x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Doctor Claudiu Manea: „Guturaiele sunt produse de virusuri și antibioticele nu vin de hac virozelor”

Doctor Claudiu Manea: „Guturaiele sunt produse de virusuri și antibioticele nu vin de hac virozelor”

de Florin Condurateanu    |    20 Iun 2016   •   20:30
Doctor Claudiu Manea: „Guturaiele sunt produse de virusuri și antibioticele nu vin de hac virozelor”

Interviu cu medic primar șef de lucrări doctor Claudiu Manea, clinica ORL Spitalul Sf. Maria

Când omul stă cu nasul în batistă şi se scutură de strănuturi, când îi curg şi ochii de guturai, de răceală, dă fuga la farmacie şi ştie el că trebuie să înghită antibiotice dintre cele tari. Medicul primar doctor Claudiu Manea demonstrează că antibioticele atacă bacteriile, virusurile nu sunt deranjate şi dansează lambada în faţa antibioticelor. Din spusele doctorului, antibioticele se folosesc când bacteriile aduc suprainfectări în rinosinuzite.

Florin Condurățeanu: Complicat rostesc medicii: „rinosinuzite”. Ce să priceapă omul de pe zebră, obişnuit cu denumirea de guturai?

dr. Claudiu Manea: Să lămurim mai întâi pe înţelesul tuturor ce este nasul, ce sunt sinusu-rile. Nasul este un superb schimbător de căldură, el încălzeşte aerul respirat, îl umezeşte, îl filtrează, pungile numite cornete din fosele nazale primesc repede sânge cald. Astfel, pe lungimea nasului de câţiva centimetri, aerul din ger de minus 20 de grade se încălzeşte, trecând prin nas la plus 36 de grade. Vă dați seama ce eficienţă are acest veritabil schimbător de căldură? Sinusurile sunt camere tapetate şi ele cu mucoasă ca a nasului, pline cu aer, ele având rol şi în tonalitatea vocii. Există două sinusuri maxilare deasupra danturii superioare, mai sunt două sinusuri etmoidale ca fagurii între ochi, dar încă două sinusuri fron-tale şi alte două sinusuri sfenoidale în mijlocul craniului. Mucoasa din sinusuri produce secreţii ca şi mucoasa din nas, ele se scurg în spatele nasului şi sunt înghiţite. În 24 de ore înghiţim circa doi litri de secreţii din nas şi sinusuri. În răceli există un surplus de secreţii, nu mai poate fi înghiţit acest exces şi ne curge nasul.

F.C.: Şi cum e cu rinosinuzitele?

dr. C.M.: Guturaiul, răcelile, gripa sunt generate de virusuri, se produce o inflamaţie a mucoasei nasului, dar şi o inflamaţie a mucoasei sinusurilor. În plus, secreţiile sunt mai multe. Aceste boli cauzate de virusuri nu se tratează cu antibiotice, ci cu antiter-mice, analgezice, antiinflamatoare. Apare inflamaţia şi la mucoasa ce tapetează orificiile înguste de drenare din sinusuri şi secreţiile stagnează în sinusuri, existând riscul suprainfectării cu bacterii. În aceste suprainfecţii se apelează la antibiotice. În guturai, răceli, antibioticul nu atacă virusu-rile, ba automedicaţia cu antibiotice aduce chiar dezavantaje fiindcă strică echilibrul dintre bacteriile bune şi cele rele. În caz de gripă, e bine să se facă şi vaccinul antigripal. Tratate bine, gutu-raiele, răcelile, boli virotice, nu duc la suprainfecţii cu bacterii. În sinuzite se ajunge şi la intervenţiile cu endoscopul pentru a permite scurgerea secreţiilor suprainfectate din sinusuri şi se aeri-sesc sinusurile. Neglijate, sinuzitele pot duce la sinuzita cronică dificil de tratat.

 

În rinite, inflamaţia apărută în mucoasa nasului duce şi la senzaţia de nas înfundat. În aceste răceli, guturaie, pe lângă antiinflamatoare, antialgice, antitermice, se utilizează şi picături de desfundat nasul, dar şi spălături cu apă sărată, cu ser fiziologic sau apă de mare. Folosirea exagerată a picăturilor în nas duce la uscăciune în mucoasa nărilor, care se poate croniciza. Picăturile în nas se pun 7-10 zile. Blocarea secreţiilor în sinusuri nu prea duce la dureri de cap, dar apare senzaţia de cap greu la aplecare, de cap plin.

×
Subiecte în articol: Doctor Claudiu Manea