x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Emil Boc: "Am castigat fiindca am fost sincer"

Emil Boc: "Am castigat fiindca am fost sincer"

23 Iun 2004   •   00:00
Emil Boc: "Am castigat fiindca am fost sincer"

INTERVIU

Noul primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, declara ca duminica a iesit invingator in competitia cu Ioan Rus, pentru ca a fost sincer cu locuitorii orasului de la poalele Feleacului. Castigatorul Primariei Cluj, democratul Emil Boc, bantuia in noaptea de duminica spre luni prin sediul sau de campanie. Trecuse bine de miezul noptii, iar Boc nu mai prididea cu imbratisarile si felicitarile. Camasa ii era inca uda de sampania victoriei, insa era nerabdator sa afle rezultatele definitive ale confruntarii cu Ioan Rus. Fericit si, in acelasi timp, extrem de obosit, proaspatul primar a acordat Jurnalului National un interviu la cald.
CAMELIA IONESCU, SILVIU SERGIU

  • Jurnalul National: Domnule Boc, sondajele din ziua votului dadeau castigator ba pe dvs., ba pe Ioan Rus. Ati avut emotii?

    Emil Boc: Nu. Am stiut ca voi castiga impreuna cu Alianta PNL-PD, chiar daca a fost foarte greu.

  • De ce credeti ca ati castigat?

    Pentru ca am propus un alt mod de a face politica si administratie. Faptul ca nu am facut nici un fel de troc politic pe seama voturilor clujenilor. Am venit deschis, nu am avut nimic de ascuns, am spus ce gandesc. Vreau un Cluj pentru toti clujenii, indiferent de etnie, si pentru asta nu fac nici o negociere cu nimeni, decat cu cetateanul Clujului. Asta a fost una dintre solutiile castigatoare, pentru ca oamenii s-au saturat de politicianisme ieftine, de intelegeri pe la spate si sa fie considerati de politicieni numai o masa de manevra. I-am considerat intotdeauna pe clujeni ca fiind oameni care stiu cu cine sa voteze, chiar daca a fost o solutie riscanta, am acceptat-o si am mers pana la capat. In al doilea rand prin faptul ca am venit deschis si am spus sincer ce vreau sa fac in Cluj.

  • In momentul in care ati fost nominalizat de Alianta PNL-PD drept candidat pentru Primaria Cluj, au existat zvonuri ca v-ati fi codit sa acceptati candidatura. E adevarat?

    Eu am declarat ca vreau sa fiu primar al Clujului. Nu mi-a impus nimeni acest lucru. Daca doream sa refuz, puteam sa o fac fara nici un fel de problema. Dar m-am uitat la Traian Basescu care spunea cateodata, cand stateam seara pe la partid, ca nimic nu-ti da mai multa satisfatie decat sa poti misca pietrele, sa poti misca lucrurile in interesul oamenilor. Acest lucru a fost un imbold pentru mine de a candida la functia de primar. Nimeni nu m-a impins de la spate.

  • Dar nu era mai profitabila o cariera de ministru la Bucuresti? Foarte multi va vedeau ministru al Justitiei, in eventualitatea victoriei Aliantei in alegeri...

    Alianta PNL-PD are foarte multe resurse umane capabile sa completeze ministerele guvernarii. In al doilea rand, as vrea sa intelegeti un lucru. In democratie exista doua tipuri de functii: alese si numite. Or, o functie aleasa, care rezulta in urma votului direct, nu poate fi comparata cu nimic in lume. Asta inseamna ca oamenii isi pun sperante in tine, in carne si oase. Te apreciaza asa cum esti si isi pun sperante ca le poti rezolva problemele. Functia numita e o functie rezultata din conjunctura politica a momentului si nu dintr-un vot al cetateanului.

  • Ce faceti acum cu mandatul de deputat?

    Demisia mea din Parlament este de ordinul evidentei. Va fi scrisa si inaintata catre Bucuresti cat mai curand posibil.

  • Credeti ca victoria de la Cluj va va intari pozitia in PD?

    Nu cred. Am avut sansa sa colaborez cu oameni de caracter in PD care nu au facut din functie un scop in sine. Altfel spus, m-au ajutat sa fiu unde am fost prin sprijinul lor direct si nu cred ca dobandirea unei functii in plus trebuie sa schimbe relatia in partid sau pozitia pe care o am. Voi fi acelasi care am fost patru ani de zile, din momentul in care am intrat in Parlament, si voi utiliza functia de presedinte executiv al PD atata vreme cat partidul ma va valida prin structurile lui.

  • Sunteti numarul doi in partid si vazut ca un succesor al lui Traian Basescu. Va va ajuta victoria de la Cluj sa accedeti in functia de presedinte al PD?

    Nu, in nici un caz. Aceste speculatii sunt rodul unor emotii de moment. Sunt numarul doi in PD si imi stiu foarte bine rolul in partid. Carisma si performanta politica ale lui Traian Basescu nu pot fi deocamdata comparate cu nimeni. Recunosc ca Traian Basescu a reprezentat pentru mine un model politic. Ambitiile mele sunt deocamdata absolut corecte si se restrang doar la functia de primar al Clujului.

  • De ce credeti ca a pierdut Ioan Rus?

    Eu sunt convins ca vor fi facute analize de catre staff-ul PSD, sunt oameni destepti acolo care vor face aceste evaluari. Pur si simplu cred ca au cantat o alta partitura la Cluj, care nu s-a potrivit.

  • Veti face o alianta cu PRM in Consiliul Local? Il vreti pe Gheorghe Funar viceprimar?

    Stiu ca domnul Funar a ramas consilier judetean si si-a prezentat demisia din functia de consilier local. Eu voi colabora insa in Consiliul Local, cu toate fortele politice reprezentate acolo, indiferent de culoarea lor politica, pentru ca este cazul ca la Cluj sa se reinstaureze normalitatea si toti cei alesi sa rezolve interesul comunitatii.

  • Victoria Aliantei in marile orase a dat sperante formatiunii dvs. politice. Credeti ca PSD va fi usor de batut la alegerile generale?

    PSD a reusit contraperformanta de a se invalida singur, de a-si invalida modul de a face politica, o politica fundamentata pe baroniada locala, pe sfidarea interesului public, a banului public. Este intr-adevar o mare responsabilitate care apasa pe umerii Aliantei, pe umerii mei, sa demonstram ca se poate face un alt fel de administratie si o alta politica in aceasta tara.

  • Alianta a dovedit ca e o alternativa de dreapta la PSD. Se contureaza o fuziune intre PNL si PD?

    Sunt prea grele aceste lucruri sa ma intrebati intr-o seara atat de tarzie. Aceste lucruri deocamdata nu s-au discutat, pana in momentul de fata, dupa stiinta mea.

  • Dar in opinia dvs. fuziunea este un proiect politic viabil?

    Haideti sa analizam la rece aceste alegeri si dupa aceea sa formulam solutii pentru viitor. Deocamdata aceasta alianta functioneaza foarte bine si nu vad de ce ar trebui sa se puna o alta problema in acest moment.

  • In ce culoare veti vopsi bancutele tricolore ale lui Gheorghe Funar?

    Este o decizie a Consiliului Local de a fi vopsite intr-o singura culoare. Nu vom face acest lucru imediat, transant si fara echivoc vom lua decizia in continuare in Consiliul Local.

  • Cate mandate vizati la Primaria Clujului?

    Haideti sa vedem cum arata primul mandat si mai vorbim dupa aceea.
  • ×
    Subiecte în articol: cluj interviu politica