x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Emilia Ghinescu: "Cioacă mi-a spus că nu o să o mai văd pe Elodia niciodată. Că n-am de unde s-o mai iau, nici vie, nici moartă”

Emilia Ghinescu: "Cioacă mi-a spus că nu o să o mai văd pe Elodia niciodată. Că n-am de unde s-o mai iau, nici vie, nici moartă”

de Adriana Oprea-Popescu    |    28 Aug 2012   •   20:24
Emilia Ghinescu: "Cioacă mi-a spus că nu o să o mai văd pe Elodia niciodată. Că n-am de unde s-o mai iau, nici vie, nici moartă”

Avocata Elodia Ghinescu (38 ani) a disparut in imprejurari suspecte in noaptea de 29/30 august 2007, iar sotul ei, politistul Cristian Cioaca, e suspectat ca a ucis-o. In octombrie 2010, tatal Elodiei Ghinescu a incetat din viata, in urma unui stop cardiorespirator. Avea 66 de ani. Cei apropiati spun ca el a murit de suparare, convins fiind ca fiica lui a fost ucisa. Emilia Ghinescu, mama Elodiei, traieste cu durerea ca inca nu stie adevarul si nu are un mormant unde sa-i aprinda fiicei ei o lumanare. In luna februarie 2012, Judecatoria Brasov a declarat moartea prezumata a Elodiei Ghinescu, decizie in baza careia a fost eliberat certificatul de deces. Insa trupul ei e in continuare de negasit...

● Jurnalul National: Au trecut cinci ani de atunci... Va mai amintiti cand ati vazut-o pe Elodia ultima oara?
● Emilia Ghinescu: Da, singur ca da! A fost luni, 27 august (n.r. - 2007). In lunea aceea a venit la masa cu el, cu criminalul. Au venit sa ia baietelul (n.r. - fiul Elodiei va implini in decembrie 8 ani!). A fost ultima oara cand am vazut-o si asa mi-a ramas cel mai mult figura inregistrata.

● S-a purtat mai deosebit, era mai dragastoasa cu dvs.?
● Nu, era ca de obicei, pentru ca, va dati seama ca nu avea de unde sa presimta ea ca omul de langa ea peste doua zile urma sa o omoare. Se purta cum se purta ea de obicei, normal...

● Miercuri, pe 29 august 2007, ati vorbit cu ea la telefon?
● Da. Si, inainte de a o suna eu, ea tocmai vorbise cu acest criminal la telefon, cu fostul ei sot, care se afla la Pitesti, la Diana Precup.

● Pe la ce ora se intampla asta?
● Pai, eu am sunat in jurul orei 11:00 si ceva, 12:00..., pentru ca urma sa ne intalnim a doua zi, trebuia sa merg eu la ea la birou. Si-am discutat, a ramas ca joi, pe la 10:00 – 11:00 sa ma duc, urma si sa mergem sa cumparam ceva. Am sunat-o miercuri si, din vocea ei, mi s-a parut ca nu-i totul in ordine. S-am intrebat-o, iar ea mi-a povestit ca sunt probleme si ca trebuie sa discutam a doua zi. Mi-a zis ca a vorbit cu el la telefon, si el nu voia sa vina de la acea amanta, pentru ca avea probleme serioase si acolo. Elodia voia sa-si treaca... mi-a zis "i-am dat ultimatum pentru maine', maine fiind ziua de 30 august 2007, "i-am dat ultimatum sa mergem si sa trecem apartamentul pe numele meu, pentru c-am facut greseala si l-am trecut numai pe el'. Si s-au certat.

● V-a povestit atunci de cearta aceasta?
● Da. Da' stiam, si cu doua zile inainte a fost acelasi lucru. In ziua in care ea s-a decis sa se duca cu el, sa treaca apartamentul la notariat. Si probabil ca el nu a vrut... Si multe altele. Certuri pe baza aceasta, ca el avea probleme cu femeia aceea din Pitesti, probleme destul de mari am inteles...

● Elodia stia de aceasta femeie?
● Stia, sigur ca stia. Il suna si-i zicea "vino si vino, ca ai probleme acasa! Trebuie sa ne ocupam de treburile casei'. Si el, probabil, nu probabil, ca asa a facut, a zis ca nu vine, ca ramane... El pleca in fiecare dimineata. Deci, seara mergea la serviciu, dimineata la 5:00 – 6:00 iesea de la serviciu si pleca la Pitesti. Venea acasa seara, pleca iar la serviciu si tot asa... Asta a fost problema lor de multa vreme...

● Si Elodia va povestea lucrurile astea?
● Da' bineinteles... Atunci, in ultimul timp. In ziua aceea si cu o zi inainte. Mi-a povestit si inainte de a pleca la Venetia. Mi-a spus exact ce simteam si eu, ceea ce vedeam: relatia intre ei era foarte... o relatie ca intre doi oameni straini.

● Si n-ati sfatuit-o sa divorteze?
● Pai, nu, ca am crezut ca o sa treaca. Ma rog, mai sunt certuri in familie, mai sunt neintelegeri... Dar, mi-am pus semne de intrebare exact cand m-a sunat mama lui si mi-a spus ca fiul ei "o s'o bata de o sa o omoare!'

● Cand a fost asta?
● In vara aceea, cand au plecat ei la mare. Au plecat pe 6 august, ca a fost si baietelul, si l-au luat de la Pitesti. Si dupa ce au plecat, martea, ziua urmatoare, m-a sunat pe mine, eram acasa cu sotul meu, si ne-a amenintat, pur si simplu, ca o s-o bata de o s-o omoare, nu alta! Si ca n-ar vrea sa fie in pielea ei. Exact asa mi-a spus.

● Da' era nervoasa? De la ce?
● Pai, avusesera niste discutii inainte, si cu nunta (n.r. - surorii lui Cristian Cioaca), si cu copilasul, ca a stat la ei, la Pitesti, cat au fost ei la Venetia. Au fost discutii ceva, si ea... deci efectiv ne-a amenintat si pe noi!

● Si i-ati povestit Elodiei asta, cu "o s-o bata de-o s-o omoare'?
● N-am apucat sa-i povestesc. Pentru ca au venit pe aicea, dar n-au stat deloc, numai au intrat si au si plecat. Nu puteam sa-i spun asa... N-am vrut sa bag cearta intre ei. Am vrut sa-i spun lui! Si m-am razgandit pentru ca n-am avut posibilitatea sa-i spun fara sa fie ea de fata. Ca sa-l vad cum reactioneaza! Dar nici lui, si nici Elodiei n-am apucat sa le spun... s-au intamplat lucrurile de asa natura, ca a omorat-o pana sa-i spun. Exact asa mi-a spus! M-a amenintat ca o sa vad ce-o sa pateasca Elodia.

● Acum, dupa 5 ani, ce credeti ca s-a intamplat cu ea?
● Ce crede toata lumea. Ca a omorat-o in seara respectiva si a profanat cadavrul. Ce a facut exact, nu stiu... A dus-o la Uda, probabil, acolo, la tata'sau. Ei au facut ce i-au facut, ca foarte multa lume spune ca ar fi in casa la Uda. In casa, in casa!

● I-ati reprosat vreodata lucrurile astea in fata lui Cristian Cioaca?
● Pai, n-am avut cum, pentru ca el prima oara s-a ascuns de noi. Dar mie aproape ca mi-a recunoscut ca a omorat-o. Cand m-a sunat, imediat dupa, si mi-a spus ca n-am s-o mai vad niciodata, ca n-am de unde s-o mai iau, nici vie, nici moarta. "Pai, ce i-ai facut?', l-am intrebat. Plangea, atat. Si tot atunci mi-a zis ca el a facut ce-a vrut toata viata lui si ca data asta a ascultat de parinti si "uite ce-am facut!'. Nu cred ca mama lui i-a zis s-o omoare, da' atata timp cat i-a zis "bate-o!', a batut-o pana a omorat-o! Toate probele care exista la dosar arata asta. Nimeni nu venea in casa sa-i arunce sange peste tot, nu?! El este criminalul criminalilor, vai de capul copilului care sta in casa cu un criminal!

● Va e frica de Cristian Cioaca?
● Nu. Mie personal, nu.

● V-a amenintat vreodata?
● Nu m-a amenintat. Dar a vrut sa-mi dea in cap o data! Cand m-am dus sa vad copilul la gradinita, i-a smuls din mana masina pe care i-o adusesem eu sa se joace, copilul a inceput sa planga, ca nu l-a lasat, si m-am dus sa-i spun "stai cuminte si nu mai plange, ca nu se intampla nimic', si el mi-a zis "pleaca de aicea, sa nu te mai prind ca vii la gradinita, la copil, ca-ti dau cu masina asta in cap, de ti-l crap in doua!'. Pai daca el mie, in fata tuturor, erau acolo zeci de persoane, era exact momentul in care copiii plecau de la gradinita, mi-a vorbit asa...

