x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Drama - Dragostea de fiu l-a ucis

Drama - Dragostea de fiu l-a ucis

de Diana Rucinschi    |    23 Iul 2005   •   00:00
Drama - Dragostea de fiu l-a ucis

Vasilica Iulian Grosu, barbatul care si-a dat foc acum 10 zile in incercarea disperata de a-si recupera copilul, a decedat din cauza arsurilor. Moartea sa se datoreaza indiferentei si relei-vointe a autoritatilor spaniole.

Vasilica Iulian Grosu, romanul care si-a dat foc acum doua saptamani in fata Guvernului, a murit ca urmare a arsurilor. In felul acesta se incheie o poveste tragica in care Spania poarta o mare responsabilitate.

36 de ani. Atat avea Vasilica Iulian in momentul in care a murit. O viata curmata din cauza indiferentei si relei-credinte a unor autoritati spaniole. Si pana la un anumit punct din cauza indiferentei autoritatilor romane. "Sunt prea mic pentru un razboi atat de mare. Dar nu pot sa renunt pur si simplu la copilul meu", declara cu incrancenare acum cateva saptamani Vasilica, hotarat sa duca lupta pana la capat. Si pana la capat a dus-o. Acum trei zile a murit. Iar sfarsitul i-a fost la fel de tumultuos si nefericit ca si ultimii doi ani din viata sa. Murea cu amarul in suflet ca nu a vorbit pentru ultima oara cu fiul sau.

TRECUT FERICIT. Vasilica impreuna cu fiul sau Andrei, cand nici nu-si imaginau viitorul sumbru

Povestea incalcita pe care Jurnalul National v-a relata- t-o in speranta ca se va rezolva s-a incheiat acum trei zile la Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri. Iar cei responsabili vor scapa nepedepsiti. Sau poate, nu? Parintii lui Vasilica si sora lui sunt hotarati sa continue lupta. Nu indraznesc sa spere ca isi vor putea aduce nepotul acasa. Dar vor macar sa vorbeasca cu el la telefon. "Nu exista instanta care sa ne impiedice sa luam legatura cu Andrei. Pana acum puteau sa se ascunda in spatele faptului ca le este teama de fratele meu. Dar el a murit, iar eu n-am incalcat legea niciodata. Trebuie sa avem o legatura cu copilul, pentru ca suntem familia lui", afirma sora lui Vasilica.

CAZUL. Calvarul a inceput anul trecut, la 25 aprilie, cand Vasilica a plecat in Spania insotit de fiul sau - Andrei Eduard - un baietel de numai 6 ani. Voia sa viziteze Spania si sa se intalneasca cu fosta sa concubina, Daniela Badea, mama lui Andrei Eduard. Pentru ca nu a reusit sa o contacteze si nu ii stia adresa, la 7 mai 2004, tatal si fiul au plecat spre Belgia, unde aveau cativa prieteni. "Ea a planuit asta de la inceput. Voia sa ramana in Spania si asa putea obtine cel mai simplu cetatenia spaniola." Isi explica Vasilica la un an de la intamplare purtarea Danielei Badea.

COSMARUL . Nu a apucat sa ajunga in Belgia. Pe autostrada dinspre Valencia, a fost oprit de Guardia Civil, arestat si dus la Penitenciarul Picassent din Valencia. "Mi-au spus ca sunt dat in urmarire generala in Spania din 2 aprilie. Era imposibil. Eram inca in Romania in acea perioada", isi amintea Vasilica, inca nedumerit. Dupa doua saptamani groaznice, petrecute in inchisoare fara sa stie nimic de fiul sau care fusese internat intr-un centru social, a fost eliberat. Copilul i-a fost insa luat. Cu toate ca avea la el, tradusa in spaniola si cu apostila de la Haga, sentinta civila nr. 4157 emisa de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, prin care baietelul ii era incredintat spre crestere si educare, judecatoarea spaniola a incredintat copilul mamei. Nu i s-a permis nici macar sa faca recurs. Nu a contat faptul ca cele trei persoane implicate erau romani si se aflau pe teritoriul Spaniei pentru o perioada limitata de timp. Iar motivul instantei era ca Vasilica "isi exprimase intentia sa plece in Belgia". Dupa cateva luni in care a alergat pe la toate institutiile spaniole si dupa un periplu cu peripetii in Olanda, Vasilica a fost trimis in Romania cu interdictia de a mai intra in spatiul Schengen.

LUPTA ZADARNICA. In fata Guvernului in cele peste 2 luni in care a protestat fara sa fie bagat in seama de nimeni

NEPUTINTA ROMANEASCA. Aici a reinceput calvarul. Era pasat de la o institutie la alta. Autoritatea pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a spalat pe maini. Nu intra in jurisdictia noastra. Noi ne ocupam de copiii care ajung in strainatate neinsotiti de parinti", au declarat oficialii acestei institutii. Toata lumea il indruma catre Directia de Drept International, Cooperare Judiciara si Afaceri Juridice Externe din cadrul Ministerului Justitiei care reprezinta autoritatea centrala in cadrul Conventiei de la Haga (care reglementeaza cazurile de neinapoiere sau deplasare ilicita de copii). Ministerul Justitiei a transmis cererea de inapoiere catre instanta spaniola la 9 februarie. Dupa doua luni de intarziere si dupa ce trimisesesra aiurea raspunsul, Ministerul Justitiei spaniol a decis: NU se incadreaza. Spaniolii isi argumentau decizia prin faptul ca exista o sentinta spaniola. Hotararea instantei romanesti nu conta. Si cu asta s-a pus punct.

CONSULUL, IGNORAT. Nici de la Ministerul Afacerilor Externe vestile nu erau foarte incurajatoare. Spaniolii nu permiteau Consulului Romaniei la Madrid sa vada copilul deoarece "acesta este impreuna cu mama sa si este bine ingrijit". Mai mult, directoarea centrului in care se crede ca a locuit Daniela l-a reclamat pe consul la politie pentru ca a insistat sa vada copilul.

EPILOG. Vasilica a depus zeci de memorii la MAE, la Ministerul Justitiei si la ANPDC si a stat mai bine de doua luni de zile in greva foamei in fata Guvernului. Barbatul daduse chiar in judecata cele trei institutii, nemultumit de felul in care acestia actionasera in cazul lui. "Ministerul Afacerilor Externe, ANPDC si Ministerul Justitiei nu au facut nimic pentru cazul meu pana cand presa nu a inceput sa puna intrebari. Pana la urma a recurs la o solutie disperata. Si-a dat foc in fata Guvernului, acolo unde protesta de luni de zile fara sa il bage nimeni in seama. Dupa doua saptamani in care s-a zbatut intre viata si moarte, la 20 iulie, Vasilica Iulian Grosu a murit. "Vasilica nu a vrut sa se omoare. Vedea insa ca nu se intampla nimic de luni intregi", povestea plangand mama lui Vasilica.

ULTIMA ORA. Harry van Bommel a declarat pentru Jurnalul National ca povestea lui Vasilica a fost prezentata la televiziunea si radioul national olandez. Un avocat va ajuta familia in incercarea de a-l localiza pe Andrei si de a vorbi cu acesta.

PRIETENII
Cu toate ca gestul sau a bagat in sperieti Olanda iar olandezii aveau toate motivele sa vrea sa scape de el, Vasilica a cunoscut acolo si persoane care au dorit si au incercat sa il ajute din toate puterile lor. Unul dintre ei este Harry van Bommel, deputat in parlamentul olandez din partea Partidului Socialist, care a militat in parlamentul olandez pentru ca lui Vasilica sa ii fie ridicata interdictia. Harry van Bommel a declarat pentru Jurnalul National ca, la solicitarea sorei lui Vasilica, va incerca in continuare tot posibilul pentru a obtine o intrevedere a lui Andrei cu bunicii sai. Nici presa olandeza nu l-a uitat pe "romanul terorist" asa cum il considerasera ei la inceput. Algemeen Dagblad unul dintre cotidianele olandeze a relatat ieri pe larg povestea lui Vasilica. "Cred ca cititorii olandezi vor fi socati sa afle ca romanul care a pus pe jar politia olandeza a murit", spune Peter Lagerweij, redactorul Algemeen Dagblad.

TRAGIC
Vasilica Iulian Grosu, bucuresteanul care si-a dat foc in fata Guvernului, a decedat. Barbatul in varsta de 36 de ani a fost internat la Spitalul Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri la 11 iulie ora 12:00, iar la 20 iulie ora 9:50 a murit. La internare, barbatul prezenta arsuri de gradul 1, 2A, 2B si 3 pe aproximativ 55% din suprafata corpului in regiunea cervicala, torace, brate, antebrate, maini, coapse, gambe, fese, organe genitale externe. Medicul specialist Panazan Teodor spune ca in cazul arsurilor extinse peste 55% din corp, profunde, sansele de supravietuire sunt scazute. In aceste situatii, pacientul, chiar tratat chirurgical si medicamentos, este vulnerabil, arsurile agravan- du-se prin asocierea cu infectii. (Magda Marincovici)
×
Subiecte în articol: special murit vasilica