x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Frantisek Priplata: "Am plecat din Romania pe jos"

Frantisek Priplata: "Am plecat din Romania pe jos"

de Petru Zoltan    |    28 Feb 2007   •   00:00

Jurnalul National l-a intervievat, la Praga, pe Frantisek Priplata, condamnat la opt ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav, in dosarul privind uciderea liderului sindical Virgil Sahleanu, de la Tepro Iasi. Afaceristul ceh relateaza,detasat, cum a reusit sa treaca neobservat de "ochii" vigilenti ai politistilor de frontiera si cum politicienii din tara sa au intervenit pe langa Adrian Nastase. ● material video

Corespondenta din Praga, Cehia
Video - Click pe imagine
Exclusiv jurnalul.ro
STRASBOURG. Frantisek Priplata se va judeca la CEDO cu RomAnia, pentru "nerespectarea drepturilor omului"
Jurnalul National a realizat in exclusivitate un interviu la Praga cu Frantisek Priplata. Acesta a fost condamnat la 8 ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav, in dosarul privind uciderea liderului sindical Virgil Sahleanu, de la Tepro Iasi. Priplata ne-a povestit in exclusivitate cum a reusit sa treaca neobservat de "ochii" vigilenti ai politistilor de frontiera.

Frantisek Priplata a fugit din tara la data de 28 iunie 2005, dupa ce a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 8 ani de inchisoare, pentru instigare la omor deosebit de grav. Virgil Sahleanu, fostul lider sindical de la Tepro Iasi, a fost omorat in dimineata zilei de 7 septembrie 2000, la iesirea din holul blocului in care locuia. Asasinii au declarat la tribunal ca li s-a promis o suma importanta de bani, de la mai multe persoane, pentru a ii face de petrecanie lui Sahleanu. Unul dintre numele vehiculate a fost Frantisek Priplata. Acesta a fost intermediarul dintre Fondul Proprietatii de Stat si Zenek Zemek. In dosarul "Tepro Iasi" au fost arestate sapte persoane, care au primit pedepse cuprinse intre 5 si 23 de ani de inchisoare.

"Eram imbracat ca un vagabond"

Jurnalul National: Ce v-a determinat sa fugiti din tara?
Eram la Brasov cand am sunat de la un telefon public in Cehia. L-am sunat pe avocatul meu si l-am intrebat daca poate sa imi faca vreun rau cineva daca plec din Romania la Strasbourg. Avocatul din Cehia mi-a zis sa plec cat mai repede de acolo ca nu o sa patesc nimic. Atunci am decis sa plec din Romania. La Brasov i-am zis sotiei ca o sa ma ascund prin munti. Am asteptat in Romania sa am un proces echitabil. Cand am vazut ca nu mai am nici o sansa sa atac decizia de la Curtea Suprema, am plecat. Nici presedintele nu ar fi putut sa ma mai ajute. Atunci s-a terminat tot. Asta era singurul lucru pe care puteam sa il fac. Sa plec de acolo cat mai repede. In patru ani, daca voiam, puteam sa plec oricand… Stiam ca doar Strasbourg-ul putea sa mai faca dreptate, pentru nerespectarea drepturilor omului. La Strasbourg dureaza trei ani pana se finalizeaza cauza. Atunci trebuia sa stau trei ani in inchisoare?

Cu cat timp inainte v-ati hotarat sa fugiti?
M-am hotarat sa plec din tara cu o saptamana inainte, dupa ce am avut convorbirea cu avocatul meu.

Cand ati iesit din Romania?
La 28 iunie, la ora 11 dimineata.

Ati parasit tara legal?
Eu am mers normal. Daca ma opreau, nu stiu daca era legal sau ilegal. Aveam actele la mine, nimeni nu mi le-a cerut. Eu am plecat de acolo foarte simplu, foarte usor. Eram imbracat ca un vagabond. Am iesit ca si cum as fi fost angajatul vamii. Aveam o caciula verde. Eram imbracat groaznic. Aveam niste blugi vechi, nespalati. O haina albastru spre verde veche. Nu imi facusem dus de cateva zile. Eram nebarbierit. Cand m-am vazut nu m-am recunoscut.

Cat timp v-a luat sa treceti granita?
De la granita mi-a luat cam 30-40 de minute, pe jos fara masina. Cand am trecut granita aveam inima pana in gat. Imi era frica sa nu ma prinda. Nu am avut de ales, pentru ca oricum inchisoarea ma astepta daca ma prindeau. Mai ales cand ma gandeam ca trebuie sa merg la inchisoare pentru un lucru pe care nu l-am facut. Daca ma prindeau, nu mai aveam nici o sansa sa ma apar.

