x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Boc vrea o palarie mai mare pentru Cotroceni

Boc vrea o palarie mai mare pentru Cotroceni

15 Oct 2004   •   00:00

INTERVIU

Primarul PD al municipiului Cluj-Napoca i-a sugerat lui Traian Basescu o noua abordare a institutiei prezidentiale, aceea a unui presedinte-jucator, nu spectator, care munceste cot la cot cu primul-ministru. Emil Boc ne-a explicat cum poate fi realizat acest lucru din punct de vedere constitutional.
OANA STANCU

  • Jurnalul National: Domnule Boc, care sunt articolele din Constitutie care ar permite transformarea presedintelui-spectator intr-unul jucator?

    Emil Boc: In primul rand este vorba de articolul 80 aliniatul 2, care spune foarte clar ca presedintele Romaniei indeplineste functia de mediere intre puterile statului si intre stat si societate. Este o functie a presedintelui care nu a fost descifrata si utilizata de catre presedintii Romaniei, care au inteles ca trebuie sa stai pasiv si sa contempli ce se intampla in viata sociala si sa mai rostesti un discurs din cand in cand. Aceasta functie iti da dreptul sa te pronunti pe marile confruntari pe care societatea le are la un moment dat: coruptie, saracie, locuri de munca, fiscalitate si sa ceri Guvernului intreprinderea de masuri active de rezolvare a acestor probleme. Daca presedintele va sta pasiv, nu mai exista in sistemul nostru politic un alt personaj care sa aiba legitimitatea data de vot sa rezolve problemele cetatenilor.

  • Dle Boc, cum poate presedintele sa intervina si sa spuna Guvernului: "Dati salarii mai mari oamenilor pentru ca eu ii reprezint pe ei in fata institutiilor statului!"? Nu e o incalcare a separatiei puterilor in stat?

    Nu. Presedintele face parte din puterea executiva. In interiorul ei, el trebuie sa isi asume un rol mult mai activ, pentru ca membrii Cabinetului, inclusiv primul-ministru, sunt rezultatul unor compromisuri politice, al unor conjuncturi de moment, sunt numiti, nu alesi. Presedintele are o legitimitate mai mare decat prim-ministrul. Si are modalitatile constitutionale de a se implica.

  • Care sunt parghiile?

  • 1) Participarea la sedintele Guvernului.
  • 2) Adresarea de mesaje natiunii, care sunt de fapt veritabile programe de guvernare, veritabile prioritati nationale care trebuie puse in practica de catre Guvern. Acesta este spiritul Constitutiei pe care pana acum nu l-au inteles multi.
  • 3) Arma referendumului national. Total neutilizata. Nici macar ca amenintare nu a fost folosita. Cand presedintele Romaniei poate supune poporului prin vot direct o problema de interes national sau chiar un proiect de lege care a trecut prin Parlament, dar nu in forma ceruta de presedinte. Se poate crea o presiune imensa asupra Parlamentului si a alesilor nationali de a crea proiecte in concordanta cu interesul national pe care presedintele trebuie sa-l exprime pentru ca el are cel mai inalt grad de legitimitate. Apoi refuzul de a promulga o lege a fost utilizat pana acum doar pe chestiuni formale, nu de fond, nu Codul fiscal, nu legi importante - si are acest drept suveran sa refuze promulgarea unei legi.

    Referendumul

  • O data...

    O singura data, dar e un semnal foarte important.

  • Daca Guvernul nu tine cont de acel referendum, ce poate sa faca seful statului?

    Guvernul este obligat sa tina cont de referendum pentru ca, potrivit Constitutiei, este cel care il organizeaza. Si in cazul in care referendumul i-ar da dreptate presedintelui, nu Parlamentului, in mod normal - trebuie scris in textul Constitutiei - Parlamentul trebuie sa se autodizolve si sa se organizeze alegeri anticipate pentru ca inseamna ca Parlamentul nu mai este expresia vointei corpului electoral.

  • Dar scrie asta in Constitutie?

    Dizolvarea propriu-zisa nu este prevazuta, dar rezulta din logica democratica constitutionala. Cred ca si Romania va ajunge la acest standard de democratie cand cel care este infrant prin vot isi da imediat demisia.

  • Deci, dle Boc, ne aflam in situatia urmatoare: referendumul da dreptate presedintelui, dar Guvernul si Parlamentul nu au nici o obligatie constitutionala sa demisioneze.

