumar, agentul de poliţie a respectat procedurile şi, la acest CFL, a ridicat două fire de păr de pe perie şi încă unul, de pe podeaua dormitorului. Aşa se face la dispariţii de persoane: se caută probe care să conţină ADN-ul victimei şi amprente papilare, pentru a avea apoi cu ce compara în eventualitatea că apare pe undeva un cadavru fără identitate. Firele de păr ridicate la acest banal CFL s-au dovedit ulterior extrem de importante în gestiunea cazului: erau fire cu rădăcină şi în baza lor a fost stabilit profilul genetic al Elodiei. Pentru a se exclude posibilitatea ca aceste fire de păr să fi aparţinut altei persoane, profilul lor genetic a fost comparat cu cel obţinut prin încrucişarea ADN-ului părinţilor Elodiei. Era identic.

Primele urme

Dosarul dispariţiei a fost preluat de IPJ Braşov, tocmai pentru că Elodia era soţie de poliţist. Cei de la Serviciul de Investigaţii Criminale au considerat că se impune o nouă cercetare a locuinţei. La 11 septembrie 2007, poliţiştii braşoveni au găsit mai multe pete de substanţă de culoare brun-roşcată, care ulterior s-a dovedit a fi sînge uman. A două zi, au continuat CFL-ul şi au examinat şi autoturismul. Au găsit o urmă de sînge pe mocheta din portbagaj. Expertiza efectuată la Institutul de criminalistică din cadrul IGPR a demonstat, fără nici un dubiu, cîteva zile mai tîrziu, că era sîngele Elodiei.

Dosarul a apărut ca urmare a unui proces verbal făcut de Parchetul Curţii de Apel Braşov, datorită aspectelor caracteristice unei dispariţii în împrejurări suspecte. Părinţii Elodiei au făcut plîngere la Parchet cîteva zile mai tîrziu. La 17 septembrie 2007, Parchetul General, prin procurorul Marius Iacob, a preluat acest dosar. Implicarea s-a făcut la propunerea procurorului de caz şi a procurorului general al Parchetului Curţii de Apel Braşov. "Mi s-a părut că e un dosar delicat", declară astăzi procurorul Marius Iacob. "O dispariţie ciudată. Un dosar complex în care erau implicate două persoane din lumea juridică a Braşovului. Am acceptat să preiau cazul pentru a nu exista nici o suspiciune cu privire la obiectivitatea anchetei care urma să fie derulată."

Tocul de pistol

La 18 septembrie 2007, în urma unei percheziţii efectuate în locuinţa şi autoturismul lui Cristian Cioacă, s-au găsit altă urme de substanţă de culoare brun-roşcată, care s-a dovedit a fi sînge uman, cu profilul Elodiei, iar din torpedo-ul maşinii a fost ridicat un toc negru, de pistol. Pe el, criminaliştii au descoperit urme de sînge avînd ADN-ul Elodiei. Despre acest toc, Cristian Cioacă declarase anchetatorilor că-l avusese asupra lui în noaptea de 29/30 august 2007. Pe suportul cotierei din maşină, dar şi pe capacul cotierei din faţă a fost găsit sînge uman, iar expertiza a stabilit că probele prezintă un amestec de profile genetice din care nu pot fi excluse profilele Elodiei Ghinescu şi al lui Cristian Cioacă.

În urma celor trei CFL-uri şi a unei percheziţii efectuate în locuinţa şi în maşina lui Cristian Cioacă au fost găsite 20 de urme de sînge, despre care s-a stabilit cu certitudine că aparţin Elodiei Ghinescu.

Probele din rîpă

La sfîrşitul lunii septembrie 2007, prezenţa lui Cristian Cioacă a fost semnalată în apropiere de zona în care au fost găsite ulterior "probele din rîpă". Cîteva zile mai tîrziu, anchetatorii şi-au mutat scotocirile pe traseul Poiana Braşov – Rîşnov, iar la 8 octombrie, în a treia zi de căutări, au fost descoperiţi cei şase saci de plastic, negri, alături de obiecte ce ulterior au fost recunoscute de cinci persoane (mama, tata şi fratele Elodiei, bona şi menajera familiei) ca aparţinînd Elodiei şi soţului ei. Caietul de sarcină al avocatei, cutii de parfum, obiecte de cosmetică, colăcelul de WC al copilului, reviste pentru femei, un bureţel de sutien, un prosop mare de baie, o foaie cu scrisul Elodiei, chitanţele bijuteriilor cumpărate în Dubai, o pereche de chiloţi bărbăteşti negri, o uniformă de poliţist, un şort roşu, trei mănuşi chirurgicale. Datorită condiţiilor în care au stat aceste probe (în aer liber, sub acţiunea precipitaţiilor), nu s-au găsite amprente papilare, iar cantităţile de sînge descoperite au fost, de multe ori, insuficiente pentru stabilirea exactă a unui profil ADN.

