x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Grupul Minorităților bate în retragere cu privire la moțiune. În schimb, vrea un post de secretar de stat în Colegiul Director al CNCD

Grupul Minorităților bate în retragere cu privire la moțiune. În schimb, vrea un post de secretar de stat în Colegiul Director al CNCD

de Ion Alexandru    |    30 Sep 2021   •   07:10
Grupul Minorităților bate în retragere cu privire la moțiune. În schimb, vrea un post de secretar de stat în Colegiul Director al CNCD

Grupul Minorităților Naționale din Camera Deputaților, care numără 18 parlamentari aflați, din decembrie 2020, în tabăra pro-coaliție, dezminte, prin vocea liderului Varujan Pambuccian, că s-ar fi „sucit” cu privire la poziționarea față de PNL, în sensul că nu va susține nici moțiunea de cenzură a USR-PLUS, nici cea a PSD, pentru dărâmarea Guvernului Cîțu. Asta, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, grupul nu a onorat invitația de a participa la congresul PNL, de la Romexpo. În schimb, pe rolul Camerei Deputaților se află în dezbatere publică un proiect de lege inițiat de toți parlamentarii Minorităților, care vizează alocarea unui post pentru aceștia în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, cu rang de secretar de stat.

 

Surse politice acreditau, la începutul acestei săptămâni, că toți cei 18 parlamentari ai Grupului Minorităților Naționale din Camera Deputaților ar fi decis să nu mai susțină Guvernul Cîțu, întucât această susținere pentru PNL a fost acordată pe vremea când formațiunea era condusă de Ludovic Orban. De asemenea, sursele spuneau că Minoritățile s-ar fi înțeles cu PSD să sprijine moțiunea de cenzură a social-democraților, nu și pe cea inițiată de USR-PLUS și AUR. Iar primul semnal tras a fost acela că, la congresul PNL de sâmbătă, 25 septembrie, Grupul nu a onorat invitația organizatorilor de a participa la acest eveniment. 

După depunerea de către PSD a moțiunii de cenzură și stabilirea calendarului acesteia, liderul Grupului Minorităților, deputatul Varujan Pambuccian, a ținut să precizeze că „este o intoxicare informația privitoare la sprijinul oferit pentru moțiunea PSD”, subliniind că cei 18 parlamentari nu vor participa la nicio moțiune. „Nu au decât să își rezolve problemele singuri. Nu ne băgăm în porcăriile lor. Problema este între PNL și USR, să o rezolve cum vor. Eu nu văd în jurul meu - în afara câtorva care nu sunt nici de la PNL, nici de la USR - oameni capabili cât de cât să rezolve situația asta (pandemia – n.red.). Ce o sa fie? Probabil de la PNL cineva, dacă nu o să fie Cîțu. Nu văd absolut niciun deznodământ fericit la toată povestea asta”, a conchis acesta.

 

Proiect de lege depus în ziua ruperii Coaliției

Interesant este că, în 7 septembrie, exact în ziua în care miniștrii USR-PLUS au demisionat din Guvernul Cîțu, cei 18 parlamentari ai Grupului Minorităților Naționale au depus la Parlamentul României un proiect de lege care vizează modificarea și completarea Ordonanței de Guvern nr. 137/2000, privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare. Mai exact, se dorește completarea alineatului 2 al articolului 23, în sensul că „Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării să fie compus din nouă membri, dintre care un reprezentant al Grupului Minorităților Naționale din Camera Deputaților, cu rang de secretar de stat, care să fie propuși și numiți de Parlamentul României”. În prezent, formualarea Ordonanței este că această entitate este compusă din nouă membri. 

Proiectul a fost introdus în circuitul parlamentar pe data de 14 septembrie și se află pe masa comisiilor, iar, potrivit expunerii de motive, inițiatorii arată că este absolut necesară prezența Minorităților Naționale în acest Colegiu Director al CNCD, printr-un membru care să apere în deplină cunoștință de cauză drepturile, libertățile și valorile democratice ale minorităților naționale din România. CNCD este condus, în prezent, de un reprezentant al UDMR.

 

 

Premierul simte că are zilele numărate la Palatul Victoria

Cu sau fără sprijinul celor de la Minoritățile Naționale, moțiunea de cenzură inițiată, marți, de PSD va fi citită, astăzi, în ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților. Este primul pas înaintea votului, care a fost stabilit, prin decizie a Birourilor Reunite Permanente, pentru marți, 5 octombrie.

PSD, care numără 157 de parlamentari, va vota, cum este și logic, această moțiune, iar cei de la AUR, cu 43 de senatori și deputați, vor face același lucru. Ieri, USR-PLUS, care are 80 de parlamentari, a hotărât să voteze, la rândul său, moțiunea de cenzură, chiar dacă ea este inițiată de PSD și chiar dacă nu este de acord cu textul actului prin care social-democrații vor să dărâme Executivul. PSD se așteaptă să primească și voturile celor cinci parlamentari neafiliați, dar și al unor liberali care încă îi sunt loiali lui Ludovic Orban.

Florin Cîțu pare să fi înțeles, ieri, pentru prima dată de la declanșarea acestei crize, că, de săptămâna viitoare are foarte puține șanse să rămână la Palatul Victoria. În acest sens, el a făcut un apel către toți parlamentarii „responsabili” „să nu arunce țara în haos și să lase Guvernul fără prerogative de a emite ordonanțe de urgență”.

În prezent, liberalii și-au constituit două echipe de negociere, pentru a încerca să convingă cât mai mulți parlamentari să nu voteze moțiunea de cenzură, indiferent dacă sunt de la PSD, USR-PLUS sau AUR. Echipele de negociere vor discuta, conform unor surse politice, inclusiv cu propriii parlamentari liberali, care nu l-au susținut pe Florin Cîțu la congresul de la sfârșitul săptămânii trecute, să nu dărâme guvernul PNL. Ceea ce confirmă zvonul că aceștia au de gând să dărâme Executivul condus de proaspăt ales președinte al partidului.

×