x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Pepe, cântăreţ îndrăgit, jurat al emisiunii "Next Star" şi concurent la "Te cunosc de undeva": "Am compus cântece în troleibuz, în tramvaiul 41 sau conducând mașina"

Pepe, cântăreţ îndrăgit, jurat al emisiunii "Next Star" şi concurent la "Te cunosc de undeva": "Am compus cântece în troleibuz, în tramvaiul 41 sau conducând mașina"

de Paul Bardasu    |    20 Noi 2016   •   14:15
Pepe, cântăreţ îndrăgit, jurat al emisiunii "Next Star" şi concurent la "Te cunosc de undeva": "Am compus cântece în troleibuz, în tramvaiul 41 sau conducând mașina"
Un interviu cu Ionuţ Pascu, alias Pepe te binedispune. E tonic, plin de energie şi povesteşte întâmplări peste întâmplari cu zâmbetul pe buze. Nu-i e ruşine să vorbescă despre începuturile carierei sale de cântăreţ, când era nevoit  să vândă haine din Turcia, mâncare şi cafele pentru a-şi plăti cursurile de canto. Şi rămâne modest când vine vorba despre cariera de succes ca interpret, dar şi ca prezentator şi jurat în emisiuni de televiziune.

Jurnalul Naţional: Cum au fost începuturile? Spuneai la un moment dat că ai muncit din greu pentru a-ţi plăti cursurile de canto.
Ionuţ Pascu:
Mama m-a convins să iau ore de canto. Mi-a plătit doar primele cursuri, apoi am început să mi le plătesc singur, deși aveam doar 15 ani. Am început să merg la festivaluri, munceam... Ce munceam? Între 12 și 14 ani filmam pe la nunți ori făceam comerț cu haine, cumpăram din en-gros de la cei care le aduceau din Turcia și apoi le vindeam în târg. Pe urmă, am închiriat un chioșc în care făceam de mâncare și cafele. Munceam o zi întreagă și apoi mă urcam în troleibuz și mă duceam la canto. După ce am câștigat premiul  la Festivalul de la Mamaia, a început să mă recunoscă lumea în tramvai. Și acolo, în tramvaiul 41, în drum spre repetițiile cu băieții de la Latin Express, am compus într-o zi piesa “Nu te mai doresc”. Îmi amintesc că de multe ori, după o zi de muncă, repetam cu ei în piața Moghioroș, după ce plecau tarabagiii.

De unde a apărut pasiunea pentru muzică?
Din naștere, de la Dumnezeu. De când mă știu am fost înconjurat de muzică.

Ţi-a venit gândul să renunţi după ce, timp de doi ani, nu ai câştigat nici un premiu la concursurile muzicale? Sau te-ai ambiţionat şi mai mult?
Important este să faci ce-ți place. Când mă dădeau afară pe ușă, pentru că uneori nu luam nici preselecțiile, intram pe fereastră. Și, după ce intram într-un concurs aproape cu forța, chinuit, după o contestație ori după ce încercam a cincea oară, și urcam pe scenă, vedeam reacția publicului. Astfel, luam premiul de popularitate după ce, inițial, fusesem respins la preselecții (râde). Habar n-am care era criteriul de jurizare la aceste concursuri, cert este că eu am simțit permanent publicul aproape de mine. Și am mai simțit că asta vreau să fac. Am continuat și bine am făcut.

Mai ţii legătura cu foştii tăi colegi de trupă?
Cum să nu, și am colaborat cu ambii chitariști. Am rămas amici, doar că nu ne-am mai înțeles din punct de vedere muzical. Eu gândeam puțin mai modern, asta a fost. "Aş fi fost printre cei mai buni, chiar dacă eram şofer sau gunoier".

Dacă nu era muzica, ce crezi că ai fi făcut acum?
Habar n-am. Orice aș fi făcut aș fi încercat ca, în primul rând, să-mi placă. M-am implicat în multe, de la sport la afaceri. Când am considerat că muzica este prioritatea mea, am vrut să fiu un cântăreț, un artist respectat, iubit și printre cei mai buni. De aceea, indiferent pentru ce carieră aș fi optat, aș fi luptat să fiu printre cei mai buni, chiar dacă eram șofer sau gunoier. Așa sunt eu construit.

