x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Hitler Album Six". Un catalog pierdut al capodoperelor furate de naziști iese la lumină chiar de Ziua Victoriei

"Hitler Album Six". Un catalog pierdut al capodoperelor furate de naziști iese la lumină chiar de Ziua Victoriei

de Simona Lazar    |    09 Mai 2014   •   21:32
"Hitler Album Six". Un catalog pierdut al capodoperelor furate de naziști iese la lumină chiar de Ziua Victoriei

Un album vechi de aproape trei sferturi de secol, legat în piele, identificat ca fiind unul dintre documentele care conțin informații despre furturile de opere de artă comise de naziști la comanda lui Hitler, a intrat ieri, 8 mai, în posesia Arhivelor Naționale ale Statelor Unite.

Supranumit "Hitler Album Six" (Albumul lui Hitler 6), acesta se înscrie în seria altor 42 de documente similare, dintre care o parte au fost folosite, mai întâi, ca sursă de informații pentru comandoul special trimis de americani în Europa, în ultimele luni ale războiului, pentru a identifica și recupera capodoperele furate de naziști și, apoi, ca probe în procesele de la Nuremberg.

Albumul cu numărul 6 a ieșit la iveală abia în zilele premergătoare celei de a 69-a aniversări a victoriei Aliaților și înfrângerea lui Hitler, la 9 mai 1945.

Două întâmplări din ultimele luni au atras din nou atenția asupra obiectelor de artă furate de naziști, la comanda lui Adolf Hitler: premiera filmului lui George Clooney "Eroii Monumentelor", care relatează eforturile depuse de un comando american, compus din specialiști în artă, de a recupera aceste bunuri inestimabile (5 milioane de obiecte de artă au fost găsite și donate muzeelor Europei și foștilor proprietari) și "Cazul Gurlitt" sau "Cazul Comorii Naziste", care a cunoscut o spectaculosă turnură zilele trecute, o dată cu decesul colecționarului german Cornelius Gurlitt. 

Articolul complet în revistafelicia.ro.

×
Subiecte în articol: comoara nazista adolf hitler felicia