x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Basescu nu exclude un al treilea mandat

Basescu nu exclude un al treilea mandat

08 Iun 2004   •   00:00

INTERVIU

Proaspatul castigator al celui de-al doilea mandat la Primaria Capitalei pluseaza. Nu jigneste, nu anunta ca-i va extermina pe primarii PSD - dar pe cainii vagabonzi, da. Se declara chiar dispus sa coopereze cu Guvernul, ca doar "mandatul 2000-2004 n-o fi lasat fara invataminte chiar pe toata lumea". Pe Traian Basescu victoria absoluta l-a facut alt om. Unul dispus sa se pensioneze de la Primaria Capitalei.
OANA STANCU

  • Jurnalul National: V-ati revenit dupa anuntarea rezultatelor? Va asteptati?

    Traian Basescu: Da. Surprinzator, da. Eu am spus de vineri ca fac circa 60% si Mircea Geoana 32. De ce m-am fixat eu pe 32 nu stiu, dar am spus 32.

  • Cum va explicati, nu victoria dvs., care sa spunem, era previzibila, ci a Aliantei, la toate consiliile? Ati luat voturi la primari cu doua personaje absolut necunoscute electoratului, Adrian Inimaroiu si Cristian Poteras...

    Tot nucleul campaniei mele a fost "Dati-mi primarii de sectoare, dati-mi un consiliu general!". Iar acest mesaj am avut grija sa fie ultimul meu mesaj din campanie. Repetat de trei ori. In plus ei insisi au folosit foarte mult aceasta strategie ca primarii de sectoare (n.r. - candidatii) sa vorbeasca in toate intalnirile lor despre dorinta de a face echipa cu primarul general.

    Am fostm ai bun ca Geoana

  • Si de ce credeti ca v-au dat bucurestenii consiliul pe care l-ati cerut?

    Pentru ca am fost mai bun decat Geoana. Daca Geoana ar fi fost mai bun decat mine i-ar fi dat lui si primariile de sector si consiliul general. Daca eu am fost mai bun, mi le-au dat mie.

  • Ce v-a ajutat mai tare: o campanie cu un Basescu tacut, neagresiv, un outdoor cu umor, dar modest sau dimpotriva, panotajul excesiv al PSD?

    Probabil ca panotajul excesiv se trecea cu vederea. Noi am avut inteligenta sa blocam toata planificarea de campanie a PSD. Ei aveau totul construit pe opunerea unui diplomat, a unui om de saloane, unui Basescu agresiv, mereu suparat si gata oricand sa jigneasca. Am inteles acest lucru de la bun inceput si am spus "Unui diplomat ii opunem un alt diplomat". Pentru ca eu am crescut in porturi, dar am fost si la marile receptii. Asta e deosebirea intre mine si Geoana: el nu a fost inca in porturi.

  • Nu va pare rau ca nu ati utilizat aceasta educatie si in anii anteriori in relatia cu consilierii PSD?

    Nu, pentru ca pana la urma sunt un om care a trecut prin toate, imi adaptez comportamentul in functie de omul pe care il am in fata. Daca am in fata un om civilizat, nu am nici un motiv sa nu fiu civilizat, dar daca am in fata un "Vanghele", nu ai cum sa vorbesti civilizat cu Vanghele pentru ca nu te intelege.

    Alianta cu PRM

  • De acum cum veti trata cu consilierii PSD, ca sunt destui: ca-n saloane sau ca in trecut?

    Nu am nevoie sa fiu in confruntare cu ei pentru ca am o majoritate confortabila in consiliu si nu fac nici un secret din a spune ca oricand as fi bucuros sa primesc si sprijinul consilierilor PRM, spre exemplu, consilieri care au fost solidari cu mine in legislatura trecuta. Atunci cand consilierii PD si PNL au demisionat, au demisionat si ei ca semn de respingere a atitudinii majoritatii PSD din consiliu.

  • Ati obtinut acest consiliu pe care l-ati cerut bucurestenilor. Ce urmeaza acum? Cine va raspunde - asa cum va intreba aseara cineva - pentru nerealizari?

    Nu-i decat un singur responsabil: eu. Trebuie sa recunosc ca electoratul bucurestean a avut o reactie extraordinara la solicitarile mele, practic mi-a dat tot ce am cerut. Eu nu mai am nici o scuza in fata electoratului. Iar programul meu este biblia mea in acest mandat. Nu am nici o scuza daca nu se indeplineste nici macar o litera din acel program.

  • Cum veti raspunde?

    Cum raspund politicienii. N-o sa ma poata duce nimeni la puscarie. Dar voi fi un politician compromis daca nu-mi realizez progamul in conditiile in care am primit tot ce am cerut de la bucuresteni.

  • Se opreste acest program la 2008 sau ne mai asteptam la inca un mandat?

    Nu. Se opreste la 2008. Dar nu exclud inca unul.

  • In 2000 ati promis doua mandate. Acum cate vreti?

    Eu am o obligatie asumata pana in 2008, dar cine stie? Poate discutam si 2008 - 2012... Pana la urma sa remodelezi un oras e mult mai mult decat orice pentru un politician. Sa lasi in urma ta un oras care in mandatele tale a devenit prietenos cu locuitorii lui, e extraordinar.