Care e istoria numelui Pepe?
Frate-miu, care-i mai mare decât mine cu doi ani și jumătate, a încercat să-mi zică Bebiță, de la bebe mic, dar i-a ieșit Pepiță. Și mi-a rămas ba Pepe, ba Pepito, ba Pepiță, ba Pepino. Nu mi-a spus nimeni niciodată Ionuț, iar singurul om care mi-a spus Nicușor a fost tataie, Dumnezeu să-l ierte!. De mai bine de 20 de ani, mai toți îmi spun Pepe. În familie, îmi spun Pipiță, iar prietenii din copilărie îmi spun Pepiță. Pepino mi-a zis Vârciu. Pepito îmi spune Diana Munteanu. Am niște prieteni care-mi spun că sunt medicamenul lor pentru când îi doare capul și pentru că îi fac să râdă. Ei îmi spun Pepenol (râde).

De ce nu-ţi place să fii numit latino-lover? Totuşi, aspectul are un rol important în cariera unui solist.
Mi s-a părut o etichetă miștocărească, la un moment dat (râde). Nu cred că mi se potrivește, pentru că eu sunt un bărbat căruia i-au plăcut în permanență relațiile serioase.  Cred însă că mi s-a spus astfel datorită imaginii de pe scenă și a muzicii. Probabil de pe scenă inspir asta.

Cum te-a şlefuit muzica?
Din punct de vedere muzical am devenit mai pretențios, iar ca autocorectare, m-au ajutat nu numai muzica, ci și scena și showbiz-ul. O dată ce devii o persoană publică nu mai ai voie să greșești, pentru că acum, cu toate aplicațiile care au apărut, oricine te poate filma și da pe Facebook sau pe online, în general... Practic, fiecare om are acum propria televiziune și este atât de simplu să se afle ce faci, de aceea trebuie să fii atent la orice detaliu. În aceste condiții, devii poate puțin paranoic pentru unii, care nu înțeleg de ce ești mai atent decât trebuie la gesturi, la comportament. De asemenea, cred că e important nu doar să te controlezi pentru oameni, ci să-ți și placă ceea ce faci. Trebuie să fii tu și pe scenă, și în viața reală. Eu așa sunt. Să faci un album e muncă patriotică...

Cât timp lucrezi la un album? Tu compui piesele, tu scrii versurile?
Acum e o muncă patriotică să faci un album, pentru că piesele se găsesc gratis pe internet. Nu mai cumpără nimeni CD-uri sau casete. Scoți un album mai mult pentru CV. Am avut o perioadă de 7-10 ani în care an de an aproape scoteam câte un album de 10-12 piese plus remix-uri. Eu făceam și muzica, și textul, și orchestrația pieselor. În ultimii șapte ani nu am mai scos nici un album, pentru că am considerat că îl scot degeaba. Dacă cineva cere piesele mele în momentul ăsta, îl direcționez către site-ul meu, unde găsește toată muzica mea. Vremurile s-au schimbat...

Cum compui? Cum îţi vine inspiraţia?
Depinde de starea pe care o ai. Nu există o formulă magică, gen “gata, acum stingem lumina, aprindem două lumânări, bem o sticlă de vin și compunem o piesă”. Chiar nu e așa. Dacă ai inspirație, bine, dacă nu, nu. Am compus cântece și  în troleibuz, și în tramvaiul 41, și conducând mașina. Multe altele au ieșit la repetiții. Repet, depinde de starea sufletească pe care o ai. Poți scoate un hit în cinci minute sau e posibil să nu-ți iasă nici într-un an de zile.