Ati trecut prin punctul de control vamal?
Nu. Dar nu eram departe de vama.

Pe unde ati parasit tara?
Sunt trei judete pe unde puteam trece: Satu Mare, Bihor sau Arad. Dupa procesul de la Strasbourg o sa va spun.

Va astepta cineva in Ungaria?
Cand am ajuns in Ungaria, l-am sunat pe fiul meu de pe telefonul mobil ca sa trimita pe cineva de la firma dupa mine. Imi era frica sa nu ma prinda cineva sa ma duca inapoi in Romania. Pana sa vina soferul, ca sa nu ma gandesc la probleme, am citit niste acte pe care le aveam in geaca, pe care i le trimisesem si presedintelui Romaniei. Daca ma prindeau, aveam toate hartiile pregatite. Eram pregatit pentru ambele cazuri. Aveam numarul avocatului din Bucuresti si al celui din Cehia in caz ca pateam ceva. Cand a ajuns soferul sa ma ia din Ungaria, afara incepuse sa se intunece. Initial nu m-a recunoscut. Am asteptat sa trecem de granita Ungariei cu Slovacia, dupa care am baut o sticla de whisky de fericire in 20 de minute. Pe urma am adormit. Daca ma prindeau, poate primeam un an sau doi in plus.

In Romania se spune ca ati trecut cu pasaport unguresc. Ce nume aveati?
Nu este adevarat. Nu aveam nevoie de asa ceva. Am trecut cu pasaportul meu. Am doua pasapoarte. Unul cu stampila de interdictie de la 4 octombrie 2001, si eu am fost arestat la 20 septembrie. Si unul fara interdictie. E ceva normal sa ai in Cehia doua, trei pasapoarte. Domnul procuror Ciofu nu stia ca am doua pasapoarte (n.a. - rade.). Aici vii la politie si le spui ca ai nevoie de doua pasapoarte. Nu e nici o problema. In Romania, totul a fost un joc politic. Securitatea romaneasca a incercat sa ma scoata din joc. Circulam foarte mult. Din cauza asta aveam doua pasapoarte.

"Eu am scris ceea ce stiam"

Cum a inceput aceasta poveste?
Toata acuzarea a inceput de la Hilton. Acuzatiile au fost inventate in capul procurorului Ioan Ciofu.

Ce s-a intamplat la Hilton?
La Hilton s-a discutat despre preluarea pazei de catre Ciubotaru. Procurorul Ciofu a facut din aceasta discutie o poveste ca si cum s-ar fi discutat bataia lui Sahleanu. Procurorul l-a presat pe Ciubotaru sa scrie asa ceva, apoi l-a presat pe Balan sa scrie acelasi lucru. Balan a scris asta in declaratie, dar pe urma nu l-a mai crezut nimeni.

Ati vorbit cu sotia domnului Sahleanu?
M-am intalnit cu doamna Sahleanu la fiecare termen al procesului. Stie o parte din adevar, dar nu vrea sa afle adevarul adevarat. Doamna Sahleanu vrea niste bani ca sa poata sa traiasca dupa moartea sotului. Singurul care mai are bani din toata afacerea este directorul Victor Balan. Ea cere in momentul de fata 700 de milioane. Acum il vor pune pe Balan sa plateasca, ca e singurul cu bani. Cand se va termina procesul, daunele vor fi per total. Instanta va decide o suma totala. Vor lua banii de la cel pe care il au la mana in acel moment. Daca ramaneam in Romania, trebuia sa platesc. Autoritatile romane nu ma pot obliga sa platesc daune, pentru ca nu au putere in Cehia, sunt cetatean ceh.

Ce s-a intamplat atunci mai exact?
Procurorul Ciofu a fost arestat anul trecut. Tot el a facut acest proces la Iasi. La fel a facut un dosar cu Maricica Iovita. In plus, Maricica Iovita i-a facut probleme si domnului Adrian Porumboiu. Aceasta femeie imi datora in acea perioada aproximativ 750 de milioane de lei. Pentru ca nu mi-a platit, am cerut lichidarea firmei. In perioada respectiva, ea a inceput sa lucreze cu Catalin Ciubotaru, cel care a pus la cale omorul. Cred ca s-au inteles ei ca sa puna la cale toata chestia asta care s-a intam-plat. Ea daca punea pe cineva ochii, il termina. Asa s-a intamplat si cu un cetatean de afaceri turc. Ciubotaru se ocupa de paza la Vaslui. Am inteles ca Sahleanu nu a vrut sa il lase pe Ciubotaru sa preia paza. Era vorba despre un contract de 450 de milioane pe luna. Din contractul asta numai Ciubotaru avea de castigat. In declaratiile lui scrie ca pana la 18 iunie nu i-a trecut prin minte sa il bata pe Sahleanu. Dar dupa aceea l-a chemat pe Bahnea si l-a intrebat ce poate face cu Sahleanu.

Cine e Maricica Iovita?
Este un om de afaceri din Vaslui. A fost prietena cu Adrian Nastase si cu Ion Iliescu. Apoi a fost prietena cu deputatul PSD Lupu. Am inteles ca sunt ceva verisori. De fiecare data cand depuneam acte pe la Presedintie, Lupu era mereu impotriva noastra. Numai ei stiu ce au vrut sa faca.

Cine a fost in spatele acestei "afaceri"?
Politicul. Nu stiu exact cine.

Care a fost relatia dvs. cu Sahleanu?
Nici macar nu ne stiam. Nu am avut nici o legatura cu el. Am vazut poze cu el in ziar dupa ce a fost omorat.

De ce au pomenit batausii numele dvs.?
Bahnea era angajatul lui Ciubotaru, iar Tofan era prietenul lui Bahnea. Ciofu a facut acuzarea impotriva mea din aprilie 2000. Nu aveam cum sa vorbesc cu ei, pentru ca nu stiam romaneste. Asta se intampla in septembrie. In toata perioada asta Cifou voia sa se anuleze contractul de privatizare. Dupa ce a murit Sahleanu, a doua zi s-a anulat contractul. Voiau acest lucru, pentru ca la Tepro se faceau afaceri negre.

Ce acuzatii vi s-au adus la proces?
Au zis ca eu, cu Balan si cu Ciubotaru am pus la cale ca aceia doi sa il bata pe Sahleanu.

Ati declarat ceva sub presiunea autoritatilor?
Eu am scris ceea ce stiam. Nu cum au fost pusi Balan si Ciubotaru sa scrie ce vrea procurorul. Balan a schimbat, cred, 20-30 de declaratii.

Cine a vrut sa il sperie pe Sahleanu?
Sincer, cred ca securistii. Pentru ca Sahleanu stia toate afacerile negre care s-au facut in fabrica. Atunci, oamenii din spate trebuia sa scape de el ca sa taca. Am auzit ca Sahleanu a depus acte la politie. Dupa moartea lui, toate dovezile s-au pierdut.

La 26 iunie ati depus o cerere la Ministerul Justitiei sa executati pedeapsa in Cehia. De ce ati cerut acest lucru daca nu erati vinovat?
Asa e. De la Ministerul Justitiei nu am primit nici un raspuns. Dupa ce am facut cererea, avocatul meu mi-a zis ca, daca e un proces regizat de politic, nu ma vor extrada in Cehia. Era si un proces mediatizat si nu puteau sa accepte acest lucru.

Afaceri cehesti pe plaiuri mioritice

Ati vrut sa vindeti utilajele din Tepro Iasi la fier vechi?
Nu. Am discutat cu Balan, fostul director, o singura data, pentru ca voiam sa cumpar niste tevi din productie pentru fosta Iugoslavie. Nu a vrut sa imi vanda. In perioada respectiva Balan nu ma suporta deloc.

De ce?
Stiam cam ce se intampla la Tepro Iasi. Cand veneam in Cehia, ii spuneam lui Zenek sa isi faca ordine in fabrica, pentru ca el era adevaratul patron. In doi ani nici macar nu a pus piciorul acolo. Zenek are foarte multe proprietati. El are bani, nu il doare capul. Nu are timp sa se ocupe de toate. Mai are cateva proprietati, o fabrica in Germania, mai are in Cehia…

Cum a ajuns Zenek sa cumpere Tepro Iasi?
Eu colaboram cu Zenek inainte sa cumpere fabrica. M-a intrebat daca stiu vreo fabrica de vanzare in Romania. Am venit cu Zenek si i-am aratat vreo sase fabrici. Zimbtub in Slatina, in Bucuresti. I-a placut Tepro Iasi. In acel moment era de vanzare. FPS-ul a vandut. Daca nu voiau sa o vanda, nu stiu de ce au mai vandut. Cine stia ce avea sa se intample dupa aceea?

