x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Icoana, o poezie tăcută

Icoana, o poezie tăcută

de Roxana Vintila    |    18 Apr 2009   •   00:00
Icoana, o poezie tăcută

Povestea unor icoane pe sticlă. Autori: Pro­fesorii "Grupului Şcolar Elie Radu" din Bucureşti. Personajele principale: elevii.Tradiţii... Un proiect pentru sufletul omului. Un proiect care sprijină valorile noastre. O întoarcere către divinitate prin intermediul copiilor.



Elevii de la Grupul Şcolar "Elie Radu" au des­coperit cu ajutorul profesorilor adevăra­tele comori româneşti. Şi una dintre cele mai preţioase cu siguranţă este cre­dinţa. Prin astfel de proiecte parcă inima noastră se hrăneşte spiritual într-un timp în care doar bogăţia materială pare a avea preţ. Despre simbolul celor mai frumoase icoane pe sticlă au încercat să ne "vorbească" un grup de elevi de la Grupul Şcolar "Elie Radu" din Bucureşti.

Cercul de Arte Plastice "Tradiţii" a fost înfiinţat în urmă cu mai bine de 15 ani în cadrul Grupului Şcolar de Construcţii Montaj "Elie Radu" din Bucureşti. De cu­rând, liceul a organizat concursul "Icoana pe sticlă - continuitate şi tradiţie", cu te­ma: "Reprezentarea Sacrului în Arta Populară Românească - Pictura de icoane pe sticlă". Într-o lume care pare că a uitat să mai creadă în îngeri, prin intermediul unor copii talentaţi, Grupul Şcolar "Elie Radu" ne-a invitat la un eveniment ce şi-a propus  o "colecţie impresionantă de va­lori": păstrarea tradiţiei; terapia prin artă; socializarea şi dezvoltarea spiritului de competiţie; încurajarea creativităţii şi a creatorului de frumos.

MISTERUL DIVIN
Cineva spunea că pictura este ca o poe­zie tăcută... o stare de a fi, o muză care în­cântă prin mii de culori şi forme. Am participat la o "expoziţie" de icoane pe sticlă care păstrează acel mister divin, poate sur­prins voit sau nu de elevii din cadrul unor licee din Bucureşti. Maica Domnului, figura cea mai des întâlnită în icoa­nele pictate de elevi, o înfăţişează pe Sfân­­ta Fecioară Maria aşa cum fiecare su­flet de copil şi-o imaginează. Iisus Hristos, deşi răstignit pe cruce, păstrează acel chip împăcat cu porunca divină. "Judecata de Apoi", "Răstignirea", "Fecioara Ma­ria cu Pruncul" sunt alte icoane superb pictate de elevii care au surprins cele mai importante simboluri religioase. Multe alte scene biblice  le puteţi descoperi dacă mergeţi în vizită la Liceul "Elie Radu". Veţi găsi aici o mulţime de icoane pe sticlă pic­tate cu suflet de copil. De asemenea, icoanele se află la diverse galerii din Bucureşti şi din ţară.

DĂRUIRE
"Vinovaţii" care s-au dedicat acestui pro­iect sunt: coordonatorul cercului şi organizator prof. Luminiţa Niculescu, prof. Mirela Alexe, prof. Oana Bărbulescu, prof. Anca Jugănaru şi director ing. Ioana Arieş. Au participat cu mare drag la acest eveniment cu un scop foarte precis: edu­caţia prin artă este foarte importantă pentru copiii societăţii noastre. Copiii din ziua de astăzi trebuie să se preocupe şi de altceva decât de "jocurile la butoane". So­cializarea, schimbul de experienţă, tera­pia prin artă, comunicarea şi educarea nonformală, cultivarea simţului elevilor pentru frumos, păstrarea tradiţiilor popu­lare şi valorificarea creaţiei sunt doar câteva dintre cele mai semnificative lucruri pe care un adolescent le poate învăţa dintr-un astfel de proiect. De cele mai multe ori, pictura te face mai sensibil, mai bun şi mai atent la tot ce este în jurul tău; îţi comunică o idee, o stare, un sentiment, un vis.

Concursul s-a desfăşurat într-o ambi­an­ţă deosebită, la sfârşit toţi elevii pri­mind diplome de participare. Câştigă­torii premiului 1 au fost: Haraga Ana Maria - Grup Şcolar "Elie Radu", Chiru Petrica - Grup Şcolar "Elie Radu", Creţu Ana Denisa - Şcoala 84, Jugănaru Vlad - Şcoala 84, Gălăţeanu Mihaela - Liceul "Tonitza", Vlad Mihaela - Liceul "To­nitza", Niculae Mădălina - Liceul "To­nitza", Dumitrache Luminiţa - Liceul "To­nitza", Aioanei Dra­goş - Grup Şcolar "Mi­hai Bravu", Mache Adrian - Şcoala Centrală, Gheorghe Ra­mona - Şcoala Centrală, Posirca Andreea - Şcoala 200 şi mulţi alţii.

×
Subiecte în articol: special radu şcolar elie elie radu