x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri “Băsescu mi-a dat o lună să părăsesc ţara”

“Băsescu mi-a dat o lună să părăsesc ţara”

17 Feb 2013   •   14:40
 “Băsescu mi-a dat o lună să părăsesc ţara”
Corneliu Iacobov a refuzat oferta şefului statului, iar la scurt timp a fost anchetat. În prezent e la Rahova unde este încarcerat pentru 7 ani

Corneliu Iacobov, unul dintre cei mai bogaţi şi potenţi oameni de afaceri odinioară, este încarcerat la Penitenciarul Rahova pentru 7 ani de unde a acordat un interviu în exclusivitate pentru emisiunea “Vorbe grele” cu Victor Ciutacu de la Antena 3. Iacobov se declară o victimă a regimului politic condus de Traian Băsescu şi nu-şi doreţte decât ca, după ce va părăsi Cotroceniul şi va trebui să răspundă suspiciunilor care există la adresa lui cu casa din Mihăileanu, cu flota şi cu celelalte dosare, şeful statului să parcurgă etapele justiţiei “independente” construite de el,  să fie măsurat cu exact cu măsura cu care au fost măsuraţi  el şi alţii. El  consideră că Băsescu este  “Father of Justice –  tăticul acestei justiţii ”. Vă prezentăm fragmente din acest interviu:

V.C.: Care sunt capetele de acuzare care s-au transformat în condamnare la adresa dumneavoastră?


C.I.: Domnule Ciutacu, e aberant ce o să vă spun acum. Cauza mea se poate defini pe înîelesul tuturor cam în felul următor: există un hoţ, hoţul sunt eu. Nu există un portofel. Portofelul este un prejudiciu. Şi nu există un păgubit. Practic...

V.C.: Pe cine aţi furat?  
 
C.I.: Pe mine însumi. Pe mine însumi m-am furat şi pentru aceasta trebuie să ispăşesc 7 ani de închisoare. De ce am spus păgubit. Păgubitul este societatea RAFO. Societatea RAFO îmi aparţine mie. Mi-a aparţinut mie, acum nu mai îmi aparţine. Dar când discutăm, la data la care s-a început toată această anchetă penală şi culmea, coincide cu data în care Traian Băsescu a venit la putere după o lună, păgubitul este RAFO. Ori RAFO este societatea mea. RAFO, în timpul procesului penal în cele trei faze, a depus hârtii prin care spune că nu au nici o pretenţie de la mine sau de la ceilalţi doi directori care sunt şi ei arestaţi la această dată. Deci păgubitul spune că nu este păgubit. Dar păgubitul în acelaşi timp... eu sunt păgubitul, e societatea mea. Portofelul este cauza. Dom'le ce s-a întâmplat? O creanţă. Expertizele – şi sunt cinci expertize la dosar – spun că nu există prejudiciu.

V.C.: Şi atunci pe ce bază aţi fost condamnat?


C.I.: Am fost condamnat că m-am furat singur, că de fapt,  acuzaţia a fost aşa: complicitate la abuz în serviciu. Deci eu patron, sunt complice la cei doi directori generali ai mei care au vândut o creanţă a societăţii RAFO, care este a mea. Diferenţa, fiindcă nu s-a vândut creanţa la valoarea nominală, ci în condiţiile pieţei...(...) îl acuz pe Traian Băsescu că el este autorul moral al arestării mele şi al hăituirii mele timp de 7 ani în justiţie, veţi vedea că toate sunt publice şi sunt declaraţii de-ale lui Traian Băsescu, nu de-ale mele, domnu' Ciutacu. (...) în cei 7 ani de zile de hăituială politică, de control ANAF continuu, au reuşit să îmi distrugă tot grupul dintr-un motiv foarte simplu: că băncile nu-ţi mai dau credite din momentul în care eşti atacat de un preşedinte ca Traian Băsescu continuu, spunând că ai risc reputaţional.

“A fost cât pe ce să ne luăm la bătaie”

V.C.: Domnule Iacobov, într-o scrisoare pe care mi-aţi scris-o când eraţi în libertate, aţi folosit următorii termeni: Traian Băsescu a folosit justiţia pentru a mă dezonora, pentru a mă ruina şi într-un final, pentru a-mi răpi liberatea.ÎIntrebarea mea este ce aveţi dumneavoastră sau ce aţi avut de împărţit cu Traian Băsescu sau dânsul cu dumneavoastră? Pentru că  tot tirul dumneavoastră se îndreaptă evident împotriva domnului Băsescu.

C.I.: Am spus-o şi public şi o să revin la momentele pe care le-aţi spus dvs. Dar m-aţi întrebat ceva înainte. Fiind competitor în campania electorală şi director general sigur că am fost competitor cu Traian Băsescu până în momentul în care a candidat la preşedinţie când au început atacurile puternice asupra mea. În 2001 odată cu privatizarea societăţii RAFO. Dintr-un motiv foarte simplu. Fiindcă mă cunoştea, ne cunoşteam de foarte mult timp ştia foarte bine că eu repezint, sunt să zicem un radical la PSD-ului şi sunt potenţial finanţator al partidului, şi atunci avea un motiv foarte clar să mă atace. Doi, au existat pe parcursul atacurilor din 2001 până în 2004 ale lui Traian Băsescu la adresa mea atacuri publice au existat diverse confruntări între mine care au fost publice şi private. Unele dintre cele private au fost un episod de exemplu în 2002 la Intercontinental in Viena în care am fost cât pe ce să ne luăm la bătaie. Deoarece a vrut să dea noroc cu mine, era şi Miron Mitrea  pe atunci cu o acţiune în holul hotelului şi nu am vrut să dau mâna cu el. Şi m-a întrebat: Ce ai, măi Cornele, tu nu ştii că asta-i politica? Şi îi spun mă ataci continuu, mintţi continuu spui lucruri neadevăarate, dezinformezi populaţia îmi faci greutăţi foarte mari în a lua credite pentru RAFO, ştii foarte bine ce înseamnă RAFO. Şi el a spus: aşa-i politica, nu înţelegi? Şi m-am întors cu spatele şi nu am vrut să dau mâna cu el. Şi atunci a vrut să mă ia de umăr cumva şi a fost un pic o altercaţie, până la urmă s-a soluţionat cu faptul că unul a luat-o într-o parte a holului şi altul în altă parte. Asta-i o chestiune privată. Traian Băsescu este foarte răzbunător. (...) A ajuns preşedinte. Dup    ă ce a cerut de foarte multe ori din campania electorală să fiu arestat pe 16 ianuarie, sunt chemat la DIICOT fără nici o cercetare în prealabil şi sunt învinuit direct de procurorul Alina Bica. (...)

V.C.: Domnule Iacobov, între 12 decembrie 2004  când Traian Băsescu a fost ales preşedinte şi 16 ianuarie 2005 când sunteţi învinuit direct există o lună şi câteva zile. Şi vreau să fiu suficient de ferm şi aştept un răspuns ferm de la dvs. În perioada 12 decembrie- 16 ianuarie v-aîi întâlnit vreodată cu Traian Băsescu undeva şi v-a avertizat să fugiţi din ţară că o să fiţi arestat?

C.I.: Nu, niciodată nu m-am întâlnit cu el, în schimb aţi pomenit de o întâlnire la emisiunea lui Marius Tucă. Am avut acea întâlnire...

“Băsescu mi-a spus că nu  mă vrea în ţară”


V.C.: Dar a fost ante 12 decembrie.


C.I.: Da, a fost înainte cu Traian Băsescu. V-am spus că ne cunoşteam demult, el ataca RAFO continuu. Şi atunci, dacă veţi viziona din nou acea emisiune veţi vedea cum a fost. Adică el m-a acuzat că eu sunt hoţ şi i-am spus că hoţul strigă hoţii. Ceea ce spun şi astăzi. Hoţul strigă întotdeauna hoţii. A fost o emisiune în care Tucă a înregistrat inclusiv pauzele şi dacă o să vedeţi discuţiile inclusiv din pauze, Tucă a spus îmi pare rău că nu pot să dau pauzele fiindcă astea rămân în cinematografia română şi în cinemateca română. Ieşind cu Traian Băsescu pe scări, acesta îmi spune următoarea chestiune. Zice: măi Cornele, vezi că eu voi candida şi voi ajunge ori prim ministru ori preşedinte, dar voi ajunge preşedinte. Eu am început să râd, zic: n-ai să ajungi niciodată preşedinte. Zice: vezi că aşa mi-ai spus ţntr-o anumită confruntare tot publică că n-o să ajung nici primar al Bucureştiului şi am ajuns primar al Bucureştiului. Dar eu îţi dau un sfat. Care este sfatul? Ia-ţi familia, dacă ajung preşedinte, îţi dau o lună de zile termen ca să îţi iei familia şi să pleci din ţară aşa cum ai mai plecat pe timpul CDR-ului în America şi să stai în America atât timp cât eu sunt preşedinte, fiindcă nu te vreau în ţară.
Şi mi-a dat o lună. Deci vedeţi că Traian Băsescu dacă vă  uitaţi, ca exact o lună este până când am fost la DIICOT. Se ţine şi de cuvânt. O lună şi patru zile, da. Şi i-am spus textual: niciodată nu am să plec din ţară de frica ta.