V-a promis Zenek actiuni la Tepro?
Eu l-am ajutat pe Zenek sa ia fabrica. Am fost ca o firma de intermediere. Atata tot. Daca in timp firma a avut probleme, intermediarul este de vina? Este adevarat ca Zenek a zis ca, daca il ajut sa cumpere o fabrica in Romania, vom face o firma de intermediere amandoi, prin care se va face vanzarea de materie prima in Tepro. Nu stiu daca a facut Zenek o asemenea firma. Asta era inainte de privatizare.

Ce comision ati primit de la Zenek?
Am primit ceva, dar foarte greu. Am cumparat mai demult cateva depozite impreuna in Cehia. Depozitele s-au impartit in patru. Aveam o datorie catre el, iar atunci s-a compensat.

Interventii politice

Ati apelat la oameni politici din Cehia sa va ajute?
Am discutat cu Vaclav Klaus, presedintele actual al Cehiei, dar atunci nu era presedinte. Am mai discutat cu Milos Zeman, fostul prim-ministru, care a fost la o intalnire cu oamenii de afaceri cehi. Atunci, am discutat cu el trei minute. Nastase i-a promis atunci lui Zeman ca o sa vada ce se poate face in cauza mea.

Ce s-a intamplat dupa ce ati vorbit cu Zeman?
Ministerul Justitiei din Romania a cerut Curtii Supreme, sub semnatura doamnei Rodica Stanoiu, in numele Ambasadei Cehiei, sa stramute cauza de la Satu Mare. Ambasada Cehiei nu a facut acest lucru. Cum poate face un ministru asa ceva in numele cuiva? Actele sunt depuse si la Strasbourg.

Fostul premier, Adrian Nastase, a intervenit pentru dvs.?
Nu. Poate sa ma aresteze. Pe mine m-a pus in libertate Curtea de Apel Oradea, intr-o joi. Domnul Nastase a plecat sambata la Iasi. Acolo sindicalistii l-au intrebat de ce m-au pus in libertate. El a zis atunci ca o sa il sune pe procurorul general sa vada din ce cauza ne-a pus in libertate pe mine si pe Balan. Luni s-a facut recurs in anulare. Miercuri seara ne-a scos din spital pe mine si pe Balan, iar joi dimineata eram deja in arest. Daca un premier vrea sa puna pe cineva in libertate, ar putea sa il puna imediat.

Ati spus ca autoritatile romane au inventat acuzatiile la adresa dvs.?
M-a sunat un senator din Romania, cu o luna inainte sa ma aresteze, si mi-a spus: "Ai grija ca se discuta ca autoritatile vor sa ma aresteze". Nu l-am crezut atunci.

Ce legaturi aveati cu politicienii romani?
Nu am avut nici o legatura cu vreun partid politic. Dar aveam prieteni. Daca primaria sau vama avea nevoie de la Vaslui de vreo sponsorizare, venea si ne cereau mobilier. Veneau la directorul general, iar directorul venea la mine.

Din Romania la CEDO

Cum credeti ca se va termina procesul la Strasbourg?
Mi-as dori foarte mult ca, dupa finalizarea procesului de la Strasbourg, Romania sa caute adevarul. Vreau sa se reia toata cauza de la inceput. As vrea sa inceapa reconstituirea de la Hotelul Hilton din Bucuresti. Procurorul zice ca bataia s-a discutat acolo la masa de la Hilton. A zis ca eram si eu la acea masa, dar nu eram. Brencu a zis ca nu am fost prezent la masa. Am cerut sa ii audieze pe Zemek si pe cei trei cehi care erau acolo. La masa au mai fost romanii Balan, Brencu si Ciubotaru. A mai fost un ziarist romano-american, Costin. In plus, mai era o gramada de ziaristi acolo. Zemek a facut o conferinta ca sa faca o prelungire a termenului de prelungire cu un an. Trebuia sa faca o investitie de sase milioane de dolari. A facut o investitie de trei milioane si voia sa mai obtina prelungirea termenului cu un an ca sa faca restul de investitie.

Cine a pus recompensa pe dvs.?
Un politist in penitenciar mi-a spus sa am grija, ca s-a pus o recompensa de 5.000 de dolari pe mine. Dupa ce am terminat greva foamei, era acolo un recidivist care a fost arestat de trei ori pentru omor. Ciofu a pus aceasta recompensa.