Pe lenjeria intimă a fost găsit ADN-ul lui Cristian Cioacă, stabilit după celulele epiteliale. Pe pantalonii de la uniforma de poliţist a fost găsit profilul lui genetic, dar şi sînge uman, în care este inclus şi profilul genetic al Elodiei şi al lui Cioacă. Pe cămaşa de la uniformă a fost găsit un amestec genetic în care sînt regăsite profilele celor doi. Cămăşa are însemnele gradului de poliţie deţinut de Cristian Cioacă – inspector principal – şi mărimea purtată de el – 42.

Pe una dintre mănuşile chirurgicale este sîngele Elodiei. La fel – pe o sticluţă de parfum, dar şi pe o cutie de parfum de culoare aurie. Într-unul din cei şase saci a fost găsit un fir de păr aparţinînd Elodiei. Sînge uman, în cantitate mult prea mică pentru a fi stabilit cu certitudine un profil genetic, a mai fost găsit pe prosopul de baie, pe un săculeţul alb în care Elodia îşi ţinea bijuteriile, dar şi pe colăcelul de WC al copilului. Pe preşul de baie s-au găsit celule epiteliate din al căror amestec nu poate fi exclus profilul genetic al celor doi.

"Şi eu am toată răbdarea..."

De ce este acest caz atît de important pentru procurorul Marius Iacob? "Este un caz foarte important datorită, pe de o parte, modului în care s-a comportat suspectul după comiterea faptei şi, pe de altă parte, datorită implicaţiilor mediatice pe care le-a avut cazul, avînd în vedere, bineînţeles şi calitatea lor, a suspectului şi a victimei."

Încurcă procesul de divoţ cu ceva ancheta penală? "E vorba de două proceduri judiciare distincte: una penală, pe care noi o urmăm prin instrumentarea acestui dosar, şi cealaltă – civilă, care nu are nici o influenţă asupra procesului penal. Indiferent de soluţia pe care o va da instanţa în acest proces de divorţ, dosarul penal merge mai departe".

Singura declaraţie pe care Cristian Cioacă a făcut-o jurnaliştilor la 11 septembrie a.c., înainte de a intra în sala unde se judeca procesul de divorţ, a fost: "Am toată răbdarea din lume". Replica procurorului Marius Iacob este: "Şi eu am toată răbdarea din lume..."

În cazul în care nu va fi găsit cadavrul Elodiei, anchetatorii vor aştepta, pentru finalizarea urmăririi penale, declararea judecătorească a morţii. În România au mai existat alte două cazuri în care s-a dispus trimiterea în judecată fără cadavru. Cel mai recent este cel de la Harghita, unde rechizitoriul a fost întocmit recent. Celălalt este un caz mai vechi, în care autorul a fost condamnat pentru omor. În ambele cazuri a existat însă recunoaşterea faptei...

Ce a solicitat învinuitul

În favoarea lui, Cristian Cioacă a solicitat ca probe în dosarul în care este acuzat de uciderea soţiei sale doar audierea de martori. "Mai e de audiat Dan Zabară, care se va întoarce luna asta din misiunea ONU în care e plecat", ne-a declarat procurorul Marius Iacob. În plus, Cioacă a mai dorit, la un moment dat, stabilirea profilului genetic pentru băieţelul său, ca să se verifice dacă nu cumva era şi sîngele lui prin casă. Ulterior însă, a renunţat la această cerere, dîndu-şi seama, probabil, că profilul genetic este unic.

La sfîrşitul lunii decembrie 2007, Cristian Cioacă susţinea, public, că a primit cadou un ceas de la soţia lui şi o felicitare cu urarea "sper să-ţi găseşti liniştea pe care ţi-ai pierdut-o". A solicitat să depună ca probă aceste cadouri? "În declaraţia dată la 28 decembrie, el zice aşa: în apărarea mea solicit să fie administrate următoarele probe: audierea lui Ilie Cristian, audierea instalatorului care mi-a reparat robinetul (a fost audiat), audierea subcomisarului Breazu (a fost audiat), stabilirea profilului genetic al fiului meu pentru a compara profilele genetice... Astea sînt singurele probe cerute, sînt consemnate în scris", susţine procurorul.