V.C.: Discuţia asta s-a petrecut pe scările de la Antena1?


C.I.: Da, pe scările de la Antena1. Şi el a spus: bine, atunci te fac. Eu i-am spus ceva mai puţin protocolar, că mă  face, că exact aşa a spus că o să mă facă, în limbajul lui, ştiţi foarte bine că în acea periodă toată lumea se ferea de el vis-a-vis de limbajul suburban pe care îl avea. (...)

V.C.: Dumneavoastră nu aţi avut nicio întâlnire cu Băsescu între momentul alegeri lui ca preşedinte şi momentul întâlnirii de astăzi?


C.I.: Nu, absolut nici o întâlnire! Atât timp cât Băsescu era la Sinaia în 2004 şi îşi petrecea Revelionul la Sinaia, în Sinaia dacă o să vedeţi arhive, o să vedeti că atunci era o forfotă a omenilor de afaceri şi a omenilor politici, foarte mare, în Sinaia. (...) şi să vă spun de ce cred că Băsescu a folosit puterea pentru a se îmbogăţi. (...)

V.C.: Vreau să vă întreb concret referitor la avere, domnule Iacobov. V-a cerut cineva direct, preşedintele Băsescu, oameni din anturajul domniei sale, intermediari să vă  cedaţi business-ul noului regim politic şi să scăpaţi?


IT: Stolojan şi Anton au vrut săpreia RAFO

C.I.: Domnu Ciutacu, voiam să vă spun ceva ce nu am mai spus până acum. În perioada 2003-2004 RAFO a fost condusă de o societate numită V&V, al cărui preşedinte era Marin Anton.

V.C.: Ulterior deputat PDL.


C.I.: Ulterior deputat PDL, dar în V&V fusese asociat Theodor Stolojan. Theodor Stolojan prieten foarte bun cu Marin Anton, Marin Anton conduce RAFO, dar în acelaşi timp Teodor Stolojan în aceeaşi echipă cu Băsescu acuza continuu că Iacobov fură de la RAFO. Deci ei conduceau RAFO şi ei mă acuzau pe mine.

V.C.: Păi şi dumneavoastră de ce le-aţi dat conducerea RAFO?


C.I.: Pentru că între timp au venit alţi asociaţi, care mi-au prezentat prima dată, pe aceşti domni de la de V&V, pe Marin Anton şi pe ceilalţi ca ţi recuperatori de creanţe, ca să recupereze creanţe de la RAFO pentru că era foarte mult de recuperat. După care li s-a dat managementul şi eu am fost de acord să le dau management-ul.

V.C.: Bun, le-aţi dat managementul nu le-aţi dat şi afacerea.


C.I.: Nu, dar în momentul în care care manageriezi o afacere tu eşti la butonul de comandă şi nu acţionarul. Acţionarul se duce la adunarea generală a acţionarilor.

V.C.: Întrebarea mea este, era un pas premergător cedării afacerii?

C.I.: Sigura că da, deci a dorit Stolojan şi cu Marin Anton să preia afacerea.

V.C.: Dumneavoastră nu aţi dorit să le daţi afacerea?


C.I.: Sub nicio formă!

V.C.: Aţi avut discuţii în sensul ăsta?


C.I.: Sigura că da, sub nicio formă nu am vrut să le dau această afacere. Deci practic interesele lui Băsescu au fost politice şi personale, echipa Băsescu-Stolojan a vrut să ia această societate, RAFO. De ce? Considerând că eu finantţez o parte din partid pentru campaniile electorale, au vrut să pună mâna pe această societate.

V.C.: Ulterior societatea a fost vândută!


C.I.: Da, ulterior a fost vândută, dar înainte de a fi vândută aduceţi-vă aminte că ceea ce spuneam eu că RAFO oferă locuri de muncă, că plăteşte taxe... Stolojan, vedeţi arhivele şi vedeţi că în 2005-2006 Stolojan spunea acelaşi lucru ca şi mine. De ce? Eu deja fusesem închis, deja eram pe executare şi atunci ei au vrut să preia această societate, de care Băsescu sunt convins că nu este străin, având echipa foarte clară, făcând echipa cu Stolojan. Şi mai ştiu ceva! Băsescu a fost cărăuş, a fost comandant de navă, pe petrolier! El ştia foarte bine ce putere financiară are atât Patriciu cu două rafinării, cât şi Iacobov cu două rafinării. Dacă te uitai Iacobov era la PSD, Patricu era la PNL şi la PD nu era nici o rafinărie, trebuia să ia o rafinărie şi au zis să ia RAFO. Şi atunci cum putea să ia RAFO, trebuia liderul RAFO să fie murdărit, să fie dezavuat în faţa opiniei publice şi după aceea trebuia să fie executat. Ceea ce s-a ş întâmplat. (...)

