x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Dr. Patricia Ene, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Ilfov: Cum se resuscitează un spital românesc!

Dr. Patricia Ene, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Ilfov: Cum se resuscitează un spital românesc!

de Mirela Voicu    |    27 Oct 2016   •   16:30
Dr. Patricia Ene, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Ilfov: Cum se resuscitează un spital românesc!
Sursa foto: Victor Stroe

Dr. Patricia Ene este medic primar  ORL și doctor în științe medicale specialist, care timp de peste 13  ani a consultat şi operat mii de pacienţi ai Spitalului Universitar București. Din luna februarie  2016, ocupă funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Ilfov.  Până în prezent, 20 de milioane de euro, din fonduri europene,  au fost utilizate pentru modernizarea Spitalului Judeţean Ilfov. Fondurile de care a beneficiat spitalul în cadrul proiectului inițiat de CJ Ilfov , au fost folosite pentru pentru reproiectarea și consolidarea unei părți importante a clădirii, ajunsă într-o stare avansată de degradare, dar și pentru dotarea spitalului cu aparatură de ultimă generație. Managerul spitalului spune că are ambiția să transforme întreg Spitalul Județean Ilfov în cea mai modernă unitate medicală din judeţ şi printre primele din Capitală.
 

Sunteți managerul unui spital care deservește peste 300.000 de locuitori ai județului Ilfov. Este o misiune extrem de importantă, dar total diferită de cea a medicului specialist Patricia Ene. Ce v-a determinat să acceptați această provocare?
Misiunea mea este să asigur servicii medicale de calitate și la timp tuturor pacienților care apelează la Spitalul Județean Ilfov și să mă asigur că medicii au aparatura necesară și medicamentele cu care să trateze bolnavii. E drept că profesia de medic diferă de cea de manager de spital, însă experiența acumulată ca medic mă ajută să înțeleg mai bine problemele cu care ne confruntam în spital și să iau cele mai bune decizii în cunoștință de cauză.


Cum ați găsit spitalul când ați preluat mandatul de manager?
Spitalul Județean de Urgență Ilfov a fost modernizat în urmă cu câteva luni, cu fonduri europene, 20 de milioane de euro, datorită unui proiect inițiat de Consiliul Județean Ilfov. Mai exact, vorbim despre Corpul H al spitalului, Unitatea de Primiri Urgențe, dar și relocarea unor secții complet refacute : Chirurgie, Urologie, ORL și ATI . Pacientul este primit acum într-un pavilion curat, modern, dotat cu aparatură medicala  de ultimă generaţie.


Tot în acest corp de clădire am amenajat o secție de radiologie si imagistică medicală, dotată la standarde europene cu aparatura de ultima generatie. Pe lângă ecografe noi și performante, această secție are în dotare un aparat RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară) extrem de performant. Un astfel de RMN se mai află doar la alte doua spitale din Capitală,  Spitalul Clinic Fundeni și Spitalul Universitar. Însă, piesa de rezistență a acestei secții  este  SPECT - CT , un echipament extrem de performant,  un aparat "doi în unu", adică  CT ( Computer Tomograf) și scintigraf. Am angajat medici radiologi care s-au alaturat echipei din aceasta sectie pentru a lucra cu aceste noi echipamente.


Investigațiile realizate cu acest aparat  cresc eficiența localizării și depistării  tumorilor maligne, în special, dar se întrebuințează și în cardiologie pentru realizarea  angiografiilor neinvazive la pacienții care au contraindicație pentru această investigație în formă clasică.  În București, mai există doar două aparate SPECT - CT. Cel de-al treilea se află la noi.


Vreau sa amintesc aici și blocul operator ultra-modern care funcționează la etajul 5 al spitalului. Chiar dacă mai avem multe de făcut, sunt fericită că putem trata bolnavii în săli de operație moderne, dotate cu sisteme și instrumentar de ultimă generație: aparate radiologice mobile, aparate de laparoscopie cu transmisie video. 


De asemenea, și în ceea ce privește sterilizarea, vorbim practic de o sectie complet nouă. Au fost efectuate instruiri ale personalului de către firmele care au furnizat aparatura. Este un spital frumos, este un spital care arata şi e dotat mai bine decât unele dintre spitalele private. Și sigur vom continua să modernizăm spitalul. Printr-un program al Consiliului Județean,  urmează să realizăm o integrare a tuturor pavilioanelor spitalului, care vor fi reabilitate, la rândul lor, și să construim pasarele între corpurile existente și pavilionul H. Odată realizat acest proiect, vom avea un spital capabil să concureze cu orice unitate medicală din București și îmi doresc foarte mult ca acest lucru să se realizeze în mandatul meu de manager al Spitalului Județean Ilfov.


Toate spitalele se confruntă cu o criză de personal. Care este situatia la Spitalul Județean Ilfov?
Cu mândrie spun că din luna iunie s-a alăturat echipei noastre un medic epidemiolog. Astfel, Spitalul Județean Ilfov este printre  puținele spitale din țară care are medic cu această specializare. Epidemiologul este vital într-o unitate medicală spitalicească, pentru că infecțiile nozocomiale reprezintă un real pericol, nu numai la noi, ci peste tot în lume. Medicii epidemiologi sunt în linia întîi, ei sunt cei care declanşează primul atac împotriva microbilor din spitale. La sfârșitul anului trecut, erau doar 200 de medici epidemiologi în cele peste 400 de spitale din România. Realizați ce înseamnă acest lucru. O luptă cu mâinile goale în fața infecțiilor intraspitalicești. Din fericire, noi avem un responsabil care se ocupă de prevenirea și ținerea sub control a infecțiilor din spital, iar respectarea normelor ne-a fost confirmată și de rezultatele pozitive ale controalelor efectuate recent de echipe ale Ministerului Sănătății, DSP Ilfov și ale Inspecției Sanitare de Stat.


Sunt mândră, totodată, pentru că lucrez cu o echipă de medici devotați meseriei și pacienților. Îmi doresc să măresc echipa de medici,  am reusit să mai aduc cățiva medici chirurgi, ortopezi și radiologi și să mai angajez câteva asistente. Mă bucură faptul că acum, cu personalul pe care îl avem, reușim să acoperim toate specialitățile.

Curățenia este un capitol important, mult dezbătut și analizat, mai ales în ultima perioadă.
Curățenia din spital este una dintre principalele mele preocupări. Calitatea serviciilor de curățenie lăsa mult de dorit când am ajuns aici. În acest moment, asigurăm acest serviciu cu personalul propriu. Am angajat  suplimentar 15 infirmiere și îngrijitoare, astfel încât să acoperim la standarde aceste servicii. Țin foarte mult la curăţenie și la confortul pacientului. Verific personal dacă femeile de serviciu îşi fac treaba. Mai mult, participăm la un program pilot, alături de alte două spitale din București, în cadrul căruia  beneficiem de sisteme moderne de purificare a aerului și de testare a calității lui.  Aparatele ultramoderne de detectare a infecțiilor nosocomiale au fost instalate în secțiile cu risc major în cazul apariției infecțiilor, mai exact în ATI  și la secția de neonatologie.  Tot în cadrul acestui proiect pilot, beneficiem și de aparatură pentru verificarea și monitorizarea  gradului de curățenie și dezinfecție. 


Sunteți printre puținele spitale din țară care oferă pacienților și servicii de recuperare medicală.
Spitalul Județean Ilfov a fost gândit ca o unitate medicală One Stop. Adică, pacientul care vine la noi  are parte nu numai de diagnostic și tratament, dar și de recuperare medicală. Recuperarea medicală este extrem de importantă pentru că ne permite să monitorizăm evoluția bolnavului până la vindecare. Spitalul are o bază de recuperare medicală modernă care funcționează  pe  3 etaje, unde pacienții beneficiază de servicii de recuperare locomotorie ți neurologică,  kinetoterapie și hidroterapie.


Ce v-ați mai propus să realizați în perioada în care veți fi managerul acestui spital?
Am  introdus o specialitate nouă în spital, ortopedie și traumatologie, pentru care intenționez ca până la sfârșitul anului să finalizez o secție complet utilată în care să le putem oferi pacienților servicii medicale de calitate, indiferent de gradul de complexitate al cazurilor. Această secție va avea un bloc operator nou, dotat conform celor mai înalte standarde.  În prezent, acoperim  această specialitate doar pentru cazuri de complexitate medie.


Sper, de asemenea, să reușim  să extindem  lucrările de modernizare pe care le-am început deja, la întreg spitalul. Acest lucru nu depinde însă numai de mine, ci și de Consiliul Județean Ilfov, din partea căruia beneficiem de susținere și de intenția de a accesa noi fonduri europene cu care să continuăm lucrările de modernizare. Dacă aceste planuri se vor concretiza, sunt convinsă însă că vom reuși să transformăm Spitalul Județean Ilfov într-un reper regional în asigurarea asistenţei medicale.


Unde este mai greu,  în sala de operație de la ORL sau în biroul de manager?
Ca medic, răspunzi de viața bolnavului pe care-l tratezi. E responsabilitatea ta ca omul să meargă acasă sănătos. Zi de zi, faci tot ce ține de tine pentru sănătatea pacienților tăi și , uneori, sunt necesare decizii rapide care pot face diferența între viață și moarte.
Ca manager, deciziile pe care le iei, sau proiectele pe care le demarezi, se repercutează în mod egal și asupra pacienților, și asupra medicilor. Trebuie să le fie bine tuturor. Vorbim, așadar, de o dublă satisfacție. Când medicul e fericit că lucrează într-un spital curat, modern, cu aparatură de ultimă generație și tu ca manager esti mulțumit. Când ieși pe hol și vezi că pacientul îi strânge mâna medicului și îi mulțumește, oricât ai fi de obosit, o iei iar de la capăt.

Mi-aș dori să îi pot motiva finananciar pe toți cei cu care lucrez, însă, din păcate nu am foarte multe pârghii. Compenzez, însă, oferindu-le posibilitatea să lucreze cu aparatură de ultimă generație, într-un spital care se modernizează vizibil pe zi ce trece. Și sunt convinsă că și acest lucru le oferă satisfacție. Vă spun din proprie experiență. Își crește inima atunci când, și datorită tehnologiei cu care lucrezi, pui un diagnostic corect, rapid, reușind astfel să îmbunătățești vizibil starea de sănătate a unui om sau chiar să îi salvezi viața.

Avem un responsabil care se ocupă de prevenirea și ținerea sub control a infecțiilor din spital, iar respectarea normelor ne-a fost confirmată și de rezultatele pozitive ale controalelor efectuate recent de echipe ale Ministerului Sănătății, DSP Ilfov și ale Inspecției Sanitare de Stat.
 

×