● Stiu ca ati castigat in instanta dreptul de a va vedea nepotelul. De cand nu l-ati mai vazut?
● Pai, nu l-am mai vazut de mult... De doi ani si jumatate, cred. Sau mai mult... Nu m-am mai dus la Pitesti pentru ca l-a sunat fiul meu... ca, va dati seama ca ar fi fost foarte penibil ca eu sa-l sun pe criminalul fiicei mele si sa-i spun sa-mi dea voie sa vad copilasul! Va dati seama, e ceva peste puterile unui om! Si, dupa ce nu l-am luat nici cu executor, nici cu..., nu l-a mai lasat, pur si simplu, dupa o perioada, l-a sunat fiul meu si l-a intrebat daca vrea sa ne lase si pe noi sa venim sa luam baietelul... Si a spus ca "sa nu mai veniti, ca veniti degeaba, pentru ca nu o sa mai las copilul sa vina la voi niciodata. Si cu asta, basta!'

● Desi dvs. aveti dreptul sa-l vedeti pe nepotel printr-o decizie a instantei!
● Sigur ca da. Dar el... nu stiu de ce ii e frica! Pentru ca, va spun, copilul a vazut tot atunci! Era in casa, la ora 9:00 a auzit toata lumea de pe scara ce se intampla, la 9:00 fara ceva, seara. Si copilul tipa, urla de-l auzeai din blocul celalalt.

● Adica, ei la ora aia se certau?
● Pai, da. El, probabil, a revenit in apartament imediat dupa ce a plecat bona si s-au luat la cearta. Banuiesc, ca nu stiu nici eu sigur, n-am de unde. El a facut totul premeditat!

● Credeti ca a fost crima cu premeditare?
● Da. Elodia a revenit duminica din Dubai, iar el se afla cu Diana Precup la Nucsoara, cu cortul. Ea, dupa ce a venit din Dubai, l-a sunat tot timpul. Telefoanele lui inchise, nu raspundea. Nici parintii lui, nici sora lui, niciunul dintre prietenii cu care ei au fost la Venetia. S-atunci m-a sunat pe mine si-a zis "mama, hai cu Robert (n.r. - fratele Elodiei), hai sa mergem dupa el la Pitesti. S-o fi imbatat, o fi fost la chef, o fi patit ceva, hai sa mergem dupa el'. Am luat eu telefonul, am sunat peste tot, si pe mobil, si pe fix, degeaba. Mi-am zis ca probabil el a dat ordin sa nu raspunda nimeni si a vrut sa vina acasa, mie asa mi-a ramas intiparit in minte, a vrut sa vina, s-o omoare si sa plece inapoi. Sa zica apoi ca n-a fost... Ne-am imbracat atunci sa mergem sa-l cautam (n.r. - mama Elodiei locuieste in Rasnov, langa Brasov) si, dupa vreo ora ne-a sunat ea sa ne spuna ca a primit un mesaj de la el si ca o sa vina.

● Mai aveti incredere acum ca justitia va face dreptate in cazul fiicei dvs.?
● Eu sper, cu toate ca pana acuma eu nu vad niciun rezultat. Cinci ani de zile! Pai, dupa cinci ani de zile, el trebuia sa fie legat si... Iar el, de cinci ani de zile, sta si dantuieste... Nu stiu, duce copilul ala ba la una, ba la alta, cred ca daca n'o fi zis la vreo 20 "mama' pana acuma... Nu-i posibil asa ceva! Nu se poate asa ceva...

● De cand ea nu mai e, ati visat-o vreodata pe Elodia?
● O visez tot timpul. Discut cu ea. Foarte mult discut in somn cu ea.

● Si ati intrebat-o ce i s-a intamplat?
● Am intrebat-o (ofteaza). De multe ori am intrebat-o. Dar ce s-o mai intreb, daca am visat-o ca a venit in sufragerie, el era imbracat in politai si ea s-a ridicat si l-a luat de reverul hainei si l-a intrebat "de ce mi-ai facut lucrul acesta?'. Ce sa stiu mai mult de atat? Atata timp cat ea i-a spus asa ceva... Eu nu stiu cum de traieste acest om, cand el stie ca este un criminal. Nu stiu cum sta cu copilasul la masa, cum se uita la el... Mai ales cand copilul seamana mult, e leit Elodia.

×