V.C.: Domnule Iacobov mă uit ăîn aceeaşi scrisoare pe care mi-aţi trimis- o mai demult şi spuneţi aşa: două dintre judecătoarele care v-au condamnat fac parte din completul care l-a condamnat şi pe Adrian Năstase, de asemnea spuneţ că la apel motivarea sentinţei a durat fix un an, fix să se coordoneze cu sentinţa cu Adrian Năstase. Şi vă întreb cu subiect şi predicat, ăsta este un "Trofeul Calităţii" în oglindă sau nu?

CI: Exact! Domnu’ Ciutacu am să vă arăt din motivarea de la Curtea de Apel câteva fragmente, în care veţi vedea o similitudine, deşi nu sunt probe directe din dosarul "Trofeul Calităţii" (...) La Curtea de Apel un judecător să zicem foarte bine orientat, Stan Mustaţă, este şeful Curţii Penale I, şi ce fac ei... cum să-l condamnăm pe Corneliu Iacobov? Păi, ne trebuie completul care trebuie să fie de acord cu condamnarea lui! Şi atunci schimbă completul. În vreo 18 şedinţe îl schimbă de 5-6 ori, până le vin judecătorii care le trebuie. Cu două şedinţe înainte de a fi judecat pe fond aduce un judecător care nu participă la cercetarea judecătorească, un tânăr, care vine şi judecă cauza. În ce cauză? Într-o cauză de 48 de volume cu peste 20 de mii de pagini şi omul neparticipând la judecată se pronunţă împreună cu altă judecătoare, domnule este vinovat 7 ani! (...)

V.C.: Dumneavoastră acuzaţi de asemenea faptul că mulţi dintre magistraţii care au avut în lucru cazul dumneavoastră, în anchetă, în judecată, toţi au fost promovaţi...

C.I.: Da, de Băsescu!

V.C.: Şi aveţi nişte nume aici. Alina Bica, procurorul de caz (...)

C.I: Mă duc la tribunal unde Alina Bica cară după ea o judecătoare, o judecătoare tânără, trezită din somn, care răsfoieşte Codul Penal, nu se uită pe hârtii, nu se uită pe nimic şi spune: “27 de zile de arest pentru Iacobov”

 V.C.: Nicoleta Cristuş?


C.I.: Exact, ei, domnu' Ciutacu...

Un dosar de peste 20.000 de pagini, judecat în 50 de minute

CI: La Curtea Supremă de Justiţie am fost judecat în 50 de minute, un dosar de 48 de volume a fost judecat în 50 de minute, printre 50 de cazuri. Atât, 50 de minute – un dosar de 48 de volume cu peste 20 000 de pagini a fost judecat în 50 de minute.

V.C.: Ce sau cine urmează domnule Iacobov?

C.I.: Părerea mea e că Traian Băsescu, şi îl cunosc bine, de atâţia ani, nu va lăsa uşor puterea, se va bate până la ultima picătură de sânge deoarece ştie că dacă va pierde puterea va trebui să răspundă de foarte multe lucruri pe care le-a făcut abuziv în acest stat. Domnu' Ciutacu, pe de altă parte, Traian Băsescu e de acuzat pentru ceea ce a făcut, dar a avut atâtea unelte, a construit un regim. Eu cred că aceste unelte ar trebui pedepsite mai mult decât ar trebui pedepsit Băsescu, că Basescu e judecat, are o vină, treaba lui...dar ceilalţi, din carierism, din lichelism, din şantaj, din corupţie, au putut să construiască un asemenea stat…cred că sunt mai vinovaţi decât el…asta este părerea mea şi cred că noul guvern, noua putere politică va avea foarte mult de lucru, începând cu Constituţia, cu noua Constituţie, pentru a repune lucrurile pe un făgaş normal şi ca ţara asta să poata să aibă o şansă. Pe de altă parte, sunt convins că Băsescu va produce victime până-n ultima clipă de mandat…fiindcă aşa este obişnuit şi are foarte mult de pierdut…nu pierde numai preşedinţia, pierde posibilitatea de a se mai îmbogăţi.




Sursa: Media Image.ro

×