x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Dan Negru: “În copilărie vroiam să ajung şofer de TIR”

Dan Negru: “În copilărie vroiam să ajung şofer de TIR”

25 Noi 2014   •   21:19
Dan Negru: “În copilărie vroiam să ajung şofer de TIR”
Sursa foto: MIHAI STETCU

“Academia Vedetelor”, “Ciao, Darwin”, Revelioanele, “Next Star”... Dan Negru vorbeşte cu sinceritate, la ceas aniversar, despre toate acestea şi despre multe altele.

■ Cum a fost începutul tău în televiziune?
■ S-a întâmplat atât de demult că nu prea mai ţin minte. Ştiu doar că la una din emisiunile mele, Vali Sterian a fumat atât de mult în platou încât nu se mai vedea nimic la camere, iar operatorii de imagine l-au rugat să nu mai fumeze. De neimaginat azi aşa ceva...

■ Cum a început colaborarea cu Antena 1, în ce context s-a produs? Îţi mai aminteşti primele zile aici?
■ Sincer, am refuzat prima ofertă a Antenei, era un show de vară în care nu am crezut foarte tare, apoi, după un an, mi-au propus o nouă colaborare care mi-a surâs. N-a fost niciodată vorba de bani, ci doar de bucuria de a face televiziune. Îmi amintesc că în prima zi am fost debusolat să descopăr cât de mici erau decorurile Antenei comparativ cu cele ale TVR-ului, care erau uriaşe. Apoi, m-am obişnuit şi au venit performanţele.

■ Eşti prezentatorul care a găzduit cele mai multe formate de televiziune. Câte au fost la număr şi care dintre ele ţi-au adus cea mai mare satisfacţie?
■ Numărul lor nu contează deloc, contează performanţa lor şi am avut şansa ca multe dintre ele să facă istorie în divertismentul de televiziune. Adeseori întâlnesc oameni care-şi amintesc de acvariile de la “Academia vedetelor”, deşi au trecut 15 ani de atunci sau de “Ciao Darwin”, deşi au trecut 10 ani... Nu am un format preferat, fiecare e o parte din viaţa mea.

■ Antena 1 împlineşte 21 de ani. Dacă ar fi să faci un top 5 al întâmplărilor memorabile din viaţa ta, personală şi profesională, care ar fi acelea?
■ Naşterea copiilor, căsătoria, prima mea zi de radio în 1990, prima mea zi de televiziune în 1994 şi ziua în care am decis să mă mut la Bucureşti, lăsând Timişoara.

■ De 15 ani eşti gazda Revelionului de la Antena 1, petreci alături de români în ultima noapte din an. Cum e să fii campionul audienţelor din seara de Revelion? Cum îi place lui Dan Negru omul şi nu vedeta de televiziune să petreacă Revelionul?
■ Nu am avut niciodată în anii ăştia un Revelion în care să nu am un televizor în preajma la care să mă uit ca să văd ce face concurenţa peste Revelionul nostru. Soţia mea s-a obişnuit cu asta şi încet, încet, se obişnuiesc şi copiii. Sunt workaholic, recunosc, chiar şi în noaptea de Revelion.

■ La ce meserie visai în copilărie?
■ Speram să ajung şofer de TIR, îmi plăceau la nebunie maşinile mari. Şi acum mi se întâmplă ca în parcări să întâlnesc şoferi care mă lasă să le conduc tirul, să fac o tură cu maşina lor. Am permis de conducere necesar. Îmi plac maşinile mari.

■ Care ar fi sfatul tău pentru un tânăr care îşi doreşte să înceapă o carieră în televiziune?
■ Să nu-şi dorească de la meseria asta celebritatea, cei caută televiziunea pentru celebritate vor eşua. E adevărat, celebritatea e dovada faptului că ai reuşit, nu poţi să ajungi un om bun de televiziune şi să nu te cunoască nimeni. Dar scopul trebuie să fie altul, bucuria meseriei.

■ În ce direcţie crezi că se îndreaptă televiziunea în momentul de faţă?
■ Încet, încet, breasla trebuie să înceapă lupta cu netul, second screen e cel mai periculos adversar al televiziunii. Şansa mea a fost că mi-am construit cariera când televiziunea nu avea rival, acum e tot mai greu, oferta e tot mai mare în televiziune, dar şi în afara ei. Cândva, singura alternativă a televiziunii era cartea. Acum totul e dinamizat. Asta e lupta pe care televiziunea o să o ducă în anii ce vor urma... Nu mai ai răbdare să te uiţi la televizor fără să îţi verifici telefonul sau laptopul. Second screen-ul va face ravagii.

De ce eşti pasionat?
N-am o pasiune fixă pentru care să fac sacrificii, îmi plac multe, dar comune tuturor, de la vacanţe la filme, de la muzică la baschet. N-am o fixaţie şi nici n-am făcut sacrificii ca să colecţionez timbre în adolescenţă.

Eşti singurul moderator tv din Europa care a realizat simultan show-uri tv lider de audienţă în două ţări, România şi Moldova. Care sunt obiectivele pe care ţi le-ai setat pentru următoarea perioadă?
Să rămân moderatorul care adună public numeros în România Mare, dincolo şi dincoace de Prut. E una din marile mele realizări în viaţă. Ce şansă mi-a dat viaţa să fiu moderatorul Revelioanelor sau a serilor de Crăciun în România Mare, într-o vreme în care ţara era împărţită în două state, Moldova şi România. E lucrul de care poate Dara şi Bogdan vor fi mândri cândva...

Next Star este un talent show 100% românesc, pe care l-ai creat împreună cu Dana Mladin. Ai luat în calcul varianta de a porni un business legat de formate de televiziune?
Nici “Te pui cu blondele?” nu mai e deloc ceea ce era la început, am adaptat show-ul după chipul şi dorinţa publicului. Totuşi, asta e o altă meserie. Mă bucur că am construit împreună un brand românesc puternic şi cred că ăsta e viitorul. A celor care construiesc şi nu a celor care cumpără.

×