De ce va voia mort?
A facut o cauza din memoria lui bolnava. Ca sa nu se afle adevarul ca a arestat niste oameni vinovati. Ca sa nu se mai afle adevarul. Ma gandesc ca Ciofu a fost pus de cineva. Imediat dupa ce a terminat cauza, a fost promovat la Bucuresti pana anul trecut. De ce credeti ca a fost promovat? Pentru ca si-a facut treaba asa cum au vrut.

Bonurile de valoare

Ce s-a intamplat cu bonurile de la Tepro Iasi?
Erau niste cecuri date de Zemek Zenek, pe care le-a pus intr-un plic sigilat pentru FPS. Acolo le-a dezlipit, apoi m-au sunat ca nu au fost depuse corect, pentru ca trebuia date catre Tepro ca si proprietar. Nu mai stiu ce s-a intamplat cu ele, ca Zemek s-a intalnit cu cei de la FPS.

Ce s-a intamplat cu firma Movas Vaslui?
Am facut investitii acolo, se poate verifica la FPS. Am cumparat doua cazane de 300.000 de marci atunci. Fostul director Mocanu a vandut pentru firma lui utilajele. El si le-a vandut printr-o firma din Bucuresti. Cand am venit la Movas, plateam pentru pacura intre 70.000 si 100.000 de dolari. Dupa ce am cumparat cazanele, nu mai plateam nimic pentru incalzire.

Cine a falimentat fabrica?
Elvacont Piatra Neamt a falimentat Movas-ul. A falimentat 70% din firmele din Vaslui. Bacanu il cheama pe judecatorul sindic. Elvacont-ul a condus fabrica sase luni si vindea mobila la un pret de 60%. Fabrica mea avea materie prima, aveam cui sa vand mobila, aveam utilaje, aveam de toate. 800 de muncitori au ramas atunci fara serviciu. Totul a inceput dupa ce am fost arestat. Politia din Vaslui mi-a facut dosar penal, dupa ce sindicatul a depus o plangere cum ca nu am facut investitii. Delegatiile le plateam din banii mei. Singurul lucru pe care l-a gasit politia a fost un bon de masa de un milion de lei.

Ce v-a marcat in inchisoare?
Am fost impresionat de cati oameni nevinovati stateau in inchisoare. Odata condamnati, nu aveau nici o sansa. Nu aveau posibilitatea sa isi faca dreptate. Stiu doi oameni din Iasi care au protestat fata de procurorul Ciofu. I-a bagat in inchisoare nevinovati. Au murit in inchisoare, dupa ce au facut greva foamei. In Romania nu a interesat pe cineva de ce au murit acei oameni. Eu am fost in greva foamei sapte zile. Atunci a venit un politist tanar si mi-a zis: "Inaintea ta a stat un om trei luni in aceasta celula din cauza lui Ciofu si a murit. Apoi urmatorul, tot in aceasta celula, a stat patru saptamani si a murit. Acum de ce mai tii greva foamei, ca sa mori si tu? Crezi ca, daca esti in greva foamei, rezolvi ceva? Doar ii faci o bucurie lui Ciofu". In acea perioada a venit la mine consulul Cehiei si nu i-a permis sa ma vada, deoarece nu avea cauza asa cum s-a gandit el ca ar trebui facuta. A doua zi consulul a plecat la Bucuresti.

EXTRADAREA IN ROMANIA A LUI PRIPLATA ESTE IMPOSIBILA
Virgil Sahleanu, fostul lider de sindicat de la Tepro Iasi, a fost asasinat in dimineata zilei de 7 septembrie 2000, la iesirea din holul blocului in care locuia. A fost injunghiat mortal de Claudiu Irinel Bahna si Ioan Tofan. La tribunal acestia au declarat ca l-au ucis pe Sahleanu pentru o suma mare de bani promisa de mai multe persoane incomodate de liderul sindical. La data de 2 iunie 2005, Priplata a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la opt ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav. La data de 28 iunie 2005, Priplata a fugit din tara. Tinca Gheorghe, fostul ambasador al Romaniei in Cehia, ne-a declarat in luna aprilie ca: Aceasta este o problema juridica intre doua state. Am cerut sa il extradeze, dar cehii nu vor acest lucru, cu toate ca au acest lucru prevazut in legea fundamentala. Daca eram in UE era altceva. Cand vom intra in Uniune nu putem face nimic. Pentru ca legea nu se aplica, ca atunci cand a fost condamnat nu faceam parte din UE. Din punct de vedere legal nu aveau decat sa refuze cererea noastra de extradare.
×