x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Fumătorii şi obezii au risc mai mare de cancer la rinichi

Fumătorii şi obezii au risc mai mare de cancer la rinichi

de Florin Condurateanu    |    30 Sep 2019   •   19:30
Fumătorii şi obezii au risc mai mare de cancer la rinichi

Cancerul de rinichi - din parenchimul rinichiului, din ţesuturile organului - este forma cea mai violentă din toate formele de cancer ale aparatului renal. Din păcate, cancerul de rinichi este descoperit târziu, în faze avansate, când chirurgia nu mai poate obţine rezultate bune. Interviu cu medic primar doctor Cristian Surcel, membru al Academiei Europene pentru Cancerul de Prostată, vicepreşedinte al Asociaţiei Mondiale a Chirurgilor Urologi Tineri

 

 

Florin Condurăţeanu: - Ce diferenţe există între cancerul de rinichi şi cancerul de vezică urinară?

 

Dr. Cristian Surcel: - Cancerul de rinichi este cea mai gravă formă de boală canceroasă din aparatul renal. În cancerul renal, tumora malignă se află chiar în ţesutul rinichiului. Cancerul de vezică înseamnă că tumora canceroasă e situată în vezica urinară. Cancerul din rinichi se rezolvă prin chirurgie deschisă. Dacă tumora este mai mică de 5 centimetri şi nu a depăşit rinichiul, se scot formaţia tumorală şi ţesuturile vecine până la ajungerea la ţesut sănătos. Dacă tumora este mai mare, se îndepărtează tot rinichiul, glanda suprarenală aferentă rinichiului canceros, ţesuturile grase din zonă şi ganglionii. Funcţia renală este asigurată de celălalt rinichi, există o rezervă suficientă în capacitatea aparatului rinichilor. Terapia cu citostatice nu aduce rezultate mulţumitoare. Se aplică terapia cu citostatice când tumora este neoperabilă, este în stadiu foarte avansat. Dacă se descoperă devreme cancerul de rinichi, chirurgia poate asigura supravieţuirea în 30-40% din cazuri peste 5 ani. În cancerul din vezica urinară, dacă boala canceroasă a agresat mucoasa vezicii, dar nu a străpuns peretele vezicii, se scoate tumora cu endoscopul şi se îndepărtează ţesuturile vecine până la ţesutul neinvadat de cancer. Dacă tumora a perforat pereţii vezicii, se scoate toată vezica urinară şi se reconstruieşte o altă vezică, de regulă, din colon. Din păcate, pacienţii cu cancer de rinichi se prezintă târziu la medici când boala a evoluat spre faze înaintate.

 

F. C.: - Unde produce metastaze cancerul de rinichi?

 

Dr. C. Surcel: - Metastazele ajunse la plămâni produc tuse, respiraţie grea, expectoraţie cu sânge. Extinderea cu metastaze la oase duce la dureri în oase, în special în zona şalelor. Metastazele hepatice cauzează o deteriorare a analizelor la ficat. Metastazele de la rinichiul cu cancer pot apărea şi la colon, la difragmă.

 

F.C.: - Care sunt semnele că a apărut cancerul de rinichi?

 

Dr. C. Surcel: - Există în cancerul de rinichi o triadă de simptome. Suferindul urinează cu sânge, dar sângerarea aceasta nu este abundentă şi apare şi dispare. Bolnavul simte dureri în zona şalelor, dar pacientul crede că e vorba despre sciatică. Chiar prin pipăire de către suferind el constată că rinichiul este mărit, se simte chiar tumora. Seara se înregistrează febră de 38 de grade fără să fie o infecţie. Bolnavul de cancer de rinichi este fără vlagă, palid, anemic, are o culoare ca de ceară. Cel cu cancer la rinichi resimte şi o hipertensiune greu de tratat. Cele trei simptome din triadă nu se întâlnesc concomitent, un singur simptom din acestea duce la diagnosticul de cancer de rinichi.

 

F. C.: - Care sunt factorii de risc în cancerul de rinichi?

 

Dr. C. Surcel: - Fumătorii fac de 4 ori mai des cancer de rinichi. Obezii prezintă şi ei un risc de cancer de rinichi de 3 ori mai mare. Cancerul de rinichi se descoperă prin ecografie. Simptomele acestui cancer nu sunt totuşi gălăgioase. Cei cu risc trebuie să facă ecografii periodice, mai ales cei care au avut în familie astfel de forme de cancer, cei cu insuficienţă renală, cei supuşi dializei.

 

 

Intervenţia în adenomul de prostată, forma necanceroasă, înseamnă scoaterea glandei prostatice, lăsându-se pe loc capsula prostate. E ca şi când cureţi o portocală. În cancerul de prostată se scoate toată prostata, ganglionii și ţesuturile vecine.

 

 

×