x close

Daniel Barbu: Din viaţa publică românească lipseşte aproape cu desăvârşire caracterul

0
09 Feb 2018 - 10:21
Daniel Barbu: Din viaţa publică românească lipseşte aproape cu desăvârşire caracterul Victor Stroe


În România se manifestă astăzi aproape unanim o confuzie a valorilor şi o cultură comună unificată la cel mai scăzut nivel intelectual şi etic posibil. O spune Daniel Barbu, profesor universitar, fost ministru al Culturii. Interviul face parte din proiectul Românii în anul Centenarului, un proiect Jurnalul şi Antena 3.

 

Vi se pare că, în ultimul an, România a evoluat în bine, în rău, a rămas la fel? De ce?

Parcursul este mai degrabă negativ. În pofida aşteptărilor majorităţii cetăţenilor, guvernele anului 2017 s-au caracterizat prin lipsă de hotărâre, energie şi ştiinţă în curmarea celor două fenomene ce desfigurează democraţia românească: pe de o parte, anarhia, iar de cealaltă parte, supra-independenţa sistemului represiv. Dictatul „străzii” şi ieşirea de sub orice control din partea celorlalte puteri ale sistemului judiciar au fost tratate confuz, ezitant şi fără voinţa de a restabili ordinea publică şi echilibrul just al puterilor în stat.

Dar în ultimii 10 ani, cum a evoluat România? De ce?

În ultima decadă, deficitul democratic s-a acumulat an după an, crescând în mod accelerat între 2015-2017. Acest deficit se caracterizează prin completa depolitizare a regimului democratic, discursul public, ca şi politicile publice, fiind luate în captivitate atât de economie, cât şi de drept. Dezbaterile politice şi mediatice se poartă fie în jurul creşterii pensiilor şi salariilor, fie pe tema luptei anticorupţie. Preocuparea politică pentru libertate, egalitate şi dreptate, ca şi pentru instituţiile, practicile şi normele care le întrupează a dispărut aproape complet.

 Ne lipsesc ideile

Ce merge bine în România?

Societatea. Nu aşa-zisa "societate civilă”, ci societatea reală. Întreprinzătorii privaţi produc valoare economică aproape în pofida politicilor fiscale guvernamentale, cetăţenii circulă, consumă şi acumulează.

Ce merge rău în România?

Aş pune în capul listei, fără a le ierarhiza, prăbuşirea completă a producţiei de idei şi dominaţia arbitrară a aparatelor represive ale statului.

Cele mai rele trăsături ale portretului colectiv al românilor sunt astăzi post-intelectualismul şi cultura denunţului”.

Care credeți că este principala cauză a menținerii decalajului de dezvoltare dintre România și alte state din UE?

În ciuda stereotipurilor, lipsa creativităţii sociale şi inapetitul pentru idei capabile să pună în mişcare realitatea ţin România la mare depărtare de media indicilor europeni de dezvoltare.

Care este personalitatea care influențează cel mai mult evoluția României în prezent? De ce aceasta și prin ce/cum anume?

Neîndoielnic, Klaus Iohannis, în măsura în care a dus la un nivel superior strategia lui Traian Băsescu de subminare a partidelor prin instilarea neîncrederii în politicieni, prin calificarea politicii ca profund coruptă şi prin sprijinirea necondiţionată a unui sistem represiv abuziv.

Care este cea mai mare amenințare care ar putea influența evoluția României în următorul an? De ce spuneți asta?

Sugrumarea democraţiei de către „statul de drept”; metaforic vorbind, punerea politicii democratice, a instituţiilor şi personalului politic sub control judiciar.

Cine credeți că ar putea schimba în bine evoluția țării noastre în viitorul apropiat? De ce acesta/aceasta și cum anume?

Nu reuşesc să identific o asemenea personalitate sau forţă politică ori etică.

 România este insesizabilă internaţional

În care țări aveți cea mai mare încredere? (primele cinci). Ce anume la aceste țări vă inspiră încredere?

Dacă prin încrederea în ţări se înţelege de fapt încrederea în actualele guverne ale respectivelor naţiuni, nu aş recomanda autorităţilor române să mizeze pe vreun guvern anume, cu atât mai puţin pe cinci.

România este insesizabilă internaţional, în ciuda iluziilor care mai circulă prin media sau prin spaţiul politic cu privire la importanţa strategică a ţării noastre

În care țări aveți cea mai puțină încredere? (primele trei). Ce anume la aceste țări vă inspiră neîncredere?

Dacă prin încrederea în ţări se înţelege de fapt încrederea în actualele guverne ale respectivelor naţiuni, nu aş recomanda autorităţilor române să fie precaute faţă de vreun guvern anume, cu atât mai puţin faţă de trei. România este într-atât de insesizabilă internaţional încât nu are, în ultimă analiză, vreun duşman.

Care este valoarea care definește România în prezent? Dar valoarea care lipseşte cel mai mult în societatea românească la acest moment?

Viaţa publică românească se caracterizează apăsat prin indistincţie, mai precis printr-o aproape unanimă confuzie a valorilor şi printr-o cultură comună - prin referinţe şi limbaj -, unificată la cel mai scăzut nivel intelectual şi etic posibil.

Din viaţa publică românească, incluzând aici sfera politicii, mediul cultural şi academic, spaţiul mediatic, lipseşte aproape cu desăvârşire caracterul.

 

De la 1 la 5 (1 = foarte rar, 5 = foarte frecvent) , cât de frecvent credeți că sunt încălcate în prezent în România următoarele valori?

Promovarea competenței 4 (aleatorie şi incidentală)

Respectul față de adevăr 5 (faptele au dispărut complet din discursul public)

Angajamentul față de valorile naționale 2 (unanim şi conjunctural)

Libertatea de exprimare 3 (nelimitată în principiu, dar în practică sufocată de inflaţia opiniilor neverificate, de limbajul agresiv, de tonul incriminatoriu al majorităţii comentariilor)

Încrederea în instituții 5 (tradiţional foarte redusă)

Sancționarea corectă a ilegalităților 5 (nu am reuşit să identific o istorie, fie şi scurtă, a sancţionării ilegalităţilor)

 

Statul comunist a supravieţuit prin procuratură şi servicii

Cum apreciați pe o scală de la 1 la 5 (1 foarte proastă, 5 foarte bună) calitatea clasei politice care a decis soarta României în ultimii 10 ani? Principalul defect/Principala calitate?

Lipsa de imaginaţie instituţională şi precaritatea referinţelor şi mai ales a convingerilor democratice, mai exact, a credinţei în egalitatea politică a cetăţenilor, ar fi poate principalul defect.

Principala calitate este involuntară: aşa cum sunt şi se manifestă, elitele politice exprimă întocmai sensibilităţile, preferinţele şi valorile societăţii în ansamblu. Sunt cea mai fidelă oglindă a societăţii româneşti postcomuniste.

Care este greşeala cea mai mare a clasei politice din ultimii 10 ani?

Eroarea fundamentală este aceea de a nu fi deconstruit, ci, dimpotrivă, de a fi subvenţionat în permanenţă şi de a fi asigurat supravieţuirea versantului represiv al statului comunist, procuratură, servicii.

"«Statul de drept»” de astăzi este, la nivelul practicilor şi mentalităţilor, continuatorul direct al «legalităţii socialiste» de dinainte de 1989.

Ce urare ați face României pentru 2018?

Să se înarmeze cu multă răbdare pentru a putea face faţă cu discernământ valului de prost gust patriotic, de stereotipuri şi poncife, de mituri, cântece şi jocuri, de uniforme şi parade militare care vor inunda ţara în anul Centenarului.

Acesta este al treilea palier al unei ample analize Jurnalul şi Antena 3 (primele două sunt studiile Avangarde şi CURS), reprezentat de opiniile competente solicitate unui număr de 20 de experți din diverse domenii, cu ajutorul cărora am reușit să conturăm orizontul așteptărilor şi inventarul dezamăgirilor românilor în anul Centenarului. Ceea ce urmează este o lectură pasionantă, dincolo de rigoarea științifică a cercetărilor sociologice, iar în zilele următoare veți găsi pe larg în Jurnalul comentariile și analizele critice ale celor douăzeci de profesioniști care au participat la acest demers unic.

 

Citeşte mai multe despre:   Daniel Barbu,   100. Românii în anul Centenarului

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Radu Tudor: Zero autostrăzi şi spitale noi, cea mai mare greşeală a clasei politice

Radu Tudor: Zero autostrăzi şi spitale noi, cea mai mare greşeală a clasei politice
Infrastructura jalnică, lipsa marilor investiţii, dezvoltarea haotică, lipsa unei viziuni clare privind domeniile în care trebuie investite miliardele statului şi din fondurile europene,  ţin departe...

Teodor Manta: O nouă clasă de politicieni ar putea schimba în bine evoluţia ţării

Teodor Manta: O nouă clasă de politicieni ar putea schimba în bine evoluţia ţării
Sistemul învechit şi inflexibil de gândire a unei părți a românilor și lipsa de motivație și inițiativă a societății ca întreg nu oferă perspective prea favorabile pentru viitor, fiind...

Tel Drum, obligată să ramburseze anticipat liniile de credit, după instituirea sechestrelor asigurătorii

Tel Drum, obligată să ramburseze anticipat liniile de credit, după instituirea sechestrelor asigurătorii
“Măsurile asigurătorii dispuse în cadrul dosarului penal nu sunt incompatibile cu procedura insolvenței”, precizează judecătorul sindic Mariana Nuți Dobrin, de la Secția Civilă a Tribunalului...

Dan Dungaciu: “România a căzut de pe hartă, iar asta nu e asumat de către nimeni”

Dan Dungaciu: “România a căzut de pe hartă, iar asta nu e asumat de către nimeni”
Nu am fructificat aproape deloc – dincolo de anumite avantaje economice – faptul de a fi membru UE și NATO în această regiune. România a ajuns într-o criză internă fără precedent din...

Doctor Mircea Penescu: „Rinichii separă binele de rău în organism”

Doctor Mircea Penescu: „Rinichii separă binele de rău în organism”
Când atât de importantul sistem renal nu-şi mai îndeplineşte rolurile complexe, se deteriorează analizele, cresc otrăvurile din organism - ureea, creatinina, acidul uric - e o stare de uremie şi e...

Mircea Coşea: România încă nu are „clasă politică”

Mircea Coşea: România încă nu are „clasă politică”
Partidele sau grupările politice care există în România au un grad insuficient și provincial de cultură politică şi sunt departe de gradul de profesionalizare din Occident. Practic, România nu...

Șeful DNA Ploiești nu s-a calificat să fie procuror la Parchetul Prahova, dar a fost apt să conducă “unitatea de elită” a lui Kovesi

Șeful DNA Ploiești nu s-a calificat să fie procuror la Parchetul Prahova, dar a fost apt să conducă “unitatea de elită” a lui Kovesi
Galerie Foto Șeful “unității de elită” a DNA din Ploiești, procurorul Lucian Onea, implicat, zilele acestea, în cel mai scandalos episod legat de falsificarea unor probe dintr-un dosar penal, a fost numit...

Radu Călin Cristea: “Au fost momente, în ultimii 10 ani, când m-am simțit mai vulnerabil decât în anii comunismului”

Radu Călin Cristea: “Au fost momente, în ultimii 10 ani, când m-am simțit mai vulnerabil decât în anii comunismului”
Serviciile secrete s-au infiltrat în toate instituţiile statului, cu precădere în Justiţie, prin „proiectul” de țară al fostului președinte Băsescu, schițat în prima reuniune a CSAT...

Primarul Tănăsescu, detectivul asistaților social

Primarul Tănăsescu, detectivul asistaților social
Galerie Foto Un primar din Argeș a decis să dea ajutoare sociale în comună doar celor care au cu adevărat nevoie de ele. A pornit o adevărată cruciadă împotriva alegătorilor care se prefac neajutorați doar ca...

Ioan Aurel Pop: A scăzut calitatea oamenilor politici

Ioan Aurel Pop: A scăzut calitatea oamenilor politici
Clasa politică nu este responsabilă, nu este pregătită, nu se exprimă corect, disprețuiește educația etc. Publicul vede o lipsă de strategie, de proiect de țară care să fie urmat. O spune Ioan Aurel Pop,...

Moldovenii deștepți din IT: o firmă abonată la Transgaz, alta la DNA

Moldovenii deștepți din IT: o firmă abonată la Transgaz, alta la DNA
Galerie Foto O companie care face parte din grupul de firme Elsaco, patronat de magnatul botoșănean Valeriu Iftimie, se ocupă, anul acesta, de mentenanța sistemelor informatice ale Societăţii Naționale de Transport a Gazelor...
Serviciul de email marketing furnizat de