    Nu este obligatie imediata, dar este o obligatie morala pentru Parlament de a se autodizolva, si cazand Parlamentul, cade si Guvernul. Uitati-va la modelul francez! In ’69, Charles de Gaulle a organizat un referendum national. Poporul nu i-a dat dreptate la cel de-al doilea sau al treilea referendum si la noua minute dupa ce a aflat rezultatele referendumului si-a dat demisia.

  • Da, dar este o chestiune morala, nu o obligatie...

    Da, dar eu vorbesc de democratie, nu de dictatura.

  • Cat de des va putea sa faca un presedinte astfel de referendumuri?

    Nu e prevazut in Constitutie, nu exista o limita. Cu siguranta nu trebuie banalizat, dar trebuie utilizat pe probleme de importanta majora. Stiti cum se spune in teorie, bastonul care sta in dulap e cel mai periculos baston. Nu-l arati in fiecare zi, dar stii ca este acolo si il poti utiliza. E, Traian Basescu va tine acest baston al referendumului national in dulapul de la Cotroceni si nu-l va vantura in fiecare zi, dar il va utiliza cand va fi nevoie. Cand statul adopta politici, realizeaza practici care sunt contrare intereselor cetateanului, presedintele este obligat sa intervina.

  • Cum?

    Eu v-am spus modalitatile: participarea la sedintele Guvernului, adresarea de mesaje politice natiunii, organizarea referendumului national. De asemenea, prin intermediul CSAT, unde practic are reuniti peste jumatate din membrii Cabinetului si cei mai importanti, poate impune politici in interes national. Coruptia prezinta si ea un pericol pentru siguranta nationala, nu doar chestiunile care tin de armata.

  • Bun, presedintele constata ca anumiti ministri sunt corupti. Ce poate sa faca?

    Poate solicita inceperea urmaririi penale, potrivit articolului 109 din Constitutie: "Numai Camera Deputatilor, Senatul si presedintele au dreptul sa ceara punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Presedintele poate dispune atunci suspendarea din functie". Acestea sunt prerogative foarte tari. L-ati vazut pe dl presedinte Iliescu facand acest lucru? Nu l-ati vazut! Nu stai sa astepti prescriptia faptelor. E un cutremur in sistemul politic si un semn ca nu mai ramai pasiv.

    Coabitarea politica

  • Daca Traian Basescu ar fi ales presedinte, dar Guvernul l-ar face Uniunea Nationala PSD + PUR, il vedeti pe Traian Basescu sa faca echipa cu un Adrian Nastase premier?

    O asemenea practica este cunoscuta drept practica coabitarii in regimul politic cand cele doua institutii practic se cantoneaza strict in prevederile constitutionale si fiecare isi exercita atributiile fara a mai exista si solidaritatea umana necesara in acest demers. Recunosc ca este mult mai greu sa iti exerciti prerogativele constitutionale, dar nu afecteaza fundamentul in ansamblu.

  • Dar nu se poate produce un efect invers, atunci cand presedintele, care are o alta culoare politica decat Parlamentul, sa fie izolat? Vine, adreseaza mesaje natiunii si nu-l baga nimeni in seama...

    Presedintele are suficienta vizibilitate in sistemul nostru politic pentru a nu fi un cuc, ci un cantaret, un actor important.

  • Bun, se duce in sedinta de guvern, o prezideaza alaturi de primul ministru, isi spune punctul de vedere, se duce in Parlament, adreseaza mesaje natiunii si nimic. Ce poate sa faca in conditiile astea? Face si referendum, tara ii da dreptate si Parlamentul nu demisioneaza.

    Patesc ce a patit PSD in Bucuresti. Sunt spulberati de pe scena politica cei care nu tin cont de ce face presedintele.

  • Dar dupa patru ani, nu in timpul mandatului. Noi discutam despre ce poate sa faca presedintele in timpul mandatului.

    Asta e, Constitutia nu iti permite sa faci din presedinte un dictator.

    PERICOL

    "Daca presedintele va sta pasiv, nu mai exista in sistemul nostru politic un alt personaj care sa aiba legitimitatea data de vot sa rezolve problemele cetatenilor" - Emil Boc despre rolul presedintelui

    BASTON

    "Bastonul care sta in dulap e cel mai periculos baston. Nu-l arati in fiecare zi, dar stii ca este acolo si il poti utiliza. E, Traian Basescu va tine acest baston al referendumului" - Emil Boc despre referendum

    OBLIGATIE

    "Nu este obligatie imediata, dar este o obligatie morala pentru Parlament de a se autodizolva, si cazand Parlamentul cade si Guvernul" - Emil Boc despre dizolvarea Parlamentului
  • ×