x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Inghetat la pieptul mamei

Inghetat la pieptul mamei

de Radu Tutuianu    |    25 Ian 2006   •   00:00
Inghetat la pieptul mamei

Luni dimineata, un bebelus a murit de frig in Sectorul 6. Mama nu are bani de cosciug si se teme ca gerul ii va rapi si celalalt copil. Familia ei traieste intr-o camera fara apa, lumina si gaz metan. Dupa necropsie, medicii legisti au inapoiat familiei alt cadavru, al altui bebelus degerat in judetul Teleorman.

In urma cu doua zile, un nou-nascut a congelat intr-o casa din Sectorul 6. Parintii n-au bani nici de cosciug. Medicii legisti au inapoiat familiei alt cadavru, al altui copil degerat. Vecinii o acuza pe mama de inconstienta.

Luni, la ora 8:30, mama s-a trezit si si-a descoperit feciorul, care nici nu implinise doua luni, inghetat. Imediat a fugit cu pruncul bocna la Spitalul Clinic de Obstetrica-ginecologie Giulesti, doua strazi mai departe, si l-a aratat medicilor, sperand ca micutul ei mai poate fi salvat. Garda spitalului nu a mai avut ce sa-i faca. Inimioara era inghetata din cauza gerului de peste noapte.

COPIL DIN FLORI. Baietelul, nebotezat, a fost trecut in actele de la maternitate cu numele Andrei Catalin Reptan. S-a nascut la 26 noiembrie, cantarind 2,7 kg. "Un copil absolut normal, sanatos si de aceea i-am dat drumul trei zile mai tarziu. Nu exista in registrul de internari o solicitare de acordare de ajutor la nastere din partea familiei Reptan", spune directoul prof. dr. Bogdan Marinescu. Mama, Claudia Maria Reptan, isi aminteste ca a cerut verbal, nu in scris, sa-si lase pentru o vreme pruncul la maternitate. Le-a explicat asistentelor ca n-are conditii sa-l tina acasa, ca tatal nu-l recunoaste, ca n-are nici un venit. Proaspata mama si-a luat odrasla si a plecat acasa cand a vazut ce ii arata asistentele: "Uitati, doamna, e plin salonul cu copii abandonati. Astia toti ajung pe strada. La fel vrei s-ajunga si al dumitale?".

DORMEA IN GER. Familia Reptan, sase persoane, locuieste intr-un fost sediu de partid, la colt de strada. Nu au baie, bucatarie, chiuveta, calorifer sau conducta de apa. Nici curent electric, nici gaz metan sa incalzeasca soba sau resoul. Ca si cum ar sta in mijlocul campului, cinci adulti si o fetita in varsta de 2 ani, sora copilului inghetat, dorm aparati de celofane si ferestre sparte. Pe la miezul noptii de duminica spre luni, valul de frig, care a ingrozit o tara intreaga, a izbit si in geamurile familiei Reptan. "Asa o vijelie a fost, ca s-a dat usa-n laturi si-a intrat gerul. Am pus pufoaica asta in fereastra", spune Maria Reptan, bunica lui Andrei. Femeia s-a uitat la micutul care dormea - peste patru zile ar fi putut sa implineasca doua luni. "L-am infasat, i-am dat de mancare, ca era mancacios rau, si am pus o pilota peste el. N-a zis nimic, saracutul." Dar s-au trezit cu el in dimineata urmatoare. Sloi de gheata.

ALT CADAVRU. A doua zi, un procuror a trecut pe la maternitate si s-a interesat de moartea nou-nascutului. Cadavrul a ajuns la Institutul de Medicina Legala, urmand ca familia sa il ridice marti. Dar surpriza! Cand Claudia Reptan s-a prezentat sa isi ridice copilul mort, i s-a dat alt cadavru. O familie din Teleorman venise cu alt prunc decedat din cauza frigului, iar medicii legisti cat au facut autopsiile au incurcat cadavrele micutilor. "Eu m-am uitat intr-o cutie de pantofi si am vazut ca un copilas era invelit intr-o patura ca a noastra, dar m-am gandit ca o fi patura altuia", spune bunica lui Andrei, care si-a dat seama ca trupul nepotelului ei era in drum spre Teleorman.

NICI UN BAN. Cum au ajuns cinci adulti in situatia de a nu-si putea incalzi copiii? Acum cinci ani, pe cand familia Reptan locuia intr-un apartament de doua camere, un notar si un patron de la o "firma de cruci" l-au prostit pe bunicul lui Andrei si i-au luat locuinta. Tatal si-a parasit nevasta si pe cei patru copii, iar acestia au gasit adapost in fostul sediu al Partidului Ecologist, unde locuiesc si astazi. Membrii familiei au lucrat la negru pe la restaurante, la spalatorii auto si brutarii. Din cauza ca n-are carte de munca, Claudia Reptan n-a putut beneficia de nici un ajutor de nastere cand i-a venit sorocul, acum doua luni.

ABANDONATI. "Adevarul e ca n-am fost sa cerem ajutorul de la nimeni. Doar o scrisoare am trimis la un ziar central si am cerut niste lemne. De Sarbatori n-am avut nimic pe masa", se plange mama pruncului ucis de inghet. Langa ea zambeste fiica-sa, o fetita de 2 anisori, care nu a inteles ca fratiorul ei a murit in mijlocul Bucurestilor. Daca ar putea zice mai mult decat numele ei, Izabela, copila ar spune: "Si eu tot in frig am crescut". Vecinii din mahala i-au ajutat pe cei din familia Reptan. Dar in ultima vreme nimeni nu mai voia sa le dea nici macar o cana cu apa. "Daca nu vor sa munceasca, daca nu strang de la gunoi brazi uscati si cutii sa-si faca foc in casa, lasa-i sa inghete", zice un vecin de pe strada.

SARACIE
"Daca aveam o groapa si bani de cosciug, il luam de la Medicina Legala, dar am optat sa-l ingroape Primaria, la cimitirul saracilor de la Straulesti" - Claudia Reptan, mama copilului degerat

MASURI DE LA PRIMARIE
In urma apelului nostru la Primaria Sectorului 6 in legatura cu situatia familiei Reptan, reprezentanti ai institutiei au declarat ca un inspector din cadrul Serviciului de Urgenta in Protectia Copilului va merge in Strada Tibles nr. 20. "In aceasta seara (n.n. - aseara), un inspector se va deplasa la locuinta familiei Reptan pentru a constata conditiile care sunt acolo. In functie de ce vom gasi vom lua masurile care se impun. Avand in vedere ca este vorba de inca un copil foarte mic, in varsta de 2 ani, care traieste cu familia in acel spatiu, e posibil ca acesta sa fie dat in plasament de urgenta la un asistent maternal, pentru a nu se mai intampla o asemenea tragedie", a spus Ionut Dumitreco, seful Serviciului relatii publice si mass-media. (Mira Balan)
×
Subiecte în articol: special reptan