x close

Mihnea Predeţeanu: România a evoluat în bine, dar mai are paşi importanţi de făcut

0
20 Feb 2018 - 13:50
Mihnea Predeţeanu: România a evoluat în bine, dar mai are paşi importanţi de făcut


Aşteptările societăţii sunt mai mari decât ritmul în care evoluează societatea, fie că vorbim de infrastructura publică, de serviciile medicale, de cele fiscale sau edilitare. Problema vine din ritmul greoi, cu paşi înainte, dar și cu paşi înapoi, cu care se înaintează, susţine Mihnea Predeţeanu, specialist în comunicare. Interviul face parte din proiectul Românii în anul Centenarului, un proiect Jurnalul şi Antena 3.

Vi se pare că, în ultimul an, România a evoluat în bine, în rău, a rămas la fel? De ce?

Mihnea Predeţeanu: România a evoluat în bine. Provocarea principală ţine de ritmul în care se avansează în bine. Se poate face mai mult, putem să evoluăm mai repede? Cu siguranţă, da. Evoluţia României nu ţine doar de performanţele economice, ci ţine şi de modul în care reuşim să ne dezvoltăm ca societate pe fiecare coordonată. România a evoluat în bine, dar mai are paşi importanţi de făcut. Acest lucru este observabil în problemele care persistă în infrastructură, în sănătate, din tot tumultul din justiţie, din reformele perpetue din zona de fiscalitate, din nivelul de trai destul de redus al multor români, îndeosebi al pensionarilor, din lipsa serviciilor edilitare în mediul rural. Iar expresia acestor probleme se vede în migraţia românilor în afara graniţelor.

Dar în ultimii 10 ani, cum a evoluat România? De ce?

Categoric, România a evoluat în bine. Indiferent dacă ne raportăm la indicatori economici sau sociali. Schimbările în bine se văd în orice domeniu, ca şi la nivel societal. Problema rămâne, aşa cum subliniam şi mai devreme, de ritmul în care evoluăm, de oportunităţile pe care le ratăm, de întârzierile pe care le înregistrăm, de ceea ce se putea face mai bine, mai rapid şi mai amplu în procesul de zi cu zi de transformare a României.

Ce merge bine în România?

Suntem o democraţie consolidată, cu mass-media independente, cu o societate civilă activă şi vocală, cu un mediu de afaceri deja puternic şi solid.

Ce merge rău în România?

Aşteptările societăţii sunt mai mari decât ritmul în care evoluează infrastructura publică, fie că vorbim de clasa politică, de transportul rutier şi feroviar, de serviciile medicale, de cele fiscale sau edilitare. Problema vine din ritmul greoi, cu paşi înainte, dar și cu paşi înapoi. Este ritmul în care de multe ori ne deplasăm pe fiecare dintre aceste componente.

Care credeți că este principala cauză a menținerii decalajului de dezvoltare dintre România și alte state din UE?

România nu este singura care evoluează. Nu este o cursă în care noi alergăm şi ceilalţi stau pe loc.

“Problemele ce ţin de infrastructura de transport, de impredictibilitatea fiscală, perpetua temă a corupţiei sau gradul ridicat de birocraţie şi încetineala în absorbţia fondurilor europene sunt doar câteva dintre frânele care încă ne încetinesc avansul”.

Care este personalitatea care influențează cel mai mult evoluția României în prezent? De ce aceasta și prin ce/cum anume?

Prin pârghiile directe pe care le are la nivelul Executivului, cred că premierul influenţează nemijlocit şi cel mai puternic evoluţia României în prezent. De aceea avem nevoie de continuitate.

Care este cea mai mare amenințare care ar putea influența evoluția României în următorul an? De ce spuneți asta?

Creşterea impredictibilităţii politice în paralel cu menţinerea unui grad ridicat de impredictibilitate fiscală este poate cea mai importantă ameninţare.

“2018 este un an pre-electoral şi e de aşteptat ca, în pofida sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire, tensiunile politice să crească, afectând şi bunele raporturi instituţionale şi poate chiar stabilitatea guvernamentală”.

Cine credeți că ar putea schimba în bine evoluția țării noastre în viitorul apropiat? De ce acesta/aceasta și cum anume?

Pe termen scurt, prin măsuri luate în diferite domenii - de la finanţe, la infrastructură -, cel care poate influenţa o evoluţie în bine consider că este prim-ministrul.

