x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri „Cel mai bun pentru creier e somnul între orele 22.00 și 24.00”

„Cel mai bun pentru creier e somnul între orele 22.00 și 24.00”

de Florin Condurateanu    |    07 Dec 2020   •   19:00
„Cel mai bun pentru creier e somnul între orele 22.00 și 24.00”
Sursa foto: Pexels

Profesorul doctor Alexandru Vlad Ciurea a fost director al Spitalului Universitar de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”, unde a adus un performant aparat de intervenţii cu laser Gamma Knife. Este autorul a numeroase tratate de medicină a creierului.

 

 

 

Florin Condurăţeanu: Domnule profesor Vlad Ciurea, lumea tot povesteşte cum merge la sală, să-şi întreţină muşchii pectorali, abdominali, silueta, dar mai nimeni nu vorbeşte ce antrenament ar face pentru întreţinerea şi prospeţimea creierului, materia de lux a organismului. Ce putem face pentru a-l păstra în formă pe Măria Sa Creierul ?

Prof. Vlad Ciurea: Chiar aveţi dreptate cu formularea Măria Sa Creierul. Este compus din 10 la puterea 11 neuroni, care stabilesc legături între ei în număr uriaş, prin ceea ce ştiinţa numeşte sinapse. Încă de la Darwin este valabilă teoria „funcţia creează organul”. Pentru a ţine în formă creierul trebuie să-i asigurăm activitate, să vorbim mult între noi, să lansăm idei, să dezbatem mereu gânduri, impresii. Când mi-aţi pus această întrebare, în emisfera stângă s-a instalat această informaţie, apoi s-a mutat procesul în partea dreaptă a creierului, unde a intrat într-un veritabil malaxor, s-au pus în mişcare o mulţime de procese, apoi s-a mutat totul din nou în emisfera stângă unde este vorbirea şi am trecut la explicaţii, teorii. Aveţi dreptate când aţi menţionat că există retină, cornee, cristalin, dar noi vedem cu creierul, cu centrul vederii din creier, urechea are labirint cu lichid, cu cristalele pentru echilibru, cu timpan, dar auzim tot cu creierul, cu centrul unde vin informaţiile de la aparatul auditiv. Omul este o fiinţă socială, trebuie să vorbim, să schimbăm idei cât mai multe între noi, aşa antrenăm creierul, cum subliniaţi dumneavoastră.

 

F.C.: Gradul de inteligenţă are legătură cu mărimea creierului ?

Prof. Vlad Ciurea: Inteligenţa este proporţională cu numărul de legături stabilite între neuroni, de schimbul de informaţii între ei. Unii oameni se nasc mai deştepţi, alţi mai puţin deştepţi, dar se şi cultivă antrenarea creierului, dându-i cât mai multă treabă.

 

F.C.: Există în creier un centru al agresivităţii? În piesa „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, Florin Piersic juca rolul unui găligan care fusese violent. I s-a extirpat chirurgical acest centru al agresivităţii, parcă i se zicea lobotomie, şi devenise o legumă...

Prof. Vlad Ciurea: Da, există şi un centru al mâncării, al builimiei şi un centru al sexualităţii. Dacă trece o frumuseţe de fată cu siluetă de balerină, bărbaţii se uită admirativ după ea, în creier se activează pe moment centrul sexualităţii şi aşa mai departe.

 

F.C. : Cum este cu creierul şi cu visele ?

Prof Vlad Ciurea: Cel mai bine se odihneşte creierul în somnul dintre orele 22.00 şi 24.00. Apoi în creier se pun în mişcare procese complexe de memorare, de selecţie. Mă întrebaţi de vise şi creier. Dacă un băiat s-a plimbat cu iubita lui într-o escapadă într-un parc romantic, o va visa. Dar unii visează, alţii nu.

 

F.C.: Este atât de uriaş capitolul creier, încât ne-ar trebuie zeci de interviuri pe această temă. Şi vom relua subiectul. Până una-alta, e un sâmbure de adevăr în legenda din popor că unele mâncăruri fac bine creierului, de exemplu peştele ?

Prof. Vlad Ciurea: Important pentru creier este când mănânci ceva care să-ţi facă plăcere. Bunicul meu spunea: „Pune-ţi în mâncare cât mai multe frunze din grădină, multe vegetale”. Acestea conţin o bogăţie de vitamine, minerale, nutrienţi. Şi să nu uităm să dăm creierului multă apă, îi face bine, el este peste 70% apă.

 

Neuronul este prima celulă care se naşte în organismul pruncului. Dar pierdem, de-a lungul vieţii, un neuron pe secundă.

 

×
Subiecte în articol: Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea