x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri După mesele grele de Paşte trebuie să se revină imediat la dieta obişnuită

După mesele grele de Paşte trebuie să se revină imediat la dieta obişnuită

de Florin Condurateanu    |    10 Apr 2018   •   19:30
După mesele grele de Paşte trebuie să se revină imediat la dieta obişnuită

Obiceiul fermecător al românilor de a întinde o masă cu bunătăţi în toate ocaziile are pe podium ospăţul de Paşte. Pe masă te invită carnea grasă, maionezele, torturile, cozonacul, veritabile grenade pentru sistemul digestiv. Cum ne reechilibrăm după mesele copioase? A explicat, pentru Jurnalul, profesor doctor Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în gastroenterologie.

Florin Condurăţeanu: - Domnule profesor doctor Alexandru Oproiu, masa de Paşte este o încercare nu uşoară pentru sistemul digestiv, ospăţ cu grăsimi, ouă, cozonac. Trebuie să intre omul în “cantonament” de dietă după abuzul de alimente grele?

Prof. dr. Alexandru Oproiu: - Mesele de Paşte conţin alimente grele, lumea ştie, dar să mai fac ceva precizări. Carnea de miel nu e o carne uşoară, e grasă şi are uraţi, specifici cărnii de animal tânăr. Uraţii aceştia pot provoca crize de gută, cu acele dureri în degetul mare al piciorului încât suferinzii nu se mai pot încălţa. Trebuie să amintim că unii calculi sunt pe bază de uraţi, aşa că nu trebuie exagerat cu carnea de miel. Semnalăm că dintre alimentele grele din timpul festinului de Paşte  necazuri pot apărea şi de la maionezele cu ouă din belşug, este stimulată vezica biliară, mişcările mai accentuate pot lansa în circuit pietre, care duc la o nedorită pancreatită acută. De Paşte, se servesc torturi cu creme foarte bogate în ciocolată şi asta e o capcană. Atenţie şi la sarea prea multă din timpul acestor mese preţuite de români!

F.C.: - Ce atitudine trebuie să adopte după Paşte cei care sunt sănătoşi, dar au făcut excese gastronomice?

Prof. dr. A. Oproiu: - Oamenii care nu au avut suferinţe ale aparatului digestiv, după mesele prea bogate pot avea simptome de reflux gastro-esofagian, mâncarea se reîntoarce din stomac prin esofag până în cavitatea bucală. Sunt chinuiţi de arsuri, de accese de tuse, trebuie să nu se lungească în pat imediat după ce mănâncă, e bine să doarmă cu capul şi trunchiul mai ridicate, pe două perne.Aceştia trebuie să treacă la un regim cu grăsimi mai puţine, alimentele prea grase se evacuează mai lent din stomac. Ei trebuie să apeleze la pastile de Gaviscon, antiacide, 1-2 tablete mestecate la 1 oră după masă şi să nu uite nici de alcaline de genul bicarbonat. Cei ce se credeau sănătoşi se trezesc după masa copioasă cu dureri în dreapta abdomenului. Se poate să fie o litiază, pietre la vezica biliară, de care pacientul habar nu avea. Se declanşează o criză, trebuie ca suferindul să meargă la spital, e pericol să se pună diagnosticul de colecistită acută cu litiază. În urma mesei cu multe bunătăţi de la ospeţele de Paşte, unii resimt o durere în dreptul ombilicului, care radiază în stânga. Urgent cu maşina la spital, poate fi o pancreatită acută.

F.C.: - Ce se întâmplă cu cei care se vaită că obiceiul lor de a merge la WC s-a bramburit după mesele în care s-au îmbuibat cu mâncăruri grele?

Prof. dr. A. Oproiu: - Se înregistrează tulburări de scaun, cei care devin constipaţi trebuie să mănânce multe vegetale pentru favorizarea scaunului şi e cazul să ia  laxativul Herbolax. La extrema cealaltă, se situează cei care au diaree după abuzul de mâncăruri grele, ei trebuie să treacă la regim alimentar corect, iar dacă au şi febră se impune consultul la un spital de boli contagioase, e pericol de diaree bacteriană.

F.C.: - Cei cu boli de ficat erau sfătuiţi de dumneavoastră să nu se abată de la regimul impus de bolile lor şi să nu bea alcool deloc, dacă la mesele tentante au făcut paşi greşiţi şi au mâncat şi ei din bunătăţi ce trebuie să facă după ce Paştele a trecut?

Prof. dr. A.Oproiu: - Cei cu ciroză compensată, dacă nu au respectat restricţiile impuse de boală, sunt supuşi riscului ca faza compensată să treacă la ciroza decompensată cu ascită, cu lichid adică. Cei care ştiau că suferă de hepatită cronică, înfruptându-se din bunătăţi la masă, constată prin starea înrăutăţită că au ciroză acută decompensată. La bolnavii de pancreatită cronică prin excese alimentare boala se poate acutiza. Deci suferinzii de boli digestive, care nu au respectat regimul pot să-şi acutizeze bolile cronice. Cei cu ulcer gastric sau duodenal reacutizat să meargă la medic. Cei cu reflux gastro-esofagian trebuie să se apuce de măsurile impuse de boală şi să reînceapă administrarea de medicamente din clasa Omeprazol şi de Gaviscon.

Sfatul pentru cei sănătoşi este să nu continue mesele prea bogate în alimente grele, să revină la regimul alimentar obişnuit şi atunci nu este nevoie de nici o pilulă.

×
Subiecte în articol: dupa masa paste alexandru oproiu