În care țări aveți cea mai mare încredere? (primele cinci). Ce anume la aceste țări vă inspiră încredere?

Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie, Franţa şi Olanda. Sunt state cu o puternică ancoră democratică şi pentru care România prezintă suficient interes, fie el strategic şi investiţional, pentru a sprijini în continuare evoluţia ţării noastre pe un făgaş al normalităţii democratice şi al statului de drept.

În care țări aveți cea mai puțină încredere? (primele trei). Ce anume la aceste țări vă inspiră neîncredere?

Este dificil să dau un răspuns clar la această întrebare. O ţară în care am un grad de încredere mai scăzut este Rusia, pe fondul informaţiilor din mass-media privind posibilitatea implicării netransparente în evoluţiile interne din mai multe state vest-europene.

Care este valoarea care definește România în prezent? Dar valoarea care lipseşte cel mai mult în societatea românească la acest moment?

Activismul. Lipseşte respectul.


 

Caseta

De la 1 la 5 (1 = foarte rar, 5 = foarte frecvent), cât de frecvent credeți că sunt încălcate în prezent în România următoarele valori?

Promovarea competenței 3

Respectul față de adevăr 3

Angajamentul față de valorile naționale 2

Libertatea de exprimare 1

Încrederea în instituții 4

Sancționarea corectă a ilegalităților 4

Cum apreciați pe o scală de la 1 la 5 (1 foarte proastă, 5 foarte bună) calitatea clasei politice care a decis soarta României în ultimii 10 ani? Principalul defect/Principala calitate?

3. Defect - interesul personal şi cel de partid par să fie pe primul loc. Calitate - păstrarea discursului şi a orientării pro-atlantice a României.

Care este greseala cea mai mare a clasei politice din ultimii 10 ani?

Absenţa reformei interne reale, politica de resurse umane deficitară, văzută prin nerespectarea meritocraţiei.

Ce urare ați face României pentru 2018?

Să fie inspirată în tot ceea ce face!

Casetă de final

Acesta este al treilea palier al unei ample analize Jurnalul şi Antena 3 (primele două sunt studiile Avangarde şi CURS), reprezentat de opiniile competente solicitate unui număr de 20 de experți din diverse domenii, cu ajutorul cărora am reușit să conturăm orizontul așteptărilor şi inventarul dezamăgirilor românilor în anul Centenarului. Ceea ce urmează este o lectură pasionantă, dincolo de rigoarea științifică a cercetărilor sociologice, iar în zilele următoare veți găsi pe larg în Jurnalul comentariile și analizele critice ale celor douăzeci de profesioniști care au participat la acest demers unic.


 

 

Citeşte mai multe despre:   Mihnea Predeţeanu

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Lista neagră de la Bruxelles: 9 ținte și 44 de victime colaterale

Lista neagră de la Bruxelles: 9 ținte și 44 de victime colaterale
Mihai Gâdea a prezentat, duminică seară, la Antena 3, un document transmis, în octombrie 2012, Guvernului Ponta 1 de către Comisia Europeană, în care se cerea  rezultate în legătură cu nouă persoane...

Guvernele PSD au triplat bugetul DNA

Guvernele PSD au triplat bugetul DNA
Galerie Foto Bugetul de venituri al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aprobat pentru anul acesta, este de trei ori mai mare decât cel din anul 2005. Şi mai mult decât dublu faţă de anul 2013, când la conducerea instituţiei...

30 de județe plus Capitala, decapitate politic de la instalarea lui Kovesi la DNA

30 de județe plus Capitala, decapitate politic de la instalarea lui Kovesi la DNA
Galerie Foto Fostul primar al Sectorului 5, Dan Marian Vanghelie, a dezvăluit, în urmă cu două zile, faptul că între ex-premierul Victor Ponta, fostul șef civil al SRI, George Maior, și șefa DNA, Laura Kovesi, a existat o...

Cum poate fi revocată Kovesi de la conducerea DNA, chiar dacă Iohannis se opune

Cum poate fi revocată Kovesi de la conducerea DNA, chiar dacă Iohannis se opune
Galerie Foto Revocarea din funcția de procuror-șef al DNA a Laurei Codruța Kovesi, ca urmare a demarării procedurii de către ministrul justiției, Tudorel Toader, se poate produce chiar dacă președintele României...

CSM sesizează Inspecţia Judiciară în legătură cu presiunile DNA din procesul Kovesi – Antena3

CSM sesizează Inspecţia Judiciară în legătură cu presiunile DNA din procesul Kovesi – Antena3
Galerie Foto Inspecţia Judiciară a fost sesizată de către CSM pentru a face verificări în legătură cu modul în care DNA a cerut Curţii de Apel Ploieşti dosarul civil în care şefa DNA, Laura Codruţa...

Calciul din alimente nu este suficient pentru oase

Calciul din alimente nu este suficient pentru oase
Scheletul se clădeşte până la vârsta de douăzeci şi ceva de ani, mai ales la adolescenţă, în perioada 15-18 ani, şi asta prin suficiente lactate şi practicarea sportului. Dacă oasele sunt...

Identificarea câinilor înainte de vaccinarea antirabică, neconstituţională

Identificarea câinilor înainte de vaccinarea antirabică, neconstituţională
Galerie Foto Obligaţia de identificare a câinilor cu stăpâni şi de înscriere a acestora în Registrul de Evidenţă, înainte de vaccinarea acestora antirabic, încalcă prevederile...

A fost prima româncă pilot de avion și primul corespondent de război care scria „reportaje din avion”. Află cine este această femeie extraordinară

A fost prima româncă pilot de avion și primul corespondent de război care scria „reportaje din avion”. Află cine este această femeie extraordinară
Pentru că începutul de primavară este dedicat eternului feminin, omagiem și noi, românce de care suntem, sau ar trebui să fim, mândri. A fost martora zborului istoric al lui Aurel...

Familiile din DNA care activează în tot spectrul sistemului judiciar

Familiile din DNA care activează în tot spectrul sistemului judiciar
Galerie Foto Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, considerat de către conducerea instituţiei drept „unitatea de elită”, se află, de câteva luni, în atenţia opiniei...

Politicieni, „paradiți” de DNA pentru fapte care nu există sau care nu sunt prevăzute de legea penală

Politicieni, „paradiți” de DNA pentru fapte care nu există sau care nu sunt prevăzute de legea penală
Galerie Foto „Fapta nu este prevăzută de legea penală” sau „fapta nu există” – acestea sunt motivele pentru care instanțele au achitat personaje politice cu greutate, trimise în judecată de...

Răguşeala care persistă mai mult de o lună poate însemna cancer laringian

Răguşeala care persistă mai mult de o lună poate însemna cancer laringian
Interviu cu profesor doctor Dorin Sarafoleanu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale O dificultate mare în respiraţie, ameţelile, pierderea masivă de sânge din nas sunt urgenţe ORL, deci se impune...

Investitor pus pe fugă de săteni

Investitor pus pe fugă de săteni
Edilul unei comune din Vâlcea nu mai are liniște până nu îi vede pe consăteni că pun osul la treabă. După ce acum câțiva ani a fost învins de lenea alegătorilor care i-au alungat...

Dosarul Eduard Kovesi, clasat cu mantă de Unitatea de Elită

Dosarul Eduard Kovesi, clasat cu mantă de Unitatea de Elită
Galerie Foto Pe 8 februarie, DNA a trimis-o în judecată pe rivala Laurei Codruța Kovesi, Mihaiela Moraru Iorga. Printr-un rechizitoriu făcut rapid la unitatea de elită de la Ploiești. Pe 21 februarie, același DNA a...

Palmaresul lui “Portocală”: scăpat de zece dosare penale, în zece ani. La ÎCCJ şi la Parchetul General

Palmaresul lui “Portocală”: scăpat de zece dosare penale, în zece ani. La ÎCCJ şi la Parchetul General
Galerie Foto Începând cu anul 2006, fostul procuror Mircea Negulescu, alias “Portocală”, vedeta “unităţii de elită” a DNA de la Ploieşti, a făcut obiectul a nu mai puţin de 13...

Cum să faci sport... sănătos din copilărie până la adânci bătrânețe

Cum să faci sport... sănătos din copilărie până la adânci bătrânețe
Galerie Foto Culturismul, dar și fitness-ul au luat avânt în ultimii ani în România. De la simpla pasiune, până la competiții de anvergură, soldate cu multe medalii pentru sportivii români....
Serviciul de email marketing furnizat de