  • Cum comentati prezenta la vot?

    Modificarea legislatiei nu a mai fost stimulativa pentru prezenta la vot. Daca imi este permis sa merg mai departe, pana cand ajungem la nivelul de responsabilitate civica specific unor tari cu un electorat bine pus la punct din punct de vedere politic, poate ca ar trebui sa introducem votul obligatoriu.

    Trebuie sa recunosc: pe mine m-a avantajat slaba prezenta la vot, pentru ca sunt politicianul cu cel mai stabil electorat in Bucuresti. Electoratul meu a venit la vot si asta explica 60% la 30%.

  • Adica al PSD nu a venit?

    Probabil. Nehotaratii. Prestatia slaba din campanie, excesul de outdoor care a aratat o opulenta nelalocul ei, o aroganta, o sfidare a bunului simt, au facut pe multi sa nu vina la vot, in conditiile in care nu erau suporterii mei, ci ai PSD.

    Intru cu buldozerul

  • Ati anuntat o curatenie a administratiei locale. Asta inseamna ca primarii de pana acum trebuie sa se pazeasca pentru ca le veti intra in sertare?

    Obiectivul meu major este stoparea fraudelor. Cele care au timp de mers inapoi sunt institutiile statului. Unde voi intra cu buldozerul voi intra pe acele puneri in posesie facute in parcuri. Spatiile comerciale au fost transferate la sectoare vandute cu terenuri cu tot. Toate aceste contracte le voi ataca in instanta, ca fiind ilegale. Domeniul public, parcurile, nu pot fi vandute de nimeni.

  • Dupa care? Ce e pe lista lucrurilor pe care nu ati putut sa le faceti in acest mandat?

    Oh, sunt multe lucruri care merg in continuare. Derulez multe credite, dar si aici va trebui sa discut si cu Guvernul revenirea pe proiectul pasajului de la Basarab, pe proiectul parkingului de la Gara de Nord, pe modernizarea tramvaielor in uzina RATB, proiecte care au fost anulate si asupra carora va trebui sa revenim.

  • Veti reusi sa va intelegeti, ca cel putin pana la toamna veti avea un guvern PSD?

    Atata timp cat Guvernul va intelege ca eu nu sunt primarul peste cladirea asta, ci am responsabilitatea a ceea ce se intampla intr-un oras locuit de 2 milioane de bucuresteni, nu vad de ce nu putem sa colaboram in garantarea executarii acestor proiecte. Nu cred ca mandatul 2000 -2004 a lasat fara invataminte chiar pe toata lumea.

  • Ce Bucuresti promiteti pentru 2008?

    Exact ce am spus si in campanie. Daca in 2004 orasul este putin mai curat decat in 2000, ii asigur pe bucuresteni ca in 2008 va fi un oras curat. Daca in 2004 avem putin mai putini caini decat in 2000, ii asigur ca-n 2008 nu vom avea caini fara stapan. Daca in 2004 avem o aglomeratie teribila pe zona centrala si un nivel de poluare foarte ridicat, ii asigur ca in 2008 vom avea o zona centrala descongestionata. Daca in 2004 inca ne este frica de facturile la incalzire, ii asigur ca in 2008 vor plati exact atat cat consuma.

  • Ce faceti cu cainii?

    Reiau programul din 2000-2001, care a fost blocat, si-l reiau cu toata duritatea.

    "Ni-cio-da-ta!

  • Pleaca Traian Basescu in toamna la Guvern sau Cotroceni?

    Ni-cio-da-ta! Stiti ce vreau sa intelegeti? Ca politica nu-mi poate da o satisfactie mai mare decat aceea de a fi omul care a facut un Bucuresti curat si mai placut pentru locuitorii lui. Nu ma intereseaza nimic altceva: nici sa fiu presedintele Romaniei, nici sa fiu prim-ministru, viata mea e legata de acum de ce voi reusi sa fac in Bucuresti.

  • Adica va pensionati de la Primaria Capitalei?

    Nu stiu. Daca nu voi termina ce mi-am propus sa fac pana in 2008, voi mai cere un mandat. Depinde cand voi considera ca mi-am indeplinit obligatiile fata de bucuresteni.

  • Va mai retrageti de la sefia PD acum, ca ati dat un semnal intregii tari?

    Categoric da! Avem obligatia schimbarii generatiei de politicieni din fruntea partidelor politice. La conventia din mai 2005, eu cred ca este cazul sa avem un presedinte mai tanar, care sa reprezinte noua generatie de politicieni din PD. Ce sa spunea Darius Valcov? Si e in turul doi la Slatina. Ce va spunea Cezar Preda? Si e in turul doi la Buzau. Generatia asta de politicieni in care eu cred e cea care trebuie reprezentata si la varful partidului.

  • Nu ii pacaliti pe oamenii carora le cereti sa voteze PD, iesind din joc?

    Dar cum sa ies din joc? Eu nu plec din politica! Raman in Biroul Permanent National, dar cred ca noul PD, pe care il construiesc din 2001, trebuie reprezentat chiar de o figura noua de politician.

  • E o figura nascuta din alegerile locale?

    Da. Se naste definitiv acum.

  • Boc?

    Si el poate fi o optiune.
  • ×
    Subiecte în articol: basescu interviu psd