La 27 noiembrie 2007, la confruntarea dintre bonă şi Cristian Cioacă, de la Parchetul Curţii de Apel Braşov, învinuitul a solicitat, verbal, să depună la dosar ca probe "un cuţit şi două prosoape" despre care el declarase că le găsise prin casă. Nu a făcut nici o cerere scrisă pentru aceste "probe" şi nici nu le-a mai depus la dosar, pînă în ziua de azi.

Poate divorţa Cioacă de Elodia?

Pe 11 septembrie a avut loc primul termen al procesului de divorţ intentat de Cristian Cioacă. El a susţinut în cererea sa că Elodia Ghinescu i-a fost infidelă şi a părăsit domiciliul conjugal. A solicitat desfacerea căsătoriei din culpa pîrîtei, toate bunurile comune dobîndite în timpul căsătoriei şi tutela copilului. A omis să ceară pensie alimentară pentru creşterea acestuia, aşa cum se obişnuieşte. Poate Cristian Cioacă să divorţeze de femeia pe care este acuzat că a ucis-o?

"În mod normal, părăsirea domiciliului conjugal de una din părţi e considerată culpă în destrămarea căsătoriei. Dar, dacă femeia, de exemplu, pleacă pentru că e bătută, maltratată, atunci nu se mai consideră culpă", susţine avocat Ioan Mustaţă. "De aceea, în astfel de cazuri, trebuie verificată foarte bine temeinicia motivelor de divorţ, împrejurările în care una din părţi a părăsit domiciliul conjugal. Nu trebuie mers pe un formalism excesiv."

Însă, dacă sînt demarate procedurile de declarare juridică a dispariţiei uneia dintre părţi, se poate cere divorţul?
"Conform legii, în cazul în care e demarată procedura de declarare a dispariţiei uneia dintre părţi, nu se poate iniţia acţiunea de divorţ. Dacă această acţiune e bazată pe părăsirea domiciliului conjugal şi, în acelaşi timp, e demarată procedura pentru stabilirea dispariţiei persoanei, instanţa trebuia să ridice din oficiu problema şi acţiunea să fie încetată. Pentru că, potrivit articolului 244 din Codul de Procedură Civilă, dacă soluţionarea unei cauze depinde de soluţionarea altei cauze civile sau penale, prima instanţă poate cere suspendarea ei pînă la rezolvarea celeilalte".

"Există hotărîri de divorţ în urma unor procese la care doar reclamantul a fost prezent; important e să fie el prezent, pentru că are cel mai mare interes", susţine avocatul Cătălin Dancu. "Persoana dispărută va fi citată prin afişare la ultimul domiciliu, la uşa consiliului local şi prin intermediul unui anunţ dat într-un ziar de circulaţie locală. Măsura din textul de lege (art. 614 din Codul de Procedură Civilă) este aplicabilă reclamantului, adică îi pune în vedere să fie prezent la proces. În acest dosar, nu există dovezi fizice ale procurorilor că persoana dispărută este ucisă de către reclamant. Judecătorul are dreptul să suspende procesul dacă există cauze conexe, dar aş vrea să văd dacă în acest caz va avea curajul să o facă."

"Nu, nu se poate să divorţezi, atîta timp cît este începută procedura de declarare juridică a dispariţiei. Acesta este punctul meu de vedere", declară avocatul Mateuţ Gheorghiţă. "Se încalcă procedurile din Codul civil. Şi, mai mult de-atît, s-ar crea o situaţie juridică contradictorie, de neacceptat. Dacă se stabileşte că persoana respectivă e decedată, atunci nu se mai poate aplica desfacerea căsătoriei prin divorţ, ci a încetării prin deces. Deci, nu e normal. Partea cealaltă degeaba încearcă desfacearea căsătoriei prin divorţ, că e imposibil să reuşească în condiţiile aceastea. Dacă nu se mai ştie nimic despre persoana respectivă, degeaba o citezi la domiciliu, la servciu, dacă ea nu este de găsit. Nu se va prezenta şi astfel nu se va putea pronunţa divorţul."

Referinţe
Cristian Cioaca - Partea nevazuta a interviului (video)
"Copilului aluia îi voi explica ca într-o buna zi mama lui a iesit pe usa"

Marius Iacob: "Daca Elodia traieste, eu imi dau demisia"

Corespondenta dintre Elodia si amantul sau

×