"Iubesc copiii de mor"
 

Care show ţi-e mai aproape? Te cunosc sau Next Star? Ce satisfacţii îţi aduce fiecare dintre cele emisiuni?
Sunt două chestiuni diferite. Mi-s dragi ambele show-uri. La “Next Star” îmi face plăcere să jurizez copiii și să descopăr la ei valoarea înnăscută și nu pe cea învățată. Mă bucur că sunt acolo, în fața lor, să-i ajut cu sfaturile mele. Iubesc copiii de mor. La “Te cunosc de undeva!”, nu țin cont de faptul că sunt filmat. Aici telespectatorii văd un Pepe care vine să se distreze într-o gașcă de prieteni, de nebuni, și care, de multe ori, e mai nebun decât toți ceilalți. E ca și cum ai juca o partidă de cărți pe porunci și, la un moment dat, primești porunca să te transformi în nu știu cine. Îmi place să mă ascund după personaj și nu știu să mă supăr. Neștiind să mă supăr, nici nu jignesc pe cineva.

Cum preferi să te ştie lumea, Pepe cântăreţul sau Pepe prezentatorul? Sau Pepe artistul?
Sunt cântăreț, în primul rând, indiferent că mai fac o prezentare sau că sunt într-un juriu, la o emisiune. N-aș vrea să fiu Pepe juratul și atât, n-aș vrea să fiu Pepe prezentatorul și atât, dar aș putea accepta ideea să fiu doar Pepe cântărețul (râde). Pentru că de aici am pornit.

O piesă de-a ta a fost eliminată pentru un timp de pe YouTube. Te-a afectat sau crezi că Tortura a devenit astfel şi mai cunoscută?
A fost ca o... strategie de marketing. N-a fost neapărat premeditată, dar am știut că sărutul dintre cele două domnișoare va stârni multă controversă și atunci am plusat. Special l-am pus la final, ca să asculte lumea toată piesa (râde). E o tehnică și asta. Difuzat pe radio nu prea sunt și atunci a trebuit să găsesc o șmecherie (râde). Acum, piesa e cunoscută. La 24 sau 48 de ore de la interzicerea clipului pe youtube, am avut dreptul să-l urc din nou. Și am primit și un cont verificat de la youtube. Dacă-l aveam de la bun început, nu mi-l interziceau. Neavându-l,  cei de la youtube au fost nevoiți ca, în urma notificărilor pe care le-au primit, să-l scoată, să-l verifice și să vadă că eu, de fapt, am specificat de la bun început că poate fi vizionat doar de persoane de +18 ani.

Ce le mai pregăteşti fanilor?
În apropierea Sărbătorilor sau imediat după, în funcție de timpul pe care-l voi avea la dispoziție, voi mai lansa o piesă. Poate fi ceva de dragoste ori de familie, pentru că îmi iubesc familia de mor.

A devenit cunoscut în trupa Latin Express
 
"În 1999, când Eugen Mihăescu mi-a făcut cunoștință cu Alex și Mitică, de la Latin Express, care cântau cu chitările și erau în căutare de solist vocal, am hotărât să fac echipă cu ei. Am început să participăm la festivaluri, am luat locul 1 la Festivalul de la Amara, apoi am fost la Festivalul de la Mamaia, pe urmă am semnat cu o casă de producție și am filmat primul videoclip, pentru piesa “Nu te mai doresc”, care a fost un real succes. Apoi am scos “Cred că m-am îndrăgostit”, iar albumul “Pasiune” s-a bucurat de vânzări record. Apoi, ca în orice trupă de succes, după primul an, ne-a luat valul. De la muzică au pornit discuțiile și ambițiile, fiecare a vrut să se implice mai mult, să se impună mai mult… S-a produs divorțul, dar fiecare dintre noi și-a continuat drumul în muzică. Mai ţin legătura cu ei, am şi colaborat cu ambii chitariști. Am rămas amici, doar că nu ne-am mai înțeles din punct de vedere muzical. Eu gândeam puțin mai modern, asta a fost".

E împlinit şi în plan personal
 
După o căsătorie ratată cu Oana Zăvoranu, Pepe şi-a găsit dragostea în braţele Ralucăi. În cei 4 ani de căsnicie, Pepe a devenit tatăl a două fetiţe superbe, Rosa Alexandra (un an şi jumătate) şi Maria (3 ani).
 
 

×
Subiecte în articol: Pepe interviu te cunosc de undeva Next Star