x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fasole, costiţă şi ţuică de 1 Decembrie

Fasole, costiţă şi ţuică de 1 Decembrie

de Monica Andrei Capatos    |    01 Dec 2008   •   00:00

Parade militare, mese ostăşeşti cu fasole şi costiţă, ţuică fiartă, spectacole, porumbei eliberaţi în acordurile Odei Bucuriei, feerie pe gheaţă sunt doar câteva dintre evenimentele pe care edilii le-au pregătit bucureştenilor de Ziua Naţională.



De Ziua Naţională, românii sunt serviţi cu mâncăruri tradiţionale pregătite de autorităţile locale
Foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Cei care şi-au ales să petreacă 1 Decembrie în Capitală vor avea parte de multe evenimente care se vor desfăşura în stradă. Pofticioşii, mâncăcioşii, persoanele care preferă produsele tradiţionale îşi vor satisface poftele, 13.000 de porţii de fasole cu costiţă au fost preparate de bucătarii Centrului "Colţ Alb" din Sectorul 2 al Capitalei. Mâncarea va fi distribuită în 23 de corturi amplasate în mai multe cartiere.
Pentru obţinerea deosebitului gust care a făcut-o celebră, fasolea se găteşte, de opt ani, după un ritual deosebit, respectat cu sfinţenie, preluat de la angajaţii popotelor militare. Distracţia de Ziua Naţională, pusă la cale de primarul Neculai Onţanu, nu s-a rezumat doar la a satisface poftele culinare. Înainte de a trece la masă, bucureştenii sunt invitaţi să asiste la momente inedite cum ar fi eliberarea a 2.000 de porumbei în aer liber pe acordurile Odei Bucuriei, la defilări militare şi la Hora Unirii. Pentru curioşi va fi şi Ziua Porţilor Deschise, sediul Primăriei Sectorului 2 putând fi vizitat.
Revenind la fasolea şi la ţuica fiartă, cea de toate zilele, acestea vor fi servite în următoarele zone: Circul de Stat, Gara de Est, parcurile Florilor, Plumbuita, Tolbuhin, Vatra Luminoasă, Parcul Floreasca, Lunca Florilor, Motodrom, Tei, Teleajăn, Piaţa volantă Basarabia, străzile: Alexandru Paleologu, Marcu Armaşu, Nicolae Apostol, Periş, Paroşeni Piaţa Spaniei, Bulevardul Chişinău.

PE GHEAŢĂ
Distraţie va fi şi în Sectorul 1 al Capitalei. Amatorii de sporturi de iarnă se pot bucura de astăzi până la 31 ianuarie 2009 de patinoarul amenajat în Parcul Bazilescu. Situat în partea de nord-vest a Bucureştiului, în cartierul Bucureştii Noi, patinoarul are o suprafaţă de 900 mp şi este instalat cu ajutorul unui sistem modular cu tehnologie de ultimă generaţie. Acesta va fi deschis publicului de luni până joi între orele 10:00 şi 22:00, iar în week-end între orele 10:00 şi 23:00. Nu vor lipsi concertele care se vor desfăşura pe o scenă special amenajată în vecinătatea patinoarului. În cursul lunii decembrie, Primăria Sectorului 1 va mai deschide unul, în Parcul Kiseleff – "Kiseleff Ice Park".

IDEM ÎN ORADEA
Nici provincia nu face excepţie, numai că de data aceasta ţuica a fost înlocuită cu vinul fiert. Ziua Naţională va fi serbată la Oradea – în premieră – cu fasole şi ciolan. Pe lângă tradiţionala paradă, depuneri de coroane şi discursuri istorice, orădenii vor avea parte de o masă caldă oferită de municipalitate. Peste 2.000 de porţii de mâncare vor fi pregătite în bucătăriile de campanie ale unor unităţi militare pentru a le fi oferite locuitorilor oraşului ce vor asista la manifestările administraţiei locale în faţa sediului Primăriei. În afară de fasolea cu ciolan, orădenii se vor putea încălzi şi cu câte un pahar cu vin fiert.


Ceremonii militare şi religioase

Startul evenimentelor va fi dat la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, unde va avea loc un ceremonial militar şi religios de depunere de coroane şi jerbe. Următoarea destinaţie va fi în Piaţa Arcului de Triumf, unde în jurul orei 11:00, trupe şi tehnică militară aparţinând categoriilor de forţe ale Armatei României, Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază vor participa la Parada Militară Naţională. În Alba Iulia, la statuia lui Ion I.C. Brătianu, la statuia lui Iuliu Maniu, vor avea loc, de asemenea, ceremoniale militare şi religioase de depunere de coroane şi jerbe, iar de la ora 13:00 se va desfăşura defilarea pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. În teatrele de operaţii în care se află în misiune contingente militare româneşti comandanţii vor organiza manifestări specifice dedicate Zilei Naţionale a României. Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară. Parada militară din Bucureşti şi la manifestările din Alba Iulia vor participa peste 2.000 de militari.


ExpoMIRA, în Parcul Herăstrău

De Ziua Naţională 1 Decembrie, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative organizează prima ediţie ExpoMIRA în care sunt prezentate aparate şi materiale utilizate de angajaţii MIRA, dar şi demonstraţii cu caii Jandarmeriei şi câini poliţişti. Un elicopter al Inspectoratului de Aviaţie al MIRA, o autospecială de interveneţie a pompierilor, laboratorul criminalistic mobil, roboţelul pirotehnic folosit de poliţişti în misiuni, nave de patrulare sunt doar câteva din punctele de atracţie pe care Ministerul Internelor şi Reformei Administrative le oferă la prima ediţie a "ExpoMIRA". Pentru cei mici, "ExpoMIRA" a pregătit un minitraseu rutier care nu va putea fi parcurs decât cu un carnet de conducere de o zi "eliberat" de organizatori, demonstraţii cu caii Jandarmeriei şi câini poliţişti, precum şi alte surprize.


Îmbrăţişări gratuite

De Ziua Naţională a României, atât bucureştenii cât şi locuitorii din provincie sunt invitaţi să se strângă în braţe în centrul oraşului în cadrul evenimentului free hugs, "O îmbrăţişare = 2 zâmbete". Peste 250 de voluntari, 30 de ONG-uri şi echipa Lumebună.ro au pus bazele acestui proiect care susţine coeziunea socială şi egalitatea de şanse. În Bucureşti, organizatorii Free Hugs îi aşteaptă pe cei care îşi doresc o zi mai bună şi un zâmbet în Piaţa Universităţii, pe scările Teatrului Naţional. Evenimentul a mai avut loc în Capitală la 30 octombrie, când o mână de tineri au împărţit îmbrăţişări gratuite tuturor trecătorilor. Astăzi, sunteţi aşteptaţi pentru o îmbrăţişare atât în Bucureşti, cât şi în Craiova, Oradea, Galaţi, Buzău, Iaşi, Curtea de Argeş, Alba Iulia, Arad, Bacău, Sibiu, Suceava, Timişoara, Cluj, Târgovişte. (I. B.)


Circulaţie oprită: Ocoliţi centrul!

Traficul rutier pe Şoseaua Kiseleff, între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei din Capitală  va fi restricţionat astăzi pentru parada militară ce va avea loc de Ziua Naţională a României.
Astfel, între orele 8:30 şi 13:00 circulaţia autovehiculelor va fi restricţionată, pe Şoseaua Kiseleff, între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei. Trasee ocolitoare: Şoseaua Bucureşti-Ploieşti – Bulevardul Aerogării – Strada Nicolae Caramfil – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Piaţa Victoriei, Şoseaua Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bulevardul Mărăşti – Strada Alexandru Constantinescu – Piaţa Domenii – Bulevardul Ion Mihalache şi Şoseaua Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bulevardul Mărăşti – Bulevardul Mareşal Averescu – Strada Turda – Podul Grant. Vor fi deviate liniile autobuzelor 131, 330, 335, 205, 282, 331 şi 783, 231. Pentru desfăşurarea în bune condiţii a festivităţii  au fost mobilizaţi 76 de poliţişti de la  ordine publică, 120 de oameni ai legii de la Poliţia Rutieră şi 15 de la poliţia metrou.
  • Mara Răducanu


Radet/Program restrâns

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti are un program limitat în săptămâna 1-5 decembrie ca urmare a sărbătorii Zilei Naţionale a României.
"Conform prevederilor privind sărbătorile legale, în ziua de 1 Decembrie casieriile RADET nu vor avea program cu publicul", se precizează într-un comunicat al Regiei. Acestea vor funcţiona în regim normal începând cu ziua de marţi, 2 decembrie. Dispeceratul şi echipele de intervenţie vor asigura în regim permanent funcţionarea sistemului centralizat de termoficare. La casieria din Strada Cavafii Vechi numărul 15, de marţi până vineri programul de încasare este între orele 8:00-14:00. La casieriile din Strada Papazoglu numărul 4, Strada Drumul Taberei numărul 36 şi Strada Ilioara numărul 16 se pot încasa plăţi numai între 12:00-18:00 pentru zilele de marţi şi joi, în vreme ce miercuri şi vineri programul este 8:00-14:00.
  • Daniel Ionaşcu


Special de ziua naţională/Trenuri suplimentare

Pentru preluarea traficului sporit de călători estimat pentru azi, CFR Călători a introdus suplimentar în circulaţie o serie de trenuri spre şi dinspre destinaţiile mai solicitate şi a scos din circulaţie câteva trenuri care deservesc fluxuri de navetă.
Astfel, au fost introduse în circulaţie trenuri Rapid către Iaşi, Bacău, Braşov Mărăşeşti şi retur. În plus, datorită zilei libere de azi, de care beneficiază o bună parte dintre salariaţii de la noi din ţară, CFR Călători a anulat patru trenuri Accelerat. Astfel, au fost anulate trenurile: Acc 10035 Bucureşti Nord – Floreşti Prahova, Acc 10036 Floreşti Prahova – Bucureşti Nord, Acc 11661 Bucureşti Nord – Buzău, Acc 12662 Buzău – Bucureşti Nord. Înainte de efectuarea călătoriei, pasagerii pot solicita informaţii suplimentare la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, în trafic local – tel: 021/9521, în trafic internaţional – tel: 021/319.95.65/ int. 134.808 (casa internaţională din staţia Bucureşti Nord); tel: 021/314.55.28 (Agenţia nr. 1 Bucureşti) sau pot vizita site-ul: http://www.cfr.ro/calatori/.


Bucureşti - Urgenţe medicale

Asistenţa medicală de urgenţă a populaţiei în ziua de 1 Decembrie 2008 este asigurată de:
Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca – tel: 599.22.57, 599.23.00
Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar – tel: 318.05.22, 318.05.23
Spitalul Sfântul Pantelimon – tel: 255.40.90, 255.40.25
Spitalul Sfântul Ioan – tel: 334.50.75, 334.51.90
Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni – tel:  334.30.25
Spitalul de Chirurgie şi Arşi – tel: 224.09.47, 224.09.48
Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice - tel:  319.27.51
Spitalul pentru Copii "Grigore Alexandrescu" – tel: 316.93.66
Spitalul de Ortopedie Foişor – tel: 252.00.57
Spitalul Copii M.S. Curie – tel: 460.42.60, 460.30.26
Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-maxilo-facială "Prof.Dr. Dan Theodorescu" – tel:314.25.08, va asigura urgenţele de chirurgie oro-maxilo-facială şi urgenţele de stomatologie adulţi si copii.
Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti are program normal de lucru cu menţiunea că în această perioadă eliberează certificate constatatoare de deces în întreaga Capitală. Solicitările populaţiei sunt preluate la